18.04.2012

ARICILIKTA ACELE İŞLER VE SONUÇLARI

Enes Eminin arılığına koloni ve erkek arılar nakledilmeye başlandı. Erkekler konusunda benim beslediğim koloniler Ege bölgesinden çok ileri. Benin erkek arılarım yogun olarak 10nisan gibi doğmaya başladılar, bir çıtada en az 5 bin erkek vardır, bir çok kovanda hala erkek üretimi yapılıyor, arıcılıkta çiftleşecek ana arılar ne kadar çok erkek bulur ise kaliteside o yönde artıyor. Yapmış olduğumuz bölmelere verilecek ana arı memelerinden doğan ana arıların kaliteli olmasına çalışıyoruz.


Yemlik altına arılan erkekleri toparlayıp, ruşetlere dağıttık.


Doğanlar var, doğmak üzere olanlar var.


Sökülmeye başlayan bir damızlık erkek arı çıtası.




Arıcılıkta yapılması gerekenler hemen yapılmalı, yani birçok uygulamada acele edilmeli. Arıların nakillerinde, petek veriminde, kat vermekte kesinlikle çok acele ve çabuk olunmalı.

Nisan ayının 11 de alınan arılar gebzeye 12 nisan gecesi indiler.

Aynı akşam yeniden taşındılar, yani 13 nisanda arıların yeri gene değişmişti.

Aydın Söke'den arı alımı yapmıştım. Toplamda 200 çıta üzeri, yani her çıta bir bölme olacak, 200 den fazla ruşet yapılıyor, bunların 140 tanesi hazır ve bir an önce bölmeleri yapmam lazımdı.

Nisan 15 de 149 adet larva transferi yapıp sıfır çekmem çok ilginç olmuştu, bu kadar aceleyi arılar kaldıramadı.



Haziran ayında kestane balına gittiğimizde, 14-15 çıta arı oluşturamıyordum, bu kadar çetin bir kıştan sonra, şu an üçüncü katı isteyen arılarım var, ve tarih 17 nisan, bunun anlamı şu elimizdeki mevcut arılar gelişmiyordu, gelişenlerde oğulcu, zaman içinde bunu herkes anlayacak, anlamayanlara da yapılacak bir şey yok, onları kendi hallerine bırakmalı. Bilimcilerde bunu sahaya indiklerinde görecekler, makale çevirileriyle arıcılığımız yıllardır aynı yerde saymaya devam ediyor.


19 çıtayı sarmış bir başka kovan, hiç bir destek olmadan buraya kadar geldiler.


Gelelim ilginç olaylara. Söke'den aldığım arıları aktarırken bir kaç kovanın anasını bulamamıştık.

Bu kadar ilginç şey nasıl bir araya gelir ve olumsuzlukları isteseniz yapma şansınız yok.

Nisan ayının 15 de yapılan larva transferlerinden iki kolonide tutma şansı olmadığını 18 nisanda öğrendim.

Yoldan gelen ruşetlerin her birisinden birer çıta almam gerekiyordu, hem yemlik koymalıyım, hemde larva transferleri için devşirme yapılmalıydı.

5 Adet devşirme koloni oluşturdum.

Yani 9 ayrı ruşetten bir çıta alıyorum yan yana diziyorum. Bu gün yeniden larva transferi yapmak için devşirme kolonileri açıp memeleri temizlemem gerekiyordu. Zaten devşirme yapılırken hem hava uygun değildi, hemde yumurta yavrusuz çıta seçemezdik, genelde her çıtada azda olsa açık yavru ve yumurta vardı.

İki kovanda meme yok diyecek kadar azdı, bu nasıl olur diye daha detaylı incelediğimde, devşirme esnasında iki ayrı koloniye Söke'den gelen ana arılar gitmiş. Ana arıda boydan boya çıtaları dolaşıp, yeni doğan işçilerin yerine yeni yumurta atmış. Burada şanssızlık olduğu gibi, aslında şans benden yana, anaları bilmeyerek aynı kovanda toplayabilirdim::))


9 ayrı koloni arısından ayrı ayrı çıtalardan oluşan devşirme kolonideki diğer ana arı, gayet güzel yumurta basmaya devam ediyor. Bende bu kadar olumsuzlukta yaşamayı başaran bu 2 ana arıları korumaya aldım. Bu kadar olumsuzluklara dayanaklı arıları bile yaşatamayan ülkemizde o kadar çok arıcı geçinen var ki sormayın....

Yeniden iki devşirme koloni yapıp, yeni transferlerin ikisini onlara yaptım.


Daha öncesi aceleyle larva transferi yaptığım kovanlarda yeniden memeleri temizledim, yeniden meme yapma şansı olan çıtaları devşirmelerden çıkartıp, yerlerine yeniden arı silkeledim. Ana arı üretiminde memelerin tutmanası için bir diğer seçenek ise kolonide açık kapalı yavru olmamalıydı, ama ben bu işi hazırladığım kovanda sistemi kurduğumda açık larva mutlaka tutarım ve yaptığım transferlerde tutar.


Birde transfer edilen kovanda ana arı olmamalı::))



Bozulan ana arı memeleri, memeleri temizlemek için kesinlikle çıtalarda ki işçiler silkelenmeli. bir kaç gün sonra yeniden çıtalarda kaçırdığınız ana arı memesi var mı mutlaka bakın derim.



İlk trasnfer gümleyince ilk koloniye yeniden transfer yapmıştım, yukarıdaki bozulan memelerde bu koloniye ait, genede 16 tanesi tutmuş, yeniden kalan memeleri yenilemek için tutanlar üşümesin diye bu sistemi kullandım.


Yeniden 5 koloniye yeni yapmış olduğum 133 transferi verdim, 16 tanede tutmuştu, bir kaç çıta daha yeniden larva aşılaması yapmalıyım, yapılanlarda mutlaka fire olacak. Bir kaç kovanda larva transferi yaptığınızda mutlaka çıta üzerine not düşülmeli, aşılamanın tarihi ve dağıtım tarihi kesin gerekli, bir sonraki işlem için yazıları alkol veye selülozik tinerle silebilirsiniz.

Yılmak yok, yıkılmak yok, yola devam::))

17 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Kolay gelsin,isteyince işler zor olmaz,hedefe kilitlendiğinizde engeller birer birer ortadan kalkar,başarılar dilerim.

demircioğlu dedi ki...

maşallah :)

yüksel özsoy dedi ki...

Azmin sonu başarıdir inşaallah abi. Bizlerde beklemekteyiz dogacak anaları. Artık benimde bir karniolum olsun istiyorum. :) selamlar abime.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

İlhami abi işin boyutu büyüdü biraz fazla yoruyor insanı. Sonuçta bir şeyi hedeflediğimde çok Allah'a şükür, beni mahçup etmiyor hedeflerime ulaşıyorum.

Demirci oğlu sağolasın, yav ne gülüyorsun yılmadık ve yıkılmadık::))


Yüksel ne karniolu, biz artıkın Anadolu arısı üretiyoruz, sen uyuyorsun. Arılıktaki en sakin, en bal verimi yüksek, hastalıklara dayanıklı ve oğul meyli düşük kolonileri seçiyoruz, bunların anasını babasını da bu arada biz belirliyoz, yani her bşeyi ile %100 Anadolu olmuş oluyorlar, yemeyenleri zevkle izliyorum::))

süleyman çevik dedi ki...

abi Allah kolaylık versin. inşallah emeğinin karşılığını fazlasıyla alırsın. bizde sizin sayenizde saldırgan arılardan iğne yemekten kurtuluruz.

Mustafa GÜÇLÜ dedi ki...

Ali bey Allah kolaylık versin.. bu tempoda çalışmak epey kondisyon ister. ama insan işini sevince gerisi teferruat kalıyor. Allah yardımcınız olsun..

Mustafa GÜÇLÜ dedi ki...

Ali bey Allah kolaylık versin.. kolay işler değil özveri ve emek istiyor sizinki. biz sadece sizi izlemekle yetiniyoruz.çünkü bilmediğimiz o kadar çok şey varki.. bi kere yapılan iş sevilirse önünde hiç bir engel kalmıyor. bi şekilde hepsi atlatılıyor. Allah emeğinizin karşılığını kat kat versin.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Ne oluyor böyle be ustam.%0,133 de 16 .nasıl bir orandır bu böyle::))

Sakın seni Kalfanın ahı tutuyor olmasın :))

Kalfa illa da belgem der durur ,sen ise arada torpil koyup Enes'e belge vereceksin gibime geliyor.

Sen sen ol ,Kalfanın ahını alma::))

Birde şu uyarını sevdim.''Transfer yapacağınız kolonide Ana olmasın''
Ne de olsa iki analı koloniyi birleştirmeye çalışan arkadaşlarımız var::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam birde ben güleyim..:/) ohh.. oh. çenem ağrıdı..

Sen söylemiştin galiba kimki birisini haksız yere yererse o başına gelirmiş..Hani bana kazma felan diyordun ya baaaak....ne oldi:/)

Gelelim o iki muğla anaya, aman onlara iyi bak hatta birini bana ver. Diyeceksin napacan...hediyeee:/)

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Ali abi selamlar sezona hızlı girdin kolay gelsin.Kalfaya belgeyi verme bak gülüyor sana.sağlıcakla kal kolay gelsin.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,kalfanın ahı tutmuş,ondan larva transferi tutmamış.Bu konuda bilğim olmadığı için böyle fikir yürüttüm.Mugla ana arıyı Muhteşem agbeye ver gönlünü al.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Süleyman inşallah istediklerine tez zamanda kavuşursun ne diyem::))


Mustafa bizim Kocaeli büyük şehirin bir sloganı var, "Çalışınca oluyor" diye, çalışıyoruz oluyor.

Slm Yusuf, hesabı anlamamışın 149 da sıfır çekintim, ilk kovanı açtım hiç tutmamış, damızlıktan çıtayı yeniden aşıladım. Şurubu verip öbür kovanı açtım, sıfır, onu bırakıp ötekine geçtim sıfır hepsinde sıfır çekince
ilk yaptığım çıta harici ikinciye aşılama yapılmadı, 30 tanede 16 tutmuş, geri kalan 133 taneyi iki gün sonra aşıladım, bu gün durum iyi idi çıta başı tutmayan 5-6 arası, yani iş oturmaya başladı. Kalfanın haklı olduğu yerler var ama belgeyi hak edemedi daha::))

Sevgili kalfam gül sen gül, son gülen iyi gülermiş.
Evet o söz peygamber sözüdür, kim alay etmek için başkasını eleştiri veya kınarsa bu kötülemeye giriyor, yaptıkları başına gelmeden o kişi ölmüyormuş, yani herkes ektiğini biçecek.
Muğla arılar sana göre değil, bak bu analara ne yapsak kesilmiyor, bu ana arılar acemiler için saklıyacağım::))


Vecdi abi kalfanın ne ahı varki bal gibi çamura yatıyor, sizde hemen yiyorsunuz.
Larvaların tutmaması normal abi, o kadar olumsuzluğu bir araya getir bakalım tutar mı::))
Muğla analar acemiler için muhteşem abime verip onu kalfalıktan düşürmek işime gelmez beya::))
Bu arıları bile yaşatamayıp kovan söndürenlere ne demeli...


Emrah sezonu açtık, buna hızlı girmek denmez be::))
Kalfa her türlü yolu deniyor, ama ben bildiğimi okurum, o gülsün, gülmek serbest....
Sağlıcakla kalın.

süleyman çevik dedi ki...

ali abi muğla ana lazımsa gönderebilirim nasıl olsa yakında ben bunların boğazını sıkacağım :)) sıcakda maske , eldiven olmeyoru

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Süleyman elimizde iki tane var, bunun bir tanesinden bile binlerce üretebilirsin::))
Benim amacım farklı, yarısı ege arısı, yarısı bir başka arı olacak şekilde çalışmalarımız var, onun için bunları elimde tutacağım.Belki acemilere böyle arı veririz::))
Sağlıcakla kal.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

SAyın bakanım selamunaleyküm,

bu temponun arasında bazı şeylerin aksaması normaldir.normal olmayan senin gibi brisinini anayı bulamamsı
hemde transfer yapacağın kovaanda.

olsun be ustalarda hata yapar önemli olan telafisi.bunuda yapmışsın.

allah kolaylık versin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zafer abi larva transfer edecegimiz kolonileri oluştururken kovanda ana arı olacagı ihtimali hiç düşünülmediki. Bu iş o kadar zor ki. Aynı tombala çekimi gibi oldu. Söke'den 204 çıta arı geldi, 5 kovana 34 ruşetten çıta çekiyorum, her kovan 8-9 çıta olmalı. İki kovanda çektiğim çıtaların içinde ana arı gitmiş::))
Yani 204 çıta içinden teker çıta çekiş ile ruşetlerle gelen 3 ana arının iki tanesini bulmuşum::))
Bu gün 20 nisan bir ana arıda ruşetlerden çıktı.
Biz hata yapmayız diye bir şey yok.
Sağlıcakla kal.