8.05.2012

MAYIS AYINDA ARICILIK FAALİYETLERİ




Enes Emin, bence şu an kendisi ni fazla zorluyor, elindeki arılar Ege arısı, bu arıya ben güvenmiyorum, gülerken şey yapanlardan.Yanlış anlaşılmasın iğne diyeyim bari...




Yeni arı hipnozcu yolda...




Enes beklentilerimin üstünde.





İşleri yetiştiremiyoruz, hafta içi gelmesi beklenen, İl özel idare tarafından %50 hibeli kolonilerin katları cumartesi sabah geldi. Hemen gidip aldım, koştura koştura Enes Emin'in arılığına gittik.



İlçe tarım müdürlüğümüzde görevli Orhan Çalışkan hocamız. İl tarımın projesinde, Gebze'den komisyona seçilenlerden birisiydi. Bu işte emeği geçen başta başkanımız Kadir Gürkan bey olmak üzere herkese teşekür ediyoruz.



Hasan amcada katlarını aldı.Ne Lada'ymış dedirtti bana, bu araçta 10 tane kovan ilavesi var.



Cumartesi günü ancak 11 gibi arılıktayız ve dünya iş bizi bekliyor. İlhami abimde yardıma geldi.

Ben aşılama yaptığım damızlık çıtalarını, erkek besleyen kovanlar var, onlarda anasız o kolonilere veriyorum, yavrusuz kalırlarsa yalancıya kaçarlar. Bu işin benim için başka önemi var, arılar güçlü ve anasız verdiğim çıtada en az 10-15 meme yaparlar. Bende bu memeleri kesip miller yöntemi ile verilecek yerlere dağıtıyorum.



İlk çıkanlar hep şanslıdır, bölme zayıf ve oğul atamayacağı için doğmamış memeleri işçiler ve ana arı daha memeden çıkmadan imha ediyor. Miller metodunda yakın memeleri sakın ayırmaya kalkmayın, yoksa hepsinden olursunuz, ikili üçlü hatta dörtlü bile kesip alıyorum.



Memede imha edilmiş ana arılar.



Kvanların önünde inceleme yaparken bir deliğe giren karaliçe eşek arısı. Bir tek kraliçe baharda işe başlıyor, son bahara kadar kocaman bir koloni meydana getiriyor. Bu böcek arılarımız için bildiğimiz kadar zararlı. Hani derler ya yiğidi öldür ama hakkını ver diye.

Bu böceğe hayranım, yılmadan usanmadan tek başına yola çıkıp, son baharda acayip bir ordu oluşturuyor, bildiğin yolda dosdoğru yürü derler ya, buda bildiği yolda yürüyüp kendi işine bakıyor. İncelerken bu bal arısı olsaydı ne bal yapardı, bal arısının en az 5 katı büyüklükte bir şey...

Allah bunu boşuna yaratmamış, her yaratılanın bir vazifesi var, genede bizim önümüze çıkmasa iyi olur, sonu kötü oluyor ve sezonu kapatıp gidiyor::((



Damızlık çıtalarının birisini nedendir bilmiyorum 5 çıtalık bir ruşet kovana vermişim ve unutmuşum. Sıradan ana arı memesi verilen ruşetler, ana arı çiftleştirme kutuları kontrolleri var. Bir ruşeti çektim, damızlık çıtası işaretim var. Çıtayı elimize aldık, bir ana arı doğmamış ama bağırıyor, doğmak üzere videoya alalım bari dedik::))

Ana arı yatağından bir çıktı birden üç tane oldular sıcakta doğumları hızlandırır. Enese seslendim kafes getir diye, en son baba kafes bitti dedi::))

8 Tane ana arı yakaladık. Sorunlu ruşetleri belirlemiştim, bazısı memeyi kesmiş bazısı erken dağıtılan memeleri sarmamış ve anasızlar, yavrularıda yok.

Arıları silkeliyoruz kapı önüne, ana arıyı bırakıyoruz, arılar oğul gibi giriyor içeriye, hele ana arı girdikten sonrası acayip kanat çırpma oluyor. Risk aldık, tüm anaları bu şekilde ruşetlere verdik. İlhami abinin yeni aldığı arıların bölünmesi ve kat verilmesi gerekiyor arılar başka yerde, gidip onları böldük, bende 2 kovan devşirdim, ikiside 10 nar çıta Mehmet Yüksel'in son başlatıcı tekniğini uygulayacağım.

İki saat sonra tekrar buraya gelindi, anaları merak ettik, birisini açtım ana arı geziyor, ötekini açtım geziyor, bir daha açtım oda geziyor, dedim oh be, durduğun yerde 8 ana arı kazanıyorsun, yarım saat sonra açsaydık tüm analar gümlemiş olacaktı.



Enes Emin yeni arı hipnozcusu::))



Salma tekniği ile verilmiş ana arı ruşeti.



Bizimkiler hipnoz işini iyi sardılar.





İşlerin ve kapasitenin şu an %50 si bitmiş durumda, bu ay sonuna kadar hedeflediğimiz sınırlara ulaşılacak inşallah. Ruşetler yetişmeyince eski ana arı kutularının bir kısmını hemen devreye soktum, elimizde memeler gümleyecekti.





Cumartesi akşamı iş bitimi başka yerde emanette olan kovanlarımız vardı, onları yükleyip gece gene buraya indirdik. Evimize gece 23:00 gibi girebildik.



Pazar günü biraz daha erkenden Enes Emin arı çiftliğindeyiz. Hafta içi Enes Emin ilçe tarımdan işletme numarasını aldı, yer sahibimiz Enes'i kiracılığa kabul etti.

Pazar günü yermek yemeye bile mola verememişiz. Bazen dinlenmek için mola verdiğimizde bende Oğlumda çayırlara uzanıp kalmışız.



Pazar akşamı tüm bölmelere ve ana arı kutularına ulaştık, hepsini elden geçirmişiz yani. Kamburumuz çıkmış. 30 Civarında meme aşamasında fire var. 20 Tanesine yedek memeler yetti, açık önemli değil, üç beş gün sonra olsun.

Bir kaç ana arının arkasında zavazingolar gördüm::))

Çiftleşmeler başlamış.



Bir kaç ana arı çiftleştirme kutusuna yavrulu çıta lazım oldu, bu kutunun yavrularını alıp dağıtmıştım. Gene bunun kapısını çaldım, buraya acil bir metro kovan koymalıyım. Kutu bloke olmuş. Zaten geçen hafta bazı kovanları açtığımda püren balı kokusu vardı, gelen balında rengi koyu, bu kutuyu ilk etapta dağıtıp ana arısını bir kovana almam gerekiyor arada kaynayacak.

Bazen akşamları Mehmet Yüksel ve kabine fikir alış verişi yaparız. Mehmet derki abi her şeyi, resimle video ile paylaşıyoruz, bu millet bize niye hala şüpheyle bakıyor. Biz kimseleri bir şeylere inandırmak zorunda değiliz, bize inananlar yeterli derim, o hayıflanır, yav adamlarda görüntü yok,video yok, lafıda kimseye bırakmıyorlar, hep yazı yazı, boş ver herkes işini yapsın, bildiğin yolda yürü, her şey ortada , yaptığımız haberler birbirinin bağlantısı.

Laf yapanlar artık en yakınlarına bile bazı şeyleri izah edemiyorlar diye düşünüyorum, bilmem haksız mıyım?

Biz buradayız, yıllardır doğru bildiğimiz yolda ilerliyoruz, hiç kimseye de aman şunu yap bunu kullan demiyoruz. Kararlarını insanlar kendisi verecek.


mayıs ayında gelen bal ile Ali_Turk
Bitirici koloni yapayım diye hazırlamak için açtığım koloni beni şok etti. Bal blokesi olmuş ve biz işlerin arasında kolonilere bakamıyoruz, bundan daha güçlü kolonilerim var, onların hali nicedir acilen bakmam gerekiyor.


Ana arı memelerini yıkadım, janter memelerini siz ne kadar yıkarsanız yıkayın, arı gibi temizleme şansınız yok. Elimizden geldiğince iyi yıkamalıyız, çizmeden bozmadan ve kırmadan.



Bunu yeni keşfettim, memeleri kovaya doldurdum,ürerine şurubu döktüm,birde şurupla yıkıyoruz::))

Memeleri çıtaya dizip, arılara bir veriyorsunuz, bir saat sonrası pırıl, pırıl olmuş şekilde larva transferini yapıyorsunuz.

Mehmet Yükselin tarif ettiği şekilde bir başlatıcı koloni oluşturdum. 10 Çıtalık anasız arının tüm yavrularını alıp, sadece ballı ve polenli iki çıta bıraktım, hatta arıyı birde ruşete aktardık, hepsini videosu var. İki çıta larva transferi verdim pazar akşamı. Pazartesi akşamı ise kontrolde 60 memeden 11 fire vardı, süper bir teknik. Çıtaları katlı kovanlara aldım, kovanlara da acayip bal geliyor. Yeniden bu sefer 30 meme verdim, 30 da bir başka başlayıcıya, bu tur son ve yandaki kovanla işçileri birleştireceğim.



Arı sokması.

Bu sıra millet yediği kebapları koyuyor son resme bizde yediklerimizi koyalım dedik::))

Birde demişki yedinizmi böyle yiyeceksiniz, peki siz böyle hiç yedinizmi?

Dizimin üstünden aldığım iğne darbesi, içimde hala kışlık var, bu arı buraya kadar nasıl ulaştı anlamak imkansız. Aşılarımızı her yıl düzenli olarak yaptırmaya devam ediyoruz, seneye inşallah bunları bir daha yaşamak istemiyorum, ellerim acayip kaşınıyor,ellerim diyorum aslında kemikler kaşınıyor....





Az kaldı, yakında hepsi Anadolu arısı olacaklar, vefalı saldırgan olmayan, yüksek bal verimli, oğul işine meyil etmeyen, hızlı gelişen Anadolu arıları çok yakında sahnede olacaklar::))

9 yorum:

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Sayın bakanım selalmlar.,

ya okurken ben yoruldum be. Maşallah diyelim nazar değmesin.
Enes evladımızada başarılar zaten başaramama gibi şansıda olduğunu zannetmiyorum senin gibi ustası olduktan sonra..

o Anadoludan bana da lazım bilesin ..Elinde yoksa carniyolda verbilirsin.:))

muhteşem turunç dedi ki...

Abi geçen sene bu iğnelerden bende yemiştim:/) hatta sen şanslısın aşağı tarafdan yemişin..neyse yakında oğul çıkarmaya gelirim sağlıcakla kal:/)

miriliburak dedi ki...

Abi Maşallah işleri nerede ise yoluna koydun.
Enes bu işi çok çok iyi yapacak inşallah.

Yaw ben öyle iğne yiyecek olsam gider alırım muğladan 50 arı bol bol yeriz:)

Sendeki görüntüleri ben unutalı 2 sene oluyor. Bu sene ettik bir cahillik ama onlara da kat verdim açmıyorum bile:))

Hayırlı günler...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Saat 23.00 mı dedin...Beklediğimden hızlı gidiyorsun ama şunun şurasında 24.00 ne kaldı ki ::))

Enes'te umarım yakında hastayım modu başlamaz...

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zafer abi gerçekten bu işlerin ilk turu her zaman zordur.Felaket yoruluyoruz, önümüzde 3-4 ay var ve 5 ay sonrası zaten istesekte böyle çalışamayız.
Sen ne anası istersen var abi, nasılsa önüne gelen arıya isim koyuyoruz...

Muhteşem abi geçen sene, sen daha yukarıdan iğnemi yedim dedin::))
Sen bu sıra ne yaparsan yap bana oğul çıkarttıramazsın beyav, gudümsüzlüğünü terzi Ahmete satmışın ben kurtuldum::))

Fatih işler tam yolunda değil, ama izinde alamıyorum, Gebze deki tüm esnaf adres güncellemesine geliyor, belediyede adres verdiğimiz kişiler şimdiden kuyruk oldu, ay sonuna kafayı yeriz.Büyük ihtimal gene uzar, ülke genelinde tüm vergi mükellefleri adres güncellemek zorunda, yoksa bayagı bir ceza var.

Yıllık aşı şart, elindekilerin kıymetini daha iyi anlıyorsun.


Slm Yusuf. Yav görsem 24 degil sabaha kadarda çalışacamda akşam ezanından sonra yapacak iş kalmıyorki.
Enesin durum iyi sorun çıkmaz beya::))

Sağlıcakla kalın.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,muhteşem abi ugrasaydı ogullardan ana arı kutularını doldururdu.Bal için gudumsüz diyorsan ona karışmam ama diğer açıdan bana göre gudumlü.Saglıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Ali abi selamlar her şeyin yolunda gittiğine sevindim.Arıcılık da işler bitmek bilmiyor.karniyol ile çalışanın işi hiç bitmez heralde arı yatmak bilmiyor.kolay gelsin sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Abi kolay gelsin,katlarınızın dağıtımıda olmuş hayırlı uğurlu olsun.Resimlerin her zamanki gibi çok güzel çalışmalarının isbatı sayılır.
Hayırlı sezonlar diliyorum.

Selamlar Saygılar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vecdi abi bu sene işlere rayından çıkmadı ve ayrıca Muhteşem abi uğrayacağı yeri bilir, niye her sene ben dimi::))

Emrah sezon başladı, arıcılıkta kışın çalışılmıyor, yazında bir kaç ay yogun geçiyor.

Mehmet Muğladan aldığımız artıların katlarıda geldi, arılık acayip buram buram Anadolu arısı kokuyor, ne ararsan var::))

Sağlıcakla kalın.