20.07.2012

ARICILIKTA KULLANILAN BAZI APARATLAR

İlhami Tezcan abim.

Elimizdeki ana arı suni tohumlama cihazının lamba sorunu nihayet çözüldü. İki yıl içinde bir sürü lamba kullandık, en son kullandığımız lambayı kullanırken masaya bantla sabitli yorduk. Bu gene sorun oluyordu, parçayı kaynakla puntalatmak istedim, çok enteresan bir bilgiye ulaştım. Krom malzeme kesinlikle paslanmaz, krom malzemeye demir kaynattığınızda, krom kanser oluyormuş, zaman içinde paslanmaya başlıyor yani demirleşiyor, onun için punta atmayıp İlhami abi delik delip lambamızı sabitledik.

Artık aletin kendi tezgahına vidayla sabitlendi. 220 volt, 1.3 wat led lamba. Bu lambayı bulana kadar kaç elektronikçi gezdiğimi hatırlamıyorum. Bir sürü lamba kullandık bu çok süper. Zaten bu işin orijinal led soğuk ışık lambası 1 wat tır.Bu led lamba biraz daha güçlü.

Lamba düzgün olmadığında sizin konsantrenizi acayip bozuyor ve zincirleme hatalar yapabiliyorsunuz.Yağışlı bir havada farların iyi göstermediğini düşünün ve araba kullanın, ona benzer bir durum.

Bu led lambada çok meraklı şimdide nereden bakıyor::))

Muhteşem abim tarafından hediye edilen bir çevirici. Yani araba çakmağından aldığınız 12 volt enerjiyi 220 volta dönüştürüyor. Yani 20 vatlık tasaruf ampuller inden en az 6 tane aynı anda yakabiliyorsunuz. Bana zaten o kadarı lazım değil, 1.3 vat lambayı yakması bazı işleri istediğin yerde yapmamızı sağladı. Bu Muhteşem abime hasta olmamak eldemi, ama ustalık belgesi yok::))

Hafta içi Yalova Çınarcık'a bağlı Esen köy'den Reyhan Şeref misafirimdi, bölme yaptığı arılarına ana arı temini yapıp hemen geri döndü.Bir kavanozda bal getirmiş süper, kendisine teşekür ediyorum.

Ana arı toplarken ilginç bulduğum bir manzara, hani domates salatalık satanlar çiçeği burnunda derler ya, yumurtası bununda şeyinde::))

Bu sene banamı öyle geliyor bilemiyorum, Temmuz ayı çok sıcak, cumartesi bir türlü arılığa gidemedik.Birazda işlerden bıktım diyebilirim, koş babam koş,bereket Enes beklediğimin çok üstünde çalışıyor. Bazı malzemelerde eksiklik vardı onları temin edelim, hemde biraz arazi olalım diye Alemdağ yoluna düştük. Larva kaşığı dendimi, Çin kaşığı üzerine kaşık tanımam. Yalınız kaşıkları kendim seçersem. Kaşıkların ucu çok esnek olmalı, bahsettiğim kaşıkla görmenize bile gerek yoktur, daldırın çıkartın ve çanaklara koyun, 30 memeye transfer yapılıp kovana verilmesi 3 dakikayı geçmez. Eskide çok zor temin edilen Janter ekipmanlarından bu yıl 300 meme almıştım, öncekilerde vardı, gene bazen yetmiyor, biraz daha takviye alındı.

Arı evi sahibi Ercan Bektaş ile bazı konularda görüş alışverişinde bulunduk. Arı evi arıcılık malzemeleri üretimi yapan, bunları toptan ve perakende satan bir yer. Bazı arıcılık firmalarında bayisi. Bazen adres veya telefon soruluyor, İnternet te yok, gerekte duymuyoruz dedi::)) Gerek duymuyorsun ama senin telefonun için beni rahatsız edenler var, en azından bir blog açalım ve adres ve telefonuna ulaşılsın. Kabul etti ve bir günlük açtık. Arı Evi

Bu sırada çaylar içildi, ne zaman çay bitti anlamadım, bu sefer Türk kahvesi tamam onuda içelim bari dedik, peşinden yemek borcumuda ödemek istiyorum dedi, hiç kırarmıyım böyle borç ödeyenleri, kırmam tabi hadi gidelim.

Hayret yemekten sonra tatlılar unutulmuş ve hesdap gene tam tahsil olunamadı::))

Her şey için Arı evine teşekürler.

İlhami abinin Muğla'dan gelen arıları parçalayıp ana arılarını değiştirmiştik, bazılarında sorun oldu, hala degişim sürüyor, ana arısını değiştirdiklerimiz de sorunları kalmayanları Darıcaya teslim ettik. Kovanları kapatmak için akşamın olmasını bekledik, biz darıcaya vardığımızda İlhami abi bahçe suluyordu, hemede damlama sistemli::))

İlhami abinin bahçe bir nevi villalık yada yazlık gibi. Tüm komşuları bahçelerinde tatildeler Muğla arılar burada olursa anında arılar buradan kaldırması lazım.

Yoldan gelen arıların muslukları açıldı.

Erkek arı toplama kafesi. Kullanılacak erkek arılar zamanınız dar ise daha önceden toplanıp, anasız koloniye verilir ise bu kafeste beslerler, zaten kafesin genişliği çıta ölçüsünden biraz geniştir. Kullanılacağı zamanda bu kafesteki arılara duman verildiğinde işçiler çıkar erkekler kalır. Yan tarafında erkelerin içeri alındığı bir delik ve kapatmak için kullanılan vidalı bir tahta parçası var. Aynı zamanda ızgarada istenirse kanaldan çekip açılabilir, kızaklı.


Erkek arı yetiştirme ruşeti.

Damızlık erkek arı yetiştiriciliği gelişmiş ülkelerde ayrı bir meslektir. Yani arıcının işi erkek arı yetiştirip ergen olduklarında, suni tohumlama ile kraliçe üretenlere satmak, yada çiftleşecek bakire kraliçeler izole bölgelerde yetiştirilmiş hazır erkeklerin olduğu yerlere taşırlar. Aşağıdaki linkte adalarda bu işi yapanlar var, gelen minik ana arı çiftleştirme kutuları tek tek inceleniyor içinde bir erkek görüldüğünde tüm kutular geri çevriliyor. Bunun için ana arı kutusuna işçi arısı doldurulurken işçi arılar, ana arı ızgarasından süzülerek dolduruluyormuş.

http://www.bienenzucht.de/merkblatt%20inselbeschickung.htm

Erkek işi yapılan çalışmalarda çok önemli ve soyu kesinlikle bilinmeli. Bunun içindir ki erkek arı yetiştirenler izole bölgede değil iseler, erkek arılar hiç dışarıya bırakılmaz. İşleme tabi tutulacakları güne kadar böyle ızgaralı kovanlarda tutulur.

İzole olmayan bir yerde dışarıdan erkek topladığınızda hangi cins erkeği topladığınızı ispat etme şansınız yoktur.

Bilindiği gibi üç arının yeşil pasaportu vardır.

Birincisi erkek arılar, istedikleri kovana istedikleri gibi girip çıkarlar tabiki bu oğul ve nektar iyi iken.

İkinci arılar ise acemi yeni doğmuş arıları silkeleyin istediğiniz kovana verin herhangi bir kırılma olmaz.

Üçüncü arı ise dışarıdan bal ve polenle gelmiş arı, hangi kovana girse kabul edilir.

Hele anasız kovanlar erkeklerin her zaman ilgi gösterdikleri barınma mekanlarıdır. Anasız kovan bal ve nektar olmasa bile erkek arıları öldürmez onların kendilerine lazım olduğunu bilir.

Bunun içindir ki, erkek arılara en iyi anasız koloniler bakım yapar ve erkek yetiştiricileri, anasız koloniler oluşturup istedikleri erkekleri orada besleyip hazır hale gelmelerini sağlarlar.

6 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi lambamız güzel. Lambamız diyorum teşekkürler beni de düşündüğün için. İnvertörünü güle güle kullan. Bana hasta olduğunu ama ustalık belgemin olmadığını söylemişin de vermeyenler utansın ba:/) Arı evinin bloğu iyi olmuş sağlıcakla kal.

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili ustam İlhami abinin iyiliklerini unutmak mümkünmü,her zaman yanımızda sağolsun,yakın çevremizde ki arkadaşlarımız ve dostlarımız hepsi mükemmel insanlar,diğer dostlarımız alınmasınlar Zaim bey,Muhteşem hocam,sadri bey Ovacıktaki dostlarımız ne zaman sorun olsa veya ihtiyaç olsa hemen yanımızdalar,buradan tüm dostlarımıza saygılar sunuyorum.

Unknown dedi ki...

Abi LED Lambanız hayırlı olsun,sezon
koşturması bitmek üzere abi az kaldı,hayırlı ramazanlar abi selamlar.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey sünni dölleme cihazına her geçen gün yeni eklentiler yapılıyor. İnşallah mükemmeli yakalamışsınızdır.Saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM. ..

Sayın Bakanım .

Hayirdir öyle, Ari evinde malzeme sayımı mı yapıyorsun öyle::)).

Bu yıl sende bir gariplik var.Bir erkek hastalığıdır tutturdun gidiyor:)

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi ben seni her zamana düşünürüm beya, belge konusunu kafana takma::))

İlhami abi, şu an iki İlhami tanıyorum, ikiside acayip yardımsever kişiler, acaba diyorum, İlhami ismindekiler hep aynımı?::))

Mehmet arıcının koşuşturması bitmez, sadece tempoyu düşürürsün::))
Bu sene ramazanda gelemedin, kaçtı beleş bir iftar diye üzülüyorum::))
Beleş iftar bulduğumuzda biliyorsun sınır tanımıyoruz...



Vecdi abi suni tohumlama cihazımızın eklentileri bitti, böyle bir alet mükmmel ötersidir, tüm aparatları tek sehpada toplamışız. Artık eklenecek bir şey kalmadı.


Slm Yusuf, arı evinde envanteri bir çıkaralım dedik::))
Erkek konusu çok önemli, soyunu bilmediğin rke ile işlem yapamazsın, soyu belli erkekleride yetiştiriken hiç dışarıya bırakmamak gerekiyor, çünkü aynı kovana dönmüyorlar, izole olmayan yerde dışarıdan erkek toplayıp, tohumlama yapıp birde hava atanlar var, neyi neyle tohumlayıp başarı bekliyorlar çok merak ediyorum.

Sağlıcakla kalın.