24.08.2012

ARICILIK 2012 SEZONU SONA ERİYOR, GEBZE'YE TAŞINDIK




Ramazan bayramının birinci günü, Yusuf Şimşak ile bir yerde buluşacağız. Dinlenme tesislerini geç, dinlenme tesisini fark etmez isen sağ tarafında vericilerin olduğu tepe ve rüzgar gülünden sonraki ikinci köprüde bekle aman bu sefer bari tespit ettiğimiz noktada buluşalım,aman yanlış olmasın::))

Sonuçmu gene hüsran. Sen tüm noktaları atla ve Gebze girişindeyim diye telefon et::((

Benim kayın peder tarafı Trabzon'lu ve buna benze durumlar gayet normal ne yapalım. Yusuf Şimşak'la buluşabilmek için arabayla otobana girmem gerekiyor nasılsa otobanlar beleş ya, bu bayramda girip, önce bayramlaştık, emanetlerimizi verdik, hediyelerimizi aldık ve Dilovası'nı tavaf edip evimize döndük. Dediğimiz noktada buluşsaydık toplam gidiş geliş 2 km yol yapacaktık, böyle 25 km yol yapıyoruz::))

Allahım yarabbim sen her şeyin hayırlısını ver....


Arıcılık sabit ve gezer olarak yapılır, bazı arıcılarda kendilerini gezdiriyor. Bunlardan biriside Yusuf Şimşak arılar sabit ama arıcı gezecek yer arıyor, memleket hasreti ve Karadeniz turuna çıkmışlar hemde bayramda.

Gittikleri yerde bir arıcı kardeşimizde demiş ki bana kutuyla ana arı getire bilirmisin, bizde olur dedik ve bu maceraları yaşadık. Evin büyügü olmaz zor, bayramın ikinci günü öğlen evden çıkabildim, üçüncü gün arılarla bayramlaştık ve çarşamba günü mesai başladı.

Birden Trakya'daki arıları getirelim nasılsa geleceğiz. Ani bir kararla Tekirdağ Sultan köye gittik.


Muhtarımız kani bey varroa mücadelesi yapacak bunuda organik asitle yapmak istiyordu. Bir yanlışlık olmasın istemedim, elimde asit var diyor, elindeki asit ile bu iş olmazdı. Laktik asit götürdüm, orada çözeltiyi hazırladık, uygulama yapılacak körük yok, nasıl kovan açılacak, 5 kişiyiz kimse sıgarada içmiyor, bazen sıgara içenleri körük olarak kullanırım::))


Kani bey bu senin arı aç, dedi bizde iki kovana laktik asit uyguladık, ve nasıl yapması gerektiğini uyğulamalı gösterdik. Uygulamalarımızın videoları var, bir kaç güne kadar toparlayıp yayınlayacağım bu sıra tam zamanı. Resimdeki ana arı karniol F1.



Kolonilerde çok bal var, daha sonbahara çok var, elinde esmer çıta varsa yavru bitimlerine gir yavru faliyetleri azalmış, gerçi yavru atacak yerde yok, son baharda bir çok arıcı bu konuda hata yapıyor, yavru arasına kesinlikle beyaz petek atmayın, nedendir bilmiyorum temmuz ayından sonra ana arı beyaz peteklere yumurta bırakmıyor, analarda esmerlere hasta demekki::))


Arıların içeri girmesini bekliyoruz hava kararmak üzere. Resmin solundaki kişi Kastamonulu arıcı Mustafa abimiz. Kendisi Sultan köye yerleşmiş. Körük götürmemiştik, Kani beyde buradaki körüğünü götürmüş, kovanr körüksüz çakılmaz, en azından bir duman verip biz geldik demek lazımdı olmadı.


Nakliyeci Nazım Çavuş


Nakliyeci Nazım Çavuş.

Aslında nakil işini öne almamızı sağladı. Bir kaç gün içinde memleketine gidecekmiş. Arı nakilleri aynı araçla olur ise resmi işlemlerde daha kolay oluyor. Nazmi abide iğne yememek için arabada bekiyor, gel bir şey olmaz desekte arıların içine girmedi, bir önceki nakilde bir sefer aşı olmuştu.


Arı soksa böyle kovan önünde oturulurmu.


Kani abi körük getirdi ama bayagı hava kararmıştı, arıları çakmadan yükledik, hiçde sorun olmamıştı, en son İlhami abinin bir kovanda kaçak oldu zaten işte bitmişti, arabaya atıp, ipleri çekip yola çıkıldı.



Asıl süpriz Gebze de arıları indirirken çıktı, arıları indirecegiz her taraf arı, nereyi tutsak sokuluyoruz, maskeler çuvaldaydı, hemen maskeleri giyindik bu seferde eldiven yok. Bu yılda yeteri kadar iğne yemiş olduk, ellerim şişti, maskenin içine gece nasıl girdiyse burnumun kemiği hala sızlıyor::((


Alt havalandırmalar filan takmak ne mümkün ertesi gün takarız deyip arıların yanından kaçtık.


Masai bitimi yeni arılığa gitmek lazımdı, düştük yollara. Oda ne Mutlu ördeklerr......



Sitemiz yöneticisi Raşit beyin yazlıktayım. Oğlu Metin beyin hobileri arasında tavuk ve ördek ayrıca akvaryum işi var, akvaryum minicik 800 litre su alıyor, geçenlerde az taşmış ev berbat::((

Bu bizim konumuz değil onu geçelim.

İnsanların üretici olmaları çevrelerinede faydalı olmaları demek oluyor, yada ben öyle anlıyorum, bilmem yanlışmı düşünüyorum.

Burada piliç horoz üretimi var, henüz onların tadına bakmadımda bir kaç sefer organik yumurtaları götürdük, Allah bakıp çekenden ve ikramda bulunanlardan ve ikramları yiyenlerden razı olsun İnşallah


Mutlu tavuklar ver horuzlar. Bu mutluluğu bulamayan dünyada o kadar insan varki. Düşünün ormanın içinde bir köy, köyün bir köşesinde villa içinde mutlumu mutlu tavuklar, bu mutluluğu seyretmek bile acayip mutluluk veriyor insanlara.



Raşit beyin yaramaz köpegi acayip şarlatan bir şey, kendisini sevdirmek için neler yapıyor.


Raşit abimize daha önce iki koloni arı vermiştik, bu kesmemiş olacakki bana iki koloni daha verin, bir gittikki yerleri filan hazırlanmış. Bu esnada bir makina aldım, henüz tam çözemedim, ilk resimleri çekiyorum salakça bişeyler yapıyordu, diyorum bu ne yapıyor, meger panoroma modundaymış, ben makinaya böyle diyorum o bana neler söylendi içnden bilmem::((




Çay kahve faslı bitti geçtik yeni arılıga, alt havandırmaları taktık, daha doğrusu Enes takmıştı::))


Bir tanesi farklıydı onu takamamış diyorki kanal daralmış, dedim onun malzemesi farklı bak bunu tak bakayım, biraz bozuldu tabi::))


Pürenler bu yıl çok geç kaldılar, heralde uzun süren kuraklık bunun nedeni, bazı pürenlerde tek tük tomurcuklar çiçekleniyor ama hemen kuruyor, yağış olmaz ise bu yıl pürenlerin çogu yanıp çiçeklenmeyecek gibi duruyor.


Hayırlısı bakalım, şu an pürene iniş yaptık, bir sezonun daha son çeyregine girmiş buluyoruz.


Enes Emin ise arılarıma sulanıyor, bir çok ruşete destek gerekiyor muş, buradan arı alma planları peşinde ama yedirmezler arılarına iyi baksaydın ne yapalım::)))

8 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi hadi gözün Aydın sezonun zor kısmı bitti. Bundan sonrası gezme faslı. Raşit bey söyle su deposuna ne gerek sular kesildiği bağlasın akvaryuma musluğu kullansın:)
Mutlu tavuk, ördek, köpek yav orda herkes mutlu galiba:) neyse uzatmayın sislenmenize sevindim:) artık gez bakalım ne kadar gezeceksin:) sağlicakla kal.

Unknown dedi ki...

Ali bey;bir sürü yorucu işin sonuna gelmişsin,benimkiler daha ERZURUM'da nasipse 10 gün sonra getiririz ve 2013 sezonunu startını veririz.Kutulu anaların gittiği kişinin yerinde olmak isterdim::))sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Tam yol ileri ,ibre 160'i gösterir iken ,herhalde rüzgar gülünü aramamı beklemiyorsun herhalde::))

Senin kayınpeder hemşehrim ise,sende bizim oralisin demektir ::))

SLM ve Muhabbetlle...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,apiterapi olmuşsun.Erzurumlu boşuna dememiş turiste,dinizin kıymetini bilin,müslümanlar ne çekiyor.Ramazan iftar vakti.Terapiden şifa bulamayan karniyol arıya geçmekte.Saglıcakla kalın.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Sayın bakanım,

her yer kurumuş nerden nektar aldılar bu mubarekler..

tavuklar kazlar ördeklerin resmini gösteriyorsunda, ne zaman sofrada göreceğiz malum gezi sezonu yaklaşıyor,

Yusuf buluşma yerini kaçırmış haberi okuyunca demekki bir ben değilmişim diyede aklımdan geçmedi değil.:))
Hızlı gitmesini bahane gösteriyor ama mereak etme bizim sahil yolları onun hızını kesmiştir.60-70 km'den yukarı çıkamamıştır. çocukları inşallah rahatsız olmamaıştır o yollardan.

miriliburak dedi ki...

Abi senin iş uydum imama dan çıkıp uyduk cemaate olmuş :)

Maden Enes'in arıları aramızda onunda bloğunu görsek ;)

Hayırlı günler...

Trakya dedi ki...

Abi yuvaya dönmüşün işleri hafiflettin sayılır bundan sonra mahalle k........ gibi gezersin artık:))) yav yusufun ikinci fotosu süper sanki gelme karete yaparım bak der gibi:)))) sonunda buluşmusunuz önemli olan bu kolay gelsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi üzerimizden büyük bir yük kalktı, arı taşımak beni her zaman geriyor.Mutlu olmak kişilere göre degişiyor, mutlu olmayanlarda kendisini karşı tarafa mutlu gösteriyor tabiki yersen::))

Salih abi bu yılda sezonun sonuna doğru gidiyoruz. Kutuların gittiği arıcı olmak kolay degil, genede iyi dilekte bulun bakarsın sana gelir::))

Slm Yusuf kardeşim, birisiyle buluşacagın zaman tam yol ileri olmazki, gerçi bu senin ve benim ilk buluşamama vakamız degil, aklıma Yalovadaki durakta bekleyenlerle kucaklaşmanız geldi, gene güldürdn beni::))
habu sizin orali olamakta nerden çıktu durup durirken::))
Ben Niğdeliyim::))

Vecdi abi yav ne api terapisi? Mofolduk, Allah kat kat giyinenlerin yardımcısı olsun::))
Biz arımızın kıymetini biliyoruz...

Zafer abim dikkat et karniol kullanmayanlar Trakyada bile bal alamadılar, bunu bir yere yaz ileride ülkenin büyük bölümünde bu arı kullanılacak. Bal alamayanlar istedikleri kadar kıvırsınlar, boşuna kürek çekmek isteyen istediği kadar çekebilir, herkesin zevk meselesi farklı::)))........


Fatih ne yapalım istediğim saatte Gebze den çıkamadım. Yola gidecek arkadaşların hastanede randevuları vardı, hastanede işleri bitti yola çıktık.Dolayısı ile ben onlara uymam gerekti ve erken gidip orasdaki işleri yapamadık. Gittiğimizde hava kararmak üzere birde körük yok, körüksğz nasıl çekip vuracagız kovanlara, İlhami abinin bir kaç kovan hala Muğladan geldiği gibi devam ediyor.

Enesin arılarını ayırmam iyi oldu, insanlar bir acayip, geçtiğimiz yıl kekleri paketlemişin sadece kutulara verilecek, kutular terk ediyor hacının umrunda degildi, bu yıl hacıya 20 kovan arı verdim şimdi yardırıyor, bakıyorum her kovanın keki şurubu var,arılıkta dört dönüyor::))
İnsanlar kendi malları oldumu bir başka hareket ediyor bunu acayip test etmişim....

Şenol yuvaya döndük, işlerimiz her konuda artık hafifliyor.
Yav ben gezmiyorumki bizi başkaları yoldan çıkartıyor, bizde onları kıramıyoruz, sonuçta ihale bana kalıyor.
Adımız bir kere çıktı, hep ön planda olmak zor.
Sağlıcakla kalın.