24.09.2012

EYLÜL AYINDA ARICILIK

22 Eylül 2012 tarihinde Enes Emin Motorsiklet ehliyet sınavına gitti. Bende önce Ovacık köyündeki Zaim abilerin villaya ugradım, Zaim abi tatilde, Raşit abi Bulgaristana gitmişti, dolu dolu geriye gelmiş.
Raşit bey bir kaç kovanım olsun olsun derdim diyor ve bir kaç kovanı oldu.
Daha sonra tekrar düşünmüş, düşünmek nasılsa beleş, ve kararını degiştirmiş, Raşit beye göre bir hobi arıcı 30 kovan bakmalıymış. İçimden yuh yani dedim, bizim doktorda bir ara bir hobici 100 arıya bakmalı diyordu, 40 tanede kalbini yırtmıştı::(((
Daha sonrasınbı biliyorsunuz, ayağa kalktığında beni çagırıp, bana 10 kovan bırak gerisini götür dediğni daha dün gibi hatırlıyorum.
Raşit beye hayırlı olsu, youlun açık olsun demekten başka elimizden bir şey gelmiyor.
Bulgaristandan bir araba dolusu demonte kovan getirmiş, seneye yavaş yavaş monte edilip arı doldurulacak.
 
 
Raşit beye verdiğim F1 karniol arı, bu arı felaket çalışıyor, kaç sefer yavrusunu aldım, genede 90 çıtada dedi, kovanı bir açtım arı zoraki çalışıyor, habire aralara boş ham çıta girmiş, dedim aman artık boş girme geceler sogumaya başladı yavrular bir çıkana kadar beklemesini söyledim, havalar her an bozabilir.
Pürenler bu yıl çok geç kaldı, bir çok kişi zamanında açtı desede geçmiş yıllarda çok erkenden bazıları açardı.
Resimde püren poleniyle gelmiş arılar gözüküyor.
Arılar zannedersem nektar bulamıyor hala hırçınlık yapmaktalar.
 
Polenli arı. Püren pembe fakat püren poleni krem rek oluyor.
 
Raşit beyin yeni yemlikleri, Bulgaristan'dan getirmiş. İşçilik süper.
 
Kovan düz bile olsa, verdiğiniz şurubun tamamının alınması için yemlik içine eğim düşünülmüş, bizdeki bazı yemliklerde kovan geriye yatık oldugunda geride kalan şurup ekşiyip bozuluyor. Minicik detay, aslında çok önemli.
 
Bunlarda yerli yemlikler. Raşir Adiloğlu'a başarılar diliyoruz::))
30 Koloni ha::))
Sonra geçiyoruz Zaim abinin bahçeye. Yazın yiyip attığımız kavun çekirdeklerinden biraz ekmiştim, ilk kelegide yemiştim bunlar sonradan yetişenler. Hayret etmemek imkansız, iş olsun diye yapılan işten mahsül çıktı. Seneye 2 dönüm bostan ekiyorum, kavun karpuz domates biber::))
 
Şunlara bakın, tam turşuluk kelek olmuşlar.
Bir sürü minik kelek var. Seneye Zaim abiden habersiz bu bahçede işlem yapacağız::))
Villaların bekçisi Hüseyin abimiz, oldukça çalışkan. Zaim abinin bahçeyi otlardan temizledi, Zain bey doğal seviyor, orman gibi dursun diyordu, onun haberi yok, bahçe temizlendi, 3 romork ot çıktı.
Hüseyin abi otları yüklerken.
Balk bahçemde yeşil sogan yetiştiriyordum, yeni bulduğumuz bıcılı soğanlarıda gözlemlemek için yan yana diktim. Görüntülerde sizde göreceksiniz acayip fark var. Bir arpacık ekiliyor, yerli soganımız bu. Soldakide tek arpacık sagdakilerd tek ekildi. Bıcılı soğan yeşermeye başladıgında sanki 4-5-6 arpacıkmış gibi filiz veriyor. Fark acayip belli, birisinde üç yaprak filiz var birisi bir tutam oldu. Sizin tek diye gördüğünüz arpacık içeriden 4-5-6-7-8 tane fakat yeşerdiğinde görünüyor, bu yeşerenler büyüyüp kuruduğunda altta ayrılıp bir sürü arpacık oluyor. Yapraklarını kOparıp salata yapmaya devam edecegiz::))
23 Eylül pazar günü pürenlik alanları bir dolaştım, bir çoguna tekme attım, acayip polen yozu çıkıyor. Eskiler derki pürene tekme vurun toz çıkarsa bal verir, toz çıkıyor ama henüz bal yok. Nerden anlıyoruz, arılar bal bulsa sakinler hala acayip hırçın, kapagı aç fırlıyorlar.
 
Renk renk pürenler, kendi aralarında renk tonları var.
 
 
Aynı ocagın bir tarafı açmış, önümüz açık degil. Ocaklar bile birbirine sanki hava yapıyor.
 
Yeni bir foto makinası aldım hala tam çözemedim, en büyük sorunda videosu movi. Çeviri programlarında 5 dakikalık video yarısı uçurulmuş olarak karşıma çıkıyor.
Normal ayarda çektiğim bir resim, tepe yaklaşık 600 metre filan uzaklıkta, zumladığımda sanki yanına gitmişin gibi yapıyor, alt resimi zumlayarak çektim. Titremeler acayip önemli, makina sabitlenip çekilmesi lazım.
 
Zumlanmış hali, birde makina sabitlense daha iyi resim olacak. Eski makina bayagı bir dağıldı ama hala çalışıyor, Yusuf Şimşak'gın arılıkta videoları eski makinayla çekmiştik. Yeni makinaya alışmam bayagı bir uzun zaman alacak.
İşçi arılar pürende nektar topluyor ama bunlar henüz kovana yansımadı. herhani peteklerde agarma ve püren kokusu oluşmadı.
Yağışlardan sonra gerçi daha 2-3 gün geçti, bundan sonrası güzel olacak inşallah.
Püren polenine bulanmış bir işçi arı. Kış arılarını oluşturacak yeni işçiler doğacak, kışlık ballarını çıkartacaklar. Ruşetlerin büyük bölümünde sorun var, bir çogunun nufusları iyice azalmış onaları dengelemeye başladık, artık arkadaşlarımızda olsa kimseye ana arı vermiyorum, sezon bitti. İnşallah seneye daha iyi bir başlangıç yapmak istiyoruz. Dolayısı ile ruşetlerimin sağlıklı kışa girmesi lazım. Şu an ruşetin ana arısını alırsam bu ruşete ne zaman ana arı kazandırırız bunların hesapları bir türlü tutmuyor, son posta ana arıların bir çogu çiftleşme uçuşundan dönemiyor.
En son bizim engelli saf ana arıyı bir ziyaret edelim dedik. Vecdi abim demişti, kanatsız anaların kızlarıda kanatsız olur diye. Bunun için diyorlar, anasına bak kızını al diye, ana arının doğuştan kanadının biri yoktu, kızlarının birisi işi abarttı, iki kanat birden yok, varroa mücadelesinde bayagı geç kalınmış, bundan sonra varroa mücadelesine başladık. Havaların ısıları geceleri biraz düştü, gündüzler 25 derece üstüne çıkıyor, inşallah pürenden bu yıl bir şeyler bekliyorum, bu beklentilerim dolayısı ile bala çalışan arıların mevcutlarına dokunmuyorum, yoksa param parça edecegim, bir sürü zayıf ruşete takviye gerekiyor, son ana kadar sabredecegim.

10 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Maşallah ki maşallah.Eylül sonu 90 çıta arılı koloni.Yanlış anlamadım değil mi.

Gel de kızma::((

Bizim analara ne oluyor.Benim de şimdi elimde 90 çıta arılı koloni olaydı fena mı olurdu.

Şu bıcılı soğan meselesini okuyunca hatırladım.

Bıcılı takasında organik soğan vaadetmiştim ama unuttuk be yaw::))

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...


Slmmm, Yusuf kardeş.
Yav adam yeni arıcılıga başlayıp, hobicinin 30 kovan arısı olmalı diyorsa, bırak tek kat kovada da 90 çıta arısı olsun::))
Bıcılı soğanları kaybetme, alacağımı ben nasıl olsa tahsil ederim, nede olsa Kayseri'ye komşuyuz::))
Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Yav Allah korusun de be adamcağızı korkutacan:( herkesin kalbi benimki gibimi, amerikan bezi gibi yırtılsın:) Allahdan bi terzi bulunduda işten anlayan dikti kurtulduk. Yoksam şu anda arkamdan konuşuyo durumuna düşecektin:)öyle 2 dönüm ekecem deyip durma benim kalbi yırtanlardan biride bahçede yardırmamdır haberin olsun:) Kal sağlıcakla

miriliburak dedi ki...

Abi selamlar;

Yabancı firmaların ürettiği ürünleri görünce bizimkilerin monoton çalışmaları tuhaf kalıyor.

Zaten ülkemizde tek güncel olan şey elektronik cihazlar gerisi nakavt.

püren resimleri kar geliyor der gibi :)

Hayırlı günler...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abim, adam niye korksunki, Raşit beyin oğlu Metin belaya kaldık diye hayıflanıp duruyordu::))

Kötülere bişi olmaz merak etme::))

Fatih bizde üretim düşünülürken iş görsün en ucuza nasıl üretip para kazanırız hesabı yapılıyor, sonrada kalıplar çıkınca ötekiler kopyalıyor, nasıl başlamış ise öyle devam ediliyor diye algılıyorum.

Ağzını hayra aç ne karı, daha pastırma yazları var::))

Sağlıcakla kalın.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

sayın bakanım selamlar,

Raşit abimize selamlar,
ama zamanla ve tecrübelerle öğrenir çok koloni olmasının marifet değil, ancak bakabileceğin kadar kolonisinin olması gerektiğini...

kanatsız ananan var daha ne istiyorsun oğula falan gitmez işte :))

Pürenlere gelince bende bu sene açmayacaklarmı diyordum bir hafta önce bir şey yoktu Allah'ın hikmeti bir hafta sonra baktım açmışlar..

sağlıcakla kal..


Unknown dedi ki...

Abi selamlar,
Keleklerin hoşuma gitti,dediğin gibi
güzel turşusu oluyor.Bahçe temizliği
yapıldığına göre,gelecek sene için bereketli geçmesini diliyorum,bolca ürün ek ve dik bakarsın kontrole gelirim :)Bıcılı soğan çok ilginç bir tane dik beş altı tane olsun maşallah
gelecek sene deniyecez inşallah.
Püren resimleri ayrıca çok hoşuma gitti resimler sanki canlı gibi çıkmış,renk tonları iyi çıkıyor yani doğal çıkmış maşallah.

Kolay gelsin,
Selamlar Saygılar.



Trakya dedi ki...

Abi bende hobi olarak başladım ama şimdi 100 ile 70 kovan arasında geziyorum:)) desene sana rekabetçi geliyor))) pürenler çok güzel görünüyor yeni makinanı iyi günlerde kullanman dileğimle kolay gelsin.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey raşit beyin şerbetliğ çok güzel,30 arı tam hobici,hobiciliğin sınırı ne acaba ,bizim durumumuz neye uyuyor.Pürenin güzelliği başka çiçekte yok gibi.Bıcılı sogan sarmısak olmaya,saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zafer abi Raşit bey zaten eski arıcı,ayriyeten bilinçli, babadan genelenek arıcısı degil. Biz sayı konusunda kendisine takılıyoz, belli bir yaştan sonra aç gözlü olanları gördük::))
Pürenler geçmişi taradım bayağı geç açtılar, bazıları hala zamanında açtı diyor. Benim elimde geçmişin kayıtları var, lafla peynir gemisi yürümüyor.

Mehmet seneye bostan yeri hazır, kelekler karpuzlar, ve sebzeler yetiştirecegim::))
Resi konusunda en güzellerini seçip yayınlıyorum, bir sürü güzel resimde yayınlanmıyor.

Şenolcuğum senin başka işin yok, Raşit bey emekli, yazlıkta şimdi 30 arıya akarsa nonunu merak ediyorum::)) Gerisi gelecek zannedersem...
Yeni makinayı henüz tam çözemedim, pürenler açt ama hala bal yok.

Vecdi abi şurupluk benimde hoşuma gitti, tam hobiciler için, bizim için poşet bile şurupluk oluyor. Ben bizim durumumuz neye uyuyor hala çözemedim,püren çiçekler yumagı ve bir çok renk tonu var, hepside süper.
Bıcılı soğan, sarımsaga hiç benzemiyor, tadı kokusu ve rengi tam bir soğan.

Sağlıcakla kalın.