6.09.2012

ARICILIK'TA SONBAHAR KOLONİ DÜZENİ VE VARROA MÜCADELESİ




Bir arıcılık sezonunun daha sonuna yaklaşıyoruz, bir çok bölgede sezon bitti. Benim bulunduğum bölge Marmara genelde bizde sezonun bitişi yılbaşını bulur, şimdi püren açmaya başladı, peşinden koçayemişler açacak, kocayemişler kar yağdığında bile çiçekli olurlar. Bazı bölgelerimiz varki kış boyu 15 derece altına çok az düşür. Hatay, Adana, Mersin, Antalya, Aydın,Denizli, Muğla, İzmir illerimizin düşük rakımlı yerleri.

Bala çalışan arılarımız pürenlik alana indiler. Sıradan kontrollerini yapıyorum. Bu işlemler yapılırken koloni iç düzeni bozulmadan ayarlar yapılmakta, yavruya yapışık açık renk petekler kuluçkalıklardan alınmalı, yavruyu polen ve bal bloke etmiş ise yavruya bitişik olacak şekilde esmer petekli çıta girilmeli.

Bu işler yapılır iken birde laktik asit uyğulaması yaptım.

Aslında laktik asit ve oksalik asit damlatması ve dumanı yavru varken çok etkili bir varroa mücadele yöntemi degiller. Bu asitler kapalı yavru gözlerinde bulunan varroalara tesir etmemekte. Laktik asit uygulaması çok zahmetli bir iştir, çok seri olmanız gerekiyor, hiç çiçek olmamasına rağmen koloniler birbirlerine sataşmadı.


Laktik asit veya oksalik asit ile kapalı yavru varken yapılşan mücadeleler sadece arı üzerinde bulunan varroaları etkisiz hala getirir.


Varroanın yaşam süreci, larva sürecinde petek gözlerine girip, belli bir yavrulama faaliyeti yaptıktan sonra petek gözünü delip işçi arıların üzerinde 4 gün durup tekrar larva bulunan göze girip yaşamını ve üremesini böyle devam ettiriyor, yani kolonide yavru yok ise varroa üretimide durur.



Koloni düzenlemesi yaparken laktik asit uygulaması yapmak bni fazla ugraştırmadı. Az arısı olanlar üç tur, 4 gün arayla laktik asit uygular ise kolonideki varroa olayını kontrolü altına alır. Organik asitlerin bana göre en zararsızı laktik asittir, açık yavrulara geldiğinde bile larvalara ve arılara zarar vermiyor.


Oksalik asitti bir yere damlatın arı kesinlikle gidip onunla temas etmiyor acayip oksalik asitten tırsıyor.


Eylül ayının ilk cumartesi bu çalışlmalara İlhami abi ve Furkan emre eşlik etti. İşimiz bitti bir kaç kovan yagış olursa su almasın diye altına 5x10 kalas koyacagız, körüğü söndürmüştük, biraz yerde kovanı sürükleyince saldırıya ugradık, İlhami abiye bırak uzaklaşalım dedim o bırakmadı, o bırakmayınca bende bırakamıyorum, bende maske yok olan bana ve Furkan Emreye oldu. Ben 4-5 iğne yedim, Furkan elinden sokuldu, İlhami abi zaten astronot gibi umurunde degil, bir daha bırak dediğimde bırakmaz ise eldemirini kafasına yiyecek...


Pazar günü Raşit beyi ziyaret ediyoruz. Hafta içi beni aramıştı. Telefonda diyorki hiç yapmadığım şeyi yapıyorum, dedim hayırdır birde merak ettim, adamın hiç yapmadığı şey neki? diye::))


Trakya da bir arkadaşı varmış zıraat mühendisi. Mühendis arkadaşına diyorki ben gene arıcılıga başladım. Arkadaşıda işin boyutundan haberi yok, buna 5 tane ana arı kargoluyor.


Raşit beyin hiç yapmadığı şey, son baharda arı bölmekmiş, diyorki son bahar geldi, arıların birleşmesi lazım, ben anaları verebilmek için arıları böldüm.Yav bunda ne var ülkemizin zaten bu gelenegi, sende bizim adetlerimize uymak zorundasın::))




Bir koloni katı yada ilavesi, ortadan bölünüp, yanlardan çıkış verilmiş, gerçi katmı ilavemi, kevgirmi belli degil.. Anaların ikisi kabul edilmiş dolaşıyor, iki tanesi hala kafeste, bir tanesinede hala yer bulamamış. İlhami abide bir koloninin anası çiftleşip geldi bir türlü yumurta atmıyor öldüreyimmi demişti bir gün öncesi, bende öldür demiştim.

O esnada telefon geldi bu akşam bana ana arı getirebilirmisin diye, hemen Raşit abi o anayı bana ver dedim. İlhami abiyede dedim sana Avrupalı bir ana arı getiriyorum akşama gel bu anayı kaçırma::))

Akşama oğlu Tezcan gelmiş elinde 50 kaağıt, kıyıp alamadık, Avrupa ana beleşe gitti::(((


Bu arlar bahara çıkarmı diyor, neden çıkmasın, ben sana bir sıkıştırma öğreteyim, bahara degil ertesi senenin bile baharına çıkar, sen kışın bize, bir boza içir hele, bilgi beleş oldumu tatsız tussuz oluyoru.....


Raşit beyin çıtalarının yanakları dikkatimi çekti, bazıları raf pimi çakardı bu sac'tan yanak oluşturmuş.

Hem çıtaya el demirini taktınızmı, çıtanın taşıyıcı bölümü olan eşek elinizde kalmaz::))


Pratik bir el demiri, Raşit beyin kayınpederinden hatıra imiş. Raşit bey babadan dededen degil, kayınpederden arıcı::))



Arıcı el demiri çok pratik, zaten bir çok kişi el demiri yerine büyük tornavida kullanır.


O kadar zaman ve çene çaldıkki anlatamam, bir kahve içmeye gelmiştik.....


Hanımlarda evde konuşuyorlar, ohhh.


Dünya işimiz var bize musade diyoruz.


bıcılı soğan


Ayrılırken Raşit abinin hanımından daha önce sözünü aldığım, bıcılı soğanlar hazırlanmış, bir poşet üretiplik çogaltacağız diye alındı. Bir deneyelim bakalım nasıl olacak.


Dünden kalan arıların düzenlemesini ve laktik asit uygulamasını bitirip, Enes Emin arılığına geçtik.



Patlıcanı patlaktık. Bu resmi facede payşaltım, patlıcan köze konmadan delinmesi gerekirmiş nerden bileyim. Demekki kestanede böyle delmedinmi paylıyor.


Güzel bir çalışma ayrıca piknik oldu diyebilirim. Ramazandan sonra ilk ızgara galiba.


Eylül ayının 3 de çekilmiş bir pürende arı fotosu. Binlerce pürenden ilk açmış ve arı ziyaret ediyor.


Furkanın sokulan eli davul gibi şişti. Ertesi gün şişlik elden dirsege çıktı. Durumu Dr.Muhteşem abime ilettim, şişlik yayılmaya devam ediyorsa alerji iğnesi yapılması gerekiyor dedi ve olayın boyutunu resimle anlatamadım. Muhteşem abi Furkanı Dr.İsmail bey görsün dedi. Dr.İsmail abide acayip birisi çocuklara hiç iğne yazmayı sevmez, alerji ilacına devam etsin yarın ir göreyim olmazsa iğne yapılacak dedi, ertesi güne şişlik inmeye başladı, Furkan Emre de ignnede sıyırttı.


Dr.İsmail abiye göre her varının farklı zehiri olur diyor. Beni uyardı, seni 100 arı sokar bir şey olmaz, bir tek arı sokar, mevta olursun dedi, yav ne kadar çok sevenimiz var::((

8 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Sana bi haller oldu,iğneden korkar hale geldin.Şİfadır be kardeşim,bunu çocuklara aşılamıyormusun::))

Millet para verip potoks yaptırıyor ,bizde bedava::))

Üstelik arı zehiri para ile satılmıyormuydu...

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Benim raf piminden yanaklı çıtalarım daha iyi:/) yav kızdınmı benim kafaya el demirini indiriyonda İlhami abide niye tereddüt ediyosun anlamadım:/) Abi sana zahmet İsmail beye bir sor o bir tanesi sokunca seni öldüren arıyı nerde bulurum:/) sağlıcakla kal.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,arı vurmasına acaba sogan iyi gelirmi.Muhteşem abinin hediye edeceği yeni analara dikkat et.Varroa mücadelesinde en etkin yolun arıların söndürülmesi.Varroaya yaşama hakkı kalmıyor.Bu metodu deneyenler açık paylaşımda bulunmadılar.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm Yusuf.
İgneden niye korkalım ki,korkanlar piyasadan silindi, ne arı nede bal var ama çeneleri makinalı gibi çalışıyor::::))

Muhteşem abi sana bişi diyenmi oldu tabiki senin yanaklar daha güzel. İlhami abiye bişi dedinmi karşılık vermiyor, onun için dokunamıyom sen öylemi beya.

Vecdi abi bende bir şey anlamadım, adamlarda yüz ve astar yok. Arı söndürüyorlar varrodan diyorlar, varroa mücadele dersi verenlerde bu arıları söndürenlerin ta kendisi::)) Hani derlerya minare çuvala sığmaz diye, yalanda çuvala sığmıyor. Aslında senin tespitin iyi, koloni sönerse, varroada kalmıyor kolonide::))
Demekki bazılarının varroa mücasdele anlayı bu...
Sağlıcakla kalın.

Eyüp ÇAKIR dedi ki...

Selam Ali abi dr. ismail beyin söyledikleri çok doğru kızımı ve yeğenimi daha önceden birkaç defa arı sokmasına rağmen bu sene ne olduysa ikisinide arı sokunca acil hastanelik oldular.Özellikle bu sene arı sokmasından hastaneye gelenlerin sayısı çok fazla imiş. Kolay gelsin saygılar.

Trakya dedi ki...

Abi furkan kardeşime geçmiş olsun zamanla o da alışır adamı arılığa getirmezsen alışamaz hatta muğla varsa elinde eğitim yaptır.))unutmadan doktorumun senle alıp veremediği ne beya ölümden bahsediyor düşman başına doktorum aradığın arı cinsleri etrafta çok botoks meraklıları kolay gelsin.

İlhami Uyar dedi ki...

Ali bey Furkana geçmiş olsun ,senin sevenin de çokmuş düşmanında ,kolaylık ve başarı dileklerimle

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Eyüp bazı dönemler arı soktumu fazla sızlatıyor, bunu bir türlü anlayamadık, herkes bişiler diyor, begendiğini yemekten başka çaren yok::))

Şenol'um sağolasın. Arılığa alıştırıyoruz işte::))
Abi Muğla arısı kullananlara her konuda acımak lazım, bu hafta sonu 5 tane muğla cinsi arıdan Yusufıun orada bal çıkmadı, Namık tabir yerindeyse yıkıldı.
Doktorun işi gücü yok, benim gibi garibanla uğraşıyor, emekli adam bırak oynasın beya::))

İlhami abi sağolasın. Sevenlerimiz çok maşallah, kimiside kuyumuzu kazıyor ne yapalım, bazıları bize kazdıkları kuyuya düşüyor, onun için bize düşmanlık edenleri uyarayım, aman dikkat başınıza iş almayın....

Sağlıcakla kal.