11.09.2012

BAL HASADI, YUSUF ŞİMŞAK ARILIĞI

Varmı böyle arıcılık ve bal hasadı::))

8 Eylül 2012 tarihinde, Yusuf Şimşak'gın arılığında bal hasadındayız. Arılar ve arıcı gerekeni yapmış, sonuç resime yansıyor. Bir çok arıcı gerekeni yapıyor arılarda iş olmaya biliyor, paylaşımın içinde onuda bahsedeceğim.


Cumartesi bana göre biraz geç kaldım diye, kavaltıdan sonra acele etmeme rağmen Yusufun yazlığa vardım. Bahçede araba yok ortalıkta kimse yok, zili çaldım cevap yok, dedim bunlar heralde arılıkta işe başladı, arılığa çıkıyorum gene kimse yok. Biraz sonra Yusuf gözlerinin ovuşturarak arılıga gelip hoş geldiniz dedi::))

Demek ki erken geldik.

Bu esnada yolun kenarında kavunlar bitmiş, şimdilik daha kelek.

Sonra kavaltı işleri başladı, biz tokuzda hanedekiler kavaltı yapacaklar. Beklerken Yusufun eniştesi Namık geldi, hoş beş ettik, bana sordu, sen ne yapıyorsun niye geldin filan, dedim bir kaç kovan arım var hobicilik yapıyoruz, Gebze belediyesinde çalışıyorum filan. Bir ara Namık Yusuf'a sordu hani usta gelecek diyordun bu hobiciymiş acayip gülüştük. Namık hala arıcı olduğuma inanmıyor, işe girişildi Namık maske, eldiven çizmesini giyindi, biz normal kıyafetle bal hasadına başladık, yav bu nasıl hobicilik?


İyiki şortumu götürmemişim, Namık hepten sinir kirizleri geçirecekti::))

Bizi çekemeyen bazı arıcılar var, hani çift kat pantolon, eldiven çizme, birde maske altına fes giyenleri kastediyorum, bizlere acayip baskı yapılıyor, dayanacak gücümüz kalmadı ama, bizi baskıların yıldıramayacağını bir türlü öğrenemediler tabiki::)))


Bu bal hasadı en az bir ay gecikmiş. Bir çok kovanda sırlanmayan açık ballar alt katlara çekilmiş. Hasat gecikince çıtaları çekmek beni çok zorladı. Çıtaların bir kaç tanesi bozuldu, bir tanesi dagıldı. İlk çıtayı çıkarabilsek gerisi biraz kolaylaşıyor, ilk çıta çok zor çıkıyor. Aldığım balları ilk olarak Namık boş kovana koymaya başladı ve çıtalar elimde askıda kalmaya başladım bu böyle olmaz. Hemen kadroda revizyon yapıldı, Yusuf balları istiflemeye,enişte Namık resim çekmeye geçti, benim Enes ise video çekiyor. Elimizde 5-6 ayrı kovandan bal hasadı videosu var, resim işi biraz zayıf kaldı. Asıl resimler Yusufun makinada. Bende iki makina vardı ve video çeken makinanın hafıza kartı dolunca Enes resim almaya başladı.


Arılar balı sırlamış, nektar kesilince açık balları alt katlara indirmişler, biraz erken hasat yapılsaydı, daha çok bal alınabilirdi. Hemde çıtalar daha kolay çıkardı.


Bir ara baktım bir yerde arılarda hareket var, bir gittim, iki kovanın altı arı dolmuş. Dedikki bir yerden terk edip gelmiş burada bekliyor. Biraz araştırma sonunda bunların başka yerden gelmediği, yağmalanıp aç kaldıkları için dışarıya çıkmışlar, yani bu kovanın arısı. Anası var, içeride gıram bal yoktu. Bir kovana silkeledik, bir yavrulu birde ballı çıta verip ilk etabı tamamladık, hala bala ihtiyacı var ve bu koloninin anası bana göre en kısa sürede degişmeli, bu anadan doğan işçiler sonunta bu kovanı savunamazlar, gene yağmalanır. Ben bu tür kovanım olursa ana arıyıda degiştiremiyorsam, başka kovanlardan yavru degişimi yaparımki, kolonide başka işçiler olsun ve koloniyi savunsun.


Bu salkımdaki arıları kovana aktarırken video çekmişiz, Yusuf Enes Emine çek çek, tırsık arıcılar nasıl arı aktarılırmış görsün demiş::))

Tırsık arıcılar, nasıl bişi acaba::))



Bal hasadı devam ederken bal nakilleri oluyordu, ben dolayısı ile bazen boşa çıkıyordum, zaman kıymetli değerlendirmek lazım::))


Böyle bir şeftali agacı olamaz, sanki yıkılıyor, bir ara biri bana yorum yazmıştı, eleştiriliyordum, birisi meyveli agacı taşlayan çok olur demişti, bir başka yorum vardı orada acayip hoşuma gitmişti, bana demiştiki, meyveli ağacın sahibi çok olur.


Bende o ata sözüne istinaden bu meyveli ağaca sahip çıktım, meyvesi çok zarar görmesin diye yükünü hafifletiyorum.


Bu mevsimde böyle bir manzara. Allah ekip dikene, meyvesinden istifade edenlere zeval vermesin.



Arılıkta Yusuf'un babasının kardeşinin ve eniştesinin kolonileri var. Bu ballar Yusuf'un arılarına ait.


Yusuf kardeşimiz, zevk ile balları istif ediyor. Görüntüler süper.


İş yarı oldu, fakat bir taraftan yoruluyoruz, bir taraftan acıkmaya başladık ama yemek molası verirsek bu iş bitmezdi, çok az bir ara öğün yapıp Yusufun kardesinin arılarına geçtik, hala arıların sahibi piyasada yok.

Aldığımız balları kasalayıp ayırdık, son demlerde yusufun kardesi Selim arılığa geldi. Eniştesine akıl veriyor, arıcılık yapacaksan benim gibi yap, bak hangi kovanlar benim bilmiyorum bile, ballarım ayrılmış, işi Yusuf'a bırak gerisine karışma diyor::))


Boşluklarda gözümüz bir şeylere takılıyor, balıklardan acayip ızgara olur filan diye içimden geçiriyorum::)


Bir tanesi bir kişiyi tam doyurur be.


İlerleyen zaman içinde Yusufun babası Ahmet amca geldi. Ahmet amca şekersiz çay içiyormuş, kendisine bunun aslı varmı dedim, hayatımda bir şekersiz çay içmeyi beceremedim dedi. Şakersiz çay içiyormuşun dedim, bal varken niye şeker koyayım dedi::))


Yazlık tam doğa çiftliği, tavuklar horozlar, hindiler, ördekler, sadece at eksik sanki. Birkaç çeşit köpek vardı.


Pekin ördekleri.


Hasadın en üzücü bölümü ise enişte Namık arılarında yaşandı. Baharın 5 kovan arı almışlar, alındıklarında zaten 10 çıta ful arıydılar. Arılar 3 kata çıkmış, bal hasadına başladık, kovanı açıyorum çıtalar sırlı gözüküyor. Çıtayı çektim incecik bir sırlı bal kemeri var altı boş. Hemen öbür çıtayı çektim gene aynısı, derken öbür kovanlardada durum aynı, üç kasa bal alındı toplamda 15 kilo bal ancak çıkar. Namık o gün yıkıldı, aldığımız bal kasalarını bile depoya taşımadı arılıkta kalmışlar, bu gün Yusuf ile görüştüm, ballar orada kalmış, iki kasayı arılar yagmalamış, kalan diğer kasada 5 kilo bal ancak var diyordu Yusuf Şimşak. Aynı arılık genelde aynı güçteki arıların topladığı bal acayip farklı, 5 kovan arılıktaki diğer kovanlardan birisininki kadar bal toplayamış. Arılar saldırgan ve çok geç kaldığımız için en altlara giremedim, girsen ne olacak en fazla 4 ballı çıta ancak alınır genede rekolte çok düşük. Selim ise felaket kafa yapıyor, eniştesi Namık'ı tam çökertti.
Birde demezmi iyiki eniştenin balları sona kalmış, yoksa bunu akşama kadar nasıl çalıştıracaktınız?

Geçmişte Namık ağaçlardan oğul topluyordu. Namık ise bahardan bu tarafa arılara yaptıklarını anlatıyor, Selim arka taraftan bu örgüt itirafçısı gibi diye dalga geçiyor. Namık daha çok yol katetmesi lazım. İki ayda arıcı oldum sanıyordu.

http://ysimsak.blogspot.com/2012/05/50-kzlar-ataga-kalkms-bir-koloni-beni.html

Ne olduğu belli olmayan ırk arıyla çalışan arıcının feryadı, hepimizi üzdü. Arka planda yYusuf çalışmayana bal yok ........

ırkı belli olmayan arılar ve hüsran ile Ali_Turk

İzleyin::))


Namık üzgün ve teselli etmemiz uzun zaman aldı, bu arada ızgara faslı başladı ve sofranın kurulmasını bekliyoruz. Yusuf, ızgara konusundada 10 numara.


Yemege geçildi, ızgara tabaklarını en çok çalışanlar olarak ben ve oğlum Enes Emin önümüze aldık. Kimse elini uzatamadı::))


Güzel bir gün ve bal hasadı oldu. İşlerin tamamını bitiremedik, Ahmet amcanın balların bir kısmı ertesi güne kaldı. Yemeklerimizi yedik, yapılacak bizlik iş yok, siz hoşçakalın dedik.Birde sır almaya kalırsak burada sabahlarız diye, kirişi kırdık::))



Selim eniştesine hala takılıyor, üzülme bensana iki çıta bal verecem diye::))

Gerçekten çok enterasan oldu, 5 kovan arıdan şu resimdeki gibi bir tane çıta çıkmamasına ben bile acayip üzüldüm. Bir ara Namık balları kasaya koyarken diyorki, bu çıtada 100 gr bal yok, bu çıtaları niye alıyorsun, ne yapayım dedim arıların bunu yapmış.


Yusuf ne bulursa bizeikram etmeye başladı. Bizim pintimi pinti bir hocamız var, inşallah bu resimleri görüp utanır, her neyse. Görgüsüzlük olmasın diye elmaların ve aldığımız fındıkların resimlerini çekmedim.


Evimize geldik bir ara burnuma kestane balı kokusu gelmeye başladı, bir gittimki ne göreyim. Enes Çıta balı doğramış. Buna benzer bir çıta vardı, geçenlerde müdürümüzde petekli bal istedi, bende evdekini vermek zorunda kalmıştım. Balın başına bir şey gelmesin diye, Enes Emin bala dask sigortası yapmış::))


Bal görünüşü bembeyaz gibiydi dadına baktım gayet acı, bu sene kestaneden güçlü arılar güzel bal çekmişler.



Bu hafta sonunun hasadı bal hadadı gibi güzel geçti, bal, fındık, elma, karpuz ve gelecek senenin tohumluk salatalığı bile yılın envanterine girdi::))

Yusuf Şimşak ve ailesine sonsuz teşekür ediyoruz, nice böyle bereketli bal hasatlarına.

Allah bereket versin, kısa günün getirisi, oldukça iyiydi::))

10 yorum:

miriliburak dedi ki...

Abi hasadı sanki sen yapmış gibisin ba tezgah ikramiyeler ile dolmuş herhalde atasözü burada da geçerli zenginin malı yoracak çeneleri :)))

Senin kalfa; cimrilikte üstüne yok yumurtaları toplamış hala fındık derdinde :)

Afiyet olsun...

Hayırlı günler...

Eyüp ÇAKIR dedi ki...

Abi video çok güzel olmuş balı olmayan arıcının ağıdı:).Bende geçen üç sene boyunca ne olduğu belli olmayan arıyla hep bal bekledim ama sonuç hep hüsrandı.Bu sene maşallah karniyolla üç senelik balı bir seferde aldım teşekkürler.Muhabbetiniz bol olsun.Sağlıcakla.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih hasat yapmamış gibi bir durummu var tabiki hasadı ben yaptım::))
Benim çenemide pintinin mallarını konuşmak yoruyoru:((
Baksana birdul horuzu baş göz edemedik, hayvanın gözü arkada gidecek.
Bizim kalfa bayagı tırmaladı ve tavukların uçkur işlerine el atıp, nufus planlaması getirdi::))

Eyüp arılıkta aynı güçte diger arılar bal yaparken öbür tarafta çıtaların boş kalması gerçekten enterasan oldu, fakat bu karşılaştırma olmasa bunu çözemezdik. Arılık tamamen bal yapmayanlardan olsaydı, ne diyorlar bu sene bal yok, bu sene gerçekten ballı bir sezon degil ama karniol arısıyla çalışanlar bal aldı.
Bir başka konu bir sürü karniol ana arı üreten ve satanlar türedi, alınıp satılan karniolların hangisi f1 bunu kimse bilemiyor, suyunun suyunu kullanıp ben karniollardan bal alamadım diyyen de çok.
Arıcılıkta "F" kavramını bilmez isek bizi daha çok kekleyecekler, F kavramı bu işin bilimsel yönüdür, millet piç arılara deger biçemiyor, isim koymaya devam ediyor, böyle çağ dışı arıcı ve arılıklardan ne bekliyeceğizki?
Sağlıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Yav ayıptır ayıp...:/( evveli sene çuval çuval yabani armudu kime verdik:/) asmamdan ekşi uçları sen yemedinmi:/) bide bana pinti demeye yüzün kızarmıyor:)gelelim hasada ağız tadıyla yesinler inşallah enişteye üzüldüm ama o üzülmesin eniştelerin kaderi böyle:) hani bende enişteyim kayınçolara giderim her seferinde elim boş dönerim:) kal sağlıcakla.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,konyadan binbir güçlükle gelen arı ile karniyolun mukayesesi can alıcı noktası bu paylaşımın.Aynı merada eşit şartlar altında mukayese yaparlarsa,hangi ırk arının değeri anlaşılır.Hipodromlarda sonuncu atlar hep nal toplar,yarış nal toplayanlar arasında olursa helbette bir nal toplayan kazanacaktır.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi gerçekten ayıp ettik, bahçeden bir şey vermeyince civardaki yabani meyveleri topladık, onada sahip çıktınya::((
Sanki bahçesinden bir şey vermiş gibi birde ayıp, filan diyorsun.Kimin yüzü kızarması lazım onu herkesin vicdanına bırakıyorum, ne diyem.
Hasat genelde iyi geçti, Namık yıkıldı, yanlız millet senin kayınçoların gibi pinti degil bilesin::))

Vecdi abi bir şey mukayese edilirken belli şartlar olmalı, ben aynı gurup içinden kafesi alıp bu kafkas arısı, diğer bir kafesi alıp bu karniol arı diye satanlar biliyorum. Aynı arıya bir sürü isim koyup satanlar yokmu, yerli, Anadolu, ekotip gibi. Bu arılar aynıysa ve nal topluyorsalar, arıcıda içlerinden birisini birinci getirecektir::))
Mukayese gerçek ırklarla eşit şartlarda yola çıkıp, sonuçlarına bakılır.
Ben baharda Erkan Kaya'ya 2 kovan arı verdim, arılığındaki arılardan zayıftı, güvendiği arıların hepsine nal toplatıverdi, arılıktaki 50 kovanın en kralı 8 çıta bal yaparken aynı arılıktaki karniol 15 çıta kestane balı, 5 çıtada bahar balı yaptı, herkes şokta::))
Deneme ve mukayese böyle olur.

Sağlıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Enes ve senin katılımınla beraber çok ama çok keyifli bir sağım yaptık.Emeğiniz için teşekkür ediyorum.

Klip süper olmuş.Bir de başlangıcına fonda bir ağıt koyaydın daha da süper olurdu.

Bu bir klip ama ne yazık ki Türkiye'ye gerçeği.Benim köyümde bile,benim dayım 20 koloniden 100 kg.bal sağdı.Hepimiz aynı meradaydık ama bir farkımız vardı.Arının ırkı ve bakım.

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm Yusuf.

Sen nasıl mutlu olduysan bizde mutlu olduk diyebilirim sadece, daha erken başlayıp tüm kovanlara ulaşabilseydim dahada iyi olacaktı, zaman yetmedi bazı kovanların altına giremedik bir kaç kovanda komple kalması aslında iyi olmadı.

Klıp güzelde adamın hali gerçekten üzücü, alınan balları bile depoya getirmeyip arılıkta bırakması aslında faciaya neden olur.

Ülkemizin gerçekleri her geçen gün degişmeye devam ediyor, insanlar bazı şeyleri yerinde gördümü degişim daha hızlı oluyor.

Memlekette o kadar arıcı ve arısını öven var, tamam çok güzel, sonuçları görelim diyoruz, çene ve çamur var.
Necip fazıl bir şiirde derki oluklar çift, birisinden kir akıyor, birisinden kir.......
Allah ne virirse hayırlısını virsin.::))
Sağlıcakla kal.

Trakya dedi ki...

Abi bal sağımı anlaşılan çok neşeli geçmiş o ortamda olmak isterdim hani:]] şunu anladım akdeniz arısı bazı hocaların dediği gibi gelişmeyen arıya destek kolonisi olarak kullanılmalı bal hayali kurarsa hüsran o zaman neden o cinsi kullanayım dediğin gibi aynı arılıkta birsürü ırk var müşteri ne istiyorsa o ırk oluyor tamamen rant olmadı seneye dağlara ormanlara köylere arayışlar başlıyor o güzeller şu güzeller diye yine olmadı seneye halbuki karniol gibi bir ırk varken neden bu arayışlar anlamış değilim dağda ovada heryerde iş yapan karniol arısı varken bu arayışları anlamak hakikaten anlamak zor bazıları sırf muhalefet olsun diye yanındaki arıcılara alma kullanma gibi yalan bilgilerle etkilemeye çalışıyor zarar ettimi bahane çok olmadı seneye yerli bölgenin arısı deniliyor yav gösterin o arıları o da yok heryere kafkas pompalanan yerlerde bölge arısı var demek kahkahalarla gülerim ama arıcılar neyin ne olduğunu anlamaya başlamış maymun gözünü açtı derler o tip arıcılar herşeye karşı arıcılar olmadı seneye mantığı ile devam uzun oldu beyaaa kolay gelsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Şenol bal sağımı bal varsa neşeli olur, bal yoksa sesin soluğun kesilir.
Karniol ilginç arı. Avrupanın kısa mevsiminde gelişip bal yapar ve adamlardaki arı bu. En önemli özelliği kısacık mevsimde bal bal toplaması.

İtalyan arısı sıcakta iş yapıyor, İsrail yerel arıları bırakıp, İtalyan arısına geçiş yaptı, kovan başı 40 kilo bal alıyor.

Kafkas arısının bölgesinde 7-8 ay çiçek vardır. Sıcaklık 30 derece üstüne kolay kolay çıkmaz ve yağışlı bir havaya sahip.Kafkas sıcakta çalışamıyor, baharda geç gelişiyor.
Bunlar arıların genetik özellikleri.

Arıların genel özellikleri bu, kim nesine uyuyarsa onu alır ve kullanır, nakliyecilik yapacak kişi binek taksi alıp yük nakli yapabilir mi?
Onun için kim ne yaparsa yapsın.
İsteyen istediği muhalefeti yapsın.
Milletller bu işe çok önem veriyor, ne arı kullanacaksa halkına onu veriyor, bizde de dünyanın en hantal arısını koca ülkeye her tarafı farklı iklim, tek ırk dayatılmış, ıslah şart diyorlar, yıllardır aynı masalla devam.
Sağlıcakla kal.