28.10.2012

ARICILIK VE AFETLER

Şile kızılca köy, 2012 den bir resim.

Burası Şile Kızılca köy. Haziran ayında kestane balı için gittiğimiz arılık. Bu arılar Yağcılar Köyünden Saim abimizindi. Biraz ileride, bizim Kadir Gürkan başkanın arıları diziliydi. Bu yıl ben kestane balını alıp, arıları Trakya'ya götürdüm.  Kadir başkan ve Saim abi arıları Kızılca köyde tuttular, pürende geleceklerdi, kuraklıktan püren açamadı, bu gün yarın derken zaman gelip geçti. Bayramdan bir iki gün önceki yağışlarda metre kareye 170 kilo yağmur düştüğü haberlerde verilmişti. O yağmur burayada düşmüş, her taraf orman olmasına rağmen felaket bir su birikimi ve akımı gerçekleşmiş, arıların dizildiği yer sanki göle dönmüş, tüm kovanları gelen sel alıp götürmüş, 200-300 merte uzaklıklardan kovan toplamışlar. Olayı bayramda öğrendim ve üzülüyorsunuz, binbir emekle oluşturduğunuz arılıktan geriye hiç bir şey kalmıyor, bir sürü boş kovan....
Benim arılar haziran ayında en uçta olanlardı.
Birde arılığın bütün resmini bu yıl çekmemişim, bu kadar arıda biraz ilerde vardı, 100 kovan arıdan hiç bir şey kalmamış. Soldaki ağaçlık olan yer dere.
O kadar çok su gelmişki, en sağda arıcı kulübesi vardı, onun yanında boş kovan ve malzemeler, en ilginci malzemelerin altına konulmuş tuğlalar bile selle sürüklenip gitmiş. Gezginci arıcılıkta,  yağma ve hastalık,  sel, yangın ve hırsızlık olayları arıcıların korkulu rüyası.

5 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi her iki arıcı abimizede geçmiş olsun. Cana gelmemiş ya mal bir türlü yerine konur...

miriliburak dedi ki...

Arıcılıkta çiftçilik gibi zor ve riskli bir iş. Elimizden gelen geçmiş olsun demek ve daha iyileri için dua etmek.

İlhami Uyar dedi ki...

Kadir ve Saim beye geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum,çok üzüldük ama elden gelen birşey yok

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Heberi şimdi okudum çok üzüldüm.

Her iki arkadaşımızada geçmiş olsun. Allah başka keder vermesin. Bu gibi durumlarda "cana geleceğine mala gelsin" denir ama malada canın yongası...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi olay çok üzücü, köylü olan abimizin geliride yok, bu yıl aldığı arılarla elindekileride kaybetti.


Mirili;
Arıcılık zaten çiftçiliktir. Risk olmayan iş heralde dünyada yok.

İlhami abi olay üzücü.

Zafer abi, ne desek boş, olanı geri çevirmek zor, belki bu olumsuzluğu bir başkası yaşamasın diye paylaştık, bu gibi yoğun yagış uyarısı alındığında arılar kaldırılsaydı gene bir şey olmazdı.

Sağlıcakla kalın.