21.10.2012

ARICILIK VE EKİM AYIDA BİTİYOR


Arıcılık ve merak. Mevsim hızla bitiyor, bu yıl böyle gitmeye devam ederse seneye ayvayı yeriz gibime geliyor. Arıcılık adına değil, su ve tarım adına, kışa gireceğiz hala yağmur yok. Havalar soğumaya nihayet bölgemizde başlıyor. Dün fazla balları olan kovanların ballarını alayım dedim, hava bana göre güzeldi ama arı uçmuyordu sanki. Ormanda bulunan arılardan önce Zaim abinin balları alıp ruşetle kendisine teslim edeceğim. Körüğü yaktım, villadaki komşular ormana tur atmaya çıkmışlar, ve dönüşte kraliçe arı görmek istediklerini ilettiler. Bayan arı meraklıları, içlerinden birisi göz doktor abimizin hanımı, zaten sitenin yarısı doktor, bir eczacı, birde prof var, yönetici Raşit beyler ise sanayici.
arıcılık
Kraliçe görmek isteyenler vardı, birden bal konusu açıldı, kaça satıyorsun bal var mı, karakovan ne demek, Allah Allah şimdi nereden nereye gittik.
arıcılık
Dilimizin döndüğü kadar arıcılık hakkında bilgi vermeye çalışıyorum, içlerinden birisi bizi sokmasın filan diyor, bir komşumuz ise bunlar farklı arı sokmaz diye onlara akıl veriyor,içimden de diyorum birini bir arı sokarsa sen bak neler olacak burada::)
Bir başkası ise peteklerdeki boş bir kaç gözü gösterip bunlar olmamış ballar değil mi dedi, al başına iş. Doğal ballarda mutlaka boş gözler olduğunu anlattım, tüm petekler silme kapalı olamaz, olursa arıcının hile yaptığı filan, sohbette bir çay kahve eksikti. Bir kaç çıta çektim kraliçeyi  bulamadım. O esnada arı havalanmaya başladı, Enes Emin hemen körüğü alıp arıyı sakinleştirdi, peşinden bu kovanın en dışında boydan boya dalak, yani kara kovan balı var, nasılsa Zaim abinin, balları, ikramı bol yaptım. Zaim abinin arıcılık ile bir başka önemli ayrıntısı var onu ayrı paylaşacağım. Arı meraklısı bayanlar taze bal, kovandan yeni çıkmış deyip, kara kovan ballarını yiye, yiye bizden ayrılıp siteye gittiler.
Misafirlerimiz ayrıldı bir başka kovan açtım. Merkezden ilk çektiğim çıtanın ortasında kraliçe geziyordu. Ah be az önce ne kadar kraliçe aramıştık.... Arılar yavruyu kesmiş, hayret edilecek iş bazı kovanlarda yumurta bile göremedim. B u kovanda onlardan birisi, acaba anasız mı diyeceğim ama ana arı bu çıtada.
kraliçe ana arı
2010 Yılına ait, karniol f1 ana arı. Bunların benim için yeri daha ayrı, bu arılar 3 yıl öncesinin anaları ve biliyorsunuz, f1 anaların erkekleri saftır, 2013 te bunlar özellikle bu işte kullanılacak.
karniol ana arı
Dün arıların içinde benim bilmediğim, arıların bir bildiğimi var diye çok düşündüm. Kocayemiş'ler açmış, açık püren var, hava iyi ve arı çalışmıyordu.
Hava gittikçe soğumaya başladı, akşama doğru hissedilir bir soğuk vardı. Demek ki arılar bunun için işe gitmiyormuş. Bir ağacı panorama olarak çektim, tek çekiktiğimde bu görüntü olmuyor.
Koca yemiş çiçeği.
Kuş burnu, artık onlarda kızardı, çalılarda ki yapraklar solmaya başladı. Yakında ulaşabildiklerimizi toplayıp çayını içeriz.
Kocayemiş çiçeklerinde tek tük arı vardı.
Bir arı daha koca yemiş çiçeğinden nektar alıyor.
Salkım salkım çiçekler.
Koca yemiş meyvesi ve çiçeği aynı anda yan yana. Böyle meyvesiyle çiçegi yan yana olan meyve var mı bilmiyorum, limon ve turunçgillerde sanki yediveren cinsinde rastladım gibi.
Meyvesi oldukça tatlı bir yabani meyve. Koca yemiş meyvesi.
Bir sürü güzel koca yemiş çiçeği var, imreniyorsunuz, onun resmini çek bunun resmini çek, yüklerken bir sürü eleme yapıyorsun.
Açamayan ve açarken yanan bir püren kümesi, bunun gibi bu yıl çok püren açamadı. Yanılmıyorsam yazın hiç yağmur yağmadı,en son yağan yağmur ise ağustosun 10 gibi yağmıştı, ekim bitiyor kuraklık devam ediyor.
Gene açamayan bir püren, açabilmek için kıvranıyor. Ne yazık ki artık yağmur yağsa da havalar soğumaya geçti bile. 21 Ekim sabahı Gebze'de yerler ıslaktı,biraz yağmur yağmış görünüyor.
Bunlarda açıp, geçen pürenler. Püren çiçekleri söndüğünde böyle bir ernk alıyor.
Aslında dün en önemli gündem 7 kişilik ortaklarımızla kurban işini çözmekti. Kurban her geçen yıl bizleri zorlamaya başladı, herhalde modelimiz düşmeye devam ediyor ki, kurban için uzun araştırmalardan sonra bir tesiste kesilip, isterseniz 4 parça, isterseniz biraz daha para vererek küçük parçalara ayrılmış bir şekilde, hissenizi beklerken, yan tarafta ızgara yiyerek bekleyebiliyorsunuz. Bu yıl bizim kurban hissedarları bu seçeneği seçtik. Çocukların ise keyfine diyecek yoktu, en son gidip anlaştığımız mekanda iki tane buzağı vardı. Çocuklarda gidip onlarla uğraşıyordu, bir kaç resimlerini aldım, çocukken biz bu işlerden bıkmıştık ama çocuk olmak ne güzel.......
Kurban işi böyle uzayınca arılara az zaman ayırabildik. Arılara yapılacak dünya iş var, bir ucundan başlayabilseydik.
Sanki son bahar bizimde üzerimize çöktü yav........

11 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam:) bu sene dediğin gibi kuraklıkdan bitki örtüsü her yerde zarar gördü. Her canlının yavrusu nedendir bilmem hep güzeldir..Sağlıcakla kal..

İlhami Uyar dedi ki...

Ali bey,sol baştaki bayan pek iyi niyetli bakmıyor gibi,elinde sopa haraketleri bayağı agresif Allah kolaylıklar versin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abim benim. Bu yıl kurak gitmesine rağmen bal durumu iyi oldu.
Tüm canlıların yavruları sevimli oluyorki, küçükken kimse kem gözle bakmasın, koruyum kollasın diyedir diye düşünüyorum.

İlhami abi, sol baştaki bayan hepsinden cesaretli ve meraklıydı, sen bakış açını bir degiştir,hiçböyle yapmazdın ama hayret.

Sağlıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Abi ablalar arılardan hiç korkmadan kovan yanında bakıyorlar gerçekten bravo.Bizlere Türkiyeden misafir geldiğinde arılarımızın sakin olduğuna bir türlü inandıramıyoruz haliyle arılığı gitmiyorlar demekki
ülkemizde saldırgan arılar ile büyük şok travma yaşamışlar galiba bu yüzden bana bile inanmıyorlar.Arıcı olmayan kişilerinde güncel ıslah edilmiş sakin arılardan haberdar olmaları gerek yaptığın doğru abi.

Koça yemişin içini hep sana soruyordum çekirdeği varmı liçi gibimi diye resimlediğin için teşekkürler,şimdi içi nasılmış öğrenmiş oldum :)

Kolay gelsin,
Selamlar Saygılar.

miriliburak dedi ki...

Selamünaleyküm


Abi işin ilginci bal ve polen var ama yavru yok.

Arılar yavru kesmiş ama yavru faaliyeti için neler yaptın ya da neler yapılmalı tam da bu zaman yavru işinin püf noktalarına ihtiyaç olunan zaman...

Balın bol müşterin daha bol olsun :)

hayırlı günler...

Adsız dedi ki...

Ali bey.kurs hayırlı olsun.Başka görmek isteyenlerde olabilir.Kötü bir sezonun sonucu,gelecek seneye de kötü yansıyacaktır.Çocukların sevgisi örnek alınacak bir davranıştır.Büyüklerde nadir bulunur.Saglıcakla kalın.Vecdi KÜÇÜKYILMAZ.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet sitenin yürüyüş yoluna sen git bir ektip veya yerli bir arı diz. Bizi bu görüntüler dahada öne çıkartıyor. Bizde bazılarını inandırmıyoruz, bunları hipnoz sanıyorlar::))
Bana kızanların bir kısmıda gene benim üzerimden nemalanıyor, bir sürü karniol satıcısı çıkıtı, kimse f kaç oldugunu söyleyemiyor, şikayetlerde bana yapılıyor, be filan yerden karniol aldım, arılar beni evime kadar kovalıyor demekte, alın bakın vatandaşlar bizim kovanların önünde yürüyüş yapıyor, bir arı soksa orada ben durabilirmiyim. Bu yetmezmiş gibi son baharda arı açıp, kovan başında konferans veriyoruz::))

Ne gariptrki ıslah edilmiş arılara bazı kendisini bilmeyenlar karşı çıkıyor, yolları açık olsun.

Koca yemişlerin içinde bir kaç tane susam tanesi kadar çekirdek var.

Aleyküm selam Mirili.3
Fatih yavru için polen ve bal yetmiyor, uygun ortam olmalı.
Hatırlarsan bir ay oldumu bilmiyorum, benim arılarda yavru azaldı demiştin, bende sana sordum polen tuzakları açıkmı diye sende evet demiştin. Bizimde polen tuzakları açık ve dolayısı ile gece ve gündüz ısı farkları yavruyu kestiriyor, arı durum degerlendirmesi yapıyor.
Aynı arı Darıcada 2-3 çıta yavrulu nedenide, havalandırma kapalı, birazda teşvik şurubu veriliyor, dolayısı ile yavru fazla. Oradada havalandırma açılsa en az bir çıta yavru azalırdı.
Karniol arısını kullanamayanların hatalarından biriside bu, elindeki başka arılaqrla karıştırıyorlar, yaz kış yerel arıların üstünde kek tutanlar var ve arı el kadar yavru zor yapıyor.

Karniol arısına sen keki ver, girişi daral ortam ısınsın, kışın yavruya başlatırsın. Kışın yavruya yatan arıda bahara çıkmadan bitip söner. Onun için kışın arıya bir şey verilmez, havalar iyice soguduğunda girişler biraz daha arı girmeyecek şekilde açılırki bahara kadar yavru yapmasın.

Sağlıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vecdi abi Zaim abilerin yazlıkta yakında herkes arıcı olavcak gibime geliyor, kursu başlatıp, birde kovandan taze karakovan balı ikram ettim kursiyerlere::))

Şu ana kadar mevsim kurak gitti, çiftçiler açısından durum sakat, yagış olmadığında ekim yapılamıyor.
Çocuklar olaya ne gözle bakıyor, onların yaşında olmak gerekiyor, belkide bucagıyı oyuncak sanıyorlardır.
Aynı anda yorum yazıyoruz bu iki oldu::))
Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Selamlar Ali abi,seneye yeni bal müşterilerin hazır gibi.İyiki arılar sakin saldırgan olsalar bayanların bu kadar yakaşması çok zor olurdu.Sende arılara yeni yer araya bilirdin.)))sağlıcakla kal kolay gelsin.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM ...

Sayın bakanım .

Tam yumurta kesmiş bir koloniye de ben rastladım.hatta kovan aktarirken hiç yavru olmadıgını görünce bu hafta ana kontrolü yaptım ki baktım ana var.2011 anası .Salih abi anayı oldur dese de bahara kadar süresi var.Bakalim ne olur.

Hanimlar ormana geziye terlikle. Çıkmış::))

Meramım ; zaim abi bu ise ne diyor::))

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah şimdilik siteye bal veriyoruz ama ileride işler sakat, Raşit bey 30 kovan hazırlığı yapıyor, Zaim abi bir yerde bir arıcı tanıdığı varmış, adamcağız ölmüş. 15 Kovan arısı var, yakında alıp geleceğiz::)) Bal pazarımız sakata geldi::((
Bayanların sokulması dediğin gibi hiç iyi olmadı, sorunsuz bitti.


Slm Yusuf.
Artık arıların yavru kesmesi normal, zaten bal kemerleri gittikçe daralmıştı.Şimdi ana arı öldürülürmü yav, bırak bahara kadar götürsünler, kontrol sırasında o kovana bir yumurtalı çıta ver yatacaklarına baksınlar.

Hanımlar nasıl çıksınlar ormana, arıların hemen altı villalık.
Henüz Zaim abinin ballarını sağa sola dağıttımdan haberi yok::))

Sağlıcakla kalın.