23.11.2012

GEZGİNCİ ARICILIK

2012 Yılı içindeki en zahmetli arı naklini yaşadık. Bu kadar terslik üst üste nasıl geldi anlamak imkansız. Arılara gidilen tarla, nakilden üç gün önce sürülmüş, yol kapandı. Yandan bir yerden başka yol buldum, ben minibüsle girip çıkmama rağmen kamyon oradan arılara ulaşamadı. Traktör çağırdık, kanyonu çekemedi, bu sefer köye römork takmaya gitti. Ben başka yerdeki arıları minibüsle taşırken dolu malzemelerle boşlar arabaya karışık yüklenmeye başlanmış bu bile büyük sorun oldu. Arılar ile kamyon arasında 400-500 metre mesafe var, 4 tur yaptık, traktöre yükle getir kamyona aktar, tekrar başa dön. 2 Saatte yüklenmesi gereken kamyon, 6 saatte yüklendi. Yola çıktığımızda saat gece 12 olmuştu.
 
İlhami abi ve benim bazı arılar yola hazır. İlhami abim son rötuşları yapıyor.
 
 Arı yükleme işi bittiğinde herkes dağılmıştı. Ben ise dağılmaya devam edecektim::)) Dünya yol var ve orada ruşetlere kovanlardan bal verilecek, bazı ruşetlere arı takviyesi yapacağım.
 
 Bir kovandan arı çıktı hemen indirip, arabanın yanından uzaklaştırdık., Birde gece gece canımızı yakmayalım dedik.  En son hareket etmeden, İlhami abiye, bu kovan sana hediyem olsun, koy taksiye götür::)) İlhami abi biraz çamur bulup, operasyon yapıyor. Kısa sürede işlem tamam. Otobana girmeden bir yerde yemek yiyoruz, bana yatarmısın dediler zaten dökülüyorum, bu nasıl soru? Kamyonun üst yatağa bir uzandım, bir ara sabah olmak üzere sis duman yerler kırağı. Burası neresi dedim, Afyon Bolvadin, ortalık içeriden görüldüğü kadarıyla buz gibiydi. Kahvaltı için Afyon Çay çıkışında Jant Osman'ın yerindeyiz. Ne ararsanız var, kontur, yağ filtresi, mazot filtresi, zeytinyağı, şalgam, çorba çeşitleri, adam tam Jant yani::)) Afyon Çay'dan sonra güzergahta Konya Akşehir var. Mustafa Doğan geçerken ayak üstü görüşürüz diyordu, tam ayak üstü oldu.
 
Mustafa bize buluşacağımız noktayı tarif etti, telefonda özellikle söyledim kahvaltı yaptık diye, sen kahvaltı hazırla doldur poşete düş yola.

  
 Mustafa Doğan ile çok kısa görüşebildik, kamyoncular vakit kaybetmeyelim dediler, kamyonda birde Çumra belediyesine portif götürüyoruz. İyi ki vakit kaybetmemişiz, yoksa arılar karanlıkta inecekti.
 
 Ben Gebze modundayım, hava soğuk, Mustafa ise Konya soğuğuna göre giyinik.
 
 Kahvaltı yaptık dememize rağmen yolda yersiniz diye kamyona veriliyor.
 
 Yolda çay içiyoruz, Mustafa'nın termostan, bu arada termos kaynadı gitti.
 
 Çumra belediyesinin kurban satış yerindeki rampada portifi indirdik. Tam kurban pazarının karşısındaki evin bahçesinde çok arı kovanı vardı. Resimde göründüğünden çok fazla arı kovanı dizili.
 
Kahvaltı sepetinden  yok yok::)) Termosta çay, yumurta haşlamış, tereyağı, bal,zeytin, kaşar peyniri.
 
 Soldaki kamyonun sahibi Anamurlu Yakup, sağdaki ise şoför, oda gene Anamurlu Muhammet. Yolda kahvaltılıklar nedeni ile öğlen yemeğine ihtiyaç duymadık. Mersin Aydıncık'a vardığımızda ise akşam üzeriydi. Hava kararırken indirme işi bitti. Arıları ve malzemeleri üst üste yığdık, burada sorun araba arı konulan yerden dönecek diye kovanları dizmedik, dönemedi ve yığılan kovanları ikinciye dağıttık. Hava karardı, arkadaşım Ekrem'in evinde verilen yemeğe geçiyoruz.

 
Yemekten sonra arıları dizip, bazısının polen çekmecesini bazısının alt havalandırma çekmecelerinin nasıl takıldığının eğitimi var.::))

 
 Resimdeki arkadaşlar arıcılığa oldukça meraklı kişilerden oluşuyor, kiminin belgesi, kiminin de sönmüş arıları ve boş kovanları var.

 
 Seneye burada bayağı bir arıcı olacak galiba.
 
 Ziraat mühendisi olan Muhammet Pak ise, çalışanlara ışık saçıyordu::)) Geleceğimiz son gün kovanları yerden kaldırma işleminde kaşının ortasından sokulup arıcılığa girmiş bulunuyor::))
Mersin Aydıncık ta kış yok gibi bir şey. Fakat ulaşım acayip zor ve zahmetli.Arılar bir gün sonrası çoştu, o paylaşımları bir sonraya bırakıyorum.

11 yorum:

Unknown dedi ki...

Selamlar Ali abi gezginci arıcılığın en zor yanları arabanın arılığın yanına kadar girmemesi.Çok yorucu bir yolculuk olmuş sonu hayırlı olsun.Sağlıcakla kal kolay gelsin.

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam:) iyi oldu arılarını taşıdın oraya..Ben oradaki arkadaşların yerinde olsam bundan sonra seni ilçe sınırlarından içeri almam:) hadi hayırlı olsun bakalım.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ai bey,hayırlı olsun.İstediğin sonucu almanı dilerim.Saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Tam sana göre bir yolculuk olmuş::))

Geçmiş olsun diyelim.

Sahi bu arada denize ne zaman girmiştin::))

SLM ve Muhabbetle...


miriliburak dedi ki...

Selamünaleyküm;

Abi okudukça ben yoruldum ba :)

Arıcılık hakikaten zor iş sevmeyen insanın yapabileceği bir şey değil vesselam.

Ama uzun zamandır düşündüğün işleri gerçekleştirmiş olmana çok sevindim.
İnşalah arıların orada daha iyi olurlar, hayırlı olsun.

O taze hurmaları götür bakalım hacılar bize teee mekkeden getiriyor bileydim sana ısmarladım :p

Hayırlı günler dilerim...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah arı ve malzeme fazla olunca, birde araba arılığa girmeyince duman olduk, İnşallah zahmette rahmet olacak, her şeyin hayırlısı diyoruz::))

Muhteşem kalfa kendine gel, sen ne biçim konuşuyon öyle::))
Evet inşallah hayırlısı olur.

Vecdi abim sağ olasın, inşallah.

Aleykümselam Yusuf.
Yav tam bana göre yolculuk böylemi olur be::((
Geçti zaten::))
Yav denize birtürlü sıra gelmedi, günler bir gıdım, anında akşam oluyor ve dünya iş vardı.

Fatih hem yükleme bizi yordu, hem yol, birde orada dünya iş çıktı, bazı ruşetlere destek verdik, arı desteği verilen ruşetlerin anaların kafeslenmesi, bazı ruşetler belki 10 sefer açılmıştır.
Uzun zamandır yapılan plan sonunda işlemeye başladı, inşallah hayırlısı olur, yol felaket uzun, 15-16 saat sürüyor yolculuklar.

Yav bu sefer getirdiğim, yiyeceklerin resimlerini yayınlamadım,bir sürü sarkan oluyoru::)) nereden biliyorsun, taze hurma getirdiğimi, senin kalp gözün bayağı açık haaa::))

Sağlıcakla kalın.

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Ali abi senin yaşadığın zorlu yükleme işinin benzerini yaşamış birisi olarak nasıl yorulduğunuzu tahmin edebiliyorum,ama iş bitince azda olsa insan biraz dinleniyor,tabi senin birde yol yorgunlun var,inşallah götürdüğün yerde planların tutar,sağlıcakla kal abi.

Eyüp ÇAKIR dedi ki...

Ali abi hayırlı olsun Allah gönlüne göre versin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Serdar sadece yüklemede degil, bide üç ayrı yerden arı getirip ruşetlerin yanına bıraktık aynı arıları tut tekrar kamyona yüklemek için traktöre yükle, sizin sadece yükleme işi 6 saat sürmemiştir::))
Sonuçta hepsi geçti çok şükür.

Eyüp sağ olasın, inşallah hakkımızda hayırlı olur, bunca zorluğu iş olsun diye çekmedik, her şeyin hayırlısı.

Sağlıcakla kalın.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Üstadım;
tam bir maceralı yolculuk olmuş. Üzellikle arı yükleme bayağı yormuş sizleri, ama sonunda gideceği yerlere ulaşmışlar. Biraz zorlu olan başlangıç inşallah mutlu sonla biter her şey gönlüne göre olsun. ALLAH yardımcın olsun.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zafer abi bizim olduğumuz yerde macera olmazmı::))
İnşallah hayırlısı olacak, Allah cümlemizin yardımcısı olsun.
Sağlıcakla kal.