7.01.2013

ARICILIK MALZEME İŞLERİ SON GAZ DEVAM EDİYOR

Arıcılık benim açımdan bakıldığında acayip başkalarına zor geliyor. Karınca gibi her sene her dalda çalışırım. Genelde kullandığım malzemelerin tamamı bana aittir yani imalat ve tasarım da buna dahil. Son posta ana arı çiftleştirme kutuları montajı bitti, ince işleri başladı. Artan malzemeler var sonuçta bunlar kullandığımız malzemenin bazı yerleri aynı ölçüde, bunların sobada yakılmaması lazım. Birde bazı işlerde biraz daha kuvvetli bölmelere ihtiyaç oluyordu. Marangozda çalışırken bu işi kafaya taktım, şimdi öbür tarafta çalışırken kafa devamlı bu işe kayıyor araya girmem lazım. Arıcılık malzemelerim konusunda dünyada benim üzerime biri olduğuna inanmıyorum, malzemeden tutunda, damızlığa kadar, onu da geçin döllediğiniz alete kadar. Bizi asıl ön plana çıkartan bunlar. Yerli diye kıvrananlar var, tabiî ki lafta, sizin neyiniz yerli dediğimde kayış atıveriyorlar, yerli konuşunda benimle kimse yarışamaz. Gemişte poker nasıl oynanır öğrenmeye çalıştım, öğrenemedim ama elinizde iyi kağıt varsa rest çekiyorsunuz, blöf ile iyi el, aynı şeyler değil. Yazılarımda rest çekmem ise blöf yaptığımdan degildir, elimiz iyi::)) Yani blöf yapanların alayı karşımızda şapa oturmuş. Arıcılık görüldüğü üzere laf ile olmuyor.

 
En azından bir numunesini çıkartıp işime devam edersem rahatlarım diye, artık malzemelerden bir numune oluşturayım diye yatara bir geçtim. Parçaları 6 çıta alacak şekilde ölçüp kestim. Küp gibi bir malzeme çıktı, 26.5 x 26 x 27.5 cm gibi. Yani yükseklik kovan yüksekliğinde, sadece standart çıtanın yarısını alacak bir kutu oldu, 6 çıta standart üç çıta demek oluyor.
  
 Numunelerimi monte edip, biçilen küçük kutuların parçalarını kenara istifledim şimdi kafam rahat. Elimizdeki işler acele onlara dönebiliriz.
 
Üstten çıta boşluğunu biraz fazla bıraktım, kek verirken rahat olması için. Çıta üzerinde iki santim boşluk olacak.
 
 Hafta arası köyleri bir kolaçan edip geri geldim. Zaim abinin yazlığına da çoktan beri gidemedim, yapılacak işte yoktu biraz onun içinde gitmiyordum. Yazlığa gittim Raşit bey burada dediler, çoktan beri görüşmedik, özlemişiz ayak üstü biraz sohbet ediyoruz, beni çekme diyor::))
 
 Raşit beyin kovanları, seneye hedef 30 kovanmış ve çok çalışmam lazım diyor:) Kışlamayı katlı yapıyor, alt katta arı yo. Soğukta hiç uğraşmadım, şimdi diyeceğim ki şöyle yapsan rutubet olmaz, karşı cevap gelecek al başına iş, bildiğin gibi bir devam et, ben sana nasıl rutubet olmaz sonra anlatırım.
 Olaylara bakış açınız, tavuklar ve kümesleri. İyi bakmak lazım bu nasıl tavuk ve nasıl kümes diye::)) Kıskanıyorum buradaki horozu, ne kadar mutludur. Kümes değil villa yavrusu, benim arıcı kulübem bile yok::(( Şu işler bitsin birde kendime arıcı kulübesi yapayım bari.
Bir sürü tavuk ve hollüğü açıyorum bir yumurta. Yazık bunca konfora bumu olmalıydı. Yumurta çok olsaydı sarkma işlemi yapacaktım, bir yumurtanın neresine sarkayım ki... Hemen Raşit abiye bak bizim kalfanın bir folluk modeli var, 4-5 tavuktan haftalık 20 civarı yumurta alıyor, bir onu dene dedim, kafasına yattı bakalım, o sisteme geçer ise bizimde bu işte payımız olur, dolayısı ile yumurtalardan hisse düşebilir::))
 
Aslında yazlığa gidiş nedenim bu kütüktü. Sadık Yüksel amcam tarafından verildi, Bulu Mengen'e gittiğimde vermişti. Bende Zaim abiye vermiştim, Zaim abide bak bahar geliyor, benim kütük ve kovanlar ne oldu diye sormaya başladı. Bizi tanıyan arıcılıkta coşuyor, Allahtan hayırlısı. Zaim abinin de niyeti ilk etapta 5 - 6 kovan arı, bir kütük ve bir sepet olmak üzere takımı kurmak istiyor. Kütüğü arabaya sokamadım, taksinin bagaja bir türlü girmedi, minibüsle gittiğimde getireceğim, Cemil usta kütüğü getir oyayım demişti.
 
 Zaim abinin bahçeye ektiğim enginarlar. Bazı enginarları köstebek kuruttu, kalanlar bayağı var, seneye bizim kalfayla enginar yetiştirip yarışacağız. Bu yıl enginardaki rakibim İlhami abiydi, ilhami abi bu konuda maratoncu ben ise emekliyordum, böyle yarış mı olur diye yarışı bıraktım. Yeni rakip dişime göre ve ben bir yıl öndeyim::))
 
 Zaim abinin bahçeye bu yıl damlama sistemi sulamada kuruldu. Seneye balkonda bahçe işleriyle uğraşmayacağım::)) Maşallah enginarlar güzel görünüyor, kışlık bakımları yapılması gerekiyormuş, bilmiyordum, bu hafta sonu diplerini açıp koyun gübresi koyacağım. Yarış başladı::)


Yazlıktaki kovanlar salkımda, bu kovana 5-6 çıta püren balı bırakmıştım, mersine giderken dönüşte gidip süzecektim, tüm balları aşağıya çekmiş ve katıda alamadım. Arı salkımdaydı, katı alayım derken arı dağıldı kapattığım gibi kaçtım. Kış günü durup dururken birde iğne yiyecektik.
 
Marangozda yer müsait beslenme işini ızgara balık ile yapıyoruz. İstavritler acayip yağlanmış ve lezzetliler.
Bizim kalfa cumartesi gün arıyor, nerdesiniz dedim marangozdayım, ızgara var yetiş filan dedik, adam sanki davet bekliyormuş gibi geliyorum dedi:( Koş gel sanki seni bekliyorduk diyorum içimden, duymasın alınır, zaten nazik bir kalbi var. Üç beş balıkta, kalfaya ayırdım.
 
 Baktım ekmeksiz götürüyor, doymadım diye çamur yapabilir, bizim buradaki fırının ekmeğinin ne kadar sağlıklı ve taş fırın olduğunu bahsedince ekmeğe yumuldu kalan balıkları kedilere verdi::))
 
Zaim abiyle buluştuk, hadi balığa gidelim dedi. Zaim abiye diyeceğim bunun bastığı yerde ot bitmez şurada oturalım diye ayıp olacak, arada bende havamı almış odum, Eski hisar iskelesine vip girişi yaptık, bizden başkası balık tutamaz. Tabi balık bulursan tutarsın.
  
 Bu surata balık mı gelir, balıklar çoktan karşı kıyı Yalova'yı bulmuşlardır::(( Cumartesi biraz işi savsakladık yani, bu arada Zaim abide bir yerde toplanmayacak mıyız demeye başladı ve karar yazlıkta toplanalım şeklinde çıktı, zaman konusunu görüşeceğiz.
 
Ben balıktan geldiğimde yarım kalan işi İlhami abi bitirmiş birde kesilen menteşeleri saymış. Son posta ruşet sayımız 96 yaklaşık 300 göz olacak. Geçen senden yaptıklarımızla ana arı üretiminde 450 göz çalıştırmayı düşünüyorum, bir sürü yeni analı, bölme arı isteyen var bakalım nasıl kalkacağız bu işlerin altından.


Pazar günü montaj işlerine devam edildi, ben bölmelerin musluk parçalarını boyadım. İlhami abi son toplanan ruşetleri boyadı, alt havalandırma parçalarını vidaladı.
 
Burada 400 parça var, ve her parçanın altı yüzeyi var sinir edici bir iş. Bir tarafı boya, kurudu mu öbür tarafa geç. Kururken ben menteşe vidaladım, bir gün boyunca bu parçaların işi bitmedi, kış günü boyanan yüzey kurumuyor, 6 ayrı yüzey bitmedi. Birde yüzeyleri farklı boyamak gerekiyor, beyaz ruşete mesela mavi parça monte edilmeli.
 
 Parçaların bir kısmının arka yüzeri beyaz, bir kışmı yeşil. Geçen sene bu parçaları kontradan yapmıştım, yağmurda bir çoğu açıldı ve parçalandı, seneye parçalananlar yenilenecek, dolayısı ile 600 parça biçtim.
Boyanan parçaların bir kısmı, görünüşte ne var diyorsun başına bela oluyor, minicik parçaların boyası bir ful günde bitmedi. Arıcılıkta iş bitmiyor, zaman yetmiyor, bu sevda da bitmiyor.....

7 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

ustam başlarken endişeliydin ama azmin elinden birşey kurtulamaz,neticede iş bitti gibi,çalışmaya tam alışıp ısınıyoruz bitince adaptasyon sorunu oluyor,ama arıcının işi hiç bitmez,bu arada benim işyerinden çalışma arkadaşım eski çimentoculardan Sadi bey Mersin çimentoda ve bizi ağırlayacakmış,orada da yabancılık çekmiyeceğiz anlaşılan,kolaylık ve başarı dileklerimle

muhteşem turunç dedi ki...

He hee..:) bakıyorum balık tutamamanın sebebini kalfana yıkmışsın ama geç kaldın millet gerçekleri biliyor artıkın. Sağlıcakla kal.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,nihayet ruşetleri toplamışsın.Tavuklarda besili görünüyor,tavuk garanti balık garanti değilki.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

İlhami abi işler ne zaman bittide soğudukki, peşinde bahar geliyor yardırma zamanı başlar merak etme, yeterki sen ısınmaya devam edeceğim de. Bir Mersin'de konaklama sorunumuz kalmıştı, onuda hallettik::))

Muhteşem abi sen gül, balıklar Yalova kıyılarına kendilerini vurup intihar etmişler.Ben sensizde o iskeleye gittimdi, sonuç aynen izah ettiğm gibi::))

Vecdi abi ruşetlerin toplanması bitti ama işleri bitmedi, artık bölmeler ve menteşeler bölümündeyiz, peşinden kapak işi var bu ay içi tüm işleri bitirmeyi planlıyoruz.

Balık işi kişilerle ilgili, bizim kalfanın bastığı hangi yerde ot bittiki::))

Sağlıcakla kalın.

miriliburak dedi ki...

Abi kalfa balık ayıklarken görünüyor ruşetlerin arasında da görmek isteriz :p

Bahsettiğin küp şeklindeki kovancıklardan burada biri kullanıyordu en iyi balı o kovanlar topladı deyip durdu ne derece dedi onu bilmiyorum işte :)

İşleri bitir artık yoksa bitmeden yaz gelecek :)

hayırlı günler...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Senin marangozdan verdiğin haberler doğrultusunda ,bu aralar oraların yakınından geçmemek lazım.

İki tane istavrit karşılığında , o kadar iş yapılmaz::))

Yorumlara cevap verirken,iş bitti felan demişsin ama yemezler:)

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih görüyorsun, bu kalfayı en iyi beslemek için bu yoğun işlere ara verip nereler katlanıyoruz, hala yaranamadık::(( Ben çalşırken bir görsem, hep işi savsaklıyoru::))
Bizim küp ruşetler tohmlamada kullanılacak, balla işimiz yok,benimkiler damızlık için. Arıcının işi yaz kış bitmez, ancak ölünce biter beya::)


Slm..
Yusuf kardeşim. Marangozdan verdiğim haberlere göre dost bildiklerim koşup gelmeli, sen ne diyorsun....
İstavritsiz günlerece çalışanlar var, siz niye istavriti begenmediniz onu anlamadım.
İş harbiden bitti, başlanmış iş bitmiş iş diye, atalarımız boşunamı dedi yani::))

Sağlıcakla kalın.