13.01.2013

KÜTÜK KOVAN VE ARICILIK MALZEMELERİ


Kütük kovan yapımı, şerit ile oyma, bu uyanık oyması oluyor::))
Uyanık olmayanlar el ile 6 ayda oyuyorlarmış::))



 Geçen seneden kalan biçilmiş ana arı çiftleştirme kutularımı bu sene bahara çıkmadan hazır etmeyi hedefledim. Bahara çıktığımızda o kadar iş var ki içinden çıkamıyoruz. İşe nasıl başlarsanız sonuna kadar öyle gidiliyor. Son posta üç gözlü ruşetlerim 100 tane ve yarısı şu an bölmeleri takılıp istifleri yapıldı, geriye kalanların boyası bitti. İnşallah bu ay bitmeden hepsini bitirmeliyim.
 

 Musluklara takılan parçaların hepsi yedekleriyle birlikte tamamlandı.
 

 En çok uğraştıran bu küçük parçaların monte edilmesi, parçalar küçüldükçe iş zorlaşıyor.

 

Son kalan ruşetlerin boyasını İlhami abim yaptı, bu çalışmadan sonra herhalde nazar değdi, kaç gündür hastayım diye arazi oluyor::))

 

 Bir daha ki seneye artık marangozda iş yapmayacağım diyorum, nedense marangozdan çıkmak nasip olmuyor, büyük konuşmamak lazım. Seneye kışın yaşarsak bakalım bizi neler bekliyor bilmiyoruz..
 

Bu arada bizim kalfa iyi ki sık gelmiyor, geçen Cemil ustaya ne dese beğenirsiniz, yav dükkanı her tarafı istila edilmiş::(( Biten ruşetleri gözden ırak arka tarafa kaldırıp duvara sıfır dizdim. Yoksa kış günü başımıza iş alacağız, belaya kaldık.
 

 Bal taşımak için sürekli bir şeye ihtiyacım vardı, bir türlü yapamadım şekil var ama bir boşluk bulamadım. Bazen bal isteyenlere hemen vermek gerekiyor, yoksa  müşteri gidiyor. Arabada kavanoz taşıdığınızda sorun oluyor, şimdi hem taşıması kolay hemde kavanozlar kırılmayacaklar. Cemil ustaya dün dedim böyle bir şey yapmam lazım, sen işine bak ben yapayım dedi. Ben sadece sap bölümünde müdahale ettim. Baktım fırça sapı takıyor, dolapta bir sürü keser sapı var::)) Dedim fırça sapı zayıf olur, keser sapı tak, gidip en dandik sapı taktı kıyamadı, sapın bir tarafı kabuk be::))

 

 Bal selesi dedim ama Vecdi abi bu beşiğe benziyor dedi, Serdar da bal beşiğin güzel olmuş dedi, isim konusu karıştı yani. Nede olsa ilk bal pratik taşıma kabı::)) Mutlaka kopya edilecektir başka isimler altında önemli değil, hemen kalfa peşine düştü bile...

 

 Zaim abi kara kovan istiyordu. Bende Bolu Mengen'e Mehmet Yüksel'i ziyaretimde Sadık amca tarafından bana verilen kütüğü, Zaim abiye verdim. Fakat kütük oyulmalı, oyma işi zor, biz kolayını bulduk ama şerit küçükmüş ve çok zorladı.

 

 Kütüğü duruşmaya çıkardık, üçe bölüp öyle içini alabildik. Yaptığımız iş bayağı sakattı, kütük büyük makine küçük, dolayısı ile hızarın bir sürü güvenlik ekipmanını sökmek zorunda kaldık. Şükür kazasız belasız bitirdik.

 

 Dıştan kütüğün çapı 186 geldi dedi usta.
 

 Bundan sonrası biraz elle işlenir, bahara arı koyarız.

 

 Bakalım seneye kütüğün başına neler gelecek hep birlikte göreceğiz. Hadi hayırlısı.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Ali abi selamlar,işlerin çoğunu yoluna koymuşsun.Baharda sadece arı ile uğraşırsın artık.Malzeme hazır olmadımı çok zor oluyor benimde başıma geldi daha önceleri bu yıl bende hazırlıkları şimdiden yapmak istiyorum.Zaim abinin kütük kovanı hayırlı olsun.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Marangozdan verdiğin haberler asparagas gibi.İşler bitti ,sadece malzemeleri koyacak yer sorunum var::))

Kütük , eni tamam ama boyu sanki biraz kısa.En azından resimde öyle görünüyor.

Beşik mi...::))

Senden geçti bu işler bre::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Güzel olmuş benim canım ustam :) bi kütüğüm var benim de ama nasıl söylesemki :(.. eşte anla..

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah arıcının işi ancak teneşirde biter gibime geliyor, yoksa elimizi bağlasan ayaklarımız iş peşinde::))

Slm Yusuf.
Bizde asparagas haber yok be, sen niye huylanıyon anlamadım.
Yav malzemeleri aralarda nasılsıl bir kaç ay daha idare ederiz, bahara ne kaldı::))
Kütüğün enide boyuda iyi, büyük oldumu Gebze ekotipleri dolduramıyor...
Eşiktem mezara kadar beşik işi devam eder, kimse beşikten vaz geçemez...

Muhteşem abi sevildiğini bil, bir duygu sömürüsü yapmışım, doktorun içi itti filan deyince Cemil usta hemen Civanımada bir bal sepeti yapayım deyiverdi, gerisi kolay::))

Senin kütük işi karışık be.

Sağlıcakla kalın.