4.03.2013

2 MART YILIN İLK ANA ARISI KARŞIMDA

Yeni yıldaki ilk kraliçem, istenmeyen gebelik gibi bir şey oldu, işçi arılar beni uyutup 3 nolu kraliçeyi, yeni ana arı yumurtaya başlayınca yok etmişler.
Bu koloni geçtiğimiz yıl aynı istegi sürekli yeniledi, ne zaman meme yapsa ben o çıtayı almıştım.
2011 Yılında suni tohumlamadaki ilk başarımızdan, 2010 yılında suni tohumlama çalışmalarımız oldu fakat vakit yetmemişti, 2011 yılında hem suni tohumlama aletinin aksaklıklarını giderirken, hemde suni tohumlama çalışmalarını devam ettirmiştik.

Geçmişte öyle olumsuzluklar yaşadık ve yılmadık, düşünün akşam bir kebapçı dükkanında toplanıyoruz, gece yarısı saat 3 olmuş bir mikron sperm alamamışız ve o gün tası tarağı toplayıp, tekrar buluşmak üzere herkes evine gitmişti. Birileri bu işi yapıyorsa bizim eksiğimiz neydi, yılmadandevam edildi ve gelinen nokta, hiç kimsenin tahmin edemediği kadar başarılarla doldu.

Sperm toplayamamızın nedeni olğun olmayan erkeklerdi, olay o kadar basitki bunu çözmemiz aylar almıştı. Koloniye dışarıdan gelen erkeklerinde hepsi olğun erkek değildir, kontrolsüz erkek alacaksanız, yani antreman için koloni dışındaki iki taraftan son çıta üzerindeki erkekler olğun erkeklerdir, bu bilgi hiç bir makalede yok. Yetiştirdiğiniz damızlık erkekler içinde aynı durum söz konusu, en dıştaki çıtada olanlar spermleri alınmak için toplana bilirler, ergen erkekler kovan içindeki en dış çıtalarda bekliyorlar.

Sonuçta bizim 3 numara sıkışık olmamasına rağmen 5 çıtada yavru faliyeti varken işine son verildi.


Bu yılın ilk anası, koloni iyice güçlenip kata çıkma aşamasında Zaim abinin kütüge silkeleyeceğim.



3 Numaralı ana arı bizi biraz geçmişe götürdü, ilk başlarda çok acayip hazırlıklar yapmıştık. Suni tohumlama başarımız yok erkek hapsettik, bu bizim açımızdan uğraşılmaması gereken bir şeydi, önce iş başarılmalıydı. Daha sonra bu işleme iş başarılana kadar ara verilmişti, 3 numaranın erkekleri bir saf kovandan alınmıştı, yani hapsedilmiş degillerdi ve %100 saf değildi ama gönlümüzde saflardan daha çok yer tutmuştur.


3 Numaralı ana arı gitti ama erkeleri larvalıktan pupalığa doğru ileriliyor. Geçtiğimiz hafta yaptığım kontrollerde bunlar yumurtaydı.


Zaim abinin bahçede bulunan enginarları bu yıl ikinciye çapaladım ve yeni ekilenlere gübre verdim.

Bu yıl ekilenlerin geçen senekileri yakalaması zor gözüküyor.

Hafta içi ve pazar günü ana arı kuşetlerin artan parçalarından kalanlardan bayağı bir yağ çıkarttım. Cemil odun diye kıvranıyor ben talaşları bile nasıl değerlendiririm onun peşindeyim. 26 Tane, 6 çıtalık ana arı kutusu çıktı. Aynı kutulardan Muhteşem abiyede biçilecek, devamında Sadri abide yapmalı, yapmazsa  ben bir kaç tane vereceğim, bazı işlerde karşılıklı uyumlu çıtalar gerekiyor. Bu yıl suni tohumlama çalışmalarını bir çatı altında değilde bir kaç noktada devam edecek, bunun için ekibin her bireyi saf erkeleri kendi arılığında yetiştirip notlarını tutması gerekiyor. Bir noktadaki aksaklık herkesin proğramını bozuyor, suni tohumlama erkek varsa olur, ana her zaman üretilir.

Artan parçalardan oluşan kutunun hali bu, bu yüzde 6 parça var. Bu kutunun toplam kapasitesi ise 3 çıta standart arı alabilecek büyüklükte. Bu işlerde en büyük kolaylık ise plastik çıta yanakları.
Kutuların örtü tahtası, turbo şurupluklu olacak. Damızlık arıların bloke edilip çok az yumurta atırılıp uzun yıllar yaşaması yönünde bir çalışmanın alt yapısı bitmek üzere.


Cemil usta bizim bal kaplarından esinlenip, kendisine malzeme taşıma kutusu yaptı.

Pazar akşamı 26 kutu toparlandı, alt havalandırma delikleri delindi, teli çakılıp alt bölümüde kutulara çakıldı. Arıların girişi delinip, ayakları çakıldığında boyanacaklar.
Ruşetlerimdeki çıtalarla aynı ebatta çıta alan kutular tesadüfen küp şeklinde ortaya çıktı. Etrafını ölçüyorum her tarafı 26.5 cm, yükseklik 27.5 cm.

Bu sıralar arayıp soran yok, bende kahrımdan Cemil ustayı alıp ziyafet çekmeye Zaim abinin yazlığa gittim.
2 Mart 2013 Cumartesi hava 12 derece filandı, hem bahçe işlerini yaptım, hemde ziyafet güzel gitti. Cemil ustanın yüzündeki mutluluk..........

Bahçeden marul ve yeşil soğan kopardım.
Afiyetle götürdük.
bakanım ne zaman toplanıp ayak yapanlara gelsin, cimrilikten millet kimseye buyurun geli,nde diyemiyor, buradan ilan ediyorum, hafta sonuna ya siz bana  gelin yada ben size geleyim, yoksa uzun süre beni bulamazsınız, ahada yazdım.....

7 yorum:

miriliburak dedi ki...

Abi Selamlar;

Yeni ana eskisinden de hayırlı olur inşallah.

Cemil usta marangoz köfteler çiğ kalmışlar ba :))

Hafta sonu için boza moza kalmadı ama salebim var ;)

Hayırlı günler dilerim...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Sen var köfteleri götür , ondan sonra da vay efendim bekliyormuş falan filan::((

Sen köfteye çağırdın da biz mi gelmedik::))

Hadi biz uyuduk ta ; Muhteşem abi nasıl kaçırdı onu hala çözemedim...

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

O kadar kutu sana çok :( 5-6 tanesine el koydum say :) 3 numaranın atalarında İtalyanmı varmış:( kızı beğenmedim.:) pazar günü bana gelin :) hemde arıları bir elden geçirtirim size :) sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mirili a.s.

Yeni ana bakacağız neler yapacak, inşallah dediğin gibi olur.
Cemil usta neredeyse köfteleri telef edecekti, neresi çiğ yav::))
Hafta sonuna nereye yıkılırız belli değil, şimdiden salepler için yeniden teşekür ediyorum. Boza ve salep değilde horuz ve tavukları olan bir hoca tanıyorum::))



Slm Yusuf...
Yav köfteye davet etsem gelmezsin diyecektim, o gün cumartesiydi, bir daki köfte partisini pazaera alıp sana karşı opsaite düşmemem lazım::))
Muhteşem abin kızıyla veleybol sahalarında geziyordu:))

Muhteşem abi sen dediğim yerden malzemeyi al gel, bunlardan kaç tane istiyorsan al beya, senden kutumu esirgedik....
3 Numaranın kızını bir sezon sonra gör bak bakalım bu renk kalacak mı, sen İtalyan sarısı görmedin galiba::))Begenmediğini Zaim abi duymasın, benim kızımı nasıl beğenmedin diye hesap sormasın sana::))
Pazar günü Trakya da ne işimiz var, senin niyetin anlaşıldı, kovanlara bakım yaptıracak adam arıyorsun, kusura bakma bu saatten sonra yemem::))

Sağlıcakla kalın.

Hasan ALPEREN dedi ki...

Sayın bakanım,
hafta sonu kimse davet etmezse buyur İzmire gel, burada da bir kapın var unutma. (Gerçi İzmire gelip haber vermeden kaçıyorsun ama neyse.) Bizimbahçede dolaşan horoz yok ama çevrede bulunur, ama illede sağlık kontrolünden geçmiş istersen o başka:)) İster yüzen ve ister yürüyen sizin için temin edilir, yeterki siz gelmek isteyin, bilginize.
Ana yetiştirme kutuları bana da lazım olacak ama 2014 baharında, zamanı gelince tecrübelerinizden yararlanmak isterim.
Selam ve muhabbetle.

Hasan ALPEREN dedi ki...

Sayın bakanım,
hafta sonu yıkılacak bir yer bulamazsan İzmire gel diyeceğim ama İzmire geldiğinde bile haber vermiyorsun.
Yılın ilk anası hayırlı ve bereketli olsun.
Ana arı yetiştirme kutusu 2014 baharında bana da lazım olacak, zamanı geldiğinde tecrübelerinden yararlanmak isterim, belki Mersin dönüşü bir tane örnek Afyonkarahisardan geçerken araçtan yolculuğu sonlandırmak isteyip arkadaşlarından ayrılır, belli mi olur:))
Selam ve muhabbetle.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hasan abi davetine bu mevsimde nasıl icabet edeceğimi çok düşündüm, bu çok imkansız gözüküyor. Geçen sene İzmire geldiğimizde bir sürü iş vardı ve hemen gidip geri döenecğiz derken 4-5 gün oralarda kalamak zorunda kaldık.
Beslenme konusunda doktor kontrölündeyim::))
Sen konuştuğumuz işleri bir hallet, bilgilerimizden istediğin gibi faydalanırsın.

Sağlıcakla kal.