5.04.2013

ANA ARI ÜRETİMİ VE YAPILAN İŞLEMLER


Ana arı üretimini larva transfer ederek yapacak isek, en önemli detay alınacak larvanın günlük hatta 8 saatlik olanları en ideali, bunu da anlamanın yolu kaşıkta süt içinde larvayı zor seçeceksiniz acaba larva var mı? yok mu? tereddüt etmelisiniz. Larva transferi yapılmış çıtayı bir kaç gün önce anasız bırakılmış bir koloniye veriyoruz.


8 Çıtalık bir koloniyi, 6 çıtalık bir koloniye alıyorum, arıyı yeniden sıkışsın diye 4 çıtaya düşürüyorum. Bu anasız kolonide 2 kapalı yavru, 2 de polenli çıta bırakıyorum. Kendi ana arısını üretecekler için başlatıcı ve bitirici bir koloni oldu. Başlatıcı koloni.
Çok üretim yapılacak ise bu kolonide kabul edilen ana arı yüksüklerini, katlı çok kuvvetli kolonilere veriyoruz.

Bitirici dediğimiz koloni, ana arısı kuluçkalık ta olup, üzerine ızgara onun üzerinde kat konulmuş 20 çıtalık kolonilere deniyor. Başlatıcı kolonilere, aynı zamanda bitirici kolonilere sürekli kapalı yavru takviyesi yapıyoruz, sürekli genç işçi arılara ihtiyaç var.. Bitirici koloni.


Zamanı geldiğinde dağıtamadığınız ana arı memeleri kafese alınıyor, bir ana arı çıktığında tüm memeleri imha ediyor, bunu önlemek için bu sistem işe yarar fakat doğmuş ana arıyı anasız gözlere kabul ettirmek zordur, mutlaka kayıplar yaşanır, en iyi sistem memeleri gününde bölmelere vermektir.

Günü gelmiş memeleri verecek yok ise memeleri besleyen kovan kutu arılandırmakta kullanılır. BUnu neden yapıyoruz derseniz, koloni zaten anasız ve meme besliyor, kutu gözüne arıyı silkeleyip bir ana arı memesi verip kapatıyorsunuz. Arılandırılmış kutular serin  bir yere alınıp en az 3 gün en fazla 4 gün bekletilip en son nerede çalışacak ise oraya alınıp muslukları açılır.


Arılandırılıp memeleri verilen kutuların alt havalandırmaları açılıp üstleri kapatılıyor.

Normal ana arısı olan kolonilerden arı alınır ise hemen meme verme şansınız yok. Yoksa verilen memelerin sonu olur.
Analı koloniden arı alınmış ise en erken bir gün sonra meme verilebilir.


Bu yıl uzun süren yoğun çalışmalarımızın sonuna doğru geliniyor. İlk ana arılar doğmaya başladı.


 Bu gün 33 ana arı kutusunun kontrolünü yaptım, toplamda 99 göz ediyordu. 99 Gözde 11 olumsuzluk vardı, bunlardan 4 tanesi memeleri kestiler nedeni ise analı kovanlardan arılandırılan gözlere kovanların ana arısı denk gelmiş memeler kesilmiş ana arı içeride yumurta ve larvalarıyla bizi karşıladı::((
Memelerden bir tane kanatsız ana arı çıktı::((
Varroa mücadelesi bu işte çok önemli olmasına rağmen, arada kaçırdıklarımız oluyor. Memeler başlatıldığında, bir gün sonra, artık meme besleyen koloniye açık yavru veriyorum, varroalar açık yavruları tercih edecektir.
Birkaç 2 tane doğmadık meme vardı.
4 Gözde ise ana arı göremedim tekrar kontrol edilecekler.
Zannedersem çiftleşme uçuşunda olabilirler.

Ana arı memelerinin bu görüntüsü varsa ana sağ salim doğmuş demektir.


Kontrol esnasında bir ana arı arkasında erkek arı organıyla geziyordu. Bundan sonrası artık kolay, sıfırdan işi buraya getirmek yazılıp anlatıldığı kadar kolay olmuyor....

8 yorum:

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Abi gözün aydın ve hayırlı olsun işler yoluna girmeye başlamış. Kutu arılandırırken analı kolonilerden niye arılandırıyorsunki iki gün önce al analarını sonra bunları analandırmak için kullan.Bol bol da süt yersin:) Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Ali abi selamlar işi rayına oturtmuşsun.Dediğin gibi yazıldığı gibi kolay olmuyor zor ve zahmetli bir iş ana arı üretimi benim kafa durdu bu sene sanki yeniden başlıyor gibiyim ana arı üretmeye pratik yapmak önemli ne yapalım seni takip etmeye devam ediyuoruz.transferi yaptıktan sonra en geç 10 gunmu dağıtmak gerekiyor memeleri çifleştirme kutularına?Kolay gelsin kalfaya selam.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Senin halini ancak Nasrettin Hoca anlar::))

Hariçten gazel okumak kolay.Teorik bilgi önemli sonuca eylem götürür.

Burada yazdıklarının mahiyetini ancak kendi anasını üretmeye çalışanlar anlar.Hazır ana alanlar ise , inşallah ortaya konan emeğin farkına varırlar.

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Abi kolay gelsin,işlerinizi baya ilerletmişsiniz,ana arı üretiminde
bilgi ve tecrübe çok önemli,sen hem gerektiği gibi uyguluyorsun hemde bilgi paylaşıyorsun,tebrikler.

Selamlar saygılar.

miriliburak dedi ki...

Abi selamlar;

Bu sene marangoz çalışmaların gerçekten meyveye durdu desek artık yerdir.

Ana arı üretimi bana hep çocuk oyuncağı gibi gelirdi.
Ta ki kendim ürettiğimde bire bir her şeyi ile ilgilendiğimde anlamıştım :)

Bereketli bir sezon geçirmen duası ile.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi kutuları nereden arılandıracagız, kovanları yok etmiyoruz ki...
Süt soğurt bol zatemn::))

Slm Yusuf.
Hariçten gazel bir yere kadar okunuyor, dümenin başına geçenler bizi eskisi gibi eleştiremez oldu, bilmeden sallamak kolaydı::))


Mehmet sağolasın, işler başladı sezo sonuna kadar yardırmaya devam birde bu yıl gurbete düştük::)


Fatih Gebzeden son gelen malzemelerin eksikleri yoktur, önceden gelen malzemede ara bölmelerde eksikler çıktı. Dolayısı ile yeniden marangoza gidildi::))
Ana arı üretimi çok zor işlerden biridir, birde damızlıktan üreteceksen senin aşıladıkların geçerli olacak, duyuyoruz görüyoruz,kutudan ana alıp kutuya kedi memesini yaptırın diye yayınlar bile var, bu bize ters.

Sağlıcakla kalın.

Hasan ALPEREN dedi ki...

Sayın bakanım,
bu yılın anaları hayırlı olsun ve allah bereketini arttırsın.
Ana arı üretmek çok zahmetli bir iş, hem çaılıp ve hemde ana arı yetiştirmeye zaman ayırabiliyorsun, allah kolaylıklar versin.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey işler yoluna girmiş gibi görünüyor.Yeni ana arılar hayırlı olsun.Sağlıcakla kalın.