8.05.2013

ANA ARI YAPAY DÖLLEME, Artificial insemination of queen bees


Bu yıl 3. suni tohumlama çalışmamızı bu akşam yaptık. Planlarımızı yaptığımızda Muhteşem abide gelecekti, son anda çalışmaya katılamayacağını söyledi, hep birlikte olsaydık çok iyi olurdu ama kısmet böyleymiş, kısmet olmazsa sopa bile yenmiyor...

Bu ülkemizde gene bir ilk çalışma oldu, suni tohumlama çalışmasını arabada yaptık. 220 Volt elektirik işini inventör (akım çeviricisi) ile hallettik, 12 volt akımı 220 ye çevirdik, araç sürekli çalıştı, kaloriferi sürekli açık tuttuk, içerisi fırın gibiydi.

İlk tur sperm için dün 90 erkek kafeslemiştim, yetmeyeceğini biliyordum, yedek kafesleri bulamadım, Fransız arıcı Celine Gobin erkeleri 50 tane alın der, erkek arılar kovan ortamından ayrıldıklarında kısa süre sonra hareketleri yavaşlayıp ölürler. Ben son erkeğin spermini aldığımda kafeste hiç bir erkek arı ölmedi, işin ne kadar seri yapıldığı ayrıca sıcaklığın önemini ortaya çıktı.

Erkekler bittikten sonra ikinci iğne için tekrar damızlık erkeklerin bulunduğu özel kovandan erkekler aldı.

Suni tohumlamanın en önemli ayağı, erkek arılardan sperm toplamaktır.Bu işi oldukça iyi yapıyorum, erkek arıdan anlarım::))
 Uzun zamandan beri Sadri abiyle görüşmedik yaklaşık iki ay filan oldu. Sadri abi çalışmalarımız esnasında sana iyi bir mikroskop lazım dedi durdu. Kullandığımız mikroskop tam bu işe göre değil ama işimizi görüyor.
Aletimiz ise oldukça kaba ve parçalar aşırı sert, ben alıştım.
Bunları niye yazdın diyecek olursanız, ülkemizde acayip işler olmakta.
Sadri abinin yaptığı suni tohumlamaya bir kurum süper diyor, bir başka kurum ise kusurlar bulup, alman Şchleyin altini tercih ediyoruz diyenler olmuş, isimleri önemli değil, bunlar bilim adamlarımız. Bir alet yapılmış, kusuru varsa benim bildiğim Sadri abinin halledemeyeceği sorun yok. Bir hoca bu iyi dediğinde onu sevmeyen başka hoca kötü diyebilir, hocalarda birbirine düşmüş ne günlere kaldık...........
Senin ülkende dünyada 8-10 çeşitdi olan bir alet yapılabiliyor ve sen bunu beğenmeyip yabancıyı tercih ederim diyorsan yazıklar olsun.

Ülkemnizde ellerinde her imkan olanlar bu güne kadar neler yapmış bir bakmak lazım, sonuçta kimin aleti olursa olsun bu aletler kendi başına dölleme yapmıyor......
Biz ne kazma (kaba)aletle çalışıp neler yaptık ortada.
Neyse gene kısa keseyim bu bölümü:((


Çalışma ekiple yapıldığında daha rahat oluyorsun, Aydıncık'ta iki tur dölleme yaptım, gözünü dört açacaksın, ana arıya karbon veriyoruz, verdiğimiz gazı ayarlayan detektör veya vana gene bu işe uygun değil, akvaryumcuların kullandığı karbon vanasını kullanmaktayız. Dolayısı ile karbon bazen kendi kendine kapanıyor bazende fazla veriyor, bir dengesizlik var yani. Bunlar ise bizim başarımızı gölgeleyemiyor, ne kadar sorun varsa hepsini geçmişiz.
Sadri abi karbon ayarını sürekli yaptı.Dölleme yaptığımız zaman bir kişiyi narkoza ayırmak zorundayız, yoksa toplama aletle böyle oluyor işte.
Sonuçta bu işleri yapıyoruz diyenlerin bu işleri yaptığını zannetmiyorum, bu benim tahminim tabiki,...

Geçtiğimiz hafta sonu İstanbul Bayrampaşa belediyesinde çalışan Sebahattin bey ana arı almaya geldi, hafta içi çalıştığından hafta sonuna kendisini ayarlamış, sağ olsun İstanbul'daki elim ayağım oldu kendisi. Bu sene plastik çıtalarımı terminale, oradanda otobüse verip beni büyük bir yükten kurtardı, Allah razı olsun, kendisine birde buradan teşekür edeyim.
Yaban mersini fideleri, Ali Şekerli abim istemişti. Aydıncıkta bulamadık,  avukat Kerami bey getimişti Anamur'dan. Bir türlü elimiz değip  Edirne'ye yollayamadım. Bu akşam Sadri abime dedim abi bunu bir kargolar mısın  ne demek dedi, bir yükten daha kurtulduk ama Sadri abi banada bu fidelerden getireceksin, seneye söz verdik::))
 Dönüyoruz 8/5/2013 tarihi akşamına. Uygulamaya 7 ana arı aldık dolayısı ile bir iğne 5 ana arıya yetiyor.
 Bundan sonra biraz daha sayıyı artırmayı düşünmeye başladım. Nasılsa iğne değiştiriyorsun.Yada harbo şırıngaya ihtiyaç var, bir seferde daha çok sperm toplanıyor harbo şırıngalarda.
 Aletin üstünde bir türlü düzgün resim alamadık, birde alet dışında sperm fotoladık.
 Sadri abi alete ayar çekiyor, benim cımbızı son sistem hocaların beğenmediği ile değiştirelim dedi::))

Sadri abi geçen seneden bu taraf acayip kendisini geliştirmiş, bu akşam iki dölleme yaptı, hatta Muhteşem abiye dedim Sadri abime nazar değmesin süperdi. Enes ise ben sizin yanınızda çalışmam kendim yapacağım diye bol bol kedinin kasap izlediği gibi izleyip durdu, ara işlerini yaptı, İlhami abi misafiri geldiği için bu akşam arılıkta kalmadı.
 Sadri abim yürü kim tutar seni, doktora bir gaz vermişim, gelmediğine kahrolmuştur....
 Sperm verirken bir poz, cam iğne üzerine ölçüm yapıp asatat kalemiyle işaret koyuyoruz, her karaliçeye bu akşam 9 mikron sperm verdik, sınır 8 ila 10 miron olmalı. Miktarı mikroskoptan görme şansınız yok, sperme yandan bakmak gerekiyor.
Oldukça başarılı bir çalışma oldu, 4-5 gün sonra son durum belli olur, genelde 4-5. gün yumurta görüyoruz.


Bu işi ilk defa ülkemizde araba için biz yaptık, efendim bu iş laboratuvarlarda olur diyenlere gelsinnnnnnnn...::)))
Fantazi ve tarza bakın......

13 yorum:

Mustafa Doğan dedi ki...

Maşallah Rabbim utandırmasın. İnşaallah daha nice başarılara imza atarsınız.

Unknown dedi ki...

Selamlar Ali abi seyyar labaratuvar olmuş senin araba İşi artık çözdünüz ekip olarak her gecen gün daha iyi oluyor damızlık sorunu olmaz artık.Kolay gelsin Sadri abiye selam.

Sıtkı YALÇIN dedi ki...

Merhaba Ali bey;
Labaratuvarıda seyyar kurmuşsunuzya, Siz'den karada, havada kaçan kurtulamaz anlaşlıyor.
Yolunuz açık olsun.
Nice başarılara imza atmanız dileğiyle sağlıcakla kalın.

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Sevgili ustam arabanın içi bu sıcaklık sorununu çözme anlamında uygun bir davranış olmuşa benziyor. Ellerinize sağlık diyemeceğim zira bunu söylemek uygulama yaptığınız ana arılara düşer. Bu iş artık tamamdır söylenecek bir şey kalmadı. Sağlıcakla kal.

Hasan ALPEREN dedi ki...

Allah yolunuzu açık etsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mustafa sağolasın, bizim için bu iş sıradanlaştı, bu işin ne kadar zor olduğunu yıllarca millete söyleyip arıcıları uyuttular....

Emrah evet seyar dölleme ekibimiz iş başında:))
Damızlıklarımız %100 her şeyiyle yerli. Bu sistemi blen kişi istediği ana arının fotokopisini alır....

Sıtkı bey bizim kimseyi kovalayıp kaçırdığımız yok, çalışmalarımız rutin bir şekilde devam ediyor, sıcak mekana ihtiyacımız vardı ve bu arılığın yanında olmalıydı, bnu bu şekilde çözdük, gündüz olsaydı arılıktaki çadırda yapacaktık, gece soğuk oluyor bu işte ortam 25 derece altına düşmemesi gerekiyor.

Muhteşem abi içerisi oldukça sıcaktı,sıcaklığın önemli olduğunu biliyoruz.
Yav genede sende de sağ olun yavruları halletmişiniz filan diye, kraliçelere bir tercman lazımdı::))
Aynen bu iş bitmiştir, nerden nerelere sıfırdan geldik::)))

Hasan abim sağolasın, sizlerinde yolu açık olsun.

Sağlıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Ali abi başarınızı kutlarım,boşuna dememişler Türküm doğruyum çalışkanım diye,demekki 50 yıl gerekmiyormuş böyle işleri başarabilmek için.

Selamlar saygılar.


ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmetciğim sağolasın, bu başarıların altında seninde imzan var, seni unutmamız imkansız.

Bilimcilerimize göre evet daha arıcılığımızın gelişmesine 50 yıl var, tv programımızdan bu tarafa 2-3 yıl geçmiştir, 47 kaldı::))

Mehmet artık mızrak çuvala sığmıyor::))

Sağlıcakla kal.

miriliburak dedi ki...

Abi kızlar gelin olmuş hayırlı olsun :)

Senin arılığa sağım çadırı kurmak şart oldu artık hamam gibi olur içerisi :)

Hayırlı günler dilerim.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Üstadım;

haberini şimdi okudum ve aklıma şu geldi eskiden at üzerinde köyleri gezen sünnetçiler vardı. Adamın geldiğini gören ana babalar çocuklarını kapptığı gibi sünnetçiye getirir ve işi bitirilerdi. Öyle düüğünmüş şatafatlı merasimler filan yok her şey doğal seyrinde ve mütevaziliğinde davam ederdi.

Münübüste suni döllenme olayıda öyle. Artık sende arılıkları dolaşta herkesin birkaç saf anaları olsun.:)))
ötekilerde yaptık yapıyoruz edebiyatı yapadursun ama seninki gibi resimleyip haber yapanı pek göremedik daha.

ha birde şunu söyliyem. Gardaş niye biz bu çalışmaları türbündende olsa izlemek için davet edilmiyoruz. Yoksa sanatı elimizden alacak diyemi korkuyon. Korkmana gerek yok zira ben lavra transferini dahi tam manasıyla beceremiyorum be..

Çalışmaların hayırlı başarıların daim olsun. Ne diyemmmmm.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

S.A Sayın Bakanım!

Seni çekemeyenlerin halatı kopsun be!(nasıl laf ama...)

Abi fidanlar için teşekkür ederim bu gün elime ulaştı.

Labaratuvarın çok güzel olmuş, demekki azmin elinden bir şey kurtulmuyor!

İşlerinde kolaylıklar dilerim...

Eyüp ÇAKIR dedi ki...

Ali abi işlerinde başarılar dilerim.Allah yardımcın olsun.Saygılar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih törenle kızları everdik...
Bizim arlıkta çadır zaten kurulu.

Zafer abi ne nostaljik adamsın beya.
Eskiden bizdede öyleydi, biri çantalı biri davullu biride zurnalı sünnet ekibi, bazı kişiler ekibin sadece çantalısını alıp eve götürürdü, gösteriş istemeyenlerde denebilir, babam bana sadece çantalı adamı getirmiş::))
Başkalarını bırak abi, yıllardırk yaptıkları ortada onlara göre daha 50 yılımız var....
Zafer abi sen yeterki be türübünden seyredecem de, benim korkum elimizdeki işi kaparsın biz işsiz kalırız, korkuyorum...::))

Şekerli abim, bal gibi laf etmişin...
Hatta halatı degil, dingilleride kopsun beya::))
Ali abi inşallah senin orada yaban mersini olur, merakla bekleyevegim, belki bize de yetişen yaban mersini düşer diye...
Abi ben bu işi her yerde yaparım demiştim ve yapıyorum, bu iş laboratuvar dışlında yapılmaz diyenler utansın....
Her şey ısrar ve azimle bitiyor, yaratana şükürler olsun bize neler nasip etti.


Eyüp sağolasın, herkesin Allah yardımcısı olsun.

Sağlıcakla kalın.