6.10.2013

ARILARIN NAKİL VE YERLEŞTİRİLMESİ BİTTİ...

Ahmet Ömer Kahyaoğlu, Aydıncık İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz. Arılarımızı yerleştirdikten sonra Ahmet beyi ziyaret ettik.
 Ziyarate Aydıncıklı zıraat mühendisi Muhammed Pak'ta bizlerleydi.
Ahmet bey bu bahar arıcılık için önemli bir böcek olan çam böcegi aşılama çalışmaları için gerekli destek için araç ve ekipman vereceğini söyledi. Hemen bitişiğimizdeki Bozyazı ilçesinde çam balı oluyormuş, bölgedeki çam ağaçlarının cinsi kızıl çam ve çam balı kızılçamdan olur.
Yapmış olduğumuz araştırmalarda mart nisan aylarında böcekli dallar 10 cm kesilerek civardaki ağaçlara birere tane bağlandığında  böcek kızıl çam ağaçlarına aşılanmış olacak.Baharda bu işe gönüllü kişiler bu işlemi geçekleştirecek, inşallah bizde bu çalışmada bulunuruz.
İlçe müdürümüz aynı zamanda orman işletmesi ile görüşüp arıcılık için büyük önemesahip akasya agaçları dikilmesini istemiş, bende kendisine biraz kestane ekilmesi yönünde tavsiyesinde bulundum.
Arılarım için yapmış olduğum sehpalar, bu şekilde sökülmeden katlanabilir, sökülür ise taşınırken daha az yer kaplar.
 Bu sehpaların asıl amacı ana arı üretiminde kullandığım ruşetleri yerden yükselmekte kullanacağım. Ana arıüretim ruşetleri sürekli takip isteyen ve defalarca açılması gerekiyor ve yerde çok zor oluyordu, seneye inşallah ana arı üretimini bir kaç arkadaş birlikte yapmak için çalışmalarımız var.

 Bahar gelmeden talepleri alıp, planı netleştirmeyi düşünüyorum. Ben çalışırken her işe yetişemiyorum, aşırı ana arı talebi var...
 Kovan ve ruşetlerin son tur bakımları yapıldı, bal sorunları şimdilik yok genede bir tur koyu şurup geçtik.
 Kullanmadığımız sehpaların tahtalarını kapakların uçmaması için ruşet ve kovanların üzerine koyup birde taştan ağırlıklar koyduk.
Yapmış olduğumuz sehpalrı bir çok kişi anlayamadı, sonuç ortada ve sehpalar çok sağlam oldular. Şöyle bir örnek vereyim, 12 lik demiri katlarken çekiçin sapı boru ve ben abanıyorum 35 cm lik bölümü zor katladık. Düşünün ben 80 kilo üzeriyim ve zorlanıyorum. sehpaya binen yük, 6 tane  12 cm demiri katlaması lazım, bunu binen yükün yapması imkansız, yüklendikçede sehpa sağlamlaşıyor.
 Bakım yapılacağı zaman bu malzemeleri indirip kaldırmak bana acayip zor gelir, bu günlrde acayip bir rüzgar var. Aydıncığa gittiğimizde 30 derece olan sıcaklıklar gündüzleri 20 derece altına düştü geceleri ise 12 dereceye kadar düştü. Bir kaç gün böyledevam edecek, bir hafta sonrası geceleri 20 gündüzleri 30 derecelere çıkacak. Polen sorunu yok, yiyecek sorunu olursa biz karşılayacağız.
 Bu ikinci Akdeniz kışlamamız olacak, geçen sene bazı hatalar yapmıştık, bu yıl geçen seneki hatalara düşmeyelim istiyoruz.
Bazı resimler zaman ve ışıkla alakalı olduğunu düşünüyorum makinaların açılarıda önemli tabi, bu resim ayfonla çekilenlerin serisinde, makina ile bu kadar güzel resim alamamışım.
 Arıların gidişi acayip güzel oldu.Biz gittik Marmara bölgesi yağışlı bir dilime girdi peşinden hava soğudu. Aydıncıkta en az 1.5 ay çok iyi yavru hareketleri olacak, geçen sene kasım ayının 17 sinde arılarımızı Aydıncık'a götürmüşüm.
Akdenizde arılarımız kışlamaya hazır.
http://bengittim.blogspot.com/2012/11/2012-yl-icindeki-en-zahmetli-ar-naklini.html

Aydıncıkta Kasım ayı içindeki flora ve polen kaynaklarını bu paylaşımda görebilirsiniz.
http://bengittim.blogspot.com/2012/11/aricilik-ve-gezilerim-aydincik-mersin.html
Bir kaç gün havalar soğusada arılar acayip coştular, polen sıkıntısı yok.
 Aydıncık günlerim çok güzel geçti, arıların bakımı bittikten sonra, öğleden sonraları balık tutmaya gittik. Yıllardır balık avı yapamamıştım. Deniz harika ve mas mavi...
 Deniz kenarındaki kayalıkların yakın görüntüsü, taşlar acayip zımpara gibi, altı esnek ayakkabılarla yürürken kesinlikle kayma olmuyor.
İlk balık avına gitmeye karar verdiğimizde, avlakta çabuk gelin aşteşi yaktık diye davet vardı. Sağdaki kişi Ekremin bacanağı Ali Çabuk, balık avında oldukça ünlü biri, geçen senede evinde bize mercan balığı ikram etmişti. Gene gençlerden Fatih ve Mehmet Ali'nin balık çektikleri videoları var.İlerleyen zamanda balık avcıları yayınladığımda görecekler, çok basit balık avı oluyor, ben ve balıkçılık yapanlarda kepçe kullanın dememe rağmen kabul etmiyorlar. Balık kaçsa bile bir başkasını yakalamak mümkün::))
 Lanbuka balığı, yöre halkı, aslan veya tipsiz balık diyor.
Lakos balığı, belkide ülkemizdeki en pahalı balıklardan birisi. Kilosu 70 liradan alıcı buluyor.
 Aydıncıkta henüz muzlar olmamış, dolayısı ile tadlarına bakamadım, benim adıma üzücü bir durum::((
 Muzun çiçegimi yumagımı ne deniyor bilmem. Bu yumak açıldıkça her bölüme tarak deniliyor, bu tarakların uzunluğu bakım ve verime göre 2 metreye ulaşıyormuş buda 100 kilo muz demek oluyor::))
 Muz çiçeği demek daha uygun,açıldıkça içinden muz sıralaraı çıkıyor.
 Muzların olgunlşmasını beklemek oldukça zor...
 Hurmalarda henüz olgunlaşmamış, salkım salkım hurmalar....
 Bir ay sonra olurlar tadlarına bakarız...
 Arabistan hurması.

Aydıncık muzu.
Boş kaldıkça habire ikramlarda bulunuldu, ye yenereye kadar, başkalrı yerinnede yiyemedim, bazı arkadaşlar perhizdeyiz bizim yerimize yeme dediler::)))
Son günlerde Ekrem ve eşi birlikte arıcılık işlerine yardımda bulundular. İşleri bitirip yuvamızadönmezamanı geldi artık.
2012Yılı benim açımdan oldukça yoğun geçti. Öyle zamanlar olduki arılığa girmek bana acayip zor geldi. Hepsi geride kaldı birsezonu daha geride bıraktık.
Bu nakil benim için iyi bir tatil oldu, bir sezonun yorgunlugunu atmaya çalıştım, telefonumun biri arızalandı, birazda iyi oldu, arıcılardan da uzak olduk::)
 5 Ekim akşamı aydıncıktan otobüse bindiğimde hava sıcaklığı 18 derece idi, 30 km sonrası Gülnar ilçesinde sıcaklık 7 derece idi.
Konya'da sıcaklık gece 4 dereceydi, Ankaraya girmeden Gölbaşında hava sıcaklığı 1derece gösteriyordu, Ankaraya geldik sıcaklık 2 derece...
Bolu dağındayız sıcaklık öğleden önce 7 derece fakat yerler karlı ve sis vardı.
Bu yıl kış çok erkenden geldi, bir çok koloni bana göre kış arısı oluşturmadan kışa adım attı, bu demek oluyorki kovanlarda bal olacak, bahara kovan içinde arı olmadan çıkacak demektir. Bal var ama balı yiyecek arı yok.
Havalar yeniden düzelecek bu süreçte bir posta  yavru oluşursa bahara arıların çıkması kolaylaşır.
Ege, Akdeniz gibi yerlerde kışlamada arıların aç kalmamasına dikkat etmek gerekiyor.

6 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam:)
O kadar yenecek şeyin içinde ve habire yemişin ama nerene yedin hayret ettim :) onları ben yesem iki tane olur dönerdim. Bu arada kışlama işini hallettin sanki ben rahatladım bana noluyorsa :) neyse artık gez bakalım:)Kal sağlıcakla.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Sevgili kalfam, senin kontrolünde ne yesek fayda etmiyoru başka bu işin açıklaması yok::))
Kışlama işlerini çok şükür hallettik.Sana ne oldu onu bende anlayamadım...
Bundan sonrası gezme zamanı.

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Geçen yılın ışığında bu yıl daha verimli bir kış geçireceğin kanısındayım.Üstelik ekrem de aşama kadetmiştir diye düşünüyorum.

Yediklerine lafım yok , afiyet olsun.Lakin beğenmedikleriniz kıymetsizleri merak ediyorum::))

Bu yıl ilk defa kışa girmekten çekiniyorum.Kış arım hala oluşmuş değil.İnşallah bastırma yazı uzun olurda , kolonileri biraz toparlarım.

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm Sayın Yusuf...

Geçen yıl Akdenizde çiçeklere bakıp aldandık, polen hiç kesilmedi, oradaki arkadaşımızda sonuçta gelenek arıcısı arının aç kaldığını anlayamadı.Baharda gittiğimde koloniler açtı, bu yıl bu hatayı yapmayacağız. Arıcvılıkta en büyük sorun polen olmaması, polen var, nektar yok ise iş arıcıya düşmekte. Ekrem bir sene öncesine göre bayağı bir gelişme gösterdi ama tam istediğim aşamaya gelemedi, bir kaç yıl içinde istediğimiz aşamaya gelecek.

Yediklerimize iyiki laf etmiyorsunuz::))
Kıymetsizleri yem yapıp balıklara atıyoruz...

Bu yıl bazı bölgelerde sorun olacak görünüyor inşallah yanılıyorumdur. Yanlız havalar bu günlerde yeniden ısınacak, bir aqy daha bu bölgede yavru faliyeti olacak, inşallah kış arıları oluşur.

Sağlıcakla kal.

miriliburak dedi ki...

Abi selamlar;

Ne zaman gidiyorsun yakında muzlar, hurmalar yenmeye başlar.
Ben gönüllü olarak eşlik etmeye hazırım :)
Arıların bakıma ihtiyacı olabilir aksatmamak lazım :)

Hayırlı günler...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

::)) Dur beya bir olsunlar gideriz, şimdi kuru kuruya gidilmez....
Fatih sen geçen seneden beri salatalıkları merak edip duruyordun, bu gün salatalık tohumları topraga atılıyor, nasipse sende tadına bakarsın nasılmış::))
Arıların bakıma ihtiyacı çok olacak, baharda ben Aydıncığı çok sevdim diye, pırıyı pırtıyı toplayıp oraya taşınmaya kalkmada...

Sağlıcakla kal.