23.05.2016

ARICILIK MAYIS AYININ SON ÇEYREĞİNDEYİZ, HAVALAR BİR TÜRLÜ ISINMADI...

Geçtiğimiz hafta içi hazır damızlıkların teslimi bitti. Bursadan Ümit İnce ile Sinop'tan Hakan Yenice ile yapılan telefon görüşmeleri karıştı, Sinop ile görüşüp, Bursa daki Ümit beye akraban niye gelmedi diye sorunca iş ortaya çıktı.
Ümit bey ben kendim geleceğim sizinle de tanışmak istiyorum deyince buyur gel dedim.
Bu resim çekilirken akşam ezanı okunuyordu cuma günü.
Bu damızlık bir arı kışın kar varken bile açarım, aşırı sakindi. Sürekli açmamın nedeni de geçen yıldan beri bu kraliçe değiştirilmek isteniyor bende sürekli engelliyorum.
Buradan damızlık ve sakinlik konusuna az değinmek lazım, mesela Kırşahinler biraz serttir, Slovenya damızlıklarıda Kırşahin sertliğinde. Avusturya damızlıkları en sakini, bir sürü karniol var Avusturyadan gelenler skleanır ve oldukça sakinler, birde bu sakinlik çaprazlanan başka karniollardan kaynaklanıyor yada sertleşiyor. Bu konuda tam bilgilere ulaşamadım ama bazı yayınlarda şununla şunu kesinlikle çaprazlamayın diyorlar demek ki bazı şeyler ters tepiyor.
Ümit gözünden iğneyi yedi birde arılar vucuduna sardı. Kovan başında ben varım bana bir tane bile gelmemesi ilginç oldu. Nazar etti diyeceğim genelde o durumlarda arı sahibine sarar :)
Ümit'in arıcı olmayan bacanağı gülüyor . Beni niye sokmuyorlar diye...
Bu damızlık arılarda, Erzincan, Mersin ve Samsuna gittiler. Bazı kişiler gelemiyor akrabalarına aldırıyor o şekilde hallediliyor. Bizim için en iyisi kişinin kendi alması, akşam üzeri kapatıp alıp gitmesi. Zaman problemi olunca bizim arılık dışında zaman harcamamız hiç iyi olmuyor.
Bizim Mirili Fatih Avusturya'dan damızlıklar almıştı.Bursa'da nikah işlemlerine gitmiştim dönüşte o damızlığın yumurtalı çıtalar getirmiştim. Gelen damızlıklar Avusturyadaki arıcılık kriterlerine göre lisans almış testlerden geçmiş. Gekörk adında lisansları var. Bir sürü testten geçip bu linsları alıyorlar. Sakinlik bal verimi hastalıklara ve varroaya direnç gibi...
Bunları yazarken takılmadan edemiyorum, bu arılara 900 avro vermeye ne gerek vardı, arılıklarımızda bir sürü en iyi arı dediğimiz bizimkilere göre süper damızlıklar var :))
19 Mayıs bayramını bu Gekörk lisanslı çıtırlar ile geçirdim.
Bu görüntü 19 mayısta başlayan işlemin 20 mayısa sarkmış hali çünkü bu resimi aldığımda saat gece 1 olmuştu.
Yapılan işin listesi, kızlardan birisini kaçırdım bulamadım. Bir tanesi sobanın üzerindeki güğümün kapağına koymuştum biraz ısınsın diye hangi ara güğüm kapağını kapadım hatırlamıyorum dağıtımda arıyorum sıralamadaki 8 numarayı bir türlü bulamadım acaba yoldamı düşürdüm diye gece otların arasında kafes aradım bulamadım, ertesi gün güğüm içinde yüzen kafesi görünce iş anlaşıldı :(

Eskiden tohumlanan arıya bakardım yaşıyor mu? diye, artık 5-6 gün sonra kontrol etmeye başladım.
6-7 Senedir bu işler ile uğraşıyoruz hala sorunlar çıkıyor hala çözemediğimiz noktalar var.
Her yıl pratikler katlanıyor ama eksikler bitmiyor, bu yılki kadar hiç işlem yapmamıştım, devamıda gelecek, 2 ay sonra iste sende yapamıyorsun. Kışlayacak damızlık yedekleme hedefindeyiz.Bu haftadan sonra kenarda isteyene damızlığımız var demeyi umuyorum inşallah.
Akşamları erkelerin uçuşu bittiğinde damızlık erkekler dışkılama uçuşuna bırakılıyor.
Gene Bursa'dan getirdiğim erkeler. Serdar üretmişti, iki çıta erkek almıştım birisi Kırşahin birisi Avusturya erkekleri...
Bazı işlemlerde karma bazı işlemlerde ayrı erkeler nikaha çağrıldı.
Erkek üretimi başka ülkelerde ayrı bir sektör...
Daha önceki çalışmalarımızda Emmiden ana arı istediğimizde erkek siparişi verdim gelmedidediğini arkadaşımız aktarırdı.
Bu çalışmada narkoza girecek kızları ikiye böldüm, bir tur önce narkozdan çıkmaması her şeyi alt üst etti. O kraliçeler tohumlansaydı yedekte damızlıklarım olacaktı, arıcılıkta 15 gün acayip kayıp...
Gelelim ana arı işlerine , bir ana arı bir aydan önce hazır olmaz. Bunu arıcı olanlar bilir. Bazı sıkıntılarımız var bazıları para ödedi ya sizi sanki esir almış gibi parasını ödediğimiz analar ne oldu, soru bu.
Ana arı hazır olsa bunu ben zaten mecbur kalmadıktan sonra bekletemem.
Kimseyi kayırmıyoruz.
Ben yeni doğmuş ana arıyı yollasam müşteri nasıl anlayacak, kutuların hepsinde ana arı var ve hazır olması demek dendiğinde arıcıyım diyenler ne anlıyor. Yani karpuz alıyorsunuz karpuz hazırsa kıpkırmızı çıkmalı, adam size hazır diye kabak karpuzu verirse bunu anlarsınız ama arıcı hazır olmayan ana arıyı anlayamaz.
Hatta yeni doğan arı daha iri olur, çiftleşip yumurtayı kesen ana arı küçülür. Ana arının hazır olduğunu anlamanın en iyi yolu ana arıyı öldürüp spermektasına bakmak lazım, cam gibi parlıyorsa çiftleşmemiş, krem renkli ise çiftleşmiştir. Dolayısı ile Allah kimseyi vicdansızların eline düşürmesin.
Ana arı üretenler size uyamaz siz ana arı aldığınız kişiye uymak zorundasınız. Şuda var güvenmediğiniz kişiden ana arı almayın. Bunları yazarken dürüst kişileride ayırt etmek lazım, herkes üçkağıtçıdır anlaşılmasın.

Geçen hafta topladığım ana arıları listeye göre sıraladım, içlerinden bir tanesi hastanede çıktı adam meşgul ben seni arayacağım dedi ve kargoya gidene kadar bekledim aramadı.
Elimde 5 tane ana arı kaldı, listeyi sıraya göre arıyorum 2 birine 3 birine gibi 5 kişiyi peşi peşine aradım olmadı hiç birine ulaşamadım ulaştığım oldu telefona bakmadı sıradaki 6. kişi telefonu açtı ona yolladım başka ne yapabilirim.
Bazı durumlarda karşı tarafta müsait olmayabiliyor.  

Bu arılar damızlık olarakta kullanabileceğiniz ana arılardır ve bana göre çok kıymetliler ama saf damızlık değillerdir.
Bu kutuya arı verip memeyi taktıktan sonra çıta vermemişiz arı boşa ikinci dalağı atmı, üstteki resmin devamı bu, ikinci dalak kopartıldı boş çıta girdim. Yavru kapanmak üzereydi kıyamadım aslında kıymak gerekiyor, ileride gene bu kutuda sorun yaşarız.
Arılığın şampiyonu şu ana kadar 3 meme verdim bakalım son memeden ana arı alacakmıyım. Bu gibi kutulara sadece meme vermiyoruz, kutu yoldan çıkmasın diye metro kovanlardan arılı ve yavrulu çıta vermekteyiz, yavru var arısı azalırsa meme besleyen kovanlardan arı takviyesi veriliyor. Yoksa yanlancıya kaçarsa düzen tutmuyor. Sonuçta iş bir ters giderse peşi peşine size iş çıkıyor.
Daha öncede propolis ile ilgili olumsuzlukları yazmıştım. Darıcada bulunan metrolardan birisi asfalt getiriyor, bildiğimiz zift. Genelde bu işi kafkas arısı çok yapar propolis diye ne bulursa kovana taşır, cam macunu boya ve zift çatlakları ve girişi daraltmakta kullanılır.
Metroyu kutulara böldüm ama öyle acayip bir malzeme her tarafa sarıyor...
Peteklerin üzeri bile ziftlenmiş.
İki çıta arasına başka çıta girdim. Bakalım bunun rengi ne olacak.
Diğer kutuların ördüğü petek bembeyaz, bu kutu peteğe de asfalt karıştırıyor.
Allah kimseye dert verip derman arattırmasın. Derdine derman bulamayanlar başka şeylerde dertlerine çare arıyor. Bu gibi durumda propolis ilaçmı, zehirmi yorum sizin.
Cumartesi günü Darıcaya indim 15 gündür darıcaya gidemedim. 3 Haftadır Ovacıktaki arılara gidemedim.
Cumartesi 11 gibi darıcada işim bitti, bahçeyi başkasına vermişler bizim tarla ortasında metrolar vardı onları kutulara aktardım ve bize ait olmayan yerleri boşalttım.
Pelitliye geldim acil memeler var onları dağıtacağım, peşinden ana arı toplanacak.
Memleri bitirene kadar hava değişti rüzgar yağmur derken ana arı toplamayı bıraktım bari dedim hazır olanları belirle geç yarına toplarsın.
Ertesi gün daha berbat oldu hava sıcaklığı 15 dereceye düştü ve gün boyu arı uçamadı yağmur yağıyor yağmurda acayip, toz gibi bir şey.
Ne durdu nede yağdı akşama kadar sürdü.
Bu arada böğürtleğen ve kara çalı çiçek açtı.
Komşu hem etrafı temizledi hemde yemek için köz peşindeydi, bizde hem ısındık hemde kurumaya çalıştık.
Amaca oğlu pikniğe gelmiş koyun kellesi vardı onu ürtüyordu...
Bu ateşe rağmen paçalarımız kurumadı.
Bir başka olumsuzluk saat 3 çe kadar cereyan kesikliği idi.
20 Numaranın kızlarına işlem yapılacaktı, kandil akşamına denk geldi ertesi güne erteledik. Bu seferde kış geri geldi ceryan yok.
Yağmur altında 2013 yılının ana arısına ait erkeleri topladım.
Bu çalışmada 2011 yılına geri dönüyoruz. 20 Numarada, erkeleririni kullandığımız ana arının soyu 2011 den üretilmişlerdi.
Ülkemize bir çok damızlık geldi bazıları çok pahalı hatta puanlamaları çok yüksek ama istenilen verimlere ulaşılamıyor.
Engin abi Düzce de benim 2011 yılında üretiğim damızlıkların kızlarını diğer kızlar bir türlü tutmadı diyor.
Engin abinin tespitlerinden birisi diğer arılar çalışmazken senin o yılki arıların çalışıyor, akşamada işi geç bırakıyor demekte.
Bu özellikler genelde karniolun seklanır hattında var, karniol hatların özelliklerini incelediğinizde bu öne çıkar.
Tohumlama oldukça zor şartlar altında yapıldı sobayı yaktım, erkek arıları yağmur altında topladım.
4 Uygulamada 2013 erkerleri kullanıldı bir tanesine Bursa'dan gelen seklanır erkekleri kullanıldı.
Hafta içine iki uygulama denk gelmişti, ana arı toplayamadım. Hafta sonuna da yağış ve soğuk girdi analar hazır alamıyorum. İnşallah bu hafta içine tüm siparişleri teslim edeceğim. Sadece toplama sorunu var.Bu hafta sonu anaları toplayıp milletin dilinden kurtulayım dedim, kurtulamadık.

9 yorum:

yenicesinop dedi ki...

Ali bey merhabalar.Bana gonderdigin damizlik elime ulasti sag salim.bu vesileyle tekrar tesekkur ederim.
Bahsettigin 2011 damizliklarin f1 leri mi bilmiyorum ama 2012 de sizden 10 tane f1 almistim.2002 den beri en yuksek verimi onlardan aldim.onlardan urettigim f2 ler su anda ariligimdaki en gelismis arılar.3.katin peteklerini kabarttilar.hava sartlari sizinle ayni asagi yukari.eger bi duzelirse havalar insallah 14 yıllık rekorları alt ust edecekler.
Bence de o arilarin neslini devam ettirin.
Cakismalarinizda basarilar.

Unknown dedi ki...

Ali abi, karışıklığa devam ediyorsun bak hatırlatayım. Hakan değil Ümit İnce  . Tekrar memnun oldum tanıştığıma. Fazla kalamadık malum sebeplerden dolayı sen biliyorsun ancak çok şükür sıkıntı yok her şey yolunda. Daha geniş bir vakitte daha uzun sohbet etmek isterim. Arıların beni sokması mevzusunu çözdüm abi bu arada fotoğrafı da iyi yakalamışsın. 1 haftadır antibiyotik kullanıyordum hatta sana geldiğim sabah ta sonuncuyu kullanmıştım. Sanırım o yüzden arılar bana sardı. Çünkü kendi arılığımda da aynı şey başıma geldi. Yani nazar falan yok Allah işlerini rast getirsin 41 kere Maşallah. (Bu arada bacanağın diline de düştük tabi) kal sağlıcakla..

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hakan bey damızlığınız hayırlı olsun inşallah güle güle kullanın.
Birde damızlık geliyor ama kimliklerini ve soy takibini biz yapamıyorduk. Yabancı ülkelerde damızlıkçılar, soyu sopu belli damızlıkları kullanıyor.
Biz ise oradan tedarik ettiğimiz damızlıkların kopyaları alınıyor. Konum olarak elimde bir sürü hat var. Bunların raporlarını kullananlar vermeli ama istatistik tutan arıcı sayımız çok az. İnşallah kendi rekorlarını kırmaya devam edersin.
Arıların nesli zenginleşerek devam ettiriliyor inşallah.


Ümit karışıklık tabiki devam edecek, yaşlılık zor, benim yaşıma geldiğinde anlarsın inşallah :))
İnşallah geniş bir zamanda sohbet etmek nasip olur sızın sıkıntılar benimde moralimi bozmuştu inşallah yavrunuz sağlığına kavuşur.
En sakin arıyı açtım anlamadığım şeyler oldu, nazar işini espiri olsun diye yazdım.
Bacanağın diline düşmek iyidir, bir gün verirsin eline körüğü olur biter.

Sağlıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Canım ustam :)))
Hem okudum hem üzüldüm haline :)))
Bi adamın işi bu kadarmi ters gider bu kadarmi aksilikler yakasını bırakmaz :))
ama gel sen Dr abinin sözüne kulak ver al şu Çobandan bi cebic topla m arabaları bi yol doyur bak işler nasıl yoluna giriyor inan sert dediğin ırk bile Nihavent makamında vizildayacak :)))
Kal sağlıcakla.

UĞUR GÖK dedi ki...

S.A. Ali abi benim de damızlığım geldi.Teşekkürler.İşleriniz kolay gelsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Canım ustam diyen dillerini yesinler :))
Muhteşem Hocam benim...
Abi işler ters gitmiyor biz fazla istiyoruz, serrçeyle 200 yaparsan ne olur ben 300 basmaya çalışıyorum zavallı serçeyle :))
Bu iş çebiçle filan olmaz bende nazar var kurşun döktürecem :)

Tezcan bey ırk değişimi zordur ve farklı arıya farklı ırk kabulünde çok ana arı kaybı oluyor.
Farkı bir görün gerisi kolay...


A.s.Uğur hocam...
Damızlığınızı güle güle kullanın, arısıyla olduğunda kabul sorunu ortadan kalkıyor, zaten yavru kapatınca görüp sonra teslim ediyoruz erkek atma gibi riskte ortadan kalkıyor.

Sağlıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

S.a Ali abi çok sitemli konuşmuşsun abi.Ne parasını ödediğimiz analar ne oldu dedik.Nede dile düştün abi bekliyoruz.Biz sendeki yenilikçi fikirlere ve heyacana hayranız.Sayende damacana kovanı denedim 1.bölüm doldu 2 bölümü yarıladılar.İnvert şurubu bahar boyunca kullandım.Şimdide. 3 strafor ana kutusunu birleştirdim 24 çıtalı metro kovanı yaptım.Kullanıyorum.bunlar senin sayende abi.Kafkas damızlık almak için telefonla görüşüyorum,Karniyol mevzusu açıldı şahıs diyorki Türkiye de saf Karniyol yok sattıklarınıda 2 km öteye gôtür anayı keser.Bende 3 adet var12 kez yer değiştirdim kesmedi.Şaşırıyorum, bunlar nerde yaşıyor,yeniliklere ve araştırmaya bu kadarmı kapalılar. Arıcı bir arkadaşa hemşerim Ali beyden ana arı isteyeceğim dedim.Sakın adresi farklı il göster başka ilden tanıdık birine aldır.Niye ??Çünki iyisini göndermez.Töbe töbe .benmi çok safım insanlarmı çok uyanık bilemedim.Bir insana ya güvenirsin alış veriş yaparsın.Yada güvenmez uzak durursun.Siz bu tür insanlardan bahsediyorsunuz.Bizde tecrübe ettikçe sizi daha iyi anlıyoruz.Yaradılanın iyisi insana faydalı olandır.Sağlıcakla kal faydalı insan. Not.Ali abi strafor ana kutularında mantar pano raptiyesi çok kullanışlı oluyor.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Faruk Aleyküm selam.
sitem etmeden olmuyor, arıcılık ve ana arı dendiğinde kim ne anlar bilmem ama bu iş öyle riskleri olan bir iş ki sonuçları tahmin edemezsin. Ben ise elimden geldiğince çabalıyorum ve teslimatta söz vermemeye çalışıyorum, söz veriyorsun zaman geliyor ana arı hazır olmuyor. Elimde bir liste var ve bu listeye göre teslimat yapıyorum, araya başka birilerini almıyorum. Sen benim hemşerimsin bu hemşerilik sana torpil yapacağım anlamına gelmez bazı insanlar biz topragız hemşeriyiz deyip çıkar ve işini görme peşine düşüyor bende benim prensibim sipariş vermiş kişiler var ana arı alacaksan sıraya girmen lazım diyorum yok bana acil 2-3 tane lazımdı falan filan, işi olmayan bu sefer başka şekilde saldırıyor, hani bir hikaye var tam şeyime göre imam buldum demiş ya adamın biri...
Bazıları şeyine göre ana arıcı bulamayınca çamura yatıyor...
Geldiğim nokta F1 üretimini ileride yapmayı düşünmüyorum yaparsam da az yapıp tanıdığım kişiler haricine vermeyeceğim, ehliyet alan yola çıkıyor hepside arıcıyım diyor arıcılıkla alakası olmayanlar ile uğraşmak zor. Adamların elinde damızlık yok her ırk ana arı satıyorlar çoğunun ana arı resimleride benden aşırma, bu kadar adi şeerefsiz kişiler var.Bu adilere inanlar bana inanmıyor ona yanarım :((

Ülkemizde saf karniol yoktur adamlar doğru söylemiş :) Ben insanları kekliyorum hipnozcuyum ve gelip bana kanıp damızlık alıyorlar :)
Farklı ırklara ana arı kabul ettirdiğinizde kabulden sonra arı taşımak ana arı kesilme riski vardır, nesil değiştiğinde bu risk ortadan kalkar zaten karniol arısını başka ırklar zor kabul ediyor...

Sen ne kadar dürüst olursan ol, bazıları karşıdakileri, kendileri gibi zannediyor.
Ana arıyı aşıla en geç 12-13 günde doğar, asıl kayıp bundan sonra başlar. Ben doğan ana arıları kafese koyup yollasam kim bilecek bunların çiftleşmediğini. Dolayısı ile bizi beğenmeyen bir daha alış veriş yapmaz, zaten mırın kırın edenleri yazıyorum kenara, ben bazı konularda çok iyiyimdir ama birilerini kenara yazmış isem onunla işim bitmiştir trilyon verse benden iğne alamaz.Bazıları para için kırk takla atabilir ama her şey para değildir.

Bu sayfa benim günlüğüm yaptıklarımı buradan paylaşıyorum, bazen yazılmaması gerekenleri yazıyorum ama yapacak bir şey yok...

Zaten insanlara faydalı olmak için yapıyoruz yaptıklarımızı ve içim rahat, başkaları ne derse desin, bir gün hakkımda iyi ve kötü söyleyenler ile buluşup sonuçları birlikte göreceğimiz bir yer var...

Sağlıcakla kal.

Eyüp ÇAKIR dedi ki...

S.a Ali abi.Daha öncede yazmıştım 2012 de aldığım f1analardan biri şimdiye kadar hayattaydı.Bu zamana kadar en çok balı ondan almıştım.Bir hafta önceki yaptığım kontrolde anayı değiştirmek istemişler bir iki tane yeni ana doğmuş 8 10 tanede kapalı meme vardı.Bende bunları heba etmeyip bölmelere verdim gitti. İnşallah iyi sonuçlar alırım. Sağlıcakla.Hayırlı Ramazanlar.