13.06.2016

RAMAZAN AYINDA, ARICILIK ACAYİP ZORLUYOR....

Ramazan ayında arıcılık acayip zor.
Öğlen yemek saatinde Zaim abinin bölmelere ana arı vermiştik onları kontrole gittik.
Bala çalışan arılar süper bal getiriyor, Zaim abi keyiften gülümsüyor.
 Tohumladığımız arılar yavru kapadı, bazıları yavru sökmeye başladı. Ramazan ayı içinde acil yapılması lazım olanları yapıyoruz...
 Pazar günü yandık ve akşama kadar iş yapamadım, yatıyorsun olmuyor, kalkıyorsun olmuyor.
Akşam üzeri son gidecek ana arıları alabildim, artık kimseye ana arı borcum kalmadı.
Buda sorunlu bir ana arı yavru kapattı ve erkekli, dolayısı ile bir damızlık gümlemiş oldu imha edildi. Tohumladığımız arıların yavru kapamasını görmek isteriz sebebi budur. Avrupada bazı firmalar yavruyuda sökmesini beklerler.
Minik ana arı çıtasında damız yumurtaları var. Anasız kovana veriyorum çatlayan yumurta larvaya dönüşür ve arılar başka yavru olmadığı için larvalara acayip süt basarlar, sulu aşılamaya gerek yoktur.
Pazar günü arılıkta iftar edip, akşama erkek arılarıda hazırlamıştım bir gün sonrasına sperm hazır olsun diyordum.
 İftardan sonra az uzanayım demiştim, bir uyandım saat gece 11 olmuş :(

Tüm iş bu akşama kaldı hem sperm toplanacak, hemde nikah kıyılacak.
Aslında bu işi ramazan ayı içinde yapmamak lazım, bu gece büyük ihtimal arılıkta sabahlanılacak.
 Erkek besleyen kovanlara poleni döküyoruz çoğu zayi oluyordu. Poleni ezip poşetle veriyorum israf azaldı.
 Cumartesi nihayet havalar ısındı ve bir arı oğul verdi.
Ruşete aldım, bir baktım analardan biri geziyor yakalayıp öldürdüm, bizim arılıkta F2 ana arı olmaması lazım.

Bir arkadaşım bana suni tohumlama iğneleri yollamış, dikkatimi çekti bizim iğnelerde uzun. 85mm yazıyor galiba bir turda 8 doz alır, bu akşam ilk denemeyi yapacağım.
Eski iğneler ile arada belirgin. Aslında çoklu uygulamalarda harbo şırınga lazım bizimde harbo şırıngaya geçmemiz lazım.

6 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam,
Ana borcunu bitirmene sevindim. Artık şu keçi borcunu da bir ödesen ve desenli kimseye keçi borcum kalmadı desen ne güzel olur.
Benim ayrılıkta f2 ana olmamalı demişsin de f1 Den saf elde etmenin yolunu biliyorum bu aralar deneyeceğim sonuç olumlu olursa seyret keyfi :))) ancak keçili bir iftara ustam tarafından davet edilirsem anlatırım.:)))
Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abim ana arı borçları bitti, keçi alacaklarımız duruyor, kimse ödemeye yanaşmıyor :)
Arılıkta F2 olmudu F3 de oluyor, ne kadar işi sıkı tutarsan en fazla F2 olur. Bu gidişat ile arılık saflaşıyor oğullarda F1 olabilir :)

Senin F2 anlatımın şimdilerde bir işe yaramaz ba...

Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Ramazana girmeden işleri bitirmek gerek ama bu sende pek mümkün görünmüyor.Tabii bir de gelecek yılları düşünüyorum , İlkbaharda o yoğun çalışma temposunda nasıl çalışacağız...

Duydum ki Hocama Keçi ziyafeti verecekmişsin , beni da sakın unutma haa::))

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Ali abi selamlar. Gönderdiğin 4 anadan 4 üde tutmuş.yumurtaya geçmişler.inşallah baharada sağlıklı çıkarlarsa kovanların büyük bir bölümünü karniol e dönüştüreceğim.Fatih ten gelen 3 anadan 1 ini tutturabildim.gözlemim şu oldu ondan gelen anaları 2 günde bir açıp bakmıştım.Sizden gelenleriyse 6 cı gün kontrol ettim.Demekki çok kurcalamamak gerekiyor.jestin için teşekkürler,Ali Türk farkını göstermişsin abim.Sayende birde randıman alırsam bu ırktan sonsuz duacın olacağım.saygılarla,hayırlı Ramazanlar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm Yusuf bey.
Ben aslında işleri bitirmek için gerekli planlarımı yapıyorum ama ramazan 10 gün önce geliyor :))
İleriki yıllara daha var şu an önümüzdeki sezon maçıyla bir başa çıkalım hele...
Duyumunda biraz eksiklik var keçi ziyafetini bizim pinti hocanın Dr.arkadaşı var iranda, yakında iran seferi var.Yani keçi ziyafeti iranda hazır olun :)

Faruk bey hayırlı olsun.
Arıcıların genelinde sabırsızlık var. Bende tohumladığım arılar yaşıyor mu diye ertesi gün açıyordum. Daha sonra yumurta başladı mı diye sürekli açıyordum. Zamanla 4-5 gün sonra bakmaya başladım, şimdilerde ise 10 gün sonra bile bakmadıklarım oluyor.
Arıcılık dipsiz kuyu daha öğreneceğimiz çok şey var.
İşin garip tarafı ise arıcılar her şeyi biliyor. Adam ana arıyı alır almaz arının içine bırakıyor kestirip sorun anada diyor. Ana arıda sorun olmasaymış kesmezlermiş.
Randıman konusu bal yeterki olsun gerisi kolay katlarda ızgara kullanılmalıdır.
Sağlıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Selaminaleykum tüm arici dostların ramazan ayını kutlar bereketli sezonlaar dilerim sayın Ali turk abim sürekli sizi videolarinizi izleyip eksiklerimizi gidermeye çalışıyoruz vermiş olduğunuz bu bilgilerden dolayı Size vé diyer arı dostu abilerime çok teşekkür ederim.Sayın ali abim 20 adet yerli ırk arim var sabit arıcılık yapıyorum sizin Arıların sakinligini görüp imrenmemek elde deyil ALLAH NAZARLARDAN esirgesin inşallah bende bu sene bal sagimindan sonra bir kaç f1 ana arı siparişi vermek için Size MAİL attım ama bi cevap alamadım sanırım yoğunluktan bakamadınız burdan sizle iletişime geçmeyi uygun gördüm süçü lisan etiysem affola hayırlı ramazanlar dilerim.Ankara Ayaş Hüsrev Yücekaya.