18.07.2016

ARICILIK VE HER ŞEYE RAĞMEN HAYAT DEVAM EDİYOR...

Ana arı üretimleri tek kişi ile yürütmek acayip zorluyor, araya bir sürüde iş sokarsamn beim halimi anlatmak zor tabi. Seneye F1 üretimini azaltacağım, damızlık üretimine ağırlık verip biraz rahatlamayı düşünüyorum tabiki ömrümüz olursa. Bayram dönüşü 5 gün izin aldım, bu gün 18 temmuz iş başı yapıldı, o be diyorum çalışmak gibisi yok, izinler beni mahvediyor :)

 Arıcılık ve damızlık...
Dünyanın gelişmiş ülkeleri arıcılıkta damızlığa büyük önem vermekteler. Damızlıkların yedi sülalesi kayıt altındadır bunları defalarca yazdım ve yazmaya devam edeceğim. Yılardır ıslah yapmaya devam ediyorlar ülkemizde ıslah çalışması bu tarihe kadar yapılmamış ileride yapılır mı bilinmez.
Arıcılıkta damızlık önemli diyoruz, batıdaki bilimcilerde önemli diyor ve işlerine dört elle sarılıp gen bankaları oluşturulmuş ıslahlar yapılmış,
Bizde ise efendim damızlık yoksa diye başlayan bilimsel açıklamalar duyarsınız.
Peki damızlık yoksa senin bilimsel görevin ne işe yarıyor diye kimse akademisyenlere bir şey sormaz.
Elin yabancı bilimcileri geri zekalı bizimkiler çok bilir ve arılığındaki en iyi koloniden ana arı üret derler ve damızlık ve ıslah konusu anında kapanır.
Artık eskisi kadar arıcıları bu bahsettiğim bilimciler kandıramıyor. Uyanma başladı bu dev görünen bilimcilerin ne kadar cüce olduğu ortaya çıkmaya başladı.
Damızlık konusunda akademisyenlerimizin size vereceği bilgi bundan ibaret, arılığındaki iyi arılara aman sahip çıkın :)

Resimdeki kişi Harun yıllardır bizim arılarla çalışır.
Geçen yıl bir damızlık vermiştim kayıtlarda vardır, 7 numara dan memnunuz, farklı başka bir hat damızlık istedi. Bizde gel farklı bir hat verelim demiştik.
Ben genel durumları sordum, bu yıl kestaneden Allah nazarlardan saklasın iyi bal almışlar, kovan başı ortalamamız 22-23 kilo dedi ve 57 teneke balı toptan, tenekesi 1500 liradan vermişler.
Engin Altın abiylede görüştüm genelde aynı ortalama ile hasat yapmışlar.
 Harun'ların damızlığı ruşete aktardım, bir çıta yumurtası bende kaldı.
Damızlık almaya kendisi gelenler bu şekilde büyük çıtada damızlık teslim alabilir. Gelemeyenlere mecburen yarım çıta ile arısınıda az tutarak yollamak zorunda kalıyoruz.
Harun farklı hattını ruşete aktardıktan sonra kırşahinleri sordu bal durumlarına baktık geçen yıldan kışlayan f1 kırşahinleri inceledik, bal tutması güzeldi, abi fazladan kırşahin varmı dedi var ama daha ruşete aktarmadım yavruları sökülmek üzere istersen gör...
Elindeki çıtada tarafımızca nikahlanmış bir kırşahin damızlık var. Ruşete alayım sonra al demiştim. Ben kutuyla alayım kabul ettiririm dedi.
Ben ana arıya numara yapıştırırken diğer kutunun üzerine ikinci damızlığın parasını koymuş acayip güldüm, bu bozuklarda neyin nesi :))
Bir damızlık almaya gelmişti iki tane aldı birde ellerinde var, şu an üç damızlıkları oldu.
Hayırlı uğurlu olsun.
Bu arı üçüncü yılında anasını yenileyeyim diye son açtığımda baktım saldırıyor gidip maske giyinip geldim.
Arı acayip çılgınlaştı kovan havaya doğru boşalıyor maskenin önü arı doldu. Hemen bölüp zayıflatayım dedim madem işe başladık, ana arıyı buldum kanadı kesik ana arıda değişmemiş iki yıl çok sakindi bu yıl buna ne oldu anlayamadım.
Saldırıları saatlerce sürdü. Asıl kovanın olduğu yere boş bir kovan koydum, saldırgan serserileri bu boş kovana topladım. Düşündüklerim inanılır gibi değildi ama uyguladım...
Akşam hava karardıktan sonra sehpadan yere indirip sinek ilacı ile içeridekileri öldürdüm.
Arılık yol kenarı 3 senedir daha kimseyi arı sokmadı bu manyak başıma iş açacaktı. Şimdi kalanlar iki parça meme besliyorlar.
Aşırı sıcaklar her şeyin dengesini bozdu, çoban köpekleri gölgede yanıyor...
Kovanlarda salkımlar....
Bazı ana arı kutuları petekleri çöktü, kutu kapakları kesinlikle beyaz olmalı biz koyu renklere boyamıştık hata ettik.
Çöken kutunun arısı ...
İncirlere yaptığım kalem aşıları acayip filizlendiler bazıları bir metreden daha uzun filiz verdi.

Aşı yapılan kalemlerin alt parçalarını tenekeye ekmiştim onlarda tutmuşlar.
Civarımdaki yabani armutları aşılıyorum.
Konya'dan Seyit hocamız ziyaretimize geldi.
Akşam üzeri Cağ kebapçısına gittik.
Sağ olsun İlhami abim hesapları ödedi, zahmet etmeseydin dedim ama beni dinlemedi kendisini kırmak olmazdı :)
Konya'ya gidecek damızlıklardan birisini yerine ulaştırmak Seyit hocamıza nasipmiş.
Kargoyla uğraşmadık, akşam yolladık sabah sahibindeydi.

A lisanslı arının yumurtalarını anasız bir kovana verdim çatlayan yumurta süt içinde kaldı, bu sistemle sulu aşılamaya gerek yoktur zaten larvalar acayip sütün üstünde dururlar.

Şimdiye kadar yanımızda olmayan kişilerin benden bilgi transfer etmesine karşıyım.
Bazıları araya adam koyuyor bazıları kendileri gelip işin püf noktaları peşine düşmüşler. Ülkemizde bir sürü hoca var onlara niye hesap sormuyorsunuz.
Adamın yıllarca benimle alışverişi olmamış, şimdi gelmiş bu işleri bana öğret diyor yav sen kimsin karşındaki keriz mi...
Bize şarlatan, geri zekalı, salak, deli, çoban, arıya iğne sokmaya ne var diyorlardı, belkide bu çıkarcı kitlesi o zaman bize gülüp belkide alay bile ediyordu...

Havlamalar azalsa da bitmez, işin garip tarafı ise havlayanların ortaya koyduğu bir ürün yok sadece hav hav var.
Olaya bizim açımızdan bakıldığında, 2008 yılına kadar karniol diye bir arı tanınmıyor, karniol arısını bu noktaya getirmişiz...
Suni tohumlama üniversitede bile yapılamıyordu, şu an bir sürü kişi alet almış bu işlere girişmiş bir çoğu başarılarını yükseltiyor.
Arısıyla damızlık vermeye başlamışız...
Suni tohumlama aleti ülkemizde yapılmaya başlanılmış, bunlara bir şekilde ben sebep olmuşum, ama öbür tarafta bir şey yapmayıp hav hav denmeye devam edenler oluyor, hayret :)

Bu uygulama biraz geçikti, işin garip tarafı ise tutma oranı fazla oldu. Bu tur araya bayram girdi biz memlekete filan gittim bir kaç sefer ana arıları serbest bıraksam mı diye düşündüm sonrada en azından denemiş oluruz diye sonuca gidelim dedik. Ana arılar 15. gün tohumlandı, neredeyse hepsi 4 gün sonra yumurta girdiler, bakalım daha neler göreceğiz.
Erkek arıları erkek besleyen bölmelerden direk kafese alabiliyorum. Erkeklerin uçuş saatklerinde tahliye çıkışını açıp kafesi sabitliyorum erkekler kafeste.
A Lisanslı ana arılar için sıfırdan bölmeler yaptım. Yaklaşık 40 civarı bölme tohumlamaya alınabilir duruma göre sayı aşağı çekilir ama erkeklerde şu ana kadar sorun yaşamadık. Yani elimizde bir sürü hattın erkekleri hala faal.
Mustafa Doğan kardeşim bu yılda geleneksel Akşehir kirazı yollamış. Allah razı olsun, dostlatrımız bize ikram etmek için yarışırken bizim kalfa bir şey koklatmıyor, duyumlarıma göre bahçesine kargalar musallat olmuş, yağlarım eridi, oh olsun sana... :))

Domateslerin koltuk denilen filizlerini kopardıktan sonra suya koyarsanız yeni domates fideleriniz olur. Çok taze olmamalılar biraz kemiklenince kopartın suya bırakın 3-4 gün sonra fideler köklenmeye başlıyor.
Kök salmış domates filizleri, koltuk denilen filizler.
Bahçeden koparmaya başladık, domates biberler tamam...
Bazı domatesler alttan kararma yaptı seracı arkadaşı aradım su veriyor musun? dedi, dedim abi yağmurlarla idare ediyoruz dedim :))
Dediki su ver susuzluktan olur, suyu vermeye başladık bu seferde domatesler çatlamaya başladı.
Bulgaristan domatesi, fidesin,i Sadri abi getirmişti, geçen sene biz bir tomatesi tarttık 1 kilo gelmişti diyor, bu domates sanki rekor kıracak gibi, şekilde acayip.
Bu sıralar kuruduk, kimle gelmiyor, kimselerden bir şey koparamayınca, bizde çareler arıyoruz.

Kovandan kara kovan balı kopardık, ekmekte oldu mu gerisi kolay. Kuru ekmek bulamayan var, halimize binlerce şükürler olsun, Allah bu günlerimizi aratmasın ne virirse her şeyin hayırlısını versin....

3 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam :),
Gene döktürmüşsün Adamcağızın demir paralarına kadar al sonrada... Allah yardımcın olsun.
Yorucu bir iş yapıyorum, seneye f1 üretimini azaltacağım de de yaşlanıyorum deme:))
Beleş kiraz ye, çobanın ablasının bostanından sebze ye sonrada garibanlık edebiyatı yap..Yaw sen arıcılığı bırak siyasete gir acayip tutulursun:)))
Sağlıcakla kal.


yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Ne acaip radikal kararlar aldın.Hitler gibi gaz odalarında kızları halletmişsin..::))

Ben de senin gibi sert arıya hiç ama hiç acımam.Neyseki böyle bir derdim yok.Ama bazen günler arıyı anlayamadığımız zamanlarda oluyor.Mesele bu hafta kontrol yaparken arılarımın genelini baya bir hırçın gördüm.Yani bir iki kovan olsa neyse ama bir kaç kovanda arının kalktığını görünce , uzun bir aradan sonra mecburen maske takmak zorunda kaldım.

Tabii o olay o güne aitti.Sonraki günlerde çok birşey yok.

Hava şartlarından kaynaklandığını düşünüyorum.Baya sıcak ve nemli bir hava vardı Anlaşılan arıda bizim gibi fazla nemli havadan rahatsız.

Fakirliğe bak....

vah vaahhhhhh....

Zeninlerin hayıflanması gibi , yine bugünde döner , havyar yemek zorunda kaldım.Çorbaya hasretim...:::)))

Yediğin şey bal bal ...

Çoğu insan rüyasını bile göremiyor::))

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi ben ne yapayım Harun bir damızlık almaya geldi ikincisine daldı, son kuruşuna kadar bende gerekeni yaptım :))
Ana arı üretmeyen sıkıntılarımızı bilemez.
Seneye inşallah biraz küçülmem gerekiyor yaşlanmak zor :))
Beleş olduğunu nereden çıkartıyorsun bu kirazlar ikram beya.
Çobanın ablası bir aydır kayıp, ablaya güvenseydik domates yerine ayva yerdik :)
Çobanlardan ne zaman siyasetçi çıktı, tavsiye edecensen adam akıllı bir tavsiye et be :(


Slm Yusuf bey.
Radikal karar almak zorundaydım, arıların hemen yanı başı yaya yolu 3-4 senedir daha kimseyi arı sokmadı. Bahsettiğim kovanı açtığımda 60-70 metre ötedeki bahçede amca oğlunu duman ettiler ve arabasına kaçarak kurtuldu.
Kovandan arı kalkmıyor, kovan boşalıyordu ve peşini bırakmıyor bu arıyı ne yaparsın...
Bazen genelde lodoslu havalarda arılar asabileşiyor.
Kuru ekmekle kara kovan balı yedik sende bizi uzaya çıkardın :))

Sağlıcakla kalın.