17.11.2016

AVCILIK HELALDİR, HELAL OLAN BİR ŞEYİ KİMSE HARAM EDEMEZ...

 Avcılar tatbikata gidiyor...
 2000 Rakımdayız.
Sabah herkes donuyor,kahvaltı hazır közde çay hazır.

Av sezonu açıldığında bir sürü dengesiz bilip bilmeden yorumlar yapıyor.

Tüm mahlukat insan oğlunun emrine verilmiştir ve sınırlar belirlenmiş. Dünyada cansız bir şey yoktur, cansız diye baktığınız dağ taş aslında canlı. Maddenin en küçük parçası atom değil mi? Atomun etrafında donen elektrotların hızından haberiniz var mı? Hava yada atmosfer dediğimiz boşluktan iletişim sesleri nasıl gelip gidiyor, resim video yolluyoruz görmediğimiz kablolardan haberiniz var mı? Dalından kopardığınız elma armutta bir canlıdır ve insanlığa sunulmuştur. Arının balını niye alıyorsun elinden yazık değil mi? senin için mi yaptı o balları?
Av helaldir, helal bir şeyi, sıradan birisinin kalkıp eleştirmesi doğru değildir, helal olanları kim helal etmişse o haram olduğunu bildirir, son peygamber bunları bildirdi başka peygamber gelmeyeceğine göre helal haram konusu kapanmıştır.

Avı avlayan yiyebilir, isterse başkalarına verebilir gene isterse satar geçimini yapar, yediğiniz balıklar avlanarak size sunuluyor balıklar için niye kimse bir şey demiyor, onlar canlı değil mi?
Kasaptan aldığımız etler, bir canlıya kıyılarak kasaba gelmedi mi?

En büyük sorunumuz kişiler ilk önce kendilerinden hesaba çekilecek, adam kendisini sanki kurtarmış başkalarını kurtarmaya çalışıyor...

Av helal dedik bununda elbet kuralları var.
Yavrulama dönemlerinde av yapılmaz, avın nesli tüketilmez, katliam yapılmaz.
Av helal edildiğinde zenginler avlanmasın denmemiş, zaten helal ve haram inanan herkes içindir.


Biz savaşçı bir milletiz, avcılık bu duyguyu ayakta tutar. Ben 50 yaş üstü birisiyim, 20-25 yaşındaki gençler arazide ve dağda benim yarım kadar yürüyemiyor. Bu direnç yıllardır bizde niye var, zor arazi koşullarında yıllarca gezdiğimizden vardır. Avcılar her zaman hazır kıta askerdir, hemen silah altına alınabilirler. Sürekli antrenman yapıyorlar. Ordu niye eğitim ve tatbikat yapar, avcılar kendileri gönüllü tatbikat yapmaktadır.
Gaybı Allah bilir, okuduğum eserlerde, önümüzdeki 15 sene içinde büyük savaşların işaretleri var.
Etrafımızdaki ülkeler yanıyor, dinamik olmalıyız.

Durup dururken bu yazıyı yazmadım, sabah bir baktım facede bizim av resminin altına birisi döşenmiş yazık değil mi falan filan...
Bazıları listemde çok adam var diye övünür ben adam atıp engellemekten bıktım.
Av sadece avda bir şeyler vurmak değildir. Biz 10 sefer ava gidiyorsak bunu 7-8 seferinde hiç bir şey vurmadan geri geliyoruz.
Av ile ilgili peygamberimizin söylediklerine bir bakalım neler demiş.
Cevat Akşit Hocamızın yorumları.






Bir başka hocanın av hakkındaki açıklamaları. Bir başka hocanın av hakkındaki açıklamaları. Avdaki genel hüküm avın telef edilmemesi, yani israf edilmemesi gerekiyor. Bazıları ihtiyacı olan avlanır zenginler avlanamaz demekte bu yanlıştır. Bir konuda helal haram hükmü verildiğinde bu geneli kapsar, zengin avlanamaz diye bir hüküm bulunmuyor.

5 yorum:

Mustafa Doğan dedi ki...

Harika olmuş
Eline sağlık.
Av önemli
Avlanmayı bıraktım.
Ama içim de hala coşkusu var.
Bu genlerimizde var.
Zaten bizi böyle alıştırmışlar.
Dua et gelir. Aksiyon yok hareket yok. Bekle gelir.
Dua aksiyondur harekettir.
Hareketsiz uygulamasız dua kabul olmaz.
Müslüman pasif olsun ona buna bulaşmasın.
o günah bu haram.
ooooo

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Reis çok güzel yazmışsın. Bende altına imzamı atarım.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mustafa millet harbiden acayip, daha yazıyı okuyup videoyu izlemeden olumsuz yorum atanlar oldu anında yorumlarını silip kendilerini engelledim. Bir kaç tanede dolaylı yoldan rahatsızlıklarını ifade edenler oldu onları da engelledim.
Cevat hoca boş pısırık insanları aktif hale getirmeye çalışıyor, kahvede sabahtan akşama kadar pinekleyip, akşama kadar dünya günah işleyeceğine, ava git zaten yeni avcının av vurması oldukça zor dolayısı ile vursa bile zevkine vurdun bir iki günahın olur, öbür tarafta çuvalla günah kazanıyorsun denemeye çalışıyor benim görüşüm.
Müslümanların islam anlayışı her geçen gün bozuluyor, burada ne kazanırsan yarın karşına o çıkacak. Adam oturduğu yerden şeyhim hocam beni kurtaracak diye ölüm bekliyor, acaba hocan veya şeyhin kendini kurtardı mı, Peygamberimiz öz kızını her sabah namaza kaldırıyordu aman babam peygamber diye bana güvenme diyor, bizim Müslüman da hocasına bağlanmış Allah sonumuzu hayırlı eylesin....

Zafer abi nerelerdesin, bazen güzel yazmak gerekiyor hep çirkin yazacak halimiz yok ya :)

Sağlıcakla kalın.

miriliburak dedi ki...

Abi selamlar epeydir bu av konusunda yazacaktım bir türlü fırsatım olmadı.

Geçenlerde arkadaşlar ile mantar aramaya çıktık köpeklerimiz var fakat maksadımız av yapmak değildi. Sonuç olarak köpeklerden biri kanatsız keklik yakaladı.

Yıllar önce Orhaneli İHL'de okur iken köyden okula 6 km mesafeyi her gün vasıtasız yürüyerek gider gelirdim. Bazen yola keklik, tavşan çıkar ve kiminin topal zıplayarak gezdiğine kiminin ise kanatlarını sürüdüğüne defalarca şahit olmuştum. Bazen avcılar anlatır filan yerde gözü olmayan tavşan vurdum, gagası yarım keklikler veya köpeklerin yaralı domuz bulması gibi.

Bunca zamandan sonra av tecrübem şudur 3 ava silah attınız ise içlerinden 1 tanesi mutlaka yaralı gider. İyide nişan almıştım dediğiniz, düşmeyen avlar olur ya heh işte onların yaralı gidiyor.

Hayvan yarayı alıp gitti günlerce ızdırap çekti bunun avcı üzerine yaptırımı nedir? günahı vebali nedir?. Sonuçta hizmetimize sunulmuş olması o canlıyı yaralı halde bırakma yetkisi vermiş değil.

Yapılan av alınan vebale değer mu?

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih Aleyküm selam.

Av konusu herkesin bir şeyler dediği başkalarına akıl verdiği acayip bir iş.

Avda yaralı kalanlar mutlaka oluyor.
Avcı avda eziyet olsun diye av yaralamıyor ki, ben şu an 1 şok ile atış yapmaktayım, bir şokta en fazla saçma isabet eder.

Yaralı gidenler kaza oluyor.
Kurban kesiminde hayvana eziyet edilmez ve etmemek lazım. Hayvana bıçak vurulduğunda bir boşluk bulup kalkan, bağlandığı ipleri kopartıp yaralı dolaşan bir sürü kurban gördük. Bu eziyet olsun diye mi yapıldı, hayır bu iş kazası.
Trafikte bir sürü kaza oluyor, şimdi sokak aralarında 20-30 la gidilecek, sen 80-100 yapıp birine vurursan bu kaza olmaz, bunu bir daha unutamazsın.

Balık avında balığı yakalıyorsun, kenara çekene kadar bazı balıkların yarısı yok oluyor bir başka balık yakalanmış balığı parçalıyor.
Gene balık avında yemi alan balık misinayı kopardığında ağzında kancayla yaralı gidiyor, bunların hiç birinde avcının kastı yok. Avcı misinasinin kopup avının kaçmasına üzülür.

Yapılan sadece av değil o kadar veballer var ki av basit kalır.
Adam dikkatsizlik sonucu çıkardığı bir orman yangınında karıncadan sineğe ve kuşlar çekirgelere varana kadar milyonlarca canlı anında yok oluyor, bir mangal yapmaya bu kadar vebal ne olacak. Burada niyet bence devreye girecektir. Sonuçta insan bir mahluku yaralayıp bunun günlerce eziyet çekmesini istemez.
Yaralı gidenlerde sonuçta telef olmuyor bir başka canlı onu bulup yiyecektir, sonuçta başka birisine istemeyerek yardım etmiş oluyorsun.
Bir sürü domuz vuruluyor bu çakallara, tilkilere başı boş köpeklere ziyafet olmuyor mu?