16.02.2017

SUNİ TOHUMLAMA ALETİ YAPIMI VE KIZAĞI...

2013 Haziran ayı çalışmalarımızdan birisi, hem Şenol, hemde Muhteşem abim o çalışmaya kaltılmıştı.

Trakyalı Şenol.
2013 Yılında çok basit parçalardan suni tohumlama aleti yaptıydı. Takıldığı yer ise kızak, kızağı bir türlü çözemedi. Bir sürü seçenek denedi kafasına göre olmayınca yapmadı.
Yıllar geçip gitti, nasılsa ağamızın damızlık sorunu yok :)
2013 ile 2017 yılı arasında 4-5 yıllık bir süre var.
En son bu kızak işini ben çözeceğim. Olaya el koyduk koyduğumuza neredeyse pişman olacaktım ki Ali Şekerli abim imdadıma yetişti. Şenol Ağama mahcup olmadım.
 2013 Yılındaki Şenolun çalışmaları, çok basit parçalardan düzenekler hazırlamıştı. Ben kendisine bu parçaları ağır bir temel üzerine oturtmasını söyledim çalışmalarda elin dokunsa bir sürü kayma olur. Zaten orjinal aletler 7-8 kilo ağırlığında, oldukça oturaklı oluyor ve yerinden kolay kolay kımıldamıyorlar. Farnsızların aletleri var her bir direk altında 2 kilodan fazla ağırlık vardır. Direkler birbirine bağlı değil.
Şenol'un ilk fikri kızağı dikiş makinasındaki iplik sarma makarası ile kaydırmaktı bir türlü sistem oturmadı.
 Suni tohumala aletinin çalışması belli, aynı av tüfeği gibi, tüfek kötüde olsa sizde avcılık varsa iş yaparsınız. Sonuçta kraliçe arıyı alet döllemiyor. İyi avcı iyi tüfek tabiki öncelikli tercih ama benim çalıştığım ve ülkemizde ilk yapılan alet çok hantal olmasına rağmen güzel iş çıkartık ve büyük bir kitleyi peşimizde sürükledik. Bizden önce amatörlerin bu işleri hayal bile edebilmesi mümkün değildi.
Aletin kolları ensülin şırıngasından yapılmış.  Sonuçta ileri geri gidip gelecek bir parçaya ihtiyaç vardı hiç tornacıya gitmeden kollar hazır.
Cımbızı devre dışına çıkartan delikli iğne yapmış. Alt resmi gelecek biz delikli iğneleri Almanya'dan tanesi 35 avro vererek getirttik, ana arı iğnesine geçen delikli bir uç, bir tane Muhteşem abi almıştı bir tanede bana alındı tabiki ödemeleri kalfa yapar :)
Şenol bizim iğneleri gördü resimlerini atmıştım ertesi gün aynı işi yapacak delikli iğneyi yaptı.  Şırınga iğnesinin ucunu biraz kesip atıyor, tekrar iki milim kalacak şekilde tekrar iğneyi maket bıçağı ile biraz kesip kırar gibi kesik yerden zorluyor, 90 derece açıyı yakaladığında al sana cımbız görevi görecek delikli iğne hazır. Bunu orijinalini görmeden yapamıyorsun tabiki.
 Şenol mikrokop edinelide 5 yıl olmuş.
 Bu yıl Trakyalıdan oldukça iyi performans bekliyorum. Yıllardır bilenip duruyordu.
 Şleyin iğne ve kancaları.

Bu cımbız yerine kullanılan iğne. Ana arı iğnesine geçiriyorsun, en dibine indiğinde aynı gazoz açacağı gibi bir hareketle  kastırıp önce sağa sonra yukarıya çektiğinizde iğneyi kaçırmadan cımbızla tutmuş gibi çekip kraliçe arının organı ortaya çıkartılıyor.
Ben cımbıza alıştığım için aldığımız bu delikli iğneyi bir türlü kullanamadım. Bu sene kullanmayı deneyeceğim.


 Kraliçe arı suni tohumlama aletinin en  önemli ve yapılması en zor parça bu. Bu kızağa şırınga monte ediliyor. Şırıngada ileri geri gidip gelirken hiçbir yöne boşluk olmaması gerekmekte.
Bu parçanın adını bir türlü bulamadım, defalarca değişik kelimelerle aratmama rağmen bir ip ucu yakalayamamıştık. Bildiğimiz mikroskop ayarlamakta bu kızak kullanılıyor ama mikroskopların tüm parçalarını tek tek araştırdım bu parçanın ayrı bir ismi yoktu.

En son kendimiz bu parçayı nerede ve nasıl yaptırırız araştırdık dişlicilerin sitelerine girdik tanıtımlarda mikro dişli, reklamları var istediğiniz dişliyi yaparız çekeriz, sonuç hüsran. Mikro dişli yaparız diyen firma götürdüğüm dişliyi, ölçemedi.

Dişliciler arasında bayağı bir dolaştık, birisi, birine yolluyor, gittiğimiz bir başkasına yolluyor derken birisi yaparım dedi.. Sadece düz dişliye 150- 200 lira arası para istiyor, içerideki çarkı başkası yapacak, bu aletin bir kabı var onu başka yerde yaptıracaksın falan filan.
Sonuç bizim ülkede kızak yapılabilir ama ortaya bin liraya yakın maliyetler isteniyor.
En komiğide İstanbul'u iyi bilirim diyen yanımızdaki kılavuzun yaptıklarıydı, metrobüse biniyoruz ters yön, metroya biniyoruz doğuya gideceğimize batıya gittik :)

En son Ali Şekerli abiyle konuşuyorduk, durumu anlattım o parçayı ben bir yerde gördüm adı şaryo dedi, şaryoyu aratıyorum sürgülü sistemler veriyor, caraskal veriyor, parçayı gene bulamadım en son Şekerli abim linki attı ve ertesi gün sipariş verdim, Çinli kardeşler olmasa ne yapardık bilmem, enflasyonu bence çinliler düşürüyor, bazıları Çinlilere kızar ben onları seviyorum. 21 Dolara 2 kızak birden geldi, birisi 7 santim içinde hareket ediyor birisi 3 santim içerisinde ileri geri gidip gelmekte.

Bizim Trakyalı Şenol 2013 yıl önceki yaptığı aleti bir tülü bu kızak olmadığı için çalıştıtamıyordu, artık bize hayırlı olsun demek düşer. Sadece hayırlı olsun demekle kalmayıp keçimizi de istiyoruz, teke keserse oda onun bileceği iş :))
Paketten ne çıkacağını açmadan bilemiyorsun, internet alışverişlerinde bu risk var paketi açtım oh be aradığımız parça buydu diyorsun. Risk almadan da olmuyor,

Gelen kızakta iki ayrı sürğü vardı iki küçük vidayı açınca sürgüler ayrıldı.
Kısa parça şırıngayı 3 cm ileri götürür. Uzun sürğü şırıngayı 7 cm ileriye götürüp getirebilir. Tohumlamada 1,5-2 cm mesafe yeterde artar bile, zaten mesafeler çok kısa.

Bu parça Çin'den 35 günde geldi.
İyice inceledim kastırmalar yaptım, yalpa ve boşluk yok.



İleri geri götüren elle kumanda edilen vidayı dipten sıkarsanız boşluk varsa alıyor, biraz konik yapılmış, çok sıkılırsa koniklikten dolayı dişli kilitlenebilir.
Suni tohumlama cihazının kızağı.
Açıklamalarda mikroskop kızağı yazmakta.

Hala bu parçanın orjinal adını bilmiyorum. İnceledikten hemen sonra yeniden sipariş verdim.
İnternette bakıyorum bir sürü arıcı olmayan kişiler bile alet yapma derdine düşmüş. Bu kişilerin çoğu başarısız olacak. Bir sürü işin birbirine bağlamak gerekiyor bazı kişilerin zamanı bu işleri birleştirmeye yetmeyecek. Beceri lazım azim lazım. Geçmişte bir sürü kişi tohumlama belgesi aldı ortada kimse yok. Anlık yapılacak bir iş değil. Sistem kurulmuş, her şey hazır, sadece ana arıya iğne sokmak futbolda penaltı atmaya benzer, penaltı durup dururken atılmaz ki. Tabi penaltılarında kaçtığı oluyor.


Suni tohumalama videolarına bakıyoruz, 10 dakika süreni yoktur. En az 40 günlük emek var, 5-6 dakikada nasıl sunulsun.

Sonuçta alet işiyle ilgilenenlerin en çok zorlandığı parça artık var. Hemde beleş gibi :)

https://www.aliexpress.com/item/High-quality-with-Scale-Microscope-Mechanical-Stage-attachment-X-Y-Moveable-Stage-Free-shipping/32652016541.html?spm=2114.13010608.0.0.1LGT9J


Not:Biz uyuyormuşuz, ben bunları paylaştıktan sonra birisi yorum attı, efendim bunlardan bende bir kaç tane ıskarta var isterseniz verebilirim falan....
Ayrıca arıcı arkadaşlar sürekli getiriyorlar falan....
Bunları ben paylaşım yapınca söylüyorlar...
Şimdiye kadar neden paylaşılmadı.


3 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam :)
Ben aganın yerinde olsam kızağı kargodan almam iade ederim. Çine sipariş etse bir keçi parasına 10 tane getirir adam:((
Çinlileri seviyorum demişin de aklıma onlarda seni seviyormu demek geldi Cem Yılmaz gibi:))
Şaka bir yana bu aleti bulman iyi oldu. Bendeki dişli bundan farklı ve yalpalama yapıyor. Ben bile bir tane getirebilirim.
Hadi bakalım Şenol kardeşin aleti nasıl olacak onuda görelim.
Sağlıcakla kal.

Cerenimo28 dedi ki...

Ali bey calismalarinizi dikkaatle takip ediyorum. Kesif yolu ile ogrenmenin tadini almissiniz.bisey yapacam diyince cevrenizdeki "cok bilen insanlarin" olmaz yapamazsin isin gucun yokmu demeleri yildirmamis sizi ayni parca okul mikroskoplarinda var mikroskoptan sokulebilir acelesi olan icin :)) cinden gelmesi 40 gunu buluyor zaman zaman

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Sevgili kalfam saygı değer hocam...
Adam beş yıldır bekliyor bence çift keçi kesecektir :)
Çinli beni niye sevmesin abi, bir çinli bir ayda 30 dolara çalışıyor, minicik alete 21 dolar vermişim, sen çinli olsan beni sevmezmisin :)
Aleti ben bulursam herkesin haberi olur, Sadri abi bile çok pahalıya yaptırıyorum demişti, buradaki ustalara yalvarmasına gerek kalmadı.
Hemen sipariş ver 35 günde geliyor, bize bu malzeme mayıs sonu lazım, o tarihe kadar iki sefer kızak gelir. Yurt dışından alınan malzemeler 30 doları geçerse vergi var daha önce sınır 100 dolardı, şimdi 30 doları aşmamak gerekiyor.
Şenol beş sene boyunca habire rektefiye yapa yapa karşımıza çok acayip süpriz bir aletle çıkabilir.


Metin bey bu aleti bulabilmek için ne kadar uğraştım ne kelimeler arattım hatırlamıyorum, sonunda bulduk.
Mikroskoptan söküldüğü gibi bu alet kullanılmıyor üzerine bazı aparatlar ve ayar vidası takılacak. 40 Günde süremi adam 5 yıldır bekliyor kızağı :)

Sağlıcakla kalın.