6.03.2017

ARICILIK MART 2017

4 Mart 2017 Darıca.
Arılar çiçeklere yumulmaya başlamış. Bir işçi arı bir çiçekten 20 saniyede nektar alıyor. Ballı babalarda bal derinde anlaşılan.
Gebze'de bu kasar çiçek açmadı. Darıca ile Gebze arası 5-6 km olmasına rağmen sahilde bahar daha erken oluyor.
Kışlattığım ana arı kutuları neslini yenilemek üzere. Bazı kutularda iki bazı kutularda 3, bazı kutular yavruyu dörtlemiş durumda.
Bu yıl çok sert bir kış yaşadık ama şubat ayı geçmiş senelere göre daha sıcak geçti. Zannedersem bu yıl mevsim erken başlayacak. 2010 Yılında böyle bir erken sezon yaşadığımı hatırlıyorum. Ana arı üretimide erkene alınmış olur inşallah.
Ana arı siparişi verecekler hala bana ulaşmaya çalışıyor. Blogun ana arı resmi olan ilanında baktığında telefon var. Hadi onu görmedin Ali Türk ana arı satışı diye arattığında gelen satış ilanımız içinde gene telefon var. Ana arı siparişi verecekler, 05416726226 Nolu telefonla görüşüp şartlarına uyanlar sipariş verebilir. Ödemesini yapan sıraya  alınacaktır.
Ana arı kutularının bazıları sıkışmaya başlıyor. Muhtemelen kutuyu dolduranı direk metrolara alacağım sıkışıp yatacağına en azından basa bildiği kadar yavru yapıp gelişsin akabinde tekrar kutulara dağıtılacaklar.
Kapalı yavrular en geç 10 günde çıkar tüm kutular sıkışmaya başlayacaklar.
25 Nolu Kırşahin, bu üçüncü yılı. 2015 Yılında tohumlamıştım 2016 yılı baharında kıştan çıktığında kışlamış olarak teslim edecektim. Bizim Yozgatlı hastalanmış, galiba bel fıtığı olmuş rahatsızım sonra alırım dedi ve gelmedi.2017 Yılına damızlık çıktı ama zannedersem bu yılı tamamlarmı bilmiyorum sperm bitiyor zannedersem bir sürü erkek doğmuş. İşçi yavrular arasında yüksek yavrular çoğalmaya başladığında sperm bitiyor haberi veriliyor.
Bir yerden iyi olacak benim açımdan bilindik saf erkekler çok değerli. Ana arıyı hazırlıyorsun ama erkeleri hazırlamak çok zor. Bazen ne kadar zorlarsan zorla ana arıya erkek attıramıyorsun.
Şimdiden bir sürü doğmuş erkek arılarım var :)
Gebze de kışlayan birkaç ana arı kutusu vardı birisinin kapağını bir kaldırdım, naylonun üstü simsiyah karınca. İleride bir yere silkeledim. Yerler karınca kutu yüzeyleri karınca. Karınca ile en etkili mücadele tuz, tuzu niye sevmiyor bilmem. Yerleri ve kutunun altındaki mermeri tuzladım. Hafiften suladım ertesi gün baktım bir tane karınca kalmamış.

 Bir göze birden fazla yumurta atan ana arı, bu haftaki kontrolde gene aynı durum devam ediyor.
Arıcılıkta bazı şeyleri çözemiyorsun. Genelde ana arı yer bulamadığında bu işi yapıyor. Ana arıyı işçiler beslediğinde verilen ana arıyı süte dönüşüyor. Besleme fazla yapıldığında bu yumurtalar nereye atılsın. Bu işi çok kaliteli ana arılar yapar diyen arkadaşlarım var, hatta öyle ana arı varsa bana gönder diyenler var.Arı zayıf ve zayıf olmasına rağmen üç çıtada yarım yarım yavru alanına sahip. Yukarıda yavru sökülen yere gene arı birden fazla yumurta bırakmış.
Çok bilmişler oluyor her şeyi anında biliyor. Birisinin uzun bir yorumu vardı en son zırvaladı. Şundan olur bundan olur derken içeride yalancı ana arıda olabilir cümlesi yorumu yapanın ne kadar arıcı olduğunu ortaya koydu. Yalancı ana anasız kovanda olur. Yalancı ana arılar olsa yavru düzeni içinde bir sürü erkek kapalı yavru olur.
Bilmediğin konuda niye bilmişlik yapıyorsun.
Geçenlerde arı ırkıyla alakalı bir yorum attım adam altına hemen o arı zaten tescilli diyor. Tescilden bizim arıcı ne anlıyor bilmiyorum Tescilli arı koruma altına alınır safları sürekli selekte edilir yani kurum elindeki safların kızlarını izler veya izlettirir en iyiler seçilir buna selekte denilir. Bir arı ırkı söylüyorsun bu arı efendim tescilli isteyen doya doya yesin, memlekette cahil o kadar çok ki...
Böylelerine cevap yazsan ne olur, bazılarını kendi haline bırakacaksın adam böyle mutlu oluyor, yapacak bir şey yok. Başkaları mutlu olacak diye listemde bu tür saçmalık yapanları tutmuyorum.
Bir göze fazla yumurta atan arının yumurta attığı boşluk yeni sökülen yavru alanına atılmış. Arıyı izlemeye devam edeceğim bakalım ne olacak. Sonuçta bu arı geçen yıl üretildi, kışı çıkarttı.

Bu hafta sonu en detaylı bakım yapıldı, şurup almakta nazlanan 5 bölmeye arılı yavrulu çıta verdim, nüfusunu ikiye katladım. Bu işlemi yaparken ana arıyı kafese alıyorum.
Bazı kovanlara hiç şurup vermedim. Çıta çekerek kontrol yapmak çok uzun sürdüğü için bu güne kadar genel olarak sıradan bakım yapılmamıştı.
Aç ve sorunlu olanlara not yazıldı, bir hafta sonraki bakımda ne yapacaksan ilk oradan başlarsın.

Kızılcıklar çiçeklendi.
Geçen yıl 2016 Ağustos ayında yaptığım yarma kalem aşısı.2017 Baharında uyanmaya başladı, bir yıl kazandık. Bu aşıyı en 2017 de az bir ay sonra yapmam lazımdı. Durgun kalem aşısı da oluyormuş ben buldum :))
Demek ki ağaçlar yazın yaprak döktüğünde yaprak döken ağaçtan kalem alıp hemen yarma aşı yapılabiliyormuş.
Bazılarına körükçü dayanmıyor elimizdeki körükçülerin kıymetini bilmek lazım. Körükçüyü balla çalıştırıyoruz gene yaranamadık. Sosyal medyada bir parmak bala bir gün çalıştım yazmış, dizine gözüne durmasın didim :))

Bizim körükçünün tavukları kapak altına kestiğim köpüklerin yarısını yemişler. Bende horuzları yiyeceğim diyet alıyorum :)
Bizim birader hafta sonu çocuklara mangal yapacak yer arıyordu, dedim gel nasılsa arıdanda anlıyorsun. Hem yardım edersin hemde arada bende yemek işini çıkartmış olurum. İki haftadır yemek sorunumuz yok maşallah.Ramazan ustanın yeri :)
Zengin menü, tavuk kanat adana kebap ve ciğer şiş, insan hangisini yiyeceğini şaşırıyor.
Sezon başlarken iyi beslenmek lazım :)
Körükçüye bakımlar esnasında bulduğumuz kara kovan ballarından veriyoruz, çayı bile gıtlama kara kovan balıyla içiyor.

3 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Sanalda o kadar bilmiş var ki , ben cahil olmayı yeğliyorum..::)=)

Fazla yumurta atan kızımızın alanını açsan ne yapar acaba.Kontrolsüz bir şekilde bulduğu her göze yumurta mı atar veya ben böyle seviyorum arkadaş işçiler taşısın diye kıllık yapar yine dar alana mı atar...::))

Bende körükçü mü bıraktınız.Ajan majan idare ediyordu işte...

Bu aralar yeni ajanı bekliyorum ne zaman gelecek diye.Sezon başladı bari geç kalmasa ..::))

Senin hatan körükçüyü önce soğan ekmekten başlatman lazım.Tuttun adama kafadan bal yedirince beklentiyi çok yükselttin.Yarın artık ne verirsin bilemem..::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam,
Darıcadaki arılar görünen oki hızlanmış hayırlı olsun. darısı pelitliye.
Bencede bu sene sezona erken başlayacağız gibi geliyor. Kardeşine iyi etmişin yemek problemini de çözmüşün. Hani diyorum gene çocuklara mangal yapası olursa haber vir Yusufla bende gelelim sana yardım ederiz:)) körükçüne dikkat et kaçırma bırak çayı karakovan balla kıtlama içsin ahaya dokunurmu:)) bu arada konu dışı ama bir yerlerden alet tamam haberi gelmedi noldukine:))
Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf Bey aleyküm selam.

Sanalda bize gelince bilmiş çok oluyor da, bir sürü bilimci yanlış yapıyor, bu bilmişler onlara niye yalakalık ediyor onu anlamıyorum.
Fazla yumurta atan kovanda zamanla alan açılacak bakalım sonrasında ne olacak. Bu hafta Muhteşem abide aynı resmi çekmiş, dediğimiz gibi arpa fazla geliyor ve yer az gözlere fazla yumurta bırakılıyor.
Ben kimsenin körükçüsünü ayartmadım körükçüne sahip olacaksın, hatta bir kaç kez sana kendi arabamla körükçüyü getirmedi mi :)
Bala alışan körükçü, devamını bekleyecektir, yanlışı siz burada yapıyorsunuz. Tabi arı bal getirirse getirmez ise soğan ekmeğe devam :)
Beklenti yüksek olmalı, yoksa niye beklesin :)

Sevgili hocam...
Darıca coştu yakında her taraf aynı olur.
2010 Yılı erken bahar olmuştu, aynısı olursa ana arı işine erken başlamış oluruz.
Çocuklar için mangal yapılacaksa size ne ben zaten mangal ile ilgileniyorum, kaynak yapmayalım :)
Alet haberleri gelir merak etme, adam aleti yapalı 5 yıl olmuş, biraz daha sabır :)

Sağlıcakla kalın.