20.03.2017

ARICILIK VE MART AYI

Kedileri ve arıcıları yakından ilgilendiren mart ayın son 10 gününe girdik :)
 Martın girmesiyle birlikte yağışlı ve soğuklar arıları olumsuz etkiledi. Bir çok kovan stoklarının büyük bölümünü harcadı. Baharda bu zamanlarda arı ölümleri çoğalır. Kışı çıkartamayanlara yapılacak bir şey yok ama kışı atlatmış bahara ulaşan arıyı açlıktan öldürmek arıcı hatasıdır. Uzun süren soğuklar hafta sonu yerini sıcaklara bırakmaya başladı bizde şuruplarımızı hazırlayıp sıradan ihtiyacı olana olmayana verdik. Yeni bir soğuk dalgası gelirse ne kadar sürer bilinmez, onun için şeker çuvalda duracağına kovanda dursun.
Cumartesi soğuktu, kovan açılacak gibi olmayınca başka işlere baktık.

 Muammer usta tam bir sanat hastası. Çıtalık kereste alacaktım, birlikte gidelim dedi. Ben keresteyi alacağım o biçecek ben ise çıta yapacaktım. Baktığım keresteleri beğenmedi, bunlar çalışır budaklardan çıta döner, fire çok olur. Birinci sınıf doğramalık kereste alırsak hiç fire olmaz dedi.
Budaksız ve çatlaksız kereste, şimdiye kadar bu kadar pahalı kereste almamıştım.
Ağaçlar 2.5 cm ye biçildi, 22 mm ye düşürülecek, 2 ye biçilecek.Kalınlıktan geçtikten sonra ben çıtaları biçecektim, senin yatar ayarsın bu keresteyi ayarsız makinada biçtirmem deyip hepsini üstlendi, belaya kaldık.
Gerçekten biçilen parçalar cetvel gibi ne sağa nede sola dönüyor.
İki gün havalanacak parçalar daha sonra çıtaya dönüşecek.
İçeride kalan arılar havaların ısınmasıyla birlikte her tarafa koyuverdiler.
Son bakımda bir damızlığı ya sakatladık yada öldürdük bu iş ana arı değiştirme işi değil damızlık yok, yeni ana arı fırıl fırıl dönüyordu.
Yabani çileklerden bir kaç yere ekmiştik acayip şımarık ve çoğalmayı seviyor durduramıyorsun.
Gebzedeki çileklerde henüz hareket yok, darıcadaki çilekler çiçek açmış.
Gebzedeki çileklerimiz.
Burası darıca bahçeler ballıbaba çiçekleri ile dolu.
Nefis görüntüler...
İlhami abinin enginarları, daha şimdiden coştular.
Darıcadaki çilekler, çiçeklenmiş.
Yakında çilekler görünmeye başlar.
Plastik yarım çıta ile kışlayan arılarda yavru açılıyor, bu çıtalar damızlık gönderiminde çok işe yarıyor.
Kedilerde artık arıcılık yapacak, kedi çıtayı incelerken :)
Son soğuklarda bazı ana arı kutuları yavru söktü. Bu soğukları sorunsuz geçtik çok şükür. Pazar günü tüm arıların büyük bölümü şuruplandı. Ovacıkta az bir arıya ir kaç gün içinde şurup verilmeli onlarda stokları eritmiş.


2015 Yılının ağustos ayında yaptığım yarma kalem aşısı 2017 martında filizleniyor...
Ovacıktaki arıları hafta sonu dolaştım kovanları yerinden bir kaldırdım ballar neredeyse bazılarında bitme noktasına. Koyu invert yapıldı yarın akşama acilen müdahale edilmesi lazım.
Bazılarının durumu iyi ama arada balı bitenler var.
Deli püren, baharda açıyor. Bazı yerlerde funda diyorlar.
Dönüşte Bilal sohbet edelim yeni arı evimi gör dedi. 3x7 ebatında konteyner almış.
Ev gibi içi döşenmeye başlamış.
Zaim abinin mutluluğu, 9 kovanı vardı 1 kayıpla bahara çıktı, arıları zımba gibi maşallah.
Ovacıkta beklediğimden fazla yavru ile karşılaştım. Zaim abiniiki kovan 15 gün sonra kat ister.
Arılar söndü haberleri duyuyoruz. Arı söndürenler arıcı değil. Çekirge misali atlaya atlaya yılları devirmişler. Bu seneki gibi sert kışlarda ciddi kayıplar verenler ve vermeyenler var şimdi hangisi arıcı. Etrafımdaki arıcılara bakıyorum, Yusuf Şimşak 170 civarı arıdan fire sayısı 5 değil. Engin Altın, 3 senelik arıcı ama gelişime açık, 98 kovandan fire sayısı 2 tane. Bende 130 kovandan 5 fire var.Hatta 58 ana arı kutusunu kışa soktum 40 civarı bahara çıktı kışladı. Arıcıyım diyenler kovanları kışlatamazken biz ana arı kutusu kışlattık. Arıcılık bilinçli yapılacak ilaçcılar vitamincilerin gazına gelmemek lazım. Adam gibi varroa mücadelesi yapılırsa sonbahar gelmeden. Bal stokun iyi ve genç arı ile kışa girerseniz o arıyı söndürmek istesenizde ölmüyor. Ben şuruplamalarda ilaç ve vitamin kullanmayan birisiyim. Arının bal ve polene ihtiyacı var. Bal eksiğini şekerle karşılarsın, polenin yerini hiç bir şey doldurmuyor...
Ben arıma vitamin ve sürekli ilaç verdim kışlattım diyenler, farkında olmadıkları bir şey var, arı ilgilendiğiniz için sönmedi ilaç ve vitaminler sayesinde yaşamadı, bunu çözmek lazım. İlaç veya vitamin verirken verdiğiniz şuruplar arıya acayip artılar katmıştır.
Arı ölüm haberlerinin birçoğunu akademisyenlerin duyurmasını ilginç buluyorum.Ne demek istiyorlar hala anlamadım Çok arı ölümü var gibi açıklamalar...
Çok ölüm varsa çözüm nedir veya bu beyanatları niçin yapıyorlar yıllardır anlayamadık. Bizde niye çok ölüm yok...

5 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam
Çıtaların kaliteli malzemeden olmasına sevindim. Ben 150 200 çıta için uğraşmayayım hazır bulurum nasılsa diyordum bak gördünmü Allahın sevgili kuluyum işte.

O kedinin sonu iyi görünmüyor bende vardı bir tane erik ağacının altına gömmüştüm:))

Arı kayıpları konusunda bence varooa ile mücadele olayın en büyük sebebi. Tabi diğer kazmalıklarda yabana atılmamalı.

Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abim çıta didiğin kaç paradır, gel istediğin çıta olsun beya. Bu kedinin ben yavruluğunu bilirim kedinin neyini beğenmedinki?
Arıcılık bir bütün, arıcı ise bu bütünü uygulayandır.
Uygulama sonuçları size ne kadar arıcı olduğunuzu verir, tabi bunu sert kışlarda görürsünüz, her yıl kayıp verirler ama sert kışlarda kayıplar tavan yapar.

Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Abi emeğine sağlık takip ediyorum. Allah bol kazançlı bir sezon nasib etsin.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

BU yıl kayıpların yüksek olmasının sebepi arıcılar ve sucular...

Ana arı ile erkek arıyı birbirinden zor ayırt eden acemi arıcılar sanalda kırk yıllık bilgi birikim ve tecrübesi varmış gibi ahkam kesmeleri ve yanlış uygulamaları teşvik etmeleri bu sebeplerden birincisi...

İkincisi ise ; isimlerine sucular dediğim sahte şifacılar yani ilaç ve vitamin satan firmalar...

BU firmaların gözünü para o kadar bürüdü ki vicdan denen birşey kalmadı.Arıcılara yalan yanlış ürünler satarak bukadar fazla kış kaybına sebep oldular.

İşin daha da komik tarafı yine aynı firmalar bu yıl yeni ürünler piyasaya sürerek bu sefer de arıcılara kış kayıplarını önleyecek ürün satmak isteyecekler...

İşi bilen arıcılar bu tuzağa düşmüyor.Fakat acemi olan usta görünümdeki arıcılar iki beğeni alacağız diye bu sahte firmaların ürünlerinin pazarlanmasına sebep oluyorlar.

Sonuç olarak bu yıl kış kayıplarının ana sebepi , Varoa ve Nosema'dır.

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ümit bey tüm arıcılara bol kazançlı sezonlar.

Yusuf bey kayıpların büyük olması kışın sert olması, sert kışlar arıcı hatalarını ortaya çıkartır. Bazı yıllar yaptığınız hataları mevsim geçiştirir, arıyı besleyemezsin, ihtiyacı 5 kilo ise kendisi 2-3 kilo bulur ılıman bir kışta kışı atlatır, aynı bal sert kışlarda biter gibi.Kural belli zamanında varroa mücadelesi yapılacak, kış gelmeden kek vermeyi keseceksin, kovanın kışın yiyeceği bal oluşturulup kışa girdiğinizde bu arıyı öldürmek imkansız.
Ahkam kesenleri çok gördük laf ile arıcılık yapılmıyor deliller nerede.

Varroa ilacı diye bir şey sunup bunun ruhsatındada varroa ilacı yazmalı, yazmıyorsa sahtekarlık var. Varroa mücadele ürünü diye yola çıkanlar sonra yem katkı maddesi diyeruhsat almaya çalışıyor.
Para hırsı ile her türlü yalanı söylüyorlar.Elinde eşek var vitaminciye sor, sattığı vitamin ile elindeki eşek yarış atlarını sollar :)
İşin garip tarafı bunu acemi yiyebilir ustayım diyenlerinde yemesi ilginç, arıcıyım diyenlerin %90 da öz güven yok. Hala eşekle at yarışına gireceklerini hayal etmese sunulan ürünlere para verirmi...


Sağlıcakla kalın.