3.04.2017

ARICILIK VE 2017 NİSAN

 Yeni bir arıcılık sezonu daha başladı.
Bu yıl geçmiş yıllara oranla mevsim 2-3 hafta erken diyebilirim. Böyle bir yıl 2010 yılında olmuştu ürettiğimiz erkekler mart ayı sonunda kapanmıştı bu yıl o yılın kopyası olacak gibi inşallah. Blogumuzun arşivinden geçmiş yıllarda neler yapılmış bakmak isteyenler görebilir.

Üst resimdeki ana arı 2010 yılında Emmiden temin ettiğimiz damızlıkların kızlarından. Emminin damızlıklarından ürettiğimiz ana arılar 4-5 sene yaşadılar bunun sırrını hala çözemedim.Resimdeki emmi f1, damızlık erkek üretiminde kullanılan ana arılardan biri.

Ana arı siparişlerini mayıs sonuna söz verdik ama mevsim erken geldiği için daha erken teslimat yapılacaktır inşallah.

Üretmiş olduğum damızlıkların ilk postası gene mayıs ayı içinde teslim edilecektir inşallah.

Biz arıcılardan daha çok istiyoruz bir an önce üretim yapıp borçlardan kurtulmayı.

Ana arı siparişlerini oğlum Enes Emin alıyor, Tel.05416726226.

Ana arı için gerekli bilgiler bu linkte vardır. İnternette ana arı satışı Ali Türk diye arattığınızda bu sayfaya yönlendirir.
http://bengittim.blogspot.com.tr/2013/11/ana-ari.html
 Hafta sonu incelemelerim genelde tüm kovanlarda doğmuş erkekler vardı, gidip gelenleri gözlemledim. Bazılarına baktım süt var :)

Yaptığımız ilk transferler suni tohumlamaya girecek, bu hafta sonuna kadar larva transferleri tavan yapacaktır Allahın izniyle.
Gidip gelen erkek arılar.
Bu yıl damızlık üretiminde çok farklı, uygulamaların olacak. Ülkemizin bir çok köşesinde dostlarım var, verimli kovanların erkekleri bende toplanacak, Anadolu arısı üzerindeki çalışmalarım farklı boyuta çıkacak.
Bu konularda kimseyle yarışmıyorum, hobi olarak yaptığım çalışmalarda, bir kişinin arkadaşları ile neler yapabileceğini, geldiğimiz noktaları ömrümüz olursa buradan paylaşmaya devam edeceğim.


 Damızlık erkek arılarımız kapanmaya başladı.
 Erkek gözlü petekler her yerde bulunmuyor, Molafenarideki Bilal kasnak vermişti kara kovan balı için ilk denemelerde süper görüntüler var. Kasnaklar erkek gözü örüldü ve erkek yavrular basıldı. Dün biraz daha kasnak verdi :)
 Erkek larvaları.
Bazı ruşetlerde gelişme sorunu oluyor, bir geri kaldınızmı toparlama şansınız olmuyor. Bundan sonra larva transferi verilen kovanlardaki açık ve kapalı yavruları verecek yer zamanla bulunmuyor. Zayıflara dalıyorsun bu seferde arı saramıyor. Böyle bir zayıf ruşete hem yavru verdim hemde arı silkeledim tabi ana arı kafese alındı.
 4 Çıtaya sıkışan ana arı kutusu, metroya aktarıldı. Bir hafta sonrası, arı 9 çıtayı aşıp 10. çıta yerine dalak atmış. İyiki kutuları metrolara almışız bir haftada ne kadar gelişti. Kapalı yavrular çıktığında dahada gelişecekler.
Yemlik sığmayan yerlere pet şişe şurupluk yapıyorum.Yemlik içine malzeme koymadığımda arı pet şişelere tırmanamıyor ve ölüyor. Bir sürü ot koyuyorum, arı şurubu nasıl olsa alır ve ölmez.
 Sıkışan kutulatrın aktarımı bu haftada devam etti.
 İlk zaman biraz yadırgıyorlar ama kısa sürede yeni yerlerine alışıyorlar.
Kışa pelitlide soktuğum 6 metro kovanlar vardı, hepsi söndü. Güçlü diye Darıcaya almamıştım.
 Geçen yıl yabani armuda göz aşısı yapmıştım, bu yıl en uçtan çiçek verdi.
Armut bu dalın ucunda nasıl duracak bilmem :)
 Böyük arıcı Bilocan'ı ziyaret ettim. Bilal arılara kitap okutuyor. Kayıtlar alınıyor, böyle arıcılara oldum olası hastayım 25 arısı var, sanki 500 arısı varmış gibi işleri nasıl yapacağım diye tedirğin olurlar. Peki ben ne yapayım, çalışırken yapmadığımız iş yok :)
 Bilal yeni kovan çatlar mı? diyor. Niye çatlamasın yeni kovanın çatlamaya hakkı yok mu :)
Sıfır kovan çatır çatır çatlamış, tek parça tahtalarda bu sıkıntı her zaman var. Birinci sınıf keresteden kovan yapılsa çatlamaz ama kovan kaça mal olur bilmem.
 Transfer çıtaları hafta sonu açıldı.
Yoğun bir sezon beni bekliyor, oğluma bu yıl yardım edeceğim artık yaşlandım :)

4 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

sevgili ihtiyar :((..
Yav yazının sonuna takılı kalmışım sevgili ustam:))
Bakıyorum pür neşe içindesin. Sezon başladı artık bir yardımcın da var hemde canından.. İnşallah bu sene herşey umduğun gibi olur. Erkek çıtaların güzel kapanmış bu demektir sezon iyiden iyiye başladı. Anadolu arısı geliştirme projeni merak ettim..
Ancak bakıyorum Nasrettin hoca misali rahata ermeyi yakında hissedince biz garibanları aklından çıkarmışsın. Hiç keçi fotoğrafı haberi neyim yok. Neyse Allah büyüktür rızkımız nasılsa bir yerlerde ve bizi bulur.
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Enesin işbaşı yapması çok iyi oldu.İnşallah bu yıl hedef şaşırmaz ve işinini hakkını verir.Tabii bu durum biraz da sana bağlı.Yazının sonunda dediğin gibi sadece yardım yapar ve takip edersen daha iyi sonuç alacağın kanısındayım.

Arasıra omuz atmak gerekir sen de yaparsın diye düşünüyorum.

Hazır bu kadar boş vaktin ortaya çıktığına göre Keçiyi de unutmazsın diye düşünüyorum.

Şimdi bu satırları okuyan arkaşadaşlar belki bize kızıyorlardır.Yaw her yorumda keçi keçi keçi ....nedir bu diyeceklerdir....

Bizimkisi bir onur mücadalesi....Keçiyi yiyene kadar her platforma mücadelemizi sürdüreceğiz.

Ne zaman ki Keçiyi midemize indiririz, elbette o vakit protestolarımız sona erdiririz....

Hocamla aynı fikirde ve karardayız...

Kamuoyunun Bilgisine....::))

SLM ve Muhabbetle...


ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem hocam her geçen gün gençleşiyormuyuz yoksa :)
Allah kimsenin neşesini bozmasın, şükürler olsun durumlar iyi.
Sezon başladı, erkekti kızdı derken sonbaharın ne zaman geldiğini anlayamıyoruz...
Anadolu arısı projesinde sizlerinde katkısı büyük.
Keçi konusunu fazla dillendiriyorsunuz, ters teper haberiniz olsun.

Aleyküm selam Yusuf bey.

Enes işi bu sene götürmek zorunda 30 zuna merdiven dayamış :)
Benim elimi bağlasan ayaklarım durmaz ama geçmiş yıllara oranla ağırlığım damızlık olacak. Damızlık işinde sürekli iş ve takip yok, bazı günler ful çalışıldımı yeter.
Keçi konusunda çalışmaları başlattım ama üstüme fazla gelinirse askıya alırım olur biter. Sizin için gidip aşçıyla görüşme yaptım keçi nasıl daha lezzetli olur diye abi fırınlarım dedi.
Bu şansınızı tepmeyin benden söylemesi.

Sağlıcakla kalın.

UĞUR GÖK dedi ki...

S.A.Bakanim.islerin yolunda gitmesine sevindim.Baharin erken gelmesi zayıf arıların güçlenmesi için fırsat.
Anaarı numara yapıştırıcı sini dediğinden aldım.Orjinalinden daha kullanışlı.Çok sağol.
İşleriniz kolay ve bereketli olsun.