30.05.2018

ARICILIK VE DAMIZLIK ÜRETİMİNE DEVAM...

2018 Yılında tohumladığım damızlıklar yavru kapadı acil ana arı üretecekler damızlık bekliyor, bu yıl şimdilik arılı gönderim yapamıyoruz. Otobüslerde ruşetleri almayınca, arılı isteyenler kendisi gelip damızlığını seçip alıyor.
Hafta sonu Şile ilçe tarımdan Kerem Karasu bey ve minik kızı misafirimdi, ramazanda yeme içme yok kuru kuruya misafir ağırlamak güzel :)
Kerem bey geçen yıl başka bir hat damızlık almıştı bu yıl sloven 03 hattından bir damızlık beğendi.
 Sloven 03 hattı karniolların en hızlısı, geçtiğimiz yıl Konya'daki arıcılardan birisi bu hat sonbaharda mevcudunu bizzde düşürmedi dedi bunu diyen kişinin 400 kovan arısı var ve iyi bir gözlemci onlarda üç ayrı hattan damızlığım var.

 Kerem beye yeni damızlığı hayırlı olsun.
 Yağmurda bile arı bu çiçeklerden bal alıyordu.
 Belediyelerin ağaçlandırma çalışmalarında böyle çiçekli ağaçlar seçtiğinde şehirlerde arıları olanlar acayip bal topluyor.
Ağacın yanındaki kokuyla kovandaki koku aynı, Gebze içinde erkek üretiminde kullandığım arılar var.
 Damızlık üretim çalışmalarımız devam ediyor. Ramazanda çalışmak zor birde yağmurlu bir hafta sonuna denk gelirseniz bir günde yapacağım çalışma üç güne yayıldı.




Nikah işleri zorda olsa devam ediyor. Ramazandan sonra biraz daha işi hızlandırıp sayıyı artırmam gerekiyor. Kışladığı zaman damızlıklar erken ilkbaharda daha değerli olmakta.
Nikahtan sonra ayılma faslı bir kaç dakika sürüyor.
Damızlık erkelerin üretiminde bir yandan devam ediyor erkek arı yoksa tohumlamada yok demektir.
Hayatımda çok ilginç işler olmuştur çeşit çeşit anılarımız var en ilginçlerinden birisini daha bu hafta yaşadım.
Beni uzaktan tanıyan sadece F1 ana arı alan üniversitede hocalık yapan bir hocamız tarafında çalışmalarıma katkı olsun diye iki ayrı damızlık geldi. Bir önceki paylaşımı ona ayırmıştım. İnşallah Ramazandan sonra ilk defa bir araya gelip tanışacağız :)
Benim için çok önemli bilgileri araştırıp bana aktarmaya çalışıyor sorularıma cevap bulmaya çalışmakta. 23 Mayıs günü ana arılar kargoya verilmişti.28 Mayıs Pazartesi sabah paket çalıştığım yerde teslim edilmişti. Bu gibi durumlarda böldüğüm arıları arabada gezdiririm, gelen ana arıları en kısa sürede kovan ortamına almak gerekiyor.
Hayatımın en güzel hediyelerinden biri. Düşünsenize oturduğunuz yerde beş kuruş para harcamadan elinize gelen değerli paket. 2010 Yılından beri devam ettirdiğim Emmi damızlıklarım. Yasmin damızlık, lisanslı damızlık, 03 sloven damızlık, bunlara testlerden geçip gelen bir başka hat damızlık, bunların en büyük özelliği aşırı sakin olmaları. Hocamız sakinlik hastası, sormamam gerekiyordu ama kendisine sordum sakinlik kriteriniz nedir, bana dediki bazı yerlerden arı aldım beni yiyorlar senin arılarına zaten maskesiz bakıyorum, ama dahada sakin arılarımız olsun diyor.
Bu analardan birisi bu yıl tohumlanmış, alttaki 2016 yılında tohumlanmış.
Damızlık ana arı ıslah programının başındaki kişiden geliyor.
2016-2017 Yıllarında bu ana arı testlere tabi tutulup belli bir programdan başarılı çıkar ise 2018 yılında istenilen kriterleri yerine getirdiği için meraklılarına teslim ediliyor.
Hocamıza önce kendim adına sonra ülkemdeki arıcılar adına teşekür ediyorum. Bu analarda alınan kopyalar ülkem arıcılarına hizmet edecektir.
Hedefimiz kabulden sonra suni olarak damızlıkları güçlendirip, bir an önce iki damızlıktanda erkek üretmek ve direk kendi kopyalarını karşılıklı almak olacak inşallah...

1 yorum:

UĞUR GÖK dedi ki...

S. A. Abi yeni damızlıklar hayırlı olsun.