5.09.2018

VARROA MÜCADELESİ YAĞLI FLUMETHRİL KULLANIMI...

Baytikol ve Batik çözeltilerin her 1 ml’de 10 mg flumetrin içeren,sıvıdır.

Bir litrelik baytikol veya Ba-tic te 100 ml etken madde flumethrin vardır. Bir başka deyişle aldığımız bir litre karışımın %10 zehirdir geri kalan kısmı dolgu malzemesidir.
Arıcılıkta varroa en büyük sorun ve düşmanımızdır.
Arıların gelişmesini ve sonunu getirir.
Arıcı bilinçli varroa mücadelesi yapmadığında arıları gelişmeyecek, hastalanacak ve verim alamayacaktır.
Gelişemeyen arılar her geçen gün sakat doğumlar sayesinde nüfusu azalacak, içerideki yavruyu saramayacak duruma geldiğinde arılarda yavru hastalıkları başlar,  Avrupa yavru çürüğü bunların başında gelir. Bakımı yapılıp ısıtılamayan yavruklar gözlerde ölür, arılar bunları temizleyemezler, bir çok arıcı bunun farkında bile olmaz.

 Yavru hastaklıklarının bir başka nedenide açıktan kaynaklanıyor, aç koloni nüfusu olsa bile yiyeceği yok ise nasıl çalışıp ısı verecek ve yavrulara bakacaktır, balı bitmiş kovan benzini bitmiş araba gibidir...
Bu konuda acayip sorular alıyorum, sorular o kadar dengesiz o kadar saçmaki hayret ediyorsunuz. Saf fulimetrili nerden bulurum diyenler var. Bu kadar seyreltilmişi ile bile katliyamlar yapanları tanıyorum. Üst enjektör bir gramlık, tamamını aldığımız ilaç ile doldurduğunuzda sadece kırmızı olan yer kadar içinde etken madde vardır bu kadarcık etken madde ise 3 kovana yetecek düzeydedir.Bir gram veya 1 ml, Enjektörde 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 yazıyor tamamını %1 lik ilaç ile dolduğunda 1ile 2 arası mesafe kadar asıl zehir ama tüm karışımın içine dağılmış vaziyette.

Bir doz flumethrin 3.6 mg dır. Bu oranı nasıl buluyoruz bir gramlık insülin enjektörünü üçe bölersek 3.3 mg etken madde var demektir.
 Bir gramlık veya 1 ml lik enjektör ile çözeltiyi ölçüp doz çıkartmak kolaydır.  Ruhsatlı varroa ilaçların üzerinde yazan doz 3.6 mg yazar. Çözeltiye hiç bir şey katmadan 3.5 şe kadar doldurusak, bu kadarcık ilçata, 3.5 flumethrin etken madde var demektir, ilaç firmaları bu dozları teknolojileri sayesinde 3-4 haftada buhar olacak şekilde ağaçlara kaplamalara ve plastiklere emdiriyor. Biz uzun sürede buhar olacak şekilde ayar yapmamız zor. Belkide kolay biz bilmiyoruz. Dolayısı ile 3.6 mg etken madde 3-4 haftada uçup etki gösteriyorsa bizim daha düşük ve dozda daha hızlı buhar olan dozlarımız çok etkilidir.
Tekrar edeyim ilaç firmaları 3.6. mg ilacı 4 haftada uçacak şekilde üretiyor, biz buna yakın doz kullandığımızda bir haftada pet ve peçetelerde buhar oluyor.

Flumethrin etken maddesini aşırı dozlar şeklinde uygular isek arıları kısa sürede bayıltır kovan tabanına döker ve devamında öldürür.
Böyle bir durum ile karşılaşır isek hemen kovan kapakları açılıp havalandırma sağlanmalı ve pet ve peçeteler toplanılmalı.

Birde ölçümü kolay olsun ve daha uzun sürede buhar olsun diye ilaca yarı yarıya yemek yağı karıştırılan yöntem var. Burada arıcı yağ ile ölçümü kolaylaştırıyor ve ilacı uzun süre peçetede tutmayı sağlamak istemektedir.

Yarı yarıya yağlı karışımda bir ml lik enjektör ile 7 çizgisine kadar çekip peçeteye uygulama yaptığımızda gene 3.5 flumethrin etken madde uygulamış olur. Karışımın zaten yarısı yağ, yağı çıktığınızda bir üst resimdeki orana gelirsiniz.




Arıcılarımızın bir uygulaması daha var, bir litre yemek yağına (ayçiçek yağı en ucuzu) 100 ml baytikol veya Ba-tic katarak kovan duvarlarına veya çıtalarına fırça ile sürmek bu uygulamada etken madde oranı binde birlere düşürülmüş oluyor. Bazı arıcılarımız bir litre yağa. 150 ml ilaç koymakta, bu karışımda binde birbuçuklar da.


Bu uygulama haftada bir kere dört hafta yapılabilir, dozu diğerlerine göre çok düşük olmasına rağmen sürülen alanın büyüklüğü temas ve buharlaşmayı artırmakta.

 Bunları ben kendim yapıp uygularım risk alırım. Hiç bir kimseye öneride bulunmam, arıcılar ruhsatlı ilaçlardan alıp kullanmalıdır.

Bu kadar açıklamalarda bile hala soru üstüne soru soruluyor, bunları yazıp uygulayan kişi ilk okulu 8 senede bitirdi kendinize dikkat edin...

Hiç yorum yok: