14.03.2019

ARICILIK, MART 2019

 2019 Mart ayınada girdik.Kışlayan damızlıkların teslimi bir kaç tanesi hariç bitti sayılır. Bu konuda acayip sitem alıyorum. Damızlık bitti dediğimde biz şimdi nereden damızlık alacağız erken yurt içi ve yurt dışından damızlık bulamıyoruz benden referans istiyorlar kimden damızlık alalım diye soruyorlar yurt içinde kimseyi referans veremiyorum.
Adam suni tohumlamalı damızlık reklamı yapıyor, resime bakıyorum resim benim. Üçkağıtçılıkta sınır yok.
Biz yıllardır ne yaptıysak bir çok kanaldan yaptıklarımızı paylaşmışız yapılanlar ortada ve ben çalışan biri olarak yapabildiğimin en iyisini yapmaya çalışıyorum ülkenin bütününe yetişmek mümkün değil.

Bu yıl ağırlığı damızlığa vermeyi aldığım siparişleri teslim ettikten sonra F1 üretimini sonlandırmayı düşünüyorum. Bala gidiyorsun bal işinide aradan çıkartmak lazım. Gönül çok şeyler istiyor olmuyor...
2008 Yılından beri karniolla çalışıyorum, 2011 yılından beri suni tohumlama yapıyorum, tohumlamada ilk yıllar sorunlar yaşadık ama oturması yıllar alıyor. Bendeki damızlık hatların yelpazesi kimsede yok.
9 Mart cumartesi günü bazı damızlıkları kontrol ettim, erkek yumurtası atmışlar. Hatta üstteki damızlığın yumurta atma videosunu paylaştım.
 Bu damızlıkta geçen sene gelen lisanslı damızlık ve erkek yumurtaları döşemiş geçtiğimiz yıl kabulden sonra erkek attırdım ama işçiler yumurtaları sürekli taşıdılar.
Bu damızlığı iki çıtada çalıştırıyorum. İki çıtaya işçi yumurtası atabilir, iki çıtada erkek gözlü petek girmişim ne kadar az işçi yumurtası atarsa bizim için o kadar iyi.

Bu ana arı 2016 yılında tohumlanmış, 2016 ve 2017 yılında testlere tabi tutulmuş, 2018 yılında bize geldi. Geçtiğimiz yıl damızlıkların büyük kısmı bundan üretildi. Bazı kişiler ana arının rengine takılıyor, yapmış olduğum incelemelerde buna lisanslılarda dahil na arı renkleri açık renk, sonradan kızıllaşıyor siyah kızıl arası. Bazı damızlıklara bakıyorum simsiyah kendi aralarında bunlara nasıl bir açıklama yapıyorlar bilmiyorum. Slovenyada karniol arısından başka arı kullanmak yasak ve ana arıların hepsi açık renk...
Almanyadan gelen karniollar siyah...
Damızlık kovanı 5 çıta var, sadece ikisi işçi gözlü diğerleri erkek gözlü, ana arıyı yıpratmamak için kendimce çözüm buldum.
Hafta sonu Bilal benim arılara bakalım dedi, sıradan bakım yaptık, üç anasız kovan çıktı, birisinde ana arı var arı kalmamış, üç kovanda 10-15 güne kadar kat ister durumdaydı.

 Bir kaç kovanın balı azdı, onlara elimizdeki fazla balları verdik. Zayıf arılar bazen balı sökemezler balın sırlarını açmak lazım.
Balın sırı sır tarağıyla açılabilir, el demiri ilede çiziler attığım olur.
Arı bakımından sonra kabağı kaptık :)
 3 Mart Pazar günü av sezonunu bir daha kapadık, bu sefer domuz avına gittik.
Deli yılgınlar açmaya başlamıştı.

 Beyaz pürene Gebze yöresinde deli yılgın diyorlar.

 3 Martta açık kocayemiler vardı.

 Beklediğimiz bölgede bir arılık denk geldi kapak açık gibiydi arı yokmu diye açtım bayağı kuvvetli bir arı varmış. Bizi izleyen birisi demekki peçete ile ilaç vermiş.
 Tüm kovanlarım musluklar açık hiç daraltılma yoktu.
Zayıf arı varsa, girişler açık olduğunda yağma olur.
 Bu sene suni tohumlamada daha iyi çalışmak için bir mini buzdolabı aldım. Araç ve karavan için olanlar acayip pahalı 3-4 bin lira civarında. Bizim yeğenden 550 liraya sıfır dolap aldım. Piyasa değeri 700 ile 900 lira arasında.
Dijital termostat alıp 17 derecede çalıştıracağız. 17 Derecede arı spermi 45 gün saklanıyor. Belki sezon içinde iki üç ay kullanılacak ama işi çok kolaylaştıracak.
 Yurt dışında damızlık erkekleri böyle aparatlar ile uçurup dışkılatıyorlar.
 Bende bir kaç tane katı bozdum ve yatarda kestim, keserken vida çivi saç pervaz hepsine elledim testere bana iyi sektirmiştir...
 Ben normalde damızlık kovana hapsettiğim erkekleri akşam üzeri kovanın arkasındaki tahliyeden serbest bırakırım. Erkek arıların uçmadığı geç vakitte tahliye açılır, erkekler oğul gibi ses yapar 5-10 dakika içinde tur atan geri döner bu esnadada dışkılama işi görülür.
 Bu aparat işe yararsa üst üste istediğim kadar yükseltirim. Bazıları ana arı çiftleştirmede mi kullanacaksın diye tutturdu böyle bir teknik olsaydı suni tohumlamaya gerek kalmazdı.

Arıcılar içinde normalden fazla aşırı uçuk olanlar oluyor. Adama diyorumki böyle bir yöntem yok yok olur diyenler var. Ana arı sınırlı küçük alanlarda uçarak çiftleşemiyor, mutlaka açık alanlarda olmalı. Suni tohumlama ile alakalı yayınları incelerken bazı deneyciler büyük çadırlar kullanmış gene başarılı olamamışlar. Hiç bir araştırma yapmadam deney yapmadan oturduğun yerden ahkam kesmemek lazım. Ben bu yaptığım aparatı bu yıl deneyeceğim yıllar öncesi böyle kafesleri yabancı yayınlarda gördüm.
Uzun süre kapalı kalan erkek arılar tamamen ölebiliyor. Bu aparata sürekli çıkış verirsem isteyen çıkıp dışkısını yapıp geri döner. Erkek arıların bir başka özelliği ise kovan ortamından yarım saat uzak kalsınlar ölüyorlar, kendi kendilerine yaşayamıyorlar.

Hiç yorum yok: