29.05.2019

ARICILIK MAYIS VE RAMAZAN BİTERKEN...

 Ramazan ayında arıcılık oldukça zor birde benim gibi kırk dalda oynarsan...
F1 ana arılar yumurtaya devam ediyor, bir taraftan suni tohumlama yapıyoruz erkek arı yetitiriyoruz bunların takibi çok önemli.
Suni tohumlama olduğunda acil işler hariç normal işler yatar.
Suni tohumlamaya ayırdığım kutuların yanından geçiyordum üzerindeki notlara baktım sekiz gün olmuş hepsini topladım bayılttım ertesi gün tohumlamaya hazır oldular.
 Suni tohumlama olduğu gün her bir ana arıya 10 dakika lazım birde sperm için yaklaşık 5-6 dakika koyarsanız sayı arttıkça sizi kasar taburenin üstünde mikroskopa bakıyorsunuz bu saatlerce sürebiliyor.
 12 Ana arı için gerekli sperm elimdeki bir gün önce toplanmıştı işi hafifletmek için 100 nolu lisanslı safın erkekleri.
 Masamız hazır...
Gebzedeki ilk tur suni tohumlama gümledi. 10 Ana arıdan 1 tanesi oldu diğerleri uzun süre yaşayanlar bile yumurta atmadı bazıları bir kaç gün içinde yok oldu.
Ana arı 20 gün yaşıyor dört günde yumurtaya başlar kutu açılıp kapanmaktan ylama oldu her seferinde acaba yumurta varmı aç yok üç gün sonra bidaha bidaha en son işçiler ana arıyı yok ediyor.
 Bu seride kırşahinleri tohumladım. Sıra ancak geldi 6 tanesine kırşahin erkekleri 6 tanesine 100 numara erkekleri verildi.
Sırada emmi kızları var onlardanda tohumlama yapılacak ama artık ramazan ayı çıksın bayramdan sonra sıra emmilerde.
Kırşahinlerin en belirgin özelleliği çıta üzerinde de yay gibi olur başka arna arılar böyle kıvrılmıyor. Kabul aşamasında işçi arılar üzerine geldiğinde böyle toplanıp kendisini yükseltir.
 Kırşahinler biri hariç hepsi oldu diyorum, bakalım kaç fire olacak.
 Bu iş enteresan ilk tur tohumladığım 10 arıdan bir tanesi oldu ve sorun nedir çözemedim...
Hepsine aynı işlem aynı dozda sperm veriliyor.
 On gün suni tohumlama yok diyordum zaman su gibi geçmiş bir turu daha geride bıraktık.
 Kutu kontrollerinde polenle bloke olmuş çıtaları kutudan alıp iftarda yiyorum acayip bir lezzet...
 Kışlayan kutulardan birisi bahar çıkana kadar bakıyordum sonra işler birbirine girince unutmuşuz hemen 8 çıtalı köpük metroya aldım.
Kızlar sıkışınca minicik çıtanın bile altına petek örüp yavru kapamışlar.

Alıca benzeyen çalılara yaptığım aşıların bazısı durağan halde beklemeye başladı. Biri kurudu biriside bu buda sanki meyve verecek :)
Tomurcuk içinden çiçekler çıkacak gibi bir görünüm var. Birisi tutarsa diğerleri neden tutmadı hatayı bulmak lazım.
Muammer ustaya söz vermiştim cevizi hiç iyi ceviz vermiyordu başka bir ceviz aşıladık. Ustam kalemlere karga konmasın diye düzenek hazırlıyor.

Ana arı kutularına çıta hazırladım bir çok kutu boşa dalak asıyor bereket kek bitince inşaata paydos :)
Bunu hazırlamak bile iş arıcılıkta, ağır iş değil ama zaman yiyor...
Kek bitmese daha devam edeceklermiş.

Kutu iki çıtayı yavru kapamış. Bu görüntüler ana arı toplarken alınıyor.
Bazı günler arılıkta iftr yapıyorum ve gece yarısını buluyorum zaman yetmiyor. Gece eve gel ertesi gün gidecek ana arıları toplamak için sabah namazından sonra güneş doğumu ile arılığa varıyorum mesai başlayana kadar ortalama 20 ana arı toplanıyor.
Bu saatten sonrada artık kargolar sıkıntılı hazır ana arıda kalmadı. Ana arı veremediğim 7 kişi kaldı bunlara mayıs sonu diye söz vermiştim bayramdan sonraya kaldılar. Bayramdan sonraya kalanlar için birer tane fazla vereceğim yetiştiremedim ne yapalım.
Kutulardan ana arı toplarken elimizdeki damızlıklar çok olunca bir çok hat var ve kafes üzerine hangi hat olduğunu yazıyorum.
Yasmin F1 dün itibari le bu ana arıda sahiplerine gidenlerden.
Ana arı üretiminde %50 ye varan kayıplar olur bazen daha az fire verdiğimizde olmakta. Ana arı doğmuş çiftleşmiş gelmiş yumurtaya başlamış bunlar yeterli değil, kafese girmesi olayın %90 nı tamamlanmış yoda da başına bir şey gelmez ise işlem tamam. Kafese girenlere seviniyorsunuz.
Bu ana arılar Yunanistan'a gitti. Yunaistanda yaşayan Türklerden daha önce de almışlardı.
Pazar günü Oktay beni arıyor abi damızlık alacaktık damızlıklarını bir hafta önce ayırıp Gebze'ye getirmiştim. Dedim saat kaç öğlenleyin arımı alınır ya sabah olur akşamdan kapatırsan yada akşam dedim iftardan sonra buluşalım.
Pelitlide işleri erkene alıp Gebze'ye geldim dedim Gebze'deyim gel iftardan önce Oktay'ın damızlığı verdim. L100 Lisanslı ana arıya Yasmin erkekleri vermiştik hayırlı olsun. Yalova'ya gitti bu damızlık.

 Bu arada bahçede domatesler görünmeye başladı, inşallah geçen seneki gibi hastalanmazlar.
 Büyük domates Milastan almıştım fideyi keşke biraz daha alsaydım :)
 Çakmak alıyordum bir baktım larva kaşıgı geldi ekrana onuda sipariş ettim.
İlginç olan ülkemizde bazı yerlere karga bir haftada gidiyor Çinden larva kaşığı aldım 12 günde teslim edildi :)
 Pürmüz çakmak bakıyorduk Çin sitesinden sipariş verdim 12 günde geldi. Bu çakmak sönmüyor.
Başta körük tutuşturmak üzere, avda ateş yakmakta çok işimize yarayacaktır. 1300 derece sıcaklık yapıyormuş. Lehim işlerinde kullananlarda var, suni tohumlamadaki cam iğnelerin ucundaki pürüzleri bu tip pürmüzlerle gideriyorlar.

1 yorum:

osmannurieroglu dedi ki...

Merhaba Ali Bey,
Domatesler için equation pro dupont ilacı kullanın, hastalıklardan koruyor.