18.06.2019

ARICILIK VE MEVSİM HIZLA BİTİYOR...


Arıcılık sezonunu yarı ettik haziran ayıda bitiyor, gerçi deliye her gün bayram diye bir sözümüz var bizim sezon 12 ay bitmiyor :)
Yasmin damızlığım erkek atıyor bakalım işçiler bakacak mı?
En dış çıtadaydı, hemen bu çıtayı yavruların ortasına çekip, meme besleyen kovanlardan balı polenli çıtayıda en dışa girdim. Yumurta atması yetmiyor işçilerin yumurtalara dokunmaması lazım bazen yumurtaları dışarı atıyorlar bu mevsimde ne erkeği diyebilir kızlar.
Bundan sonra ne kadar erkek üretiriz bilemem ama bundan sonra erkek atan kovanlara çok iyi bakmak lazım, ne kadar erkek o kadar ana arı üretimi, erkek yoksa, ana arı üretimi de yok...
Erkek üretimi bizim açımızdan çok önemli ve bilindik erkekler yoksa suni tohumlamada yapamazsın.
 44 Nolu damızlığı kafesledim, 3 tanede F1 istemişlerdi ayrı ayrı hatlardan 3 tanede f1 topladım. Malatya yolcusu...
F1 siparişleri bir kaç kişi haricinde teslim edilmeyen kalmadı. Bir tur sonrası inşallah yedek olacaklar. Yıllardır elinde hazır ana arı varmı diyene var diyemedim.

Damızlıklar şu an yedeklendşi yaklaşık 15 damızlık yedekte, yedekler sorun değil şimdi 600 lira kışı geçirdiğinde 1200 liraya baharın havada karada gider, kıştan çıkmış damızlık.

Necati Tuncay, damızlık siparişi verirken dedim abi ana arı satıcısına şu iyimi burada olur mu deme ben bana bu tür soru soranlara ya bilmiyorum yada olmaz diyorum demiştim. Kendisi bana dediki burada Dr. Mustafa Alkan yıllardır senin arılarınla çalışıyormuş arıları görmek için 150 km gittim, gördüm sipariş veriyorum demişti.
Bu yıl,  Dr Mustafa bey ilk turdan 10 adet f1 aldı.
 Necati beyi aradım abi damızlık ve f1 leri kargoya veriyorum nereye gelsin. Telefona kardeşi çıktı, abim arife günü trafik kazası geçirdi kendisi eşi ve bir kızı öldü dedi...
Bizde seni arıyorduk bir arıcı ile bu işi ortak yapmışlardı onlar ile görüşeyim ya para iadesi yada ileri tarihte ana arı alalım dediler. Bir saat geçmeden damızlık kalsın sonbaharda f1 istiyoruz dediler...
,
Paketi açtım F1 leri çıkarttım Tunceliye bir gün sonra bir damızlık gidecekti. 44 Numara Tunceli'ye gitti, nasip...
Ömürler su gibi gelip geçiyor. Her insan aslında ölmek için yaşıyor, yolun sonu hep ölüm, sayaç işlemeye devam ediyor zaman tükeniyor her gün herkes ölüme biraz daha yaklaşmakta. Kim olursan ol öleceksin, ne padişahlar ne krallar, ne nemrutlar ne firavunlar gelip gitmiş. Önümüzde ömür denilen bir sermaye ve istediğin gibi yaşama şansın var, ister iyi ol ister kötü seçim senin ve yaptıklarınız yanınızdaki melekler tarafından kayıt altında isteyen inanır istemeyen inanmaz. Biz bile yaptıklarımızı kayıt altına alıyoruz seni yaratan seni kayıt yapmaktan aciz mi...
Sonuç tüm yollar ölüme çıkıyor ve ölmek için yaşamaya devem ediyoruz nerede ne zaman saat kaçta belli değil...
Necati beyin haberini buldum internette. Allah Rahmet eylesin, geride kalanlarına sabırlar versin kardeşi kayıplarımız çok ağır dedi, 7 kişilik aileden 3 kayıp ve 4 ağır yaralı varmış.
Araba uçuruma yuvarlanmış defalarca takla atmış...

 Bayram dönüşü Engin Altın abi ve Mücahit'e uğradım. Yeni bir damızlık almışlardı, damızlığın fiyatı 500 avro. Yumurtalarını alıp bendeki damızlığın erkekleri ile tohumlayıp yedekleme yapacağız inşallah.
Mücahite geçen sene iki çıta vermiştim birisi 100 nolu damızlığın birisi ise sloven damızlığa aitti. Slovenleri beğenmedim dedi 100 numaranın yaklaşık 10 civarı f1leri acayip bal çekiyormuş.
Mücahitler laf yapmayıp denedikleri arıları onlu guruplarda test ediyor, bir iki tanede çok ileri çok geri düşüşler olabilir ama 10 f1 var yüz numaradan hepside süper bal çektiler dedi.

500 Avroluk damızlığın kapalı memeleri 5 adet vermişti üç tanesi şu an kafeslendi tohumlanacağı günü bekliyor.
 8 Tanede açık meme vermişti mücahit dün 4 tanesinin dağıtımı yapılacaktı bir çektim çıtayı memeleri bozmaya başlamışlar, dört meme gümlemiş kalan dört meme hemen bölmelere verildi. Katta ana arıda yok niye ineklik yaptılar bilmiyorum. Bu yıl ilk meme kaybım bu ve çok değerli memelerin bir kısmı imha edilmiş.

Bazılarına göre arıların hepsi aynı, yeter ki arı olsun. Damızlıkta nedir böyle para vermek onlara göre enayilik oluyor.
Bana görede Karniol arısı şampiyonlar ligidir. Diğer arıları alt liglerde değerlendirmek lazım. Şampiyonlar liğinde her takım aynımı tabiki aynı değil karniol arısının en iyilerini bulmak ve onları damızlık havuzuna atıp harmanlamak herkesin harcı değil.

Geçenlerde bir arkadaşım senin ne kadar sevenin var dedi :)
Hayırdır dedim senin adını duyan çıldırıyor. Abi dedim bırak herkesi kendi haline. Niye dürtüyorsun adamları. Laf ile peynir gemisi yürümüyor. Yapılanlar ortada. Bazıları diyormuş ki  gerçekten Ali Türk'ün tohumlama yaptığına inanıyor musunuz :)
Bazıları 80 liraya aldığı F1 ana arıyı saf zannediyormuş...
Ülkede saf nedir, f1 nedir bilen sayısı o kadar az ki...
Bırakın uyuyan uyumaya devam etsin...
Uyandırma kerizi diye bir deyim vardı...
Adam arıcı ise zaten arılığındaki arıların bile hepsinin ayrı ayrı olduğunu görecek, köre renk tarif etmenin anlamı yok.
 Bir kovan beni hasta etti, iki tur larva transferini gümletti arı yemlikte boğuldu dün gene içinden ana arı çıktı dışarıdaki ana arıyı kovana nasıl getiriyorlar merak ediyorum ana arıyı aldım çatlamamış yumurta verdim. Bu seferde sakatlık çıkarsa kovandaki tüm arıları kutulara doldurup kovanı yok edeceğim.
Birde sırtındaki pilakayı sağa sola sürtüp düşürenler var. Anayı alıp Gebzeye gelmişin kutu başında olsa işlem kolay Gebze'de işi yapma oldukça zor. Bir poşetin içinde ana arıyı dışar alıp yeniden numara takıp geriye koyuyorsunuz. Geçmişte ana arı üretirken kalem bulamadık mersinde birisi malzemeden çalıyorlar demişti :)
Kafeste yedek numarada var :)
 Sezon ilerledikçe erkekler kıymetleniyor ve dün akşam iki ayrı damızlıktan erkek bölmeleri yaptım, bazı damızlıklara esmer erkek çıtası girdim. Bu çıtalara paha biçilemez...
 Bu sloven çıtası slovenler kemer yapmıyor böyle düz bal iniyor.

 Damızlıklardan birisine erkek çıtası girdim ne kadar inat etmiş temeldeki gözleri bozmaya. Peteği mahvetmiş.
 Elimdeki esmer çıtalar bitti. Birde mayısta filan beyaz temel girmek lazım yoksa sonuç hüsran...
 Doğmuş erkekler...
 Damızlık erkekleri saf arılardan yaptığım bölmelere koymaya başladım bu yıl.
 Bilal'de benim 03 Slovenlere taktı, mücahit 100 numara diyor, Bilal 03 Sloven.
 Gebze Mollafenaride bahar balı toplayan sloven arılar...
Bereketli olsun inşallah.
İş o kadar çokki ne yapacağımı şaşırdım. Düzceden üç ayrı damızlık çıtası geldi bazılarını kendime F1 bırakmam lazım dağıtıma 3-4 gün kaldı daha ben bölme yapamamıştım ilk bölmeler yapılıp Gebze'ye getirildi.
Biraz daha bölme yapmam lazım akşam üzeri arılar birbirine girmeye başladı açıkta çıta filan tutmamak gerekiyor.
 Bahçede domatesler biberler.
 İlk domates ve biberleri hafta sonu yedik.
 Yapraklı filizden yarma kalem aşısı yaptım.
Tutan alıç aşısı.
 Tutmayanlara yeni aşı yaptım buna kakma aşı yaptım V gibi açı yapıp kalemi içine ayarladım.
 Çoğuna yarma aşı yaptım.


Bunu da sarmadım kendi kendisini sıkıyordu. Aşı kalemleri buzdolabı meyveliğin de aylarca saklana biliyor.

Hiç yorum yok: