27.08.2019

ARICILIK SEZON SONU İŞLER...

Bir önceki yayında olması lazım siz çalışırken hiç körük kaybettiniz mi diye :)
Arılığa gittiğinizde acil yapılacak işleri bir sıralarsınız. 
Bir sezonu daha geride bırakıyoruz. Çalışırken arıcılık yapmak pek zor değil ama F1 ana arı üretmek suni tohumlama yapmak acayip zorluyor. Arıcılıkta bazı işleri erteleyebilirsiniz ama ana arı üretiminde memeleri bir gün sonra dağıtırım diyemezsin, suni tohumlama yaparken tüm detaylar kayıt ve takip edilmeli ana arının doğumundan tohumlanacağı güne kadar. Tohumlandı, gene takip gerekiyor. Yumurtaya girdimi, girmedimi yavru kapadı, yavru kapadı bölmeye alınacak. Bu işleri mesayi sonu ve cumartesi pazara uyarlamanız gerekiyor. Bazen akşam bitmeyen işleri sabah güneş doğumunda mesai öncesi yapıp işe geliyorum.
F1 üretimi her gün azalarak devam ediyor, bir taraftan son suni tohumlamaları yapıyorum.
Yukarıdaki resim çok ilginç anılarımdan birisidir...
Larva transferi yaptığım kovanlardan birisiydi, kovanı hazırladım larva transferine gittim geri geldim arı dışarı vurmuş bu arada körüğüde bulamıyorum.

Kovanı bir açtım içi duman dolmuş körük kovanda :((

Bahardan beri ilk defa hafta sonu arılar ile uğraşmayacağım çünkü cuma akşamından Gerede'ye ava gidiyoruz.
Daha önceden böldüğüm arılara kutulardan kışlayacak damızlıkları almaya başladım. Yaklaşık on damızlığı bölmelere verdim. Tohumlamaya girecek anaların kafeslenmesi lazım daha günleri gelmedi kutuları kapatıp gölgeye aldım erken kafese aldığımda kutu ana arıyı kabullenmiyor ve kafeste ana arı ölüyor. Bırakıp gitsem analar çevreyi tanıma uçuşuna gidip bazısı dönmüyor her taraf arı kuşu.Bende çözümü buldum dışarı çıkamayacaklar ama ana arı ile sürekli temasta kalacaklar. Bu işte tamam.
 Birde iki kovanda meme var son emmi damızlığımdan elimdeki spermerden yedek alayım diyorum. Bir baktım ana oda ne cumartesi memeler dağılması lazım ben pazar günü bile yokum :(

Akşam oldu hava kararmak üzere bir kovanı açtım tüm memeler gümlemiş muhtemelen ana arı girmiştir. Hemen öbür kovana koştum 20 transfer yapmıştım 6 tane tutmuş. Hemen birisini kovana bıraktım, diğerlerine yer arıyorum. Oraya koş buraya koş memeler tamam kaybolmasınlar diye üzerlerine minik plastik çıtaları koyuyorum. Sonra birde memeleri nereye verdiydim dememek için yazmaya bile zaman yok yani.
Akşam ezanı okundu benim arabanın yanından birisi korna çalıyor ve çok ısrar etti ben biraz uzağım vardım tam gidiyormuş geri geldi. Dediki bizim dükkanın önünde arabanın yanında ballar var onları al. Dedim Hüseyin oradamı yok o bu gün gelmedi dedi. Arılarda bir acayiplik var çözemiyorum yağma gibi bir durum var tüm kovanlara bakıyorum çıkan arılıktan uzaklaşıyor. Bir bakayım diye geri dönüşümcüye gittim.
Her taraf bal ve dünya arı telef olmuş.
 Çıta ballar. 5-6 lı paketlerden birisi kurtlanınca hepsini çöpe ayırmışlar. Bir taraftan balları arabaya yüklüyorum bir taraftan ne yapmalıyım. Biraderi aradım oda ava gideceğiz diye beni bekliyor. Dedim senin halı yıkama depona bal getiriyorum, kovaları oraya bıraktık çıta balları başka bir atölyeye aldık. Tekrar geri dönüşümcü ye geri gittik bu arada karanlık görünmüyor, lambayı açıyorsun arı yüzüne sarıyor, maske giyindim sucuk gibi terledim. En son saat 23:00 gibi balları temizledik, artıkları çuvala koyup kapadık. Ava da erken çıkalım gittiğimiz yerde dinleniriz diyorduk. Birde Düzce de damızlık bekleyenler vardı onları aradık dedim işler karıştı biz gece 0:2 den önce size varamayız, cevap abi fark etmez bekleriz dediler.
 Açık tenekelere giren arı çıkamamış. Erzincan ve Erzurum balları yazıyor paketlerde...
 Teneke ve kovalar halı yıkamaya indirildi ve girişler kapatıldı.
Bir çok çıta bal cirlop gibi tertemiz.
 Düzcede Mücahit'in 83 numaralı damızlığını 81 numaranın erkekleri ile çaprazladık. Gene ellerinde başka 64 nolu damızlığı 81 erkekleri ile tohumladım.
 Samim bu yıl ikinci damızlığı aldı. İlk aldığı damızlıkta duruyor ve abi senden aldığım damızlıkları durduramıyorum sürekli bölmek zorunda kalıyorum sanki doğal çiftleşmiş gibi diyor. Birde bu damızlık işi şans işi bazısı yıllarca kullanıyor bazısı sezonu zor çıkarıyor bazısı bu sene aldır ertesi sene ortası kaybediyor. Bazı kişiler üreticiyi suçluyor bazıları benim hatam diyor. Kışlamış bir damızlığı bir arıcı iki ayda kaybetti. Sonra beni arayıp bende bir damızlık vardı sürekli rahatsız ettik arı en son damızlığı kesti dedi ve hemen yenisini istedi gönderdim.En son bir damızlık kaybı geldi yeni kabul ettirdikleri damızlığı taşıdıkları için damızlık kaybı yaşandı. Zaten farklı ırklara karniol arısını kabul zor, kabulden sonra kontrol devam etmeli. Bölünen arıdaki nesil iki ayda değişiyor. Nesil değişene kadar dikkatli olunmalı. Arı taşınmamalı.
Damızlık işi dünyada soyu belli olan arılardan üretim yapılarak soyu bilinen erkekleri seçilerek üretiliyor. Bunların içinden seçilenler yarışmalara girip lisans alıyor, aynı ana babadan doğan damızlıkların hepsi bir olmuyor. Ülkemizde böyle bir seçim malisef yok. Arılığımızda temin ettiğimiz tüm damızlıkları korumaya çalışıyoruz ve bunu yapmak için suni tohumlama bilmek gerekiyor.
Gece 0:3 ve biz damızlıkları teslim ettik yola devam ettik.

Samim bir poşet fındık getirmiş süper lezzetliydi, arkadaşlar avda fındığın anasını bellediler :(
Poşeti yarmışlar....
 22 Ağustosta önceden depoladığım spermlerden bir kısmını kullandım. 15 güne kadar tüm spermleri kullanıp damızlık işini de bu sene sonlandırıyorum inşallah.
 Bu işleri ülkemizde ilk yapan kişiyim Allah bana nasip etti, yolumuzu açtı...
 Depolanmış spermler...

 83 Numaralı damızlığın torunları.

 Sezgin Şahin bölmelerini aldı. Ana arıları kabul ettirmiştim. Yanındaki bu arılar niye sokmuyor deyip duruyordu...
Bu arıcı kafeste ana arıyı aylarca evde tutma hayali kuruyordu, yeni bir proje olabilir :)
 Sezgin beyim oğlu sende de arıcılık merakı varmı dedim nasıl olmasın mecburiyet dedi :)
 Kuluçkaya bıldırcın yumurtası koyduk, yavruları ısıtacak bir sistem aldım kime sorduysam bilemedi. Adam yıllarca kanarya üretmiş diyorum karbon ısıtıcı filim,  hiç duymadım dedi. Bir arkadaş var o termostatını gördü bu 380 volt dedi. Dedim hobi için alanlar 380 ni nereden bulacak. Araştırmaya başladım aşağıdaki resimi buldum işlem tamam gibi ama emin değilim. Bu sistem ısıtıcı olarak hem lambayı hemde karbon filimi çalıştırıyor.
 Kafamda sorular kime sorsam kime göstersem derken, bizim elektrik biriminden arkadaş kapıdan selam verdi dedim gel :)
Hasta ve doktor buluşması :)
 Şuna bir bak nedir nasıl çalışır. Baktı 220 ilede çalışıyor, 380 ilede dedi :)
1. Ayak ve 2. ayakları kullanırsan 220 gerisi zaten işime yaramıyor sormadın bile.

 Zekeriya Aksu, belediyemizin elektrik idaresinden,teşekürler, yav anlamadığın şey ne zor, anlayan bakınca biliyor :)

 Sonunda kafesin üst kapak hariç bitti bıldırcınlar doğdu ve bu ısıtıcıyı akşam bağladım çalıştırdım. Üşümemeleri için camlı yaptım kafesi açmadan dışarıdan inceleme yapılabilir :)
 Odalara takılan termometreler den bir tane kafese koyup ısıyı ayarladıktan sonra minik yavrular buna aktarılacak.
Alt tel ile taban kontra arasında 2 cm boşluk yaptım. Nirden bulaştım bu işe hala çözemiyorum :)
Melemen yapıldı.

 Gece 4:30 gibi avlanacağımız yere vardık. Yerleşene kadar hava aydınlandı kavaltı dolaşıp geldik yemek yiyip yattık öğleden sonra bir tur daha akşam oldu. Ben şifayı bal taşırken kapmışım boğazım ağrıyor öksürürken arkadaşlar kestane balı ye diye dalgasını buluyor.
Gece bıldırcın güveci yapmışlar ben kalkmadım ertesi sabah hissemi yedim.
 Bıldırcın güveç süper.

 Arıcılara petek bal ikramı yapıldı:)
Gündüz 12:00 gibi Gerede'den dönüşe geçtik Gebze'ye geldik ben gene saat 17 gibi arılığa geçtim.
 Hurma domatesler olmaya devam ediyor.
 Birden salkım olğunlaşmıyor.
 Bazı f1 ana arılar çiftleşip bölmeye gelmiş arkasında zavazingo ile geziyordu :)
 İncirler olmaya başladı bir incir var her sene ilk o olur. Bu yıl sürekli kontrol etmem rağmen ne zaman oldu bilmem. Olgunlaşıp çürüyenler bile olmuş. İncir yetişiyor kabuğu çatlıyor sonra soluyor çokta tatlı ve erkenci bu yıl bir kaç tane daha çubuk alıp çoğaltacağım. İki sene önceki çubuktan bu sene Gebze'de incir yedik.
Son bahar meyveleride olmaya başladı.
Bu arada ağustos ayıda bitmek üzere. Yılın bitmesine ne kaldıki...
Hayat devam ediyor işler birbirini kovalıyor, akşamları bölmelere kendi yaptığım invert şurupları veriyorum. Varroa mücadelesi için son turda gliserin oksalik kullanacağım 5 litre gliserin aldım bakalım sonuçlar ne olacak.
Normal şartlarda üç gün yetecek suyu bir buçuk günde bitirmişler. Yandınızmı be...

Hiç yorum yok: