3.02.2020

ARICILIK 2020 ŞUBAT

2-3 Şubat cumartesi pazar arılıktaydım. Henüz tüm kovan ve bölmelere el değmedi ama büyük bölümünü elden geçirdim. İki, damızlık kaybı vardı, arıları bitmiş. Damızlıkları ekim ayı gibi kovan ortamına tam alamamıştım, kışlayan damızlıklar daha erkenden kovan ortamına alınmalı ama yapamıyoruz.
Bir damızlık ana arıyı değiştirmiş açık memeler vardı demek ki son baharda olmuş hadise, kapalı yavru vardı baktım ana arının kanat kesik değil.

Polen gelmeye başladı ama fazla değil arılar yumurtaya başlamış, güçlü arılarda kapalı yavru vardı. 
Bir dostum başka yerden resimler attı yavru süper maşallah, ikinci turu sökmeye gidiyorlar. 
İşin garip tarafı ise üç gün sonra kar yağışı bekleniyor Gebze'mizde ama arılar işini bilir yapacak bir şey yok...

Bizim işimize karışmayın diyorlar arılar...


Bazıları minik yavru söküp yavaş yavaş gaza basmaya başlamış.

Bu damızlık acayip zayıflamış biraz yumurta atmış dedim bu yumurtalara kim bakacak :)
Elinden yumurtalı çıtasını aldım, gidip yavrulu çıta buldum arısını hafif silkeleyip arısıyla bu damızlığa verdim her ihtimale karşı kekli kafese aldım en erken üç günde çıkartırlar.
Bir başka damızlığa direk anasız arıdan arı verdim, defalarca kontrol ettim acaba sıkıştırma var mı diye sorunsuz geziyordu hatta son kontrolde bulunduğu çıtadan öbür çıtaya geçmişti.
Kuvvetli bir ruşet tavana kadar çıkmış bu demektir ki stoklar bitti, arıda zaten sırlı bal olsa sırın üzerinde durmaz, arı soğuk havada tavana geldiyse balı bitire bitire tavana çıktı demektir ben öyle anlarım.
Hemen şurupluğu doldurdum birde kek verdim.
15 Dakika sonra bir baktım arılar yardırıyor du :)
Son biberleri toplayıp petek eritme kabına koymuştum kurutmuş, üzerine karton koymadığımda güneş cam birleşip biberi solduruyor soluk oluyor kırmızı kayboluyor.

Erik bu sene hala kafayı toparlayamadı, üzerinde erik var çiçek var ve açmayan tomurcuklar var.
Kocayemiler bitti, bir tanesi hala olmadı, hem gelecek senenin tutan yemişleri hemde bir sene sonra olan meyveler yay yana bunun için koca yemiş deniyor bazıları dağ çileği diye isim takıyor yanlış. Çilek yerde otta biter bu koca ağaç :)

Kurban bayramının hemen peşine yaptığım aynı yılın yapraklı kaleminden  yarma kalem aşısı yapmıştım. Aşı tuttu filiz verdi kış bitiyor yaprak dökmeden bahara çıkacak. Bir kaç gün sonra yağacak karıda atlatırsa 2019 yaprağı ile  2020 ye devam edecek.

Anasız kalan arılardan birisi yalancıya kaçmış, erkek arılar oluşmuş sonra yavru kesmiş. Yalancılar yeniden yumurtaya başlamış, dedim bu arıdan hayır gelmez birde elmizdeki ana arıtyı verip kestirmeyelim en zayıf ana arısı olan kutuya silkeledim. Bir sürüde arı içinde erkek arılar var.
En azından kutuda bir düzen var, zamanla herkes ana arıya tabi olur, ana arıyı kesme durumuda var tabiki.
Bir kaç gün sonra yeni bir soğuk havayı atlattıkmı önümüz artık bahar, yeni br sezon tüm arıcılara hayırlı olsun.

Hiç yorum yok: