26.03.2020

ARICILIK MART PUSTLUK YAPTI :)













//// 2020 Baharına ulaştık ama havalardaki dengesizlikler çok kötü oluyor. Bu havalar bahara zar zor çıkmış bazı arıları söndüre bilir. Dikkatli olmak lazım.

 Geçtiğimiz hafta sonu uzun zamandır gelmek isteyip bir türlü bir araya gelemediğimiz dostlarımızla buluştuk. Düzce’den misafirlerim vardı. Samim Sarıca, Gürhan Sayaban ve Kerem Bilgin. Defalarca gelmeleri ertelendi bazen hava bazen ben bazen de onlar müsait olmadılar hafta sonu nihayet damızlıklarını alıp gittiler. Bir ara Samim’e demişler ki abi ha bire damızlık veriyor bizim damızlık arada kaynamasın. J

 Erkek arıların istediği ortam yok, arılar erkekleri kırabilir çok iyi beslenmesi gerekiyor. Çok arıya az erkek verilerek beslenmeli. Bir hafta olacak yarına ama hafta sonuna da hava güzel görünmüyor. Sıradan invert şurup verip beslemeye devam edilecek arı açamıyoruz.


 İlk defa hava hafta sonu bu kadar güzeldi, cumartesi Muğla’dan getirdiğim takviye arılar vardı onları güçlendirmek istediğim arılara verdim. Çıtayı çekiyorum, üzerindeki ana arı memelerini kopartıp üzerindeki arı ve yavru ile takviye yaptım. Vakit bol olsaydı ana arı bulunup kafese alınabilirdi ama vakit dar iş çok olunca hiçbir kovanda ana arı kafeslemedim. Yaklaşık 30 arıya takviye verildi, bunların içinde birkaç ana arı kesilebilir. Kesilmesi sorun değil nasılsa larva transferine anasız kovan lazım. Hatta kesilen ananın yavrularda başka kovanlara takviye olur.

 Bazı konulara değinmeden geçemeyeceğim. Ben ilk defa 2008 yılında karniol arı ile tanıştım ve o zaman damızlık nedir saf nedir bilmiyorduk böyle yayınlarda yoktu. 2010 Yılında 200 avroya aldığım damızlık ise yolda ölmüştü.

 Genelde benden arı veya damızlık alacaklar gereksiz soru soruyorlar. Adam diyorki damızlık alacağım, damızlık kaç çıta. Damızlık alacaksan arının gücü arıcıyı fazla ilgilendirmez bu arı kışı geçirmiştir, rüştünü ispatlamıştır. Adama bir buçuk, iki çıta veya ful bir çıta diyorsun burun kıvırıyor. Damızlığın arısına değil arının içindeki suni döllenmiş ana arıya veriliyor para.

 Bazı kişiler arıyor damızlık alacağım hangi hat var diye soruyor. Diyorumki kaç arın var 10-15… Elinde kaç hat varda benden hat soruyorsun ben ilk defa alacağım diyor. Daha ilk alacağın damızlığın hattını ne yapacaksın. Elimizde kötü damızlık yok ama diyelimki en kötüsü senin elindekilere 10 basar.


 Bir başkası arıyor yav karniol alacağım evet, yav bu arı çok yavru yapıyormuş. Benim için konuşma bitmiştir. Bu adam bir dolaşsın biz yerimizdeyiz yıllar sonra beni bulacak ama biraz dolaşması lazım. Bir işe önce karar verilir sonra yola çıkılır.

 Bir başkası arıyor senin arı bizim burada olur mu, böyle bir soru aldığımda cevabım olmaz derim. Bu soruyu bir arıcı soramaz. Arıcı fazla abartmadan birkaç f1 alıp denersin. Sonuçlara bakarsın. Başkalarının veya ana arı satıcılarının lafı ile ana arı alınmaz. Benim tarzım yağlayıp ballayıp ana arı satmak değildir. Beni benimle çalışanlara soracaksın. Başkasını da çalıştığı kişilere soracaksınız. Bazıları kendisini kazıklatmak için acayip sorular soruyor, laf cambazlarının eline düşersen güzel
sağılırsın.

 En ilginç sorulardan birisini aldım, abi sattığın damızlığa lisans veriyor musun? …

 Allah’ım ya rabbim ne günlere kaldık. Ülkede sanki satılan damızlıkların lisansı var J Adam ana arı üretiyor bu adamın elinde birkaç hat var olmayan hat ister zaten konuya hakim, bunu anlarım. Bazen öyle saçma sorular geliyor, şöylemi yapsam böylemi yapsam. Hiçbir doktor hastayı görmeden teşhis koyamaz. Bunları soran ne kadar arıcı bilmiyorsun, 5-6 sene öncesi birisine larva transferi yapacaktık, en az 4 çıta ful arı getir dedim. Arı geldi içinde birçıta arı ancak var dedim buna transfer tutmaz, kovana bakıyorsun içinde 4 çıta var J


 Benim arıcılık forumum var üye olmayanlara bile her konu açık hiçbir kısıtlama yok. Kimse okumuyor. Bana birisi damızlık konusunda ilginç bir kelime söyledi birkaç saat içinde adamı ve sitesini buldum. Ruhsuz bir gençlik var, hep balık bekliyor balık tutmasını öğrenmek istemeyen. Abi sana nasıl ulaşırız, bloğun bayrak altındaki ana arı resmini tıklarsan ilan sayfasına gidersin, arı bakanı logosunu tıklarsan arıcılık forumuna gidersin, yutup sayfasını tıklarsan yutup sayfama gidersin, ayrıca bayrağın altında telefon ve mail adresim var. En son yutuba gelen yorumla bitireyim.


 Hocam ben yeni başladım da,bu sene polen toplayacağım. Normal bir kovannormal bir florada 1 senede kaç kg polen alabilirim.

1 yorum:

gurhan dedi ki...

Ali abi bu soruları soran insanlarla işin zor Allah kolaylık versin
Gürhan sayeban