25.06.2008

BOL BOL ZİYARETÇİ GELİYOR,AMA YARDIM EDEN YOK.::))

29 Numaralı alaman bombasının artık yumurtalarıda çatladı.Hala olumsuz bir durum yok.Hatta ilk larvasını tranfer edeyim dedim.Çin kaşıgı olmayınca normal kaşıkla larvayı bulamadım.Bende yumurta tranferi yaptım.
Bu kovan 7 çıta geldi Şile'den Gebze'ye.O kadar ilginçlikler varki sormayın.İşin garibi bu arı yeni ana kaybetmişti ve Muğlay'dı.Bende hemen bulundugu yerden alıp,tarlacılarını ucurup memeleri bozdum,hatta ilk anaarıları bu arının bir çıta arısına yalatmıştım.Bankalama bu kovana yapıldı.
Gebze'deki cumartesi günü açıp,sol taraftaki üç çıtayla bir kovana 29 numarayla aldım.Ve aldıgımız yerde hiç problem çıkarmadan anaarı kabul edildi.Kalan çıtalarda 37 numaralı anaarımız var.Bir kaç kez bıraktım hep sorun çıkardılar.Kovanı yer degiştirdim,dün kek bölümünü açmıştım bu gün gittim.Gene yumak olmuşlar.Anayı arılar kendileri çıkarmışlardı.Çuval ve kafesede dalak asmışlar.Ama gene yumak olmaları beni sinir etti.Tekrar böldüm kovanı.
Böldügüm kovana en genç işçileri alarak başka yere aldım.Hepsine fıs fıla şerbetledim.Anayıda bıraktım onuda şerbetledim.Başladılar yalanmaya.Kapattım yeni hacı abim çay yaptırmış hem çay içiyorum hemde vakit harcıyorum ne yaptılar diye.Aradan bir saat falan geçti,açtım kovanı.Anaarı yok yav bir çıta arıda nereye gider bu.Yanakla petek arasına sıkıştırmışlar çıkardım oradan tekrar kafese aldım.Yarına gidip Şile'den başka arı getirmeyi düşünüyorum.
Yeni hacı abimiz,iş verdinmi gözün arkada kalmıyor.Bu arada 25 kapagı bitirdim sayesinde::))Kendi kovanlarınıda saglam sıfır kovan ve katlara koyup trakyaya götürecem.Yarına Şileye gidip sağıma başlayacağız.Bir sürü gelip giden var.Birde gittikten sonra haber yapıp diyorlarki,fırça atıp duruyormuş Ali abileri.Yuh yani insanları egitmek fırça atmakmı be.
Evet solumdaki Yalovalı Yusuf.Sağımdakide sefer.İnsan sabah sabah gelir,biraz yardım eder.Adamlar gelmişler ayakta uyuyorlardı.
Soldaki sakallı arıcı kardeşi,mizde İlker::))Kurt köyün Prof arıcısıymış kendisi.Geçen sene çok fire vermiş poz vermek istemedi.Çünkü adamın resmini çekip haber yapıyorlarmış bu kadar arı öldürdü diye.Dedim korkma,ben öyle şeyler yapmam.Bahara 30 arıyla çıkmış,şimdi 90 kovana ulaşmış ve hepside katlı.


[b][c=39][u]butguci[/u][/c][/b]Yalavalı:
geçen yıl 110 kovala kışa girip kıştan 19 arısı çıkmıştı ve yavru çürüklüğü vardı arılarında onlara adam gibi bakıp geçen ilkbahr ve sonbaharda yoğun besleme ve itinalı bakım ile devamlı bölerek şu an 90 dan fazla arısı var 70 i katta 20 çerçeve 1 tona yakın bal hedefliyor şuan kestaneden.


20 de arı satttı bu ilhbaharda

ama tam bir arı manyağı bilgisayar alsa hergün haber yapar o arılardan senide geçer he

Bak ben yazmadım bir şey.Anladıgım kadarıyla arıyla yatıp,arıyla kalkan biriymiş.
Tokat'tan gelen bir öğretmen.Başkanımızdan anaarı üretme malzemeleri almıştı.Eksik olan anaarı işaretlemeyide aldı bu gün.Marangozda çalışıyordum Kadir başkanım aradı.Kim geldi biliyormusun diye::))Bende dedim nereli.Dedi tokattan,Cengiz'mi dedim evet dedi.Hemen işi bırakıp,başkanın ofisine gittim.
Biraz sohbetten sonra ayrıldık.Resimde Cengiz Ahın.Yav gelecekseniz önceden haber edinde iş verelim be.
Arıcılık zor::))
Bir önenli not ise.Kadir bey iletti.Adana'da ayçiçek balı tenekesi 180 ytl den alınmaya başlanmış.Yani açılış fiyatı bu.Demekki bal gene yok bu senede.
Bir başka not daha::))
Anaarılar hakkında sorular var.Buyrun bu linki tıklayıp,atılan yumurta ve diğer farklara bir bakın tablo bu linkte.
NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi” ve” arıcılık” bilgi paylaşım “forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010
http://www.aribakani.com/

6 yorum:

onderharman dedi ki...

çok sayın ali abicim
pembiş numaralı alaman kızlarının reklamını süper yaptın ,alman tarım bakanlığı bilse sana ödül verir.
ya görüyoz bizimde canımız çekiyo nası ediniliyosa bizede yardımcı ol.
ayrıca herkeste bir numara sevdası mümkünse benimkiler 69 ve 96 olabilirmi.valla ciddiyim .
ayrıca türk arıcılığına yaptığın katkılardan dolayı bir türk olarak teşekkürler........

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Önder'ciğim bu reklam degil.Anaarılar gelmeden ben bir yazı yazdım dedimki,bende aşagı yukarı her ırk var.Başka ırklar edinsemde elimdekilerden vaz geçmeyecegim.Bunuda deneyecegim diyeydi yazım.Bunu niçin yazdım karniyol bekleyen arkadaşlar vardı,herkes dört gözle anaarı bekliyor gelir gelmez anaaarı üreteceklerdi bunu önlemek için yazılmıştı bu yazı.

Gelen anaarılar ıslah edilmiş bir ırk.Gerçi benim arılarımıda biliyorsunuz,üç beş arısı olanlar oğul topladı durdu bende kısıtlı imkanlar olmasına rağmen toplam iki oğul çıktı.Yani arılarla fazla zaman geçirerememe rağmen diyeyim.Çünkü gitmeden nasıl iki oğul çıktı ve yakaladın diyenler olabilir.Diğer zamanlarda hacı amca benim arıların karşısına oturur akşama kadar köyde onları izlerdi.Sadece cumaları öğlen olmazdı.

Şimdi biz bunu niye yaptık.Bu arılar tutarsa süper olur.Aç tarım bakanlığının sitesindeydi bir istatistik var arılar hakkında.Karniyolun özellikleri kafkastan daha iyi kışlar,daha çabuk gelişir sakindir ıslah edildikleri içinde oğul meyilleri çok azdır.Sen böyle bir ırk tutarsa istemezmisin arılığında?

Kafkas hantal bir ırk gelişmesi yavaş,gelişmeyen arı zaten oğul veremez ve maçahaldekiler bu kafkası ıslah falan etikleri yok.Benim kendi arılıkta yaptıgım gibi ayıklama ululüyle ıslah etiklerini biliyoruz.Çünkğü maçahaelde çalışan arkadaşlarımızla daha önce bu konuları görüşmüştük.Bunu nereden yazdın diyorsan ben saf diye 5 tane anaarı aldım maçahalden.Hiç biri birbirini tutmadı,eğer ıslah edilmişse hepsinin bir ortalama üretimi veya gelişmesi aynı olmalıydı.

Bu maçahelin başındaki kişi her tarafa gidip reklam yapıyor,Bursada sordum kendisine,o dediki şu kovandan yanılmıyorsam 108 kilo bal aldık.Peki diğerleri ne kadar yaptı dedim cevap gelmedi.Madem ıslah edilmiş arılar var o arılıkta.Ortalama bir kilo çıkmalı.Sen sıranın başındakini gösteremessin bundan bu kadar bal aldım diye.Trakyaya gidenler bilir.Sıraların başları 4-5 kat bal yapar.10 günde 50 çıta bal dolar.

Biz bu işi niçin yaptıgımızı doktor abim yazmıştı.Bak sessiz sedasız bir başkası anaarı getirdi,ben kendisine sormuştum böyle böyle diye bana olumlu veya olumsuz cevap vermemişti.Biz hem getirdik hemde paylaştık.Talep olursa tekrar bu iş olacak.Birde arının burada başarılı olup olmayacagı belli degil.Bir denensin bakalım.

Numara işi sakat ve arı ne tarafa dönse senin istedigin rakam karışır::))

UĞUR KIRAN dedi ki...

Ali abi yazılarındaki doğal anlatım tarzına bayılıyorum ya,yaptıklarını noktası virgülüne herkesle paylaşıyorsun.Evet bencede bu ana arıları iyice tecrübe edip ondan sonra getirtmek lazım yoksa birden bire sonu hüsran olabilir.İŞlerinde kolaylıklar dilerim .

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ugur bir iki kuşak iyi oluyormuş Almanyadan gelenler.Sonra bozuluyormuş.Hollandadan gelenler ise hiç tutmamış Türkiye'de.Yani biz bunları ilk getirmiyoruz.Bir çok kişi getirip denenemiş,başarılı ve başarısızlar var yani.Biz sadece uyuyormuşuz diyeyim sana.Fakat kendime en az iki tane suni döllenmiş temin etmem lazım.Hep F1 erini kullanmalı diye düşünüyorum.Melezleştikçe arı bozuluyormuş.

Diyelimki elimizde çok şahane bir arı var.Ama saf degil,bundan üretileceklerin ne olacagı meçul.Heralde anlatmak istedigim anlaşılmıştır.Bu saflık ta birilerinim saf demesiyle olmuyor işte,sonra saf saf bakarsın,yav bu arılar saftı niye degişik degişik renklerde diye::))))

Kenbiloğlu dedi ki...

Sayın abim,

yazdıklarına aynen katılıyorum,bende üç adet getirttim sadece seninde belirttiğin üzere deneme amaçlı

kolay gelsin
selamlar

UĞUR KIRAN dedi ki...

:) AYNENNNNN