17.07.2008

ARICILIK MALZEMELERİ VE HABERLER

Evet çoktan beri kafamda olup ta henüz yeni yaptığım yumurta ve larva taşıma kutusu::)))
Doktora göre eskiden köylere giden fenni sünnetçilerin çantası diyor.
Arıcılık ekipmanları, larva taşıma ruşeti.
Aşagıda bazı bu yumurta ve larvalarla alakalı bilgi verilecek.Ben boş çıta taşımak istemedim arılı çıta taşıyacağım.İki çıta alabilecek bir kutu.İlk taşımayı yarın Trakya'ya giderken yapılacak.Hep 34 noludan üretim yaptık.Anaarı üretme süreci hızla bitiyor,elimde 29 ve 37 nolu karniyollarda var.Bunlarında yumurtalarını götürüp isteyenlere larva transferi yapılacak Pınarhisarda.Şu anki durum 100 karniyol melezi çıkmak üzereler. Bu elimdekilerin de kızları denensin diye hepsinden ürtim yapılacak. Ne kadar deneme çok olursa daha çok bilgi oluşur.
Çıtaların üzerine direk basan bir parça yaptım,tamamen oturuyor etrafından arı çıkması zor.
Tekrar bir parçayla çakılıp,birde bezden veya kemer türü bir şeyden tutmak için sap işlem tamamdır.Ülkeye hayırlı olacak bir yumurta çantası be.Larvacı yarın yollara düşecek gene::)))
İki gündür şahane yağmur vardı Gebze'de.İnşallah pürenlere bir daha yağmur vurursa,yaşadık be::))
Yav bu doktor nereden çıktı gene.Abi yüklerken üsteki resimle karıştı,adam Çanakkalede 6 yıldızlı otelde tatilde,gene gelip karışıyor yav. Kabusmudur nedir bu .
Bu arada Eskişehir'den iki adet Eses ekotipi geldi denemelik.Biri bana biri doktora.Doktor yoksa jokeri benim analara el konuldu.Anaarılar Halil Bilen'den kendisine teşekürler ediyoruz.
29 Nuraralı karniyol daha güçlü bir kovanda ve kendiside bayagı irileşmiş.
Buda 37 nolunun yavru durumu.Zayıfta olsa arıların bile basmadıgı alanlara yumurta yapmaya devam ediyor.Ama yarın bir yavrulu çıtası alınacak,bir kovan vardı hacı amcanın orada bana ait.O kovanın kapalı yavrusunu buna vereceğim.Trakya dönüşüde en az 6 örülü esmer petek gelmeli üç kovana.yazık yav arılar az petek öremiyor tırmalayıp duruyorlar.
29 noluda sanki renk koyulaşmaya başladı.Bu gün baktım iyice irileşmiş.Öbürü bu kadar iri degil.
37 nolu karniyol zayıf bir kovanda,belkide ara sıra yumurtayı kesmesi küçük kalmasına neden oluyor diye düşünüyorum.
Bu bilgiler önemli.Larva ve yumurtaların dayanma süreleri var.Damızlık bir arınız varsa yumurta ve larvalarının yaşama süreleri verilmiş.
Ben bu bilgiyi öğrendikten sonra ilk yakın yere arısızlarvalı ve yumurtalı çıta taşıdım.Geçen hafta Vizeden,Pınarhisara yavrulu çıta taşıdım ,yapılan transferler böyleydi.Kazım aradı bü gün,20 tranferden 15 tanesi tuttu abi dedi.Bu kitaptan alınan yazı.Uyğulamalaı anaarı yetiştiriciliği adlı kitaptan.Yazarı ise Enver Öder. 1997 baskısından.
Böyle bir karma haber bu günlere lazımdı.Şimdi bazı yerlerde okuyorum,anaarı kabul ettiremedik diye.Anaarıların kabul edilmemesinin en büyük nedenlerinden biri kalitesizliktir.Bunu 100 kişiye sorun 95 kişisi katılacaktır.Kalitesiz ve eşleşmemiş arılar bu ülkenin kaderi olmayacak inşallah.Sağlam anaarıcılar kalacaklar her üçkağıtçılık yapanlar kesesinden yemeye devam etmekteler.Şimdi son durumlar şöyle ve karar sizin. (Resim Mehmet Yüksel)
Bir posta daha anaarı istedik ve geç kaldık.Son posta anaarılarda hepsi ayrılmış yerlere gidecekler ve bana kalmadı.Dedimki Mehmet'e bana o zaman sadece 2 tane iğneli yani suni dölemeli getir.Emmi'ye iletti demişki şimdi tavsiye etmem,ve elimde adadan gelen erkek arı yok.Kadın direk 200 yuroyu tepti.Artık doğal döllemeli anaarı sezonunuda son elindeki postadan sonra kapatmış.İşini düzgün yapıp ve kariyerini çizdirmeyen bir üretici var.Zaten Mehmet'le konuşmuştuk dediki emmi teyze eyalet arıcılar birligine oynuyor,oralarda bir yere başkan olacaksanız torpil yok başarın varsa geçersin başa. (Resim Mehmet Yüksel)
Şimdide bizdeki anacılara bir göz atmakta fayda var.Herkes bu tanıma girecek diyede kural yok eminimki bizdede işini iyi yapanlar var,bu iş birazda vijdan meselesi.Dünyada bir ben dürüst degilim çok kişi dürüsttür.Fakat şimdi Almanya'ya bakıyorsun anaarı işi bitmiş,sıradan kişiler üretmeye oradada devam ediyorlar.Kalite için çok erkek birinci kural anaarıcılıkta.Gelelim bazı bölgelere mesela Erzurum ve civarına ağıstos 15 ten sonra kar yağar.Batı bölgelerimizde bile şu an erkek arılar kırılmaya devam ediyor kovanlarda.Fakat doğuda bir yer var,eylül sonuna kadar kalitesiz anaarı vermeye devam ediyor bu ülkeye kimsede dur demiyor bunlara.Ve Türkiye'deki arı ölümlerinin arkasından kafkas arısı çıktı.Kafkas kötü arımı yok,ama yerinde kullanılmalı,sıcak ve kışı geç gelen yerlerde yapamıyor.Sıcakta yatıyor kışı geç gelen yerdede yavruyu erken kestiğinden kışı görmeden ölüyor.Ama internet ve sanal arıcılık süper yol katediyor.Bazılarına göre magazinciyiz ama bizim kadarda hizmet eden diplomalı henüz görmedik.Adam prof,güya kitap yazmış çevir kitabın arkasını bazılarında 4-5 sayfa yazmış şundan şundan faydalandım diye.Adam gibi bu kitap benim incelemelerim diyen bir prof yok.Yabancı kitapları çevir ve bas kitabım çıktı diye.Doktor yok ya ,doktor kontrolü olmadıgında bazen saçmalıyorum işte,ne yapayım içimden bunlar geldi.Kalın sağlıcakla. (Resim Mehmet Yüksel)



Buda benin minik talebem,sosyetenin yeni sahibi.Bir türlü malzemeciden maskesini alamadım gitti.Bir gitsem malzemeciye.Bana hep soruyor Ali abi maskemi aldınmı diye.İnşallah masken gelecek acele yok bir uğrasak alacaz be Yahya.Şimdi bu filimi niyemi koydum,kos koca adamlar var uzaylı gibi arılara gidip,sonrada eldivenli eline arılı çıta alıp mundar et tutar gibi poz verenler bakın ve utanın diye koydum.::))
Neyse bu hafta sonu bayagı yogun geçecek şimdiden sıkıntı bastı.Aslında iş olacağına varacak ama düşünmeden edemiyorum işte.
Bu arada unuttugum bir hadise var onuda yazmalıyım.Dün telefon geldi tanımadıgım yerden biri telefon ediyor ben komser filan.Buyrun ben sizin arırılın ilersine arı koymuştum ee diyorum.Diyorki benim çadırım yok makinam yok,evet diyorum diyorki balları alıp benim arılıga gelip balları süzecekmiş.Ya böyle bir iş olabilirmi.Ben Pınarhisara gidecegim çok önceden belliydi,gittik bir sürü moralimiz bozuldu.Şimdi bana çadırını kullanabilirmiyim diyen bir gece arıları atıp kaçtı gitti,bana soruyorlar bu arılar kimin diye.Biz resmi yoldan ve davetli ghitmiştik bir sürü sitem ve laf yedim,milletin surat bir karış.Demekki gidip arıları bırakıp kaçmalı.
Ayrıca 45-50 arısı olan adamların çadır ve malzemeleri olmamasıda ilginç.Ben hafta sonu arılarımı süzecem,adam diyorki senin arılarını kırdırmak istiyorum hemde çadırını kullanarak bu işin başka açıklaması yok.Arıcılıkta bal sağımı çok ciddi bir iştir şakasıda yoktur.Bir sefer birilerini tuttum ballarımı süzdürmek için makinalarını getirdiler arılarım hastalandı,şimdi her sene bir iki arı hasta oluyor,bunlara lütfen dikat edin.Malzemelerinizi kimseye vermeyin,kimseninde malzemesini kullanmayın.
NOT:
“Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu” açılmıştır. Ülkemiz arıcılığına inşallah olumlu katkılar yaparız. 01/01/2010
http://www.aribakani.com/

8 yorum:

Ballı Baba dedi ki...

Ali kardeşim; Öncelikle yeni asistanına boyuna göre maskesi bende, bu biline. Adresini yolla bana haberi bile olmadan eline ulaştıralım.
En önemli konu ise başkasının makinesini kullanmak....Ben bütün kurslarımda şunu söylerim. İç çamaşırını emanet veren gördünüzmü? Her işin mahremiyeti vardır, arıcı arıcıya malzemesini vererek iyilik değil kötülük yapar. Çünki bilinmeyen hastalıkların en kolay bulaşma yolu malzemeyi emanete vermekle olur. Zaten 3 kovanı olan her arıcı eksiksiz malzemeye sahip olmak zorundadır, bu işin sonrası olmaz yoksa.
Larva taşıma sandığını güle güle kullan. Eminimki senden çok başkalarına faydalı olacak. Allah kolaylık versin...

Unknown dedi ki...

abi çıta taşıma kutun hayırlı olsun. yine doktoruma dokundurdun adamı tatildede rahat brakmıyon bak kendin söylemeye başladın doktorsuz yürümüyor diye o tatile giderken reçete yazmayı unuttumu yoksa sen pınar hisar gebze arası mekik dokurlen uygulayamadınmı yoksa manyetik alanmı çekti seni

Şükrü KOCA dedi ki...

Ali Abi ürününüz bol ve bereketli olur inşaallah. Haftasonu kolaylıklar dilerim

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Selahattin abi ben dedigini yaşadım.Bir sağımda yetiştiremedim adam tuttum Muğlalılar vardı,çadıra iki makina kuruldu,biri onların makinaydı ve vürüsü kaptık.Her sene zayıf olan bir iki kovanda sorun oluyor daha önce böyle bir şey olmamıştı.Bazı şeyleri yaşamadan tecrübe edinilmiyor işte abi.

Larva taşına kutusu normal kovan boyutunda ve çok az havandırması olan iki çıtalık.Arılı çıta taşımada kullanılacak.

Yeni minik eleman gönderdiğin maske eline geçtiğinde yanında olmak isterdim ama heralde trakya dönüşü görüp resimlerim.Teşekürler.

Asım abi bu dotor başıma bela işte.Sağıma gelecem diyordu,şimdi ne der bilirmisin.

Benim kovanları sağmaya ne zaman geleceksin,yuh yani.

Şükrü hocam saolasın.Pınarhisarda sağım dıştan görünüşe göre kolay geçecege benziyor.Yardımcı olacak sayısı şimdilik iyi durumda.İnşallah nasrettin hocanın yorgan gitti kavga bittiye dönmezse::)))

muhteşem turunç dedi ki...

Yaaa kim saf bak bakayım... Gırgır bi tarafa hani arıcıların bir lafı var arıyla karıyı gezdirirsen mutlu olursun diye ben ikinciyi yapıyom seneye inşallah arıyıda gezdiririm. Ortalığı boş buldun konuşursun dimi ama bu tatilde de buldum bi internet kafe işte:))))

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Ali Kardeşim selamünaleyküm,

Pınarhisarada eğitime ve bal süzmeye gelmek isterdim ama bu akşam bende memlekete gidiyorum yoksa oradaki atlmosferi ve ay çiçek tarlalarını görmek isterdim resimleri bile çok güzel.İNşallah başka bir zaman olur nasip olursa
Kek yapmak için balı senden alacağız ona göre.

UĞUR KIRAN dedi ki...

Bloglardaki bilgi paylaşımının en güzel yanı bu olsa gerek.Bugün birşey daha hem öğrenmiş oluyorum hemde asla ihmal edilmemesi gerekn bir ayrıntıyı bellemiş oluyoruz.Arıcılıkta malzeme alış verişi olmaz,olmamalı.Olursa sonucu belli.
Kal sağlıcakla ali abi,Allah yolunu açık etsin...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Selahattin abi maske Yahya'ya ulaşmış ama,biz yokuz.İlk işi Yahyanın maskeyi giyinip evdekilere ben arılara bakacam kimse gelmesin peşimden olmuş::)))

Selahattin abi teşekürler.