11.11.2008

YENİ ARILIK,HACI ABİNİN BAHÇE

Kocayemişlerden bir kaç resim aldım.Yükleme bittiğinde hava kararmıştı ve hala koacayemişler açık.Daha açmayanlarıda var.Fakat geceleri soğuk oluyor ayrıcada soğuklar benide etkiliyor.Bir grip olduk 15 günde geçmiyor.Her hafta sonu iki gün motora binince ne kadar korunursan korun adamı çarpıyor.Hafta sonu arılara gitmesen olmuyor ve arıları getirmek en iyisiydi.Hiç olmazsa kafam rahatladı.Arıları getirip attım sehpalara çoğuda daha teraziye alınmadı.Sadece kütük kovana şurup vermek için gidip geliyordum,karakovanda belli bir yere gelince onuda aksatmaya başladım.
Son turda az arı kalmıştı,hacı abide gezmeye gitmiş,bende nakliyeci Aydın la gittim.Geneli malzemeydi son turun.Arıları iki seferde getirmem iyi oldu.Yarım yarım çalışınca insan yorulmuyor.Her ne kadar yorulmadım desemde akşamları yemek yiyip msn yi açıyorum daha kimse yok,az kestireyim diye bir uzanıyorum kanepeye ama ne kestirme kopartıyoruz be.Saat 12 oldu hadi yatağına sesiyle gözlerimi açıyorum::))Doktora göre modelden kaynaklanıyormuş,kendi modeline bakmayıp bize sataşıyor.
Aydın ipi çekerken dedim ki, senin için doktor o nakliyeci bir daha gelmez diyor.
Acayip güldük. Şimdi bir kilo şekere bir litre su koysanız ,bu 1 şeker 2 su demek oluyor.Bu şurubuda ne kadar kaynatırsan kaynat 103 dereceiyide geçmek zor.Şeker oranı artıkça kaynama dereceside artıyor.En son yaptıgım şurup,iki kilo şekere yarım litre su koydum,bıraksam 120 de yapacaktı.Asiti kattıktan sonra biraz kaynatıp sogumaya alıncada,yarım litre kaynar su kataraktan şurubu biraz daha incelttim.Yurt dışında farklı formuller var bunu tam manasıyla çözemedik.En son edindiğimiz bilgi yüksek dereceye çıkmadan 20 dakika kaynatmak yeterli oldugu yönünde.Kaynayan şuruba asidinizi katıyorsunuz bu kaynama aşamasında yeterli reaksiyon oluşuyor deniliyor.Bu şuruplar yapılırken bilim adamları hmf degerlerinde anlaşamıyormuş.Yüksek hmf degeri oluşursa verdiğiniz kovandaki arılar 20 günde ölüyormuş.Yaptıklarım yanlış mı diye düşünmeden kendimi alamıyorum,sonrada diyorumki kütükte şimdiye kadar arı kalmaması lazımdı.İnvert kekte sorun yok,kaynamadımıda zaten invert kek yapmak mümkün değil.
İnvert şurupta sanki yeni bir gelişme var.Daha önce bu link yayınlanmıştı kaynaması hakkında bilgi yoktu.Yeni edindiğimiz bilgi ise yüksek dereceye çıkmadan 20 dakika kaynamanın şurubu invert ettiğiyönünde .Kaynayan şuruba asidi katıp 20 dakika kaynatılmalı deniliyor.
Almanyadaki forumda 70-80 derecede olur diyor.

http://www.imkerforum.de/showthread.php?t=10756
(1)336 g Zucker165 ml Wasser1/2 Telöffel Weinssteinsäure1/2 Telöffel doppelsaures NatronZucker und Wasser mit der Weinsteinsäure im Wasserbad bei ca. 70°C-80°C erhitzen. Gelegentlich umrühren. Nach 2 Stunden Backnatron hinzufügen. Abkühlen lassen und in eine leere Flasche abfüllen.
336 g Şeker165 ml su1/2 çay kaşığı tartarik asid1/2 çay kaşığı karbonatsu şeker ve tartarik asidi karıştırarak 70-80 dereceye kadar ısıtmak.
Ara sıra karıştırmak,2saat sonra karbonat ilave etmek.Soğumaya bırakmak ve şişelemek.
Alman arıcılar forumundaki tarif böyle.
Daha sonra bu karbonat konusunu doktor abimle görüştüğümde dediki,asitlerin zararlı etkisi varsa karbonat istenmeyen yönleri nötürlemek içinmiş.Yani asidi fazla kattınız bu arılara zarar verir,karbonatı kattınız bu olumsuzluk kalkıyormuş.Ah be dil bilmemek ne kötü biliyormusunuz.
http://wvbeekeeper.blogspot.com/2008/01/making-invert-sugar-syrup.html

(2) "Bire bir ölçüde invert şurup yapmak için; 8 pint su(3,785 litre) büyükçe tencereye kaynamak üzere konur. Azar azar 8 pound (3,6288 kilo) şeker ilave edilir, çözünene kadar karıştırılır.
8 pint su ve 8 pound şeker karışımına 1,5 çay kaşığı krem tartar ilave edecek. İnvert olayının gerçekleşebilmesi için karışım 20 dakika kaynatılacak. Karışım kaynarken karıştırılacak dibine çökmesine ve karamelize olmasına izin verilmeyecek.
İnvert şurubun raf ömrü altı ay olduğu için fazla yapmaktan endişe duymayın çünkü altı ay içinde arıya verebilirsiniz."
Bu alttaki linkin tarifi.

(3) Inverting sugarInverted sugar syrup can be easily made adding roughly one gram of citric acid or ascorbic acid, per kilogram of sugar. Cream of tartar (one gram per kilogram) or fresh lemon juice (10 milliliters per kilogram) may also be used (1 tsp lemon juice per 1 pound sugar).The mixture is boiled for 20 minutes, and will convert enough of the sucrose to effectively prevent crystallizat
Buda başka bir kaynaktan tarif.Anlayanlar için bu tarifler aşağı yukarı hepsi birbirine kayın diyorlar.Almanyadaki arıcılar daha düşük ısıda papıyorlar invert şurubu.
Yeni arılık hacıabinin bahçe,arılarım artık bana çok yakınlar.
Gebze'nin bir mahallesindeyim.Hani derlerya Allah bir kapıyı kaparsa birini açar diye.Hacı abi yeri satınca ortada kaldım demiştim::((

Şu hale bakın::)))
Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu , açıldı.http://www.aribakani.com/forum/

8 yorum:

Unknown dedi ki...

abi yeni arılığın hayırlı uğurlu olsun

Üzeyir Okkan dedi ki...

Ali abi iyi hoşta nekadar şerbete hangi oranda asid katacağız?Ben daha önce denedim oranları ayarlayamadım herhalde şerbet birkaçgün sonra katılaşır gibi oldu

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Armağan ölçülerde sorun yoktu sorun dereceydi.Şimdi kaynaması yeterli deniliyor bu çok önemli,20 dakika kaynattınmı invert oluyor diyor.

Alman forumunda 70-80 derece diyor burada bir acayiplik var.

Kenbiloğlu dedi ki...

336 g Zucker
165 ml Wasser
1/2 Telöffel Weinssteinsäure
1/2 Telöffel doppelsaures Natron

Zucker und Wasser mit der Weinsteinsäure im Wasserbad bei ca. 70°C-80°C erhitzen. Gelegentlich umrühren. Nach 2 Stunden Backnatron hinzufügen. Abkühlen lassen und in eine leere Flasche abfüllen.


336 g Şeker
165 ml su
1/2 çay kaşığı tartarik asid
1/2 çay kaşığı karbonat

su şeker ve tartarik asidi karıştırarak 70-80 dereceye kadar ısıtmak.Ara sıra karıştırmak,2saat sonra karbonat ilave etmek.Soğumaya bırakmak ve şişelemek.

Alman arıcılar forumundaki tarif böyle.

selamlar
ismail

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Abi bu sıralarda yabancı dil bilen arıcılara çok iş düşüyor.Tarifler var fakat çözemedikten sonra acayip acayip bakıp duruyoruz.Birde invert şurubu yedeklemek çok iyi oluyor lazım oldukça kullan.Normal şerbet bir kaç günde ekşime sorunu var.

İsmail senin yapmış oldugun tercümede birinci link ve almanyadaki arıcıların kullandığı ve forumlarında tartıştıkları ölçüler.Teşekürler.

BÜLENT KINALI dedi ki...

çoktan beri internete girdiğimiz yok.hazır girmişken bir selam verelim dedik.büyükler küçükleri unutur ama küçükler büyükleri unutmazlar.KİRAZ,KAVUN,KARPUZ VE BAL DİYARI PINARHİSAR'DAN SEVGİLER SAYGILAR...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Aleyküm selam Bülent.Ne zaman unuttuk be.Evlenen sensin Allah mesut bahtiyar etsin.

Ayrıca bir sürü yiyecek yazmışın,yiyeceklerle alakam yok.Yiyecek içeren yorumları doktora atarsın.::))

Yanlız kiraz ne zaman çıkıyor Pınarhisar da.Hiç görmedikte::))

Arıcı 07 dedi ki...

Ali Bey; Asitler sıvı halde hidrojen iyonu bulundurur.((+)değerlikli)Sodada bazdır.Oda (-)değerli hidroksil iyonu (OH)bulundurur.İçine soda koyunca asit varsa soda ile birleşerek asid suya (H2O)dönüşür.