17.02.2009

HAVALAR BİR AÇSAYDI TEK DERDİM O ŞİMDİLİK


Dün İlhami abi Gebze'de geziyormuş, biriside bal istemiş::)) Kendisi beni arayarak hazırda kavanoz bal varsa acil lazım eve gidip gelmeyeyim dedi. Bende abi gel evden vereyim demiştim, kısmetin böylesi olumu olur. Evimizdede okuma vardı, dedim en müsait yer mutfak::)) İlhami abiyide hazır börek çörek ve tatlıların kalite könrölüne aldım.


İlhami abi gülüp durma götür işte. Bak meyve filanda var, biz bazı yerlere gittiğimizde aç gönderip birileri birde övünüyor bir şey yedirmedim avucunu yaladı diye. Yani demek istedigimi anladınız degilmi?.


Daha sonra balları alıp gitti.


Evet HMF için yırtınanlara bir soru sormuştum kimseden ses çıkmadı. Aman HMF yükselmesin diyenler benvari usulü bal eritirler ve derecesinede bakmazlar. Dereceye baktıklarında balın ısısının 90 dereceyi solladığını göreceklerdi. Bu işlemi bir ocak üstünde ve benvari dediğimiz sistemde yapmak imkansız. Neden imkansız termostatlı eritmelerde bile bal 45 derecede 24 saatte tamamı eriyebiliyor. 15 saatte sistemin içinden aldığım balların dolumunda dip tarafta hala erimeyen ballar oluyordu. Bu sistemi uygulayanlar suyu 45 derecede tutup ocagı 24 saat yanık tutmak gerekir, bilmem anlatabildimmi.
Bu alet iyide evdekilerle sorun oluyor. Bir bal eritmeye yer bulamadık. Resimde görünen dikiş makisanın bir işe yaradıgını görmedim ama ona kimse ses çıkarmıyor hemde benim bal eritmeden daha çok yer kaplamakta::((

Of ooof, dünyada bana rahat yokmu Allahım.
Urfa'dan bir arkadaşıma bal gödermiştim, dediki benden ne istiyorsun. Bende dedimki Şanlıurfa'nın isotundan yolla. Nasip olursa yeni hacıya Trakya bal sağımında mercimek çorbası yapacağım o zaman limon sıkarken içine balın kıymetini bilmeyenlere avuç avuç atayım. Yanınada yöresel Antep fıstığı (arkadaş itirz etti,Şanlıurfa fıstığıymış::)) koyaraktan isot göndermiş.


Bu isotun yakmalarını belki yazın görürsünüz.
Evde invert şurup yapımı, ayrıcada bu işin maliyetinede bir bakalım. 10 kg şeker.

10 litrede su. Suyu önceden ölçüp ocagı yakıp üstüne koyuyorum. Önce şekeri sonra suyu koyup karıştırmaya kalkarsanız çok zorlanırsınız. Ben önce 10 litre suyu koyuyorum ve kaynamaya başladımı şekeri ilave diyorum zaten kaynayan suya şekeri dökmeye başladığınızda yarısı dibe inene kadar eriyor. Su sıcak ve karıştırmaya devam ediyorsunuz daha suyun yeniden kaynaması yeniden bir zaman istiyor. Onun için şekeri karıştırarak eritikten sonra kaynamasını bekliyorum.

Bakın kaynama daha oluşmadı ama şeker tamamen eridi artık hazırlanmış şurubun fokurdamasına kadar yapılacak bir iş yok. Ben defalarca bu karışımı ölçtüm oran olarak bu karışım bire iki oluyor ve kaynama sıcaklıgıda 102 yi geçmiyor. Bizim bu işlemleri yaparken sınırımız 117 derecedir. Bu ölçülerde şurup yaparken dereceyede kesinlikle gerek yoktur. Yanlız ölçüleri degiştirip başka işler yapıpda işleri karıştırmayın.
Kaynamaya başlayan şurubun içine artık tartar kremamızı karıştırabiliriz. Ben her dört litre şuruba bir çay kaşığı tartar kreması katmaktayım. Bu arada kaynayan şurubun altını kısıp tartarı katarsanız taşma riskini ortadan kaldırırsınız .( Dün akşam hanım görmeden ocagın üstüne taşan şurubu yok etmişim::)__)) 20 dakika kısıkta kaynamış invert şurup hazır. Yaklaşık 70 litre filan hazırda şurup biriktirdim. İnşallah bir sorun yaşamam. Çünkü bu şurubun ne kadar şüre dayandığı konusunda sadece bir ay bekleteni biliyorum. Bende havalar açar açmaz bu şurupları servis yapacam. Ayrıca arısı aç olanlarda arısına poşetle şurup verebilir. Bazıları bahane uydurabilmek için arayış içinde de. Koyarsın büyük şeker poşetine şurubu, poşetteki havayı alıp yayarsın çıtaların üstüne. Çıta arasına gelecek iki üç yere toplu iğneyle yukardan batırıp aşagıdan çıkarırsın. Arı şurubun sızan yerini buldumu, diğer taraflarınıda ısısrarak darma duman eder ve şurubunu alır.

Ve sonuç bu, 10 litre su ve 10 kg şeker+ 16 litre şurup yada 20 kg diyebiliriz.

Bu şurubun maliyeti ise en pahalı paket şekerden yapmama ragmen 22,5 lira şekere verdim 3 saat sürmüyor bunu yapmak. Çıkan sorunların asıl kaynagı buradaki hesapla alakalı::))
Parası olanda gider hazırmı alır, orası arıcıların kendi bilecegi iştir.
Şekeri ben paketli alıyorum taşıması ve ölçümü kolay ya. 16 litre şurubun şeker fiyatı 22,5 liradır. Gerisi size kalmış ne yaparsanız yapın.


İsterseni arınızı hiç beslemeyebilirsiniz alın size yeni bir öneri daha. Bu öneriye uyarsanız kafanız hiç karışmaz. Başka önerin varmı diyene çıta bal alın ve arılarınıza ikram edin diyebilirim.::))

4 yorum:

d.m.t dedi ki...

Çok ilginç! Geçen gün eniştem ablama diyordu ki: “ Şu dikiş makinasını atacağım. O kadar para verdik ama bir işe yaradığını görmedim. Bari yer kaplamasın!!!”
Sadece sizin başınızda değil yani! :)

Ayrıca bal eritmeye yer bulamıyorsanız çok ayıp! Sizin evde kimin sözü geçiyor?
Hem bu bal eritme ki yazılara konu olmuş:)

Urfa’nın isotu dışında; Maraşın kırmızı biberini de tavsiye ederim! Maraş biberi kırmızı ve tadı daha farklı! İsot daha koyu renkli; aroması bol!
Biberinizin ağzını kapayın ve buzdolabında saklayın! Ayrıca kısa sürede tüketmeye bakın (çünkü taze taze kullanılması gerekiyor)
Nereden biliyorum; bir eniştem Maraşlı; bir eniştem ise Urfa’da. Gelirken ayrı ayrı getirirler oradan biliyorum:) Bu arada afiyet olsun!

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Ali tarif için eline sağlık.Bizim anlayacağımız şekilde olmuş.Artık gerisi kolay.Lakin senin bu bir ay lafını duyunca mideme kramp girdi.

Bir de dost tavsiyesi.Bu gidişle yenge seni kapıya koyar.Haklı da.Sen malzemeleri eve koymaya başladınya,artık arkası gelmez.Fakat maçoluğunu da takdir ediyorum.Etrafımız hormonlu erkeklerden geçilmiyor.Kadınlar uyandı artık organik erkek istiyor.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Demet hanım gerçekten ilginç bir durum eskiden her evde olması gereken dikişmakınalarının alayı bir gün erimeyi bekliyor. Ama genede kimse makınasına kıyıpta hurdayada atamıyor.

Bal eritmeye en son bir yer buldum, tabiki şimdilik, bakarsın iç işleri bakanı yeniden başka yere sürmezse. Evde tabiki benim sözüm geçmektedir başka kimin sözü geçsinki.

İsot konusu çok sakat kokusu bile yakıyor, benimde niyetim kavanozlayıp buzdolabına atacagım. Öyle taze taze isot bitirilmesi gazına da yokup yanmaya hiç niyetim yok. Lazım oldukça müracat edilecektir.

Yusuf tarif zaten kolay, fakat insanların okuyarak anladığını henüz görmedim. Bazılarına göstererek öğretmek daha kolay, zaten bunada uygulama diyoruz. Bir ay şurup için büyük bir süredir. Normal şurup iki üç günde ekşimektedir. Arıya verdin arı zayıf ve şurubu alamadı içerside dışardan sıcak şurup ekşiyip arıları hastalandırır. Genede fazla arısı olmayanların taze yapmaları daha uygundur bana göre. Yani benim 5-10 kovan arım olsa
akşam yapar ertesi gün servislerim.


Benim bu işlere maçoluğunu karıştırma::))

http://urun.gittigidiyor.com/AYFER-KAUR-KREM-TARTAR-85-GR_W0QQidZZ15582273

Bu linki birisi bana atalı bayağı oldu bende dedim bu benle kafa buluyordiye yorumunu sildimdi, bir baktımki krem tartar gitti gidiyor da ::))

Demirsoy dedi ki...

Kırmızı biberde gözle görülmeyen küflerden dolayı "Aflatoksin" isimli madde oluşuyor.
İhraç edilen kırmızı biberlerimizin geri gönüş sebebi buydu.
Taze tüketilmesi gerekir ya da çok iyi şartlarda muhafaza edilmelidir.