5.02.2009

İNVERT ŞURUP YAPIMI

İnver şurupla tanışalı pek fazla bir zaman olmadı. Bu şurupla alakalı sorulara cevap vermekten bıktım ve dün akşam filimi başa aldım, bir daha invert şurupla alakalı soru soran olursa ....;,:::)))

Kütüğün dünkü haliydi.4/2/2009. Salkım filan kalmamış ve havalarda acayip ısınmaya başladı.

Bu kütügü açtıgımdaki ilk görüntü, daha iki gün öncesi arıların uçmasına rağmen büyük bölümü salkımdaydı. Şimdi ise salkım filan kalmamış görünüyor.

Gelelim invert şurubun yapılmasına.Bu şurubun orjinal tarifi Ali Şekerli abimizin blogunda var. Ve bu tarif ünüversite araştırmasıdır, herhangi birinin kafasından uydurdugu bir tarif degildir bunu belirtelim.



Tarifte derki 4,5 litre suya 3,5 kilo şeker katılıp kaynadıktan sonrası ise birbuçuk çay kaşıgı tartar kreması katıldıktan sonra yine 20 dakika kısık ateşte kaynatılmasıyla yapılıyor.Bu orjinal tariftir.Burada bir tecüme hatası oldugunu sanıyorum ısı konusunda.Bu orjinal ölçülerde bu işi yaptığınızda kesinlikle 102 dereceyi geçemeyeceksiniz hatta 102 dereceye ulaşmak imkansız.Tarifte 117 dereceyi geçmeyin diye bir ibare var onun için bu açıklamayı yapıyorum aşagıda filimdede görülecek bu durum.




Ben kışın kütüge verdiğim invert şurup bu tarifte yapılmadı çünkü çok sulu olmasın diye, kaynama ve tartar kremasında sorun yoktu ama su ve şeker oranları farklıydı. Ben genelde kışın yaptıgım inverte iki kilo şekere bir litre su koyarak bire bir şurup ayarında koyu invert şurup elde ettim.Kış günü fazla sulu şurup iyi olmaz diye düşündüğümden.
Şu an yaptığım şuruplar ise baharda teşvik şuruplamasında kullanacağım.4 kilo şekere 4 litre su koymaya başladım. Bu konuda bir çok soru sorulmasının nedeni olayları tahlil edemeyenlerden kaynaklanmakta. Şurp miktarını litre olarak hesaplayıp her 3 litreye 1 dolu çay kaşığı krem tartar katılmalı.

4 kilo şeker 4 litre su = 6.4 litrelik karışımımız kaynamaya başladığında tepeleme iki çay kaşıgı tartar kremasını katıyoruz.Bir reaksiyon oluşuyor bu fazla sürmüyor.Sonrasında ise ocagı kısıp tencereninde kapagını kapatıyorum, ara sıra şurubumuzu karıştırıyoruz sonuçta 20 dakika sonrası ocak kapatılıyor ve sogumasını bekliyoruz.

Şu an ocak kapatılmış ve 20 dakika kaynamış invert şurup sogumayı bekliyor .Bu işi yaparken defalarca ölçüm yaptım bu ölçüde 102 dereceyi olmuyor .2 kilo şekere 1 litre su koyarsanız derece bu sefer 104 oluyor.


Makaledeki 117 derece olayı ise kafanızı karıştırmasın, o invert kek yapımında lazım. İnvert kek yapılırken 3 kilo şekere 660 ml su konuluyor(Burada ısıyı kontrol altına almazsanız 150 dereceyide bulursunuz). Kek konusunda ısı çok önemli, invert şurupta ise ısı yükselmesi yok.

Bu invert şurubun en büyük kolaylıklarından birisi bol miktarda yapılıp bekletilebilmesi.Lazım oldugunda ise hemen elinizin altında bulunması büyük avantaj. Hele devamlı beslenmesi gereken kovanlar için süper oldu. Soguduktan sonra su pet şişelerine dolduruyorum. Biriktikçede arılıga aktarmaya devam.

Aşagı yukarı her akşam şurup yapmaya başladım, tencere işimi görmememeye başladı.Bal tenekelerinden birisinin üstünü açıp daha büyük miktardaki invert şurubu bir seferde yapmayı planlıyorum.




Buda invert şurup filimi.

Şimdi kesin doktor yukardaki noktaları sorar, o sormadan yazayım::))

Noktalı yere "oyarım" kelimesi konulmalıydı.

İnvert şurup için daha çok bilgi alt linklerde vardır.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=716.msg5150#msg5150

Bu haber yaklaşık 30 bin kez okunmuştur...
http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=230.msg5307#msg5307

19 yorum:

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Şimdi bu iş oldu burada her kezde kafaya yazdı sıra tarterik krema bulmaya kaldı sayende uygulayacagız ha en güzel oyma granite olur oda çok nadir bulunur

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ali Osman abi bu şurupla yaklaşık olarak bir yıldır uğraşmaktayız. Defalarca yazıldı çizildi ve hala bu konu hakkında sorular alıyorum. İnsanlarımız bir acayip bu kadar bilgi olmasına rağmen gene telefon eden var msn den soran var. Tarif bu isteyen kullanır isteyen kulanmaz. Gerisi herkesin kedi bilecegi iştir.

Bu arada bu şurubun limon ilede yapıldıgı yönünde Ali abinin açıklamaları oldu, kaçıranlar yeniden siteye baksınlar.Yaklaşık 4 litrelik şurup için bir limon sıkılarak, suyunun tartar kreması yerine kullanıldığını yazmıştı.

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

Ali bey invertiniz hayırlı olsun
invert şurubu 84-85 yıllarında ben bilmeyerek yanlışlıkla yapmışım yalnız krema yerine limon tuzu eya limon kullanıyordum daha sonra tanıştığımız arıcılar bunun yanlış olduğunu soylediler şekerin kaynamaması lazım dediler sadece suyun kaynayacağını ve su ılıklaştıktan sonra şererin katılacağını soyleyenler oldu
ee şimdi ise benim bilmeyerek yaptığım şurup doğrusuymuş gülermisin ağlarmısın bakalım daha hangi doğrular yanlış çıkacak

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Ali kardeşim Şekerli abimiz tartarik asitle olmayur o şarap yapımında kullanılıyormuş bizim tattar kremasi kullanmamız gerekir diyor bende tartarik asid var ne olacak şimdi.Tartar kreması nasıl oluyor oda tozmu yoksa krema gibi bir şey mi?.

Birde limon tuz ile yani sitrik asid ile olurmu sen epey deney yaptığın için soruyorum sonra noluyor ya ....,noktalı yerler falan dvostamıyız karşında perez mi var be.

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi invert sirke oluyormu yapabilirmiyiz bu konuda bilgin varmı ayrıca sizde harman ne zaman bu konularda bilgi verirsen sevinicem:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet abi arıcılıkta olduğu gibi diğer konulardada tutucu bir Milletiz::))
Bizim geleneksel arı beslememiz kek ve önce kaynatılan suyu ocaktan indirdikten sonra şeker ilave edilerek yapılan şuruptur, başkasına asla musade etmeyiz::)))

Bilim adamnlarımızda işi çözecegine biraz daha işi yokuşa sürmek için, tamamen invert şurupla arılara bal yaptırılan bir araştırmayı sitesinde yayınlayarak dahada suyu bulandırmıştır::)))

Biz invert şurupla arılarımıza bal yapmayıp arı beslemesinde kullanacağız.

Bu detayların altını çizmek gerekir.Sonuçta bilim adamlarımızda bu tür araştırmaları yurt dışı kaynaklı tercüme ediyorlar, demekki daha önemli konuları tercüme ettiklerinden daha buralara kadar gelemedikleri anlaşılmaktadır. Bilim adamlarımızın nerede oldukları yada buraya ne zaman gelecekleri henüz bilinmemektedir::))

Bu işlere karşı çıkanların asıl gayesi sağlık filan degildir daha önce bunları yazdık.

Zafer abi aman sen rahat dur gerekirse şen normal geleneksel şeker şurubu filanda yapma::)))

Aslında Ali abimiz yazmadı tartarik asidin şarap yapımında kullanıldıgını.Aslında biz bu konuyu kendi aramaızda konuştuk, tartar kremasıyla tartarik asid aynı şeyler olabilir ama bu işi tam bilen bir kişi yok malisef ülkemizde.Böyle oluncada insanın içine şüpe giriyor o zaman tartarik asitten uzak durulmalı denildi. Tartarik asidin yurt dışındaki adı ise şarap taşıdır. Ankaradan biri bana bir meil atmıştı bu asid şarap fıçılarında oluşuyor diye her şey birbirine girmeden geri geliyoruz.:::)))

Abi tartar kremasıda toz.
Abi sitrik asitle kek yapılıp sonra çırpılıyor onu ben hiç yapmadım.
Fakat sen invert şurup yapacaksan abi bundan sonra sadece limonla yap. Mesala 2 kilo şekere 2 litrede su koy, kaynadıgında ise bir bütün limonun suyunu içine kat ve 20 dakika kaynat alsana invert şurup.

Abi o noktalı yerler bir sürü soru soruluyordu, sorulmasın dedik dünya soru sormuşun ilk oyulacaklar listesindesin haberin olsun::))
Ne davosu yaw::))

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Yukarıdaki yorumu videoyu seyretmeden yazmış
tım çünkü benim bilgisayar videoları bazen açmıyor
neyse şimdi seyrettim benim yaptığım şurup değildi kekti ondan dolayı biraz koyu olsun diye fazla kaynatınca.... 128 c.çıktı
yoksa şurup bu şekilde yapılınca ısıyı kontrol etmek tabiki mümkün.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yav iki yoruma cevap yazana kadar iki yorum birden gelmiş::))

Zafer abi senin daha önce ne yaptıgın hala tartışılır oraları aman karıştırma.Şurup yaparken ısıyı kontrölede gerek yok, çünkü ocagı az açsanda çok açsanda 102 dereceden yukarı çıkmıyor.
Bu arada listenin ikinci sırasınıda aldın haberin olsun.::))

Muhteşem abi sen iyimisin be.Bu invert şurupların 6 ay gibi bir kullanım süresi var. Ali abiyede sormuştum sen en uzun süre ne kadar beklettin bu şurubu diye bir ay demişti.Anlayacagın bu şuruplar 15 güne kalmaz arılara sevis yapılır be yav.

Şimdi harman gibi şeylerle kafanı yorma, harman harman zamanıdır. Heralde anlatabilmişimdir selamlar saygılar::))

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

Oldu ali bey ben 24 yıl geriye gidiyorum zaman tüneli baya zevkli
geçmişten size haberler getiririm giderken varrova ilaçları götüreyimde bana teşekkür etsinler

hakan dedi ki...

Allah razı olsun.

Bu invert şurup konusunda son sözü söylediniz.

Neticede herkesin şeker fabrikasından invert şurup alma durumu olmayabilir.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Son sözler söyleneli çok oldu.İşi olmadık yerlere çekenlere bu haber kapak olsun diye yazdım bunları.::)))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Çoktan beri tanımadığım ve bilmediğim kişilerin yorumunu yayınlamadan siliyorum.

Malisef bilinmeyenlerin içinde sende varsın. Ondan dolayı yorumlarını sildim.
Evet haklısın insanlık konusunda sıfırım.

hasbi akyol dedi ki...

s.a.ustalar___
ya ali abi insan soru sormak istemesin yeterki illa buluyor:))geçen gün gittim büyük bir aliminyum kazan aldım invert şurup yapmak için .senin bu ölçüleri 4 lt su,4 kg şeker,i ..8+8 veya 12+12 olarak yapsak ocağa kazanı atıp bir seferde olayı bitirsek nasıl olur?...sen yinede bu soruyu noktalı yerlere koyma hocam soru biraz mantıklı ::)))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

::))
Hasbi'cim çok güzel olur.Daha önceki verdigimiz ölçüler herkesin yapıp deneyebilecegi ölçülerdi.

Bende bir kazan düşünüyorum, bir çuval şekeri bir seferde invert etmek için.Dörtlü ocagı kapsayacak, dört gözüde yakıp işi daha çabuklaştırmak için yani::))

Daha sonrasındada bir tanker alıp invert şurup servisleri yapacam sevgili arıcılarıma::))

Yüksek miktarda invert şurup yapılacaksa, önceden suyu kaynatıp sonra şekeri içine katmak daha kolay.Yoksa şekerin üstüne soğuk suyu doldurdunmu karıştırmakta ilk başlarda sorun oluyor.Önce su kaynamalı sonra şekeri ilave etmeye başlarsanız şeker dibe inene kadar erimeye başlıyor karıştırma işide kalmıyor.İki sefer karıştırdınmı bu durumda kazanın dibini görmeye başlıyorsun.

Kolay gelsin.

BAHTİYAR KOR dedi ki...

Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim uzun süre tanımadıklarından olabiıirim kendi arzun bilir selamlar kolay gelsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Bahtiyar abi kununun senle ne alakası varki böyle yorum yazdın.

Hiç tanımadığımız insanlar var kimi kafa buluyor kimiside samimi olabilir ama ben tanımadıklarımın artık yorumlarını yayınlamayacam yazmışım.

Millet bir acayip oldu, kendi kendisine gelin güvegi oluyor.

Dogan canli dedi ki...

Ali abi sağol. güzel bir anlatımla bizlere birşeyler öğretiyorsun. Bende yeni başadım arılarla uğraşmaya işim gücüm internette yeni birşeyler öğrenmek.

şimdi bu invert şurubu yapmak kolayda tartar kremasını nereden bulabilirim. şimdi çankırıda görev yapmaktayım.

Doğan ÇANLI
dogancanli454@gmail.com

Unknown dedi ki...

ali bey merhaba ben hidayet adiguzel malatyadan yaziyorum vidyolarini ve yazilarini takip ediyorum inverdide iki senedir yapip veriyorum size tesekur ediyorum bilginizi paylastigniz icin

Unknown dedi ki...

bilgilendirdiniz bizleri tesekkur ediyorum.