14.04.2009

AYVA ÇİÇEK AÇTI YAZMI GELECEK ?

Bu karniyolun resimleri 8 nisan 2009 da çekilmişti. Şu an pazar günü itibariyle bu çıtanın örtülmesi bitirilmişti. Anaarıda erkek yumurtalarını basmış. Bu erkekler 40 gün sonrası saf karniyol erkegi olacaklar, bu aradada eşleşme olgunlugunu kastediyorum 40 gün derken. Bu sene bol bol erkek boyayacagım. Saf lazımya, bazıları dalga geçsin bakalım. Kendileri bahsettikleri anaçları ne kadar safsa artık. Kendileride aslında dediklerine inanmıyorlarda, tükürdügünü yalamamak var işin ucunda. Arı ıslahı yapıp yıllarca bunun üstünde çalışanlar işi bilmiyorda, önüne gelen arıyı efsane yapıp işin içinden çıkmaya çalışılıyor. İnşallah kör düğüm olmadan içinden çıkarlar.
Pazar günü İsmail Taşer ve amcası geldiler. Daha önceden konuşmuştuk karniyol larvası istiyordu. İnşallah tutmuştur getirdigi arı çok azdı. Tutmazsa bir daha gelir benim için hava hoş. Hem arıların saldırganlığından çekiniyor hemde arada kafkas larvasıda istedi. Gözünün önünde bir karniyol melezini paketledik, arı bırak saldırmayı çıtayı terk etmiyor genede başka ırklar peşinde.Paketledigimiz kovan açık çıtalarını yolda kaymasın diye çiviyle çakıyoruz bir arı kalkıpta sen ne yapıyorsun dese bari.
İsmail işi öğrenmek için devamlı karşımızda durdu ne öğrenecekse artık. İsmail'in amcası ise dediki ben çok eski arıcıyım ve arıcılar bildiklerini kimseye söylemezler, söylemedikleri gibi birde arılıklarına giremezsin, çünkü arıcı onu arılıga sokmaz. Bir çok şeyi yeni gördüm sende. Oktay'da misafirlerim arasındaydı, oda dediki hatası olursada aman ben bu hatayı yaptım siz yapmayın diyede yazar dedi::))
Fakat işin doğrusunu söylemek gerekirse hala bilgiler saklanmaya devam ediliyor. Hadi bilmeyenler haber diye resimleri paylaşıyorlar. Ya ben bu işi bilirim diyenlerin sitelerinin sonuna doğru bir gidin işinize yarayacak bir bilgiye raslayacakmısınız. 5 haberde bir bilgi ver 10 haberde arıcının işine yarayacak bilgi ver yok. Ben magazinlerin içine bile arıcıların işine yarayacak bir şeyler eklemeye çalışıyorum. Siteler ortada herkes filimi geriye doğru bir sarsın kim neyi paylaşmış bir bakın bakalım. Birde bilgi paylaşanlara saldırılar oluyor bunlarda yetmiyormuş gibi. Pazar günü yaklaşık tüm kovanlarıma bakımlar yaptık. Ne yaptıysam misafirlerimde gördüler, zaten en iyi egitimde görerek uygulamalı egitimdir. Ülkemizde bu eksik.
Bir ara tam işlere ara vermişim larva tarnsferi yapacagım diye, hacı abi demezmi yemek hazır diye. Hava soğumaya başladı arada yemegi yedik, hacı abimde benim yanıma oturmadı sen kontrolden çıktın benim yemeklerimide yersin diye. Güzel bir gün olmuştu, yemekten sonra larva tranferlerini yaptık ve misafirleri yolcu edip kalan işlere devam edildi, kendimde bu sene ilk defa larva tranferine başladım.
Yusuf Şimşak arılarım su alsın diye bir suluk yapmıştı. İçine düşen bir sürü arıda telef olmuştu. Bende kendisine dedimki bir suluk var, ondan yaparsan hiç arı boğulmaz. Nasıl dedi, bende dedimki nasılsa Yalova'da kereste bol gittiğimizde hemen yaparım. Tabiki zaman yetmedi. Birde resimdeki ıhlamur keresteleri pek işlerine yaramıyormuş. Alabilirmiyim dedim ne kadar alırsan al dedi Yusuf ama arabada yer yoktu. Biz kereste diye kaç takla atıyoruz adamın begenmediği ağaca bakın.Genede 15-20 parça aralara sıkıştırmışım. Şehir içinde arılarınız varsa suyunu siz vermelisiniz. Yada bazı susuz yerler oluyor. Yalovadan gelen kereste parçalarından arılarım için iki adet suluk yaptım.
Tabana iki parçayı birleştirdim. Taban genişliği 18 cm oldu, ne yapayım kereste bu kadar. Yükseklikte 7 filan heralde. Uzunlukta 88 olması lazım.
Yanlarınıda deniz tutkalıyla sıkmışım, daha açmadanda sık olmak kaydıyla vidaladım.
Hacıya kalırsak bu sistemde su durmaz akarmış, henüz sulugun son halini görmedi. Daha önce anlatmıştım kafasına yatmamıştı.
En sonunda bu akşam suluklar tamamlandı.Metro kovanların katlarını tamamladım birde son gelen janter memelerini kullanmaya hazır hale getirmişim. Resimde sulugu ve içindeki delikli su kontrasını görüyorsunuz. Kontralarda beleş, Tunç bölme tahtası yap diye Cemil ustaya getirmiş, ustada demişki bunlardan olmaz. Kenarda duruyorlardı ne güzelde yakıştılar suluga.
Suyu doldurdugumuzda dipteki kesilmiş kontralar yukarıya kalkacaklar. Arı rahatlıkla bu parçaya konup suyunu alıp gidecektir. Bu sistemde hiç arı boğulması olmaz. Bazı yerlerde meydan şerbetlemesindede bu sistem kullanılır. Tabiki civarınızda sizin arınızdan başka arı varsa yagmaya neden olabilirsiniz. Meydan şuruplaması her yönüyle sakat bir sistemdir.
Almanyadan gelen paketler yüzlüktü,
janter parçaları yüzüç çıktı. Almanlar üç degil bir fazla bile vermez ama yanında çalışan bir Türk'mü var bilemiyorum.::))Janter ekipmanlarım kullanılmaya hazırlar. Zaten pazar günüde elimde hazır olanları kullanmaya başlamıştım.
Bu parçaları en iyi zımbayla tutturuyorsunuz. Daha öncekileri cam çivisiyle çakmıştım memeleri çıtadan alırken dipten çıkmıştı. Şimdi artık o sorun kalmadı.
İki gündür arazi çalışmalarındayım. Bir yerde mola vermiştik beyaz çiçekli bu ne diye yanına gittiğimde ne göreyim ayva.
Hemde çiçek açmış::))
Yaz geldi be.

7 yorum:

Unknown dedi ki...

selamun aleyküm bakanım kolay gelsin hayırlı işler yeni sulukların hayırlı olsun yazın sizin oralara geldiğine sevindim bize daha gelemedi değil ayva henüz kirazlar bile açmadı.

Unknown dedi ki...

Ali abi valla ne diyelim her şeyi ile örnek oluyorsun bizim gibi acemilere suluklar çok güzel olmuş kolay gelsin.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Bakanım.

Yaptığı yanlışları hala yazamayan arkadaşlar var tesbitine katılıyorum.Keşke bazı şeyleri aşabilsek şu hatayı yaptım neden acaba sorusunu sorabilsek.Suluk konusuna senin verdiğin fikirden yola çıkarak bir çözüm getirdim.Bunu yakında sizlerler paylaşacağım.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

ALİ BEY Bakıyorumda işleri bayagı yola koymuşsun sende yeni moda janter uygulamaya hazırlıklar yapmışsın ve ben seni bilirim doktor hariç her keze bilgi verir doktora uygulamalı gidersin TEK kelime eline diline sağlık senden çok şey öğrendik allah senden razı olsun , sulugunda güzel olmuş nice mutlu günlerde kullan kolaygelsin

muhteşem turunç dedi ki...

Ahh ah benim piliçleri gördü ya gene gelir uygulamalı derse.. Uydurur gene bir şeyler şu olmamış bu olmamış der ben epey bir süre belimi doğrultamam:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Asım abi aleyküm selam. Merak etme yakında sizede yaz gelecek.

Emrah kardeşim, insanların hedefleri öenmlidir. Benim hedefim ülkemiz arıcılığına katkı. Sazan gibi her yere atlayıp bu olmamış diyenler var. Peki olmamışsa sen niye yaptıklarını şimdiye kadar paylaşmadın. Olay gelip suluga dayandı yorumlarda, ben diyorumki herkesin sitesine gidelim sayfanın sonuna kadar paylaşılanları bir bakalım, sonra bir daha basalım butona böyle böyle bir kaç sayfa geriye bir gidilsin kim ne paylaşmış. Anlatmak istedigim biz veya ben bu işi biliyorum diyenle, ben bu işe yeni başladım bir şey bilmiyorum diyenlerin arasında bana göre kesinlikle fark yoktur. Neden yok, acemide resim paylaşıyor, işi bilirim diyende resim paylaşıyor. Bilgiye gelince ortada resim görüntülerinden başka bir şey yok magazine devam.

Yusuf kardeşim bir insan hiçmi hata yapmaz, tabiki hatalar olacak. Arıcılıkta bir çok şeyi deneme yanılmayla öğrenerek yolumuza devam ediyoruz. Fakat birileri hiç yanılmıyor, lafa geldigindede her şeyi biliyorlar.

Aliosman abi bu sene ne kadarda işleri yoluna koysam, planladığım bir iş var onu başarmadıktan sonra rahatım yok. İnşallah yakında denemeler başlayacak. Türk arıcılığına yeni bir çıgır daha açmak istiyorum. Öğrenmenin ve öğretmenin yaşı yokmuş, ama doktoruma genede kıyamıyorum. Gene yazın sagıma giderim diye düşünüyorum, kafesteki piliçler bir ötmeye başlasın hele.

Muhteşem abi, piliçlerin ötecegi günü iple çekmeye başladım. Kafeste kaz gibi duruyorlardı. Ustanın işi çıraga bahane uydurmaktır. Sen bu işi öğrendin dedinmi ben yeni çırak nerden bulacağımki. Unutmadan, zaten senin kovanlarıyın neresi doğriki.::)))

Unknown dedi ki...

Ali abi kolay gelsin,bakıyorum da işin çoğunu yapmışsın tebrikler.
Arılarının su ihtiyacı için yaptığın suluk güzel olmuş hayırlı olsun.
Çalışmalarında başarılar ve bol ballı bir yıl diliyorum.

Selamlar saygılar.