23.07.2009

TEMMUZ AYIDA BİTİYOR

Sayın Dr.Muhteşem Turunç. Herkes tanımasa sanal arıcıların tanıdıgı bir yüz. Meslek doktorluk olmasına rağmen, daha rahat yaşamak için ek işler yapmaktadır. Bunlarıdan bir kaçı, arıcılık, bahçıvanlık ve en son başladıgı iş ise münübüsçülükmüş::))
Şimdi köşeyi döndü işte ::))
Durumları sordum renk vermiyor.
Gebze belediyesi personeli ve aynı zamanda Gebze bal üreticileri birlik üyelerimizden Özcan Tat. Rize'li ve bunlarda da kütük kovan tutkusu mevcut. Kendi apartmanlarının beşinci katında mükemmel bir kovanları var. Kütük karakovan ağzına kadar arı doluydu. Şimdiye kadar bü güçte karakovan görmemiştim, maşallah süperdi.
Geçenlerde memleketine gitmişti bir kütük daha getirmiş. Dikine duran sopadan ileri gitmemek gerekiyormuş. Dik sopadan ilerdeki ballar kütükteki arılarınmış. Aslında bunlarında iki tarafı açılsa iyi olur, iki üç yılda bir tersten açıp peteklerin yenilenmesi gerekir.
Banada çatıda bir yer açtı sağ olsun. Damızlık kovanlarımız kalabalık kovanlar içerisinde tutmak istemiyorum. Hepsinin bir noktada olmasıda benim işime gelmiyor. Şu an zaten 4 ayrı yerdeler.
Bu resimde flaş patlamış.
Kütük kovandan bir görüntğ daha.
Geçenlerde bir çok kovanda erkek üretebilmek için çaba sarfetmiştim. Almanyadan gelen iki F1 güzel erkek yumurtası attı. İyide sevindim, iki çıtaya yakın sırf erkek birde erkelerin azaldıgı bir zamanda süper olacaktı.
Hatta doğal saflar bile yakalarım diye düşünmekteydim.
Dünkü kontrollerde gözlerdeki yumurtaların işçi arılar tarafından iptal edildigini gördüm. Başkası dese olamaz diyecem ama önceki resimler bunlardı dünkü kontrollerde bir tane ne larva ne pupa nede yumurta var. Sizin gözünüze dizinize dursun diyecem ama arılarda sezonun bittiginin farkındalar niye durup duruken erkeleri istemesinlerki.
Anaarı üretimlerinde erkek üretimide yapılmalı. Şimdiye kadar erkelerin üretimiyle ilgili özel fazla bir şey bilmiyorum. Başka bir kovandada erkek yumurtaları vardı, o çıtayı başka kovana almıştım, o çıtada erkek yavrular kapanmış. Fakat bu çıtalardaki kadar fazla degil. Şimdi diyorumki keşke yumurta atılır atılmaz çıtayı anasız bir kovana verseydim diyeceklerdiki bunlar bize lazım. Buda ayrı bir tecrübe oldu, gene kazıgı yedik tabiki. Yada kazık eşittir tecrübe denilebilir.
Erkekleri biz sadece üretiriz, bunun kalitesini ölçmemiz ise imkansızdır. Anaarıyı nasıl işçiler besliyorsa erkek arılarıda işçi arılar beslerler. Kovanlardaki hiç bir erkek arı için bu kalitelidir veya vasıflıdır diyemezsiniz. Almanyada izole adalarda bile her taraf karniyol arısı ve karniyol erkekleri. Kaliteli ve vasıflı erkek seçmenin yolu büyük balonlarla yapılıyor.
Yanlış duymadınız balonla.
Büyük balonlar şişirilip, bir tarafınada eşleşmemiş bakire anaarılar bir kutuyla bağlanıyor. Kutunun içinde kafesli anaarılar var.Balonu bırakmaya başlıyorlar çok uzun bir ip gerekiyor. Balonu erkeklerin uçmadıgı bir zamanda bırakmak gerekiyor, yoksa balon yükselirken daha yükseklere çıkmadan erkeklerin girip çıkamayacagı yer dolar.
Balon çok yüksekteyken, bakire kraliçelerin kokusunu duyanlar tırmanışa geçiyorlar. Balona ulaşanlar, balona bağlı olan ve içinde anaarıların bulundugu yere girme imkanı buluyor, giriyor fakat geri çıkamıyor. Balon indirildiginde anaarıların oldugu bölüme toplanan erkeler güçlu ve vasıflı kabul edilirler.
Geneldede damızlık erkeleriri bu şekilde seçiyorlar.
izole olmayan bölgelerde ise, istenilen anaçların erkek olacak yumurtaları takip edilir, erkeklerin çıkacakları tarihte kovan açılır yeni çıkan erkeler aynı işçiler gibi soluk olur onları boyarsınız. Erekek arılar ergenleşip uçmaya başaldıgında tüm kovanlara girebiliyor.Yukardaki işlemi yaparsanızda istediginiz erkeler boyalı olanlardır.
Tabi biz daha ülke olarak zaten oralara gelemedigimiz gibi fert olarakta işlerin başındayız.Bunları bilim adamlarımıza da öğretiyoruz, devir tesine döndü, onlar bize bilgi vereceklerine biz onlara veriyoruz.
Ah be anaarı sen beni anlıyorsunda yanındakilerede anlat biraz, boşuna yumurta atma, birazdan yanındakiler yumurtaları yok ediyor.
Bu arada bir Şarkımı türkümü vardı, hani börekler açarım sana diye::))
Bizimkisi ise sana kebaplar söylerim demnektedir::))
Eee sağım yaklaşıyor, bu iş karışık kebapla falan olmaz tabiki.
Kebabllarıda ziyan etmemek lazımdı, bende ziyan etmedim.
Bu arada bana kebap ısmarlıyorum diye kendiside götürdü gene. Çok hafif yemesi gerekiyor ama önüne gelenide götürüyor. Neymiş efendim can bogazdan gelirmiş.
Bunu unutma can bogazdanda çıkar::))
Özcan Tat'a ait kütük karakovanın filmi.

8 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Nedir bu doktorumun senin elinden çektiği.Adamı açlıktan bir deri bir kemik bıraktın yine hala hıncını alamadın.Acaba diyorum seni ofsayta düşürdüğü bir resim vardı, sebep o mu ola !

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf kardeşim maçlarda ofsayıt mutlaka olur. Önemli olan maçın sonunda galp gelmek. Bizim zaten durumumuz ortada ne kadar ofsayıta düşsekte maç sonu fark atarım be::)))
Maksat bazıları sevinsin::))

Sebep soruyorsun asıl sebep bu linkte gizlidir.
Geçen sene bal süzüyorum, beyefendide yardıma gelecekti bak nasıl yardımda bulunmuş.::)))

Bunun o kadar sabıkası varki bu en ufagı::))

http://ariciilkyardim.blogspot.com/2008/07/internet-kafelere-de-girdik-bu-yata.html

Unknown dedi ki...

Ali abi muhteşem abiye münübüscülük
yakışmış,kovanlarını rahatlıkla taşır artık.
Kütük kovanların görünüşü çok güzeldi maşallah,çalışmalarında başarılar dilerim.
saygılar.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,muhteşem abi herhalde mobil arıcılığa başlıyor.Herkese kanaatimce gol attı.Damızlığa yer buluruz.Arılığımız açık.Özcan beyin karakovanı hayırlı olsun.80 binlik gibi maşallah.Muhteşem abi ızgaraları götürmesinden formda olduğu belli.Bülent Tahmas isminde bir arkadaşım var.Dede sini Doktora götürüyorlar.Muayeneden sonra doktor amca şunu yeme bunu yeme diye saymaya başlıyor.Arkadaşımın dedesi diyorki saydıkların yemesem ölmüyecekmiyim.Doktor öleceksin diyor. Dedesi diyorki ben yiyem hiç olmassa tok öleyim.Sağlıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet emeklilik böyle bişi olsa gerek, istedigin zaman kafana göre takıl kimi istersen git yemek ısmarla evine dön::))

Kütük kovan benim gördüğüm en güçlü karakovandı maşallah demek lazım.

Vecdi abi mobil arıcılık filan yaptıgı yok,geçen sene ben bal süzeken o deniz sahilinde kumların içinde yatıp birde diyorki ne kadar gelmek istedim ortak bırakmıyor::))

Şimdi elime düştü abi, yakında bal sagımı var, ne yapacagını şaşırdı, yekında gene gelir::))

Abi birde evde yiyemiyor yemek içinde arazi olabilir bak şimdi aklıma geldi sagım işi gene bahane olmasın????

Arıcı 07 dedi ki...

Ali Bey;Çok güzel söz."Can Boğazdanda çıkar"Aç gözlülüğün sonunu iyi açıklıyor.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Doktor bence sagımda yine denize kacacak seni rüşvet besiye çekmiş, kendine münübüs almış güzelce tatil yapacak bizde arı peşinde koşalım bence sen bu tuzaga düşme. doktorun bal bozumuna bizide çagırda yardıma gelelim
kolaygelsin

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Aliosman abi doktoru kimseye yedirmem::))