11.09.2009

10 EYLÜL 2009 AKAM SIĞIRLIK MEVKİSİNDEYİZ

Ormana dün gelecektik olmadı. Olmama nedenlerinden birisi bizim hacı kekeleri paketlememiş. Bu günde İstanbul'dan Osman Ünal aradı, diyorki arabaylan gelsek ormana girip çıkabilirmiyiz , hayırdım dedim arıların kontrol edecegiz bir şey varmı diye. Dedim girip çıkabilirsiniz ama ben akşama ormanda olacagım ben kontrol ederim. Kendi arılarımıza girmeden arkadaşlarımızın arılarını bir kontrol ettik. Arılıgın sonuna doğru biraz su sol taraftan sag tarafa geçmiş fakat o kadar önemli bir durum degil. Aynı resimdeki görüldügü gibi. Alın arılığınızın son durumu burada sorun yok.
Bizim bulundugumuz Gebze ve ormana İstanbul'a düşen yagmur düşmedi. Gerçi İstanbul'a yagmur degil afet düşmüştü. Biz bu sene zaten Trakya'da afet yaşadık. Afet oldugu bölgede kimseyi ayarmaz, iyi, kötü, yaşlı, genç hiç farketmez bu Allahın adeletidir.Sonuçta burası geçici olarak bir süreliğine kaldıgımız bir dünya hanı.
Afetlerde çeşit çeşittir ve hep düştüğü yeri yakar, afete ne kadar hazırlıklıyız orası meçul.
Gerçi afetlerdede yapılacak fazla bir şeyiniz olmaz.
Afet madurlarına geçmiş olsun der, gidenlere rahmet kalanlara Allahtan sabırlar dilerim.
Ormana asıl gitmemizdeki gaye arılarımız kuraklık nedeniyle yavru atmıyordu. Birazda kek verdik pek işe yaramadı. Karniol arısı kendi doğal haline bırakıldıgında sonbahar ve kışı bilen bir arı. Bu arı için kendisini bilmez diyenler ne yapıyorda arı yoldan çıkıyor orası belli degil. Şu an karniolların yavru hızı felaket düşmüş durumda. Nedenide polen gelmemesi, dün akşamki kontrollerde polen geldigi görüldü. Havalarda serin ve çiçeklerde devamlı yıkanıyor az bir dopink yapalım dedik. Yarımşar kilo kek dagıttım kovanlara. Ben arılarımı çok besleyen biri degilim. Gebze'deki anaarı üretimindeki kovanlara kek ve şurup veriliyor,yani besleme kesintisiz devam. Gebze'deki arılar yavrudan hiç düşmediler. Demekki yaz kış beslersen arı kendisini bilmiyor.
Hava serin, pürenden yere düşen arılar zor kalkıyordu. Arı kuşlarıda iyice fazlalaştı.
Bazı arılar nektar peşinde.
Bir nektarcı daha. Bu arada fotoğraf makinam iyice naneleşti. Bazı özellikleri yok olmaya başladı. Herhalde görevini bitirmek üzere. bir resim çekebilmek için belki on sefer açıp kapatıyorm.
Yagmur çok az bazı yerlerde birikintiler yapmış. Bir kaç yerde topragı kazdım, ancak dört parmak işlemiş topraga.
Hemen bitişiğimizdeki arılık aramız 50 mt yok. Birde komşu arıları dolaştım gelip giden yok, rüzgar olur kovan kapagı uçar. Bir kovan yağmalanır, civardaki tüm kovanlar sakata gelir. Güneş batmadan arılıktan ayrıldık. Ben misafirlikteydim iftara yetiştim hacı arabasıylan evine iftardan 5 dakika sonra ancak varmıştır. Ramazanda bitti sayılır sayılı günler nasılda geçiyor, bayramada bir şey kalmadı.

4 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Şayet tahminler tutarsa yerde gözüken kovanların geleceğini parlak görmüyorum.Yerin o ivmesiyle beraber yağmur önüne katar diye düşünüyorum.Tedbir almakta fayda var.
Karniolu bizde keksiz bırakmamaya çalışıyorum.İmdi bakacağız o mu bizi kekleyecek biz mi onu !

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf istanbul'a yagan yağmur gibi olursa her taraf risk. Fakat burada 350 kovan var sadece uç kısmında sorun var. Buraya gelebilecek suda 200 metrelik alandaki sular. Yani buraya su gelecekse 200 metrelik alan dışından su gelemez.

Karniol konusunda fazla bir bilmediğimiz kalmadı gibi. Asıl iş ise baharda belli olacak.

Arıcı 07 dedi ki...

Durumlar nasıl Ali Bey ?Ümitsizliğe düşme.Allah yardımcın olur inşallah.Biz Antalya'da 7-8 yıldır kuraklığı yaşadık.Bu yıl biraz iyi gibi ama,sonuç hayırlısı..Seninde dediğin gibi iki günlük misafirlikte haddimizi bilmek gerek.Hoşça kal.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey komşu arıcılar arılarından vazgeçmişe benziyor.Hacı iftarı kaçırırsa,hacı anneden fırça yiyebilirsiniz.Saglık ve esenlikler dilegyle.