30.10.2009

BU SENE İNŞALLAH BAHARA KIŞ İŞİ BIRAKMAYACAĞIM

Dün Cumhuriyet bayramımız nedeniyle tatildeydik. Tatildede arıcının işi hep ne olurki, hava soğuk ve yağışlıysa başka işlere bakılmalı. Hemen geçen seneden kalan tahtalarımız vardı, ne işe yaradılar. Bir kısmını kutu yapmıştım, kalanlarıda kat yapacaktım, kat çok basit bir olay, onu sonra yaparız diyerekten elimdeki tüm tahtaları anaarı kutusuna enledim gitti.
Cemil ve Mahmut usta bana ortalıkta dolaşma, planyayı kullanmıyoruz, tahtalarını orada enine bir çıkar dediler, dedim o zaman bir siper yapınki çalışayım. Ayarı yaptılar ben işe kolyuldum.


Normal şartlarda bu görüntüde tepsinin sağında kesilen istediğiniz parça olması gerekiyor ama oraya siper koyamadık. Tepsinin solunda çıkanlar anaarı kutusu olacaklar, toplamda 60 dan fazla tahta çıktı, her tahta kutunun önünü ve arka yüzünü veriyor. Gene üç gözlü kutular olacak ve her bölme çıkabilecek, bölmeler çıktıgında her kutu kendi başına 12 çıtalık metro kovan haline dönüşebilecek.
Ben sadece tahtaların enine kesimini yaptım, ustalara dedim bir numune yapın, yapmadılar. Yapmamalarının nedeni ise onlarında yetiştirmesi gereken bir işleri vardı. Numuneyi istediğim şekilde yapsınlar onun seri kesimini ben yaparım. Kovan olsun kutu olsun, çıta olsun büyük miktarda yapılacaksa kesin önceden bir tane numune yapılacak, yoksa bir yerde hata olursa ve siz bunu tahtaları dogradıktan sonra öğrenirseniz, gerisini anlamışınızdır.


Balkondaki 62 nolu saf karniyol anaç çoktan beri kafama takılıp duruyordu, geç bile kaldıgımı düşünüyorum. Arı çok zayıftı buna verdiğimde bir türlüde gelişemiyor, zaten gelişmesinide istemiyordum. Kış geliyor ve güçlü olması gerekiyor, hemen kapalı yavru takviyesine başladım.
Birde metroda arı enine yayılıyor, salkım için büyük çıtaların daha sağlıklı oldugu yönünde yazılar okumuştum. 62 Nolu saf karniolu katlı kış salkımına sokmayı pilanlıyorum. Tahtaların enlenmesi bitince birde katlı 8 çıta alabilen metro kovan yaptım. Metroların her boyu oldu , 20 çıtalı katlı olursa 40 çıtalı, 3 çıtalı ve şimdide 8 ve katlı 16 çıtalısı. Heralde ilerde tek çıtalıgınıda yapıp, anaarı kafesi yollayacagıma minik metro kutuları yollarım, anaarı kestirenlere özel diye::))
Bir günü yedik ama bayagıda iş çıktı. Tahtaları biçtiğimde iş hacıya havale edilecek, gezsin bakalım, yakında Gebze'ye düşecek.
Akşam geç vakit eve hareket.
Bu gün ise 30 ekim cuma. Hemen hava iyiyken, yeni yuvalarına aktarıverdim gitti.
Kutu çıtaları küçük ve üzerindeki bal biterse yan çıtalara geçemeye bilirler diye bu katlı kışlatma düşünülmüştür. Normal şartlarda kovan içinde salkım ve yavru karpuz örnegi verilerek anlatılır. Metroda karpuz şekli oluşturmak çok zordu, ançak etli ekmek şekli uyuyor. Şimdi biraz daha yavru takviyesi yaptıkmı, gerisi kolay.
Pembe metroda yayılmışlardı, bocalayıp duruyorlardı, şimdi toparlandılar.
Yeni evlerini begendilermi bilemiyorum. Yavru takviyesi yaptıgımdan içlerinde degişik renkte melez işçiler vardı. Fakat bu görüntüdeki tüm işçiler karniyol işçisi.

14 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Bak çırağın dediğine geliyon işte sana geçen sene dedim dimi kutuyla ana gönder diye ana arı canavarı çok:)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Genelde fail olay yerine ilk gelirmiş, memelekette o kadar fail varki, ilk birisi düştü::)))

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,Ana arıları metronun çerçevesi ile gönderecek sisteme geçki ana arı kayıpları azalsın.Bu seferde yahnı pahalı oldu da diyenler çıkabilir.Eski hacımızı isteriz.Saglıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

gördüğümkadarı ile daha çok düşecek olur merak etmeiyi akıl etmişin tek çıtalık kutuyu şimdiden kolay gelsın vede hayırlı olsun kış mesain.

Adsız dedi ki...

Ali abi;
fotoğraflarda bişey dikkatimi çekti. bakıyorum BALCI reklamını uydu antenine de taşımışsınız. :)) sevgi ve saygılar

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Ben kaç numaradayım acaba:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vecdi abi senin ne işin var bunların arasında::))

Ayrıca kutusuyla anaarı isteyen çoktu, geçen sene anaarı yetiştiremedimki, kutuyla vereyim. Bu sene çok önceden hazırlıklara başladım, inşallah her şey gönlümüzce olur. Bernde eski hacvı olmayınca bahçesine bile gidemiyorum, teyzem vefat etti dişye bir gitti, şimdi de düğünler başladı diyor, hayırlısıyla bir gelseydi, belaya kaldım yav. Bu arada sen eski hacıyı pek tanımazdın karıştırdın galiba, eski hacı Yalova Kurtköyde::))

Asım abi sende fena sayılmazsın hani, bu sene sende üretimde çok anaarı hakladın, sıralamadaki yerin fena degil, ama şampiyon hala yok ortalıkta::))


Çetin balcı tesadüf desem ne dersin bilmiyorumki, köyümün adıda balcı, oda tesadüf ben seçmedimki orada doğmayı::))
Uyduyu satan abimiz, çok sevdiğim birisidir, kendisi Eskişehir'li, Gebze'de ise caddenin en safı, en ihtiyarı ve en garibanıyım espirisine bende bazen ortak oluyorum, saflık bulaşmışki beleşe reklam yapıyoruz.Bende Gebzenin en saf ve gariban, ayrıcada doktordan sonra ihtiyarıyım işte::))

Yusuf'um A.s.

Sen kaç numarasın bilemiyorum, henüz tam sonuşlar belli degil, ama öbür Yusuf'la çekişirsin gibime geliyor::))

Siz ne yaparsanız yapın aranızda, beni bu işlere karıştırmayın::)))

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Türk uğraşılarında başarılar diliyorum.Kolay gelsin.

ÇAYLI dedi ki...

selam tüm dostlara saglıklı ve huzurlu birkış sezonu gecirmeleri dileklerimle saygılar

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

İlhami abi sağolasın.
Çaylı her şey gönlünce olur.
Bizden de selamlar.

Κώστας Ελευθεριου dedi ki...

Nice work again my friend.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

thank you my friend

Unknown dedi ki...

Selam Ali abi,şuan acayip sevinçliyim çok tan beri bloga giremiyordum.Bu sebebden dolayı ne yorumları okuya biliyoruz nede yeni bir şeyler paylaşabiliyordum.Aynı şey senin başına gelmiş tek çare dedin format,bunun sayesinde format atmayıda öğrendim.İlk mesajıda sana yazayım dedim.Ana arı kutuları süper olmuş kolay gelsin.Çırak ustayı geçer demişler senin çırakda seni geçicek gibi...))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah'cıgım hoş geldin. Çıragıma laf yok,Dr. diye söylemiyorum, gayet kabiliyetli birisi. Benim asıl kafamı bozanlar ise hiç bir şey yapmayıp, yapıp gözükürken benimle yarıştıklarını sananlardır. keşke beni geçebilecek kişiler olsalar, o zaman arıcılığımız dahada gelişecektir.


Hep söylemişimdir, baştan sona tüm blokları tarayalım, her 10 haberde bir haber degeri taşıyan neler var diye. Ben tüm tecrübelerimi herkese açmışım, ve bunları paylaşırken bunlar ilerde beni geçebilirler diyede düşünmemişim.Paylaşmayada devam edecegim.


Anaarı kutularıyla yakından ilgilendiğini biliyorum, hatta senin bir anaarı üretici olman için elimden ne gelirse yapmaya hazırım. Ne istiyorsan her türlü destek ve yardıma varım. Saglıcakla kal.