23.06.2010

20 HAZİRAN 2010 NOTLAR

Bu sene işlerimizin yogunluğundan kestane bitti daha ben kestane resmini yeni çekiyorum.
Resim 20 haziran 2010 parza günü akşam üzeri iş bitimi çekildi ve yağmu yagıyordu.
Şile Korucu köyü arıcılarından Hakan ve amcası, bu seneki durumlardan pek menmun degiller. Hakanın amcası cumartesi kestaneden nektar gelişi kesildi dedi.
İkiside güvenlik görevlisi, şu an çalışmıyorlar ve ünüformalar yok.
Arılara girmeden köyde bayagı uzun çay ve sohbet faslı vardı.
Sonrasında rahmetli amcamın bir sözü vardır, belkide ata sözüdür fakat ondan duyardım hep. Lafın harmanı olmazmış.
Ne kadar konuşursan konuş vakit akar gider işeler yatar anlayacagınız bana musade deyip arılarımın yanına gittim.
Geçen haftaya oranla bal geliri yükselmiş, bir öncekki paylaşıma bakarsanız peteklerde ağarma yoktu ama balda gelmişti.

Bazı kovanlarım 20 çıtada çalışıyor, 20 çıtalık çalışamlarada ızgara koymadım. Katta geçen senenin karniyollarından bir anaarı kendisine yumurta atacak boş petek gözü arıyor. Fakat bal akımı devam ederse yumurta atacak yer bulamayacak.
Nektar akımı hızlandıgında birde arıcı arılarının başına uzun süre gitmez ise olacak olan budur. Bal geliyor ve yavru çıakan yere işçiler balı basar ve kovan bloke olur. Bu çıtanın arısını net resim almak için silkeledim. Bal daha su gibiydi dökülüyor.
Geçen haftadan vermiş oldugum erkek çıtası, arılar erkek gözü petek yapmayıp işçi gözü örmüş ve balda getirmişler.
Bu görüntüler oldugunda kovanları zaten fazla karıştırmaya gerek yoktur.
Böyle kovanların içinde örtüyü kaldırdınız simsiyah petekli kolonileriniz varsa ve petekler agarmamışsa o kovanı mutlaka detaylı kontrol etmelisiniz. İşlerin iyi gittiği bir ortamda arılıkta bir iki kovanda işler bozuksa içerde kesin sorun vardır.
Şampiyonun gücü yerinde olmasına ragmen nedense üçüncü kata çıkmadı bende ızgarasını alıp üçüncü kata çıkışı ızgarasız şekle çevirdim.
Ne kadar güzel bir görüntü, içi ise tuzaklarla dolu.
Genelde saf arılar bu gibi çiçeklerde örümcekle hasbi hal ederler.
Bizim doktorun arılar saf ve ova arısı, kestane bilmiyor, örümcek bilmiyor, bunları nasıl adam edecem anlamadım gitti.::))
Örümcekle öpüşen bir saf arı, dil bir karış dışarda ve mevta.
Hava sıcak ve mola verdiğimde etrafta olup bitenleri incelerim. İncemeler sırasında bir çok arının örümcekler tarafından katledilmiş.
Bu kırmızı örümcegi bir sefer avını yakalarken izlemiştim. Arıya dokunması yetiyor arı uyuşup kalıyor. Genelde kanat veya ayakların gövdeyle birleştigi yere temas ediyor ve arının sinir sistemini bozuyor. Uzun süre sabredilirse filimide çekilir ama bu sıralarda sabredecek zamanım yok.
Bir başka kurban, Muhteşem abinin arılar bende diyorum nereye gittide bu kovanda arı kalmadı? Hepsi örümcekle bayramlaşmaya gitmişler, ben arının kimin oldugunu dilinden anlarım::))

Geçen hafta verilmiş erkek çıtalarından birisi. Arılar hem örüp hemdebal koymuşlar, bittimi bitmedi anaarıda erkek yumurtası atmış.

Bu yumurtalar 40 gün sonra bana lazım olacaklar. Kapanan erkek çıtaları Gebze'deki anaarı üğretim istasyonuna getirilecek. Hem erkek kesilmeyecek, hemde karniyol erkekleri üretiğim için üretilmiş olan F1 karniyollar saflık oranı çok yüksek olacak. Saf olsa bile saf diyemiyoruz, bu bilimsel olarak yanlış olur, saf olsada F1 demek daha doğru bir söylemdir.
Dr.Muhteşem abimin arılarının bazılarınıda bu hemen yanımızda olan vericiler çarpmış olma ihtimali yüksek. Siz siz olun şehir arılarını gurbet ellere göndermeyin bakın buradan söylüyorum başlarına bin türlü iş gelebiliyor::))
Resimin alındığı saat akşam üzeri 17 filan hala polen geliyordu. Polen gelir ise balda geliyordur.
Ne oldu anlayamadık birden hava bir karardı, şimşekler filan derken kendimi güvenlik odasına zor atmışım. Felaket bir yagmur başladı fırtına , ormandan inenler ise hortum var diyordu. Piknikçilerde perişan oldu, sahildeki yol anında tıkanmış.
Yağmur dindi ama hava serin ve ben yaklaşık 2 saat motor üstünde yolculuk yapıp Gebze'deki evime gitmek zorundayım.
Yağmurun tam dinmesini bekler iken yakınımızdaki kestane ağaçlarından bir kaç resim alayım dedim.
Daha açması bitmemiş olan püskülerden birisi, ama yağmur artık bu püsküllerin işini bitirdi.


Kestane ağacı püşkülü, yada kestane çiçeği.

Ben resimleri alır iken ormandan gelen sular çamurlu bir şekilde derelere hucum ediyordu.
Buralarda henüz ıhlamur açmamıştı, havada bir kaç gün yagışlı gidecek gösteriyor, balların bir kısmını yeseler bile bize bal kalacaktır, bir yerse beş getirecektir ne yapalım.
Yolda motorda olan büyük boy çöp poşetlerimden giyindim, genede donmuşum,eve geldiğimde bir ara kombiyi bile açsammı diye düşümdüm, bereket hasta olmadık, bunada şükür.

10 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Geçmiş olsun.Yolculuk bayağı certefelli olmuş.Zahmetsiz rahmet olmuyor.

Doktorumun kızlarının naşına gelenlere üzüldüm.Acaba diyorum hiç doğuranı yokmu ,hep ölmemi ölüyor:)

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Ali abi maşallah görüntüler çok güzel,paylaşım için teşekkürler,
kolay gelsin selamlar.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Vericilerin çarpacağını zannetmiyorum!

Çarpsa , çarpsa radar çarpar...

İşlerinde kolaylıklar dilerim.

demircioğlu dedi ki...

hayırlı akşamlar ali abi sizi ilk kez okuyor olsaydım kesin çok şaşıracaktım. ama herşey tanıdık bildik. geçmiş olsun yağmurlar sizi bu yıl baya bi zorladı, umarım bereketli bir sezon olur ve zahmetlerinize değer, tüm çalışmalarınızda başarılar dilerim. onur demircioğlu / rize

muhteşem turunç dedi ki...

Bak arkadaş biraz sağına soluna bak yazılanları okuuu...hala duymadınmı arı ırkı işin % 10 u imiş. Anlayacağın yok dr arısı, yok ova arısı felan değil bütün arılar o örümceğe gidiyorlar benimkiler % 10 daha fazla gidiyormuş o kadar.. Çamura yatma seninkilerden % 10 daha az bal ve arı nufusu isterim ona göre:)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

A.s.
Yusuf gündüz yandık akşama acayip bir hava oluştu, çok şükür evimize geçte olsa geldik.

Doktorun arılarına bende üzülüyorum ama elden gelen bir şey yok ne yapayım. Ölmeler daha çok, bunlar sosyete arı oldugundan doğum filanda aslında bunlara sakıncalı, sezaryan gerekiyor, bu seferde hacı narkozu ayarlayamıyor, arada bir doğum olursa haber yaparım::))

Mehmet senin sistemi oturtmaya çalışıyorum. Model var ve modeli uygulamada hatalarımız nerede hep birlikte görecegiz. Bu olmaz diyenlerde görecek.Bizim arılarımız bir haftada petek örüp içine bal koyuyor, birde zayıf arıların halini düşünsene::))

Onur güzel diyorsunda her geçen gün dodelimiz düşüyor, bazı şeylerde artık çekilmez oluyor. Pazar gününden beri hala yagış devam ediyor bu gün perşembe. Hayırlısı olsun ama yaşlandık, yaşlandık...::))

Muhteşem abim;
Ben öyle sağdaki soldki yazılara bakmıyorum.O sagdaki soldaki yazı yazanların arısı ne kadar gelişiyormuş birde ona bak, geçen birisi ünüversite bahçesindeki kovanları yayınlamış hepsi tek kat, efendim yok şöyle yaptık yok böyle yaptık filan yazılar vardı,ben oradaki kovanlarla konuştum, kovanlarda diyordiki yaptıkları burada bakın::)))
çamura yatanlar ise arılar arasında fark yok veya çok az diyenlerdir. Karniyol 2000 yumurta atıyor, kafkas 1500 arada fark şu an 4 aylık süreçte eski yazılarımda vardır 7 çıta gibi bir fark çıkmakta, bazı arılar sezon boyu 7 çıtaya zor çıkıyor::))

Sen balı unutta arılarıyın sağlıgı için dua et derim::))
Kalın sağlıcakla.

Unknown dedi ki...

Ali abi bizde iki gündür yağmur fena yağıyor daha açmayan kestaneler var umarım onlardan bir şeyler olur.Benim arıları beğenmeyenler şimdi önlerine geçip izliyor ve arı güçlü olacak diyorlar bende gülüyorum onlara artık.Birde adsız yorumlar geliyor bazan bizim bölgede karniyol arısı olmazmış kestanede çakarmış doğru kestanede balı çaktı benim arılar onlarda artık yayla yollarına düştüler kestaneden umudu kesince.Birde benim arılar karniyol f1 felan değil daha çok melezi birde karniyol f1 felan olsaydı tavan yapardı heralde,melezler bu kadar iyi gelişip bal yaptıklarına göre.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ali abi senin yoruma yukarda cevap vermemişim. Abi ülkemizde ünvanı ne olursa olsun ben şu hatayı yaptımda böyle oldu diyebilen kişi yok gibi. Adamlar bitik arıyı nakil yapıp sonrada nasıl işin içinden çıkarız sebep arıyorlar, bu radarla alakalı son kozumu hala elimde tutuyorum, bir daha bu iş ortya geldiğinde onuda yayınlayacağım. İnsanları ve kamuoyunu yanıltmak bu ülkede bu kadar basit yani.


Emrah degişim çok zor bir olaydır. Fakat biz çok büyük işler çıkarttık, düşünsene sen bile kaç yıllık arıcısın ve şu an bir çok arıcıya önder olmaya başladın. Çok bilenler neredeler ve şimdiye kadar neyi degiştirmişler bir göstersinler bakalım. Bu sene olay açık açık görüldü, kanolanın içinde olanların kovanlarında kat yoktu, kanolaya uzak olan Muhteşem abi arılarını iyi yönetip 30 çıtada çalıştırdı. Aynı arı başkalarındada vardı niye çalıştıramadılar.
Örnek aldıkları bilim adamında ufuk yokki bunlarda olsun, sen düşün yılların profu, kovan birleştirme dersleri veriyor, böyle hocanın böyle talebeleri olması normaldir.
Bizim için hergeçen gün daha iyi, başkalarıda umurumda degil, onları kendi hallerine bıraktık.
Kalın sağlıcakla.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,hasadın bol olması dileğiyle.Seçime bir yıl var,yüzde on benim bildiğim seçim barajı,arılar baraj danmı su içiyor.Kalan yüzde doksan a ne oldu.5 kg süt veren ineği bakıcı iyi olursa,mera iyi olursa 50kg süt mü verecek.Bu sıra bakıcıların kafası karışık anlaşılan.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ah vecdi abi ah.

İnek dedinde bir yaşanmış hadise vardı o aklıma geldi.

Rahmetli Özal zamanında Lüleburgazda olması lazım, bir çiftçiye 4 inek vermişler.

İneklerden bir türlü süt çıkmamış. Çiftçi inekleri geri vermeye kalkıyor, devlet kabul etmemiş, çiftçide noter huzurunda inekleri sağmış süt yok.

Zamanın muhalefet partisinden Antep milletvekili olması lazım, mecliste diyorki verdiğniz inekler sizin gibi sütsüz çıktı .::))

Şimdi inegi danayı ayıramayanlar da sütsüz çıktı.

Her arı aynıymış, sütsüz seni::)))