11.10.2011

ARICILIK VE SONBAHAR, KIŞA DOĞRU GİDİYORUZ


Hafta arası bir arıcıyı daveti üzerine ziyaret ettim.Yaklaşık 3 ay öncesi benden 5 çıta arı almıştı, son zamanlarda kovana sarıca arılar girmeye başladı, birde kanatsız arılar varmış yerlerde. Bir gittim kovanda kat var, hayret dedim demek ki koloniye çok iyi bakmış. Katı açtım arı yok, alt kata baktım arı yok.

Bu kişi güya geçmişte arıcılıkta yapmışmış.

Benden aldığı 5 çıta arının her çıtasını ayırıp, aralara ham çıta girmiş, buda yetmiyor gibi kovana birde kat atmış ve kovana böyle bakmış. Arı iki çıtada can çekişiyordu. Demek arılar böyle gelişiyor.

Koloni o kadar çaresiz kalmış, ana arının tepesinde bile varroa bekçilik yapıyor.



Genelde tüm işçilerde varroa vardı, bazılarında ise çift varroa var.

Hemen katı aldım. Aralardan ham çıtaları alıp, bu işler yapılırken evden şurup yapmalarını istedim. arıyı sıkıştırıp şurubunu doldurup, yeniden şurup vermesini söyleyip ayrıldım. Birde acil olarak git malzemeciden ilaç al ve tarifine göre uygula dedim ve aradan bir hafta geçti hala gidip bir daha bakamadım sonucu görmek istiyorum.



Bu resimde birde kanatsız arı var, kanatlar tam değil.
Kişilerin konuşmasına baktığınızda arıcılıkta bu konuşmalar sizi çok yanıltıyor. Arıcılıkta laflara degil işlere bakılmalı. Bu koloni direkten döndü. Halada sıkıntısı olabilir, hafta sonu bir ziyaret daha yapmam gerekiyor.
Ben gidip bakmasaydım bu koloninin yaşama şansı kalmamıştı. 2 Çıta arı, 20 çıtalık alan, yiyecek uzak çıtalarda bile olsa artık uzanamayacağı durumlar başlamış, kovan girşi sonuna kadar açık. Birde koloniyi varroa istila etmiş. Bu kişi babadan arıcı. Memleketinide yazmayayım.




Hafta sonu ormandaydık. Bu sene püren bir türlü pespembe olamadı gitti. Tam açması düzelirken hafta sonundan beri yağış devam ediyor ve havalar geceleri 7 derecelere kadar düşüyor, bazı kolonilerde hiç yavru yoktu. Soğuklar ve olumsuz şartlar analara yavruyu kestirmiş. Kuvvetli kolonilerde katlara bal geliyor, zayıf koloniler ise tırmalıyor, bir kaç koloniye ballı çıta takviyesi geçildi. Bu sene püren her senekinden berbat oldu şimdiye kadarki sürede.




Pazar günü ise elimizin altındaki ana arılarının bakımları vardı. Bu resimde gördüğünüz Gebze karniolu, saf ve yerli. Muhteşem abiyle bir ara dedikki tüm kutuları bile saf kışlatalım. Saf çok olunca istediğin yerde kışla. Bu resimde flaşlı çekim alt resimle aynı aradaki renk farkına bakın.




Saf işi bizim için artık çocuk oyuncağı denilir ya aynen öyle oldu. Mutlu sona eriştikten sonra, bu işi her yerde yapabilirsiniz. Biz ilk dönerci dükkanında bu işin temellerini atmıştık, şimdi ise arabada, piknikte, eviyin odasında, yarım saatte bir saf arı tohumlayıp kenara koyabilirim. Sperm toplandıktan sonraki uygulama süresini 5 dakika altına indirdim. Özgürlük gibisi yok, kimseye bağımlı olmadan yerli saf damızıklarımı üretiyorum::))




Bir başka Gebze yerlisi, saf beya::))




Ana arı kutularının keklenmesini kesip, invert şurup yükleme yapmaya başlandı. Bu sene soğuklar erken geldi sanki.




Bazı kutuların stokları çok az ve duble yol veriyoruz. Kaç senedir invert şurupla ağız tadıyla bir arı öldüremedik::))




Bazı gözlerde birleştirme yapılınca, ana arıyı kafese alıyorum.Sadri abinin yapmış oldugu kafesler harika, ana arı keki bitirip kafesten çıkarttığında kafesi haftalarca almasanız da bir olumsuzluk yok, çünkü çıtalar birbirine bitişik oluyor.




Bazı ruşetlere yemlik girmiyor, onlara bardakları sıralıyorum. Bardakları uzun süre burada tutarsanız delip parçalıyorlar. Yemliğiniz yoksa bu sistem uygulanabiliryor. Poşetle üç çıta arıya poşetlede şurup verilemez çünkü poşeti üç çıta üzerinde tutmak çok zor.




Koloni gücüne göre şurup çekiyor. İki çıta arı bir saatte 1 litre şurubu çok rahat petek gözlerine depo eder.




Hafta sonu arkadaşlarımdan birisi sana paket yolladım gelmedi mi? diye aradı, dedim gelmedi. Bu gün kargoya gittim, dedim bana paket yollanmış, evet abi sana ulaşamadık, telefonun meşguldü::(

Koliyi kaldırmaya çalıştım o ne be kalkmıyor.

Kantara koydum 30 kilo üstü bir paket, sanki hediye değil, yardım paketi mübarek.

Eve getirip açtım koliyi, bu yer fıstığı imiş taze. Nasıl yenilecek onu bile bilemedik, aradık bu ne olacak diye tuzlu suda haşlanıp yenilecekmiş.







Kolide yok yok::))





Arkadaşımın kendi ürünleriymiş.





Salça, harnup pekmezi, badem, yer fıstığı, pul biber, limon, keçiboynuzu, zeytin, nohut.





Kışı kapıya koyduk:::))




Allah razı olsun, ne diyeyim, ne biçim dost ve arkadaşlarım var::))





Memleketin her tarafından ne yiyecekler ne hediyeler aldım. Neydi bir kitap vardı, ona gire bilir miyim acep::)))

6 yorum:

miriliburak dedi ki...

Selamünaleyküm

Abi o kovan gibi sürüyle var etrafta kimi çıra yakıyor kimi kına, ama varroa denilen canlı çok pis bişey formiğin kokusu bile öldürmeye az geliyor. Bu kullanımda hava sıcaklıklarnın önemini bir kez daha öğrenmiş oldum.

Diğer bir konu ise millet artık boşalan kovanlarını terkeden ana arı kutularını depoya kaldırmakla meşgul sen haber yapıp imrendiriyorsun.
Maşallah.
İnvert olayına gelince ruşetim yokki bardaklarla servis yapayım :))

Hayırlı günler...

muhteşem turunç dedi ki...

Abi o arıcı müthiş bir adam yaw. Kimin aklına gelirki araya temel petek girmek:) aslında biri var ama adını burda yazmak olmak kazmanın:( neyse arıların aç haberin olsun ne o be bardağa yumulmuşlar. Benimkiler öyle bardakta şerbete burun kıvırıyorlar:/) gelelim kutulara...bende bu sene tüm kutular Ereğli safı haberin olsun. Sağlıcakla kal abi.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Valla adama helal olsun.Bari bilmiyorum de be adam :(

Gebze safı haaa.Bak birisi safın safın var diyor,ne diyorsun ::))

Meraktan işte ,sana hangi kargo ile yolluyorlar genelde ? ( yardımcı olmayı düşünüyorum da ).

SLM ve Muhabbetle...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Alibey,o arıcıdan her yerde var.Bir kaç yıl önce bacanagın 4 kovanına usta bir arıcı bir dolu bir boş petek girmişti.Arılar sonbaharı göremediler.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih varroaa gerçekten koloniyi çökertiyor, fakat hemen yapmıyor bunu. Kolonide bu kadar varroa var, daha yavrularda faza hasar yoktu.Bu duruma düşmüş kolonide sağlıklı arı pek bulunmazdı, bu arı kurtulur.

Boşalan kutular bölümünü biz daha önce geçtik.Bazıları oralara yeni geldi, bazı şeyler gayet normal. İnvert olayını biz her türlü kullandık::))

Muhteşem abi daha ne arıcılar var demekki dünyada, yavaş yavaş keşfetmeye devam ediyorum.
Abi bu sene gerçekten durumlar berbat, galiba şekerciye yavaş yavaş yanaşmam lazım::((
Muhteşem hocam ne biçim konuşuyon memlekette safmı kaldı beya::))
Övünmek gibi olmasın bizde de Gebze safları var, halis yerli.


A.slm. Yusuf.
Yav memlekette ben bilmiyorum diye bir ben diyorum, benim kalfa bile ustalık belgemi ver diye bagırmıyormu::))
Kim ne derse desin ne yapayım ::))
Kargo işlerine siz bulaşmayın, yav sankim yardık istedikti::))

Vecdi abi aslında herkes sakarlıklarını bir yazsa ortaya ne kadar ilginç hikayeler çıkacak. Nedense herkes olumsuz şeyleri saklıyor.
Bakıyorsun adam anayı kestirdim diyor, gerisini bilmiyoruz. Kovanım söndü diyor gerisini bilmiyoruz.

Sağlıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Ali abi selamlar,zayıf kutuları birleştiriken ben anayı kafese almadım.Sonuç ana arıyı kestiler şimdi dölsüz bir ana geziniyor.Tek sıra dizilmiş şerbet içen arılar saniki özellikle poz verir gibiler.sağlıcakla kal kolay gelsin.