25.02.2012

ANA ARI, KRALİÇE ÇİFTLİĞİ

Uzun süren geziler ve kaytarmalar bitti. Artık iş zamanı dedik ve start verildi. Bu gün ormandaki koloniler ime dördüncü şuruplama yapıldı. Erkek arıları teşrifini bekliyoruz. Uzun süredir planladığım ana arı üretim çiftliği kurma çalışmalarım devam ediyor. Kendim çalışıyorum, bu sene oğlumun ana arı üretimindeki performansı alacağım kararlarda çok önemli. Çalışılırken bu işi ticari veya büyük çaplı götürmeniz imkansız, acayip yorucu ve takip isteyen bir iş olduğunu, arıcılıktan anlayan herkes biliyor. Birde bir dalda çalışma yapmadığımızı düşünürseniz ne kadar yardırıyor um inanılır gibi değil, çok yakın arkadaşlarım bile abi o kadar işin içinden nasıl çıkıyorsun maşallah derler.

Malzemeyi Cemil ustanın atölyeye indirdim. Kafamdaki numuneyi bir kaç kez ustaya anlattım, bir numune çıkar gerisini ben hallederim dedim. Ben numune çıkarmaya kalktığımda ne oluyor anlamıyorum acayip hesap hataları yapıp bir sürü fireden sonra numune ortaya geliyor.

Cemil ustaya dedim geç numuneyi yap, hayret hiç zayiatsız, firesiz tek atışta numune tamamdır.
Kanallar filan açılmadan numune test ediliyor. Hiç sabitlemeden mengeneyle tutturduk. Bu ana arı çiftleştirme kutusu oluyor, bölmeleri aldığınızda ise 6 adet standart çıta alacak şekilde dizayn edildi. Sorun yok, şimdi bölmelerin kanallarını hesaplayın bakayım.

Bölmelerin kanalları hesaplanıp, kanallar açıldı.

Geleceğin ana arıcısı, oğlum Enes Emin, bu yıl bakalım neler yapacak göreceğiz. Ben talepleri karşılayamıyordum, üretimi katlamayı amaçlıyorum. Şu an ruşetin çıtaların basacağı kanal açılıyor.
Arıcılık malzemeleri.
Bölmeleri taktık, şimdide bunun çıta numuneleri çıkartılmalı.

Derinlik aynı kovan derinliği oldu. Bunu niçin yaptım derseniz, ana arı kutusu kışlatmak kolay değil. Kış arısı oluşturmuş ise bahara çıkıyor, derleme toplama kutular çıkamıyor. Birde kışlatırken kutulara verilen malzemeyi ben kovanlarıma vermedim, kutu kışlatmak çok masraflı oluyor. Çıtanın derin ve geniş olmasının bir başka faydası ise ana arı el kadar çıtaya da yavru basıyor, buna da basar kutudan arıda alınabilir.

Yeni ana arı kutusu mu? desek, yeni ruşet kovan mı? desek çıtalarını plastik yanaklı düşündüm. Bunlardan elimde 1000 çift vardı, parmak kadar içine iki çıta sokuyorsun al sana çıta hazır, çakma derdi filan yok telle tak peteği.

Bende ilk numunenin etrafında resimler çeker iken makineyi yatar dairenin üstüne bırakmıştım, Enes te beni resimledi.

Çıtayı ben içerden 20 cm düşünüyordum, 19 cm oldu. Önce ruşet yapıldı, sonra ruşete çıta uyduruyoruz. Ve genişlik bu olacak, standart çıtanın yarısı.

Plastik çıtaları geçen sene almıştım, standart diyordum ama 1 cm eksik bu.

Her şey tamam ve numuneyi vida atmadan Cemil usta delip sonra vida atıyor yarılma olmasın diye.

Bölmeleri aldığımızda, 13 tane bu çıtalardan sığacak, bu çıtaları aldığımızda ruşet kovana dönüşüp 6 standart çıta alabilecek bir malzeme.

8 yorum:

Unknown dedi ki...

Ali abi hayırlı olsun,selamlar saygılar.

miriliburak dedi ki...

Yunanlıların verdiği jenterler için ekipman ve taze ekip hazır. Maşallah. Eh artık yoruldum demezsin nasılsa yardımcılar çoğaldı :)

Bakarsın kestane balı içmeye bizde yardıma geliriz :)

Hayırlı günler...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,çerçevelerin büyümesi gebze şartlarında sorunsuz kışı geçirecektir.Kemahda iç ölçüleri21 e 20cm kışı geçiriyor.Saglıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi haydi hayırlısı olsun. Başlamak demek bitirmek demektir. Ancak numunede standart çıta yanaklarını unutmuşun diyecektimki bu işi çelik tel ile çözebilirsin. Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet kardeşim sağ ol, bende sana selamlar sunuyorum.

Mirili kardeş, Yunanlı janter ekipmanlarını özel işlerde kullanacağım, o işin taze ekibi ülkemizde yok, sadece benim ekibim var, işin garip tarafı bağrıma bastığım kalfa, kaşla göz arası, ekipmanları nasıl haneme geçiririm hesapları yapıyor.
Siz kestane balı içmek istediniz biz yok mu dedik::))

Vecdi bey, normal kutulara yazın bile takviye gerekiyordu, bir tur ana arı çiftleşmeden dönemiyor o kutuya takviye gerekiyor, bu sistemde kutu gözü faaliyete geçtiğinde 2 ful çıta arı demektir. İki çıta arının yavrusunu genç anayla bir düşünün bu kutuları sürekli bölmek gerekecek.

Muhteşem abi zaten ben kendimi anlayamıyorum. Bazıları son baharda azıcık işi bitirmek için işe koyulur bizim dünya iş olur, illa yumurta dayanacak:))
Genede yumurtaları zayi etmiyoruz, başladık ya iş bitmiştir inşallah.

Sayın kalfam;
Bahsettiğin kanalı daha önce sen tel gererek çözmüştün. Bende küçük çıtaları alıp, standart çıta koyacağım zaman bir kaç seçenek düşündüm, birincisi lama demir iki başa koy al sana kanal, ikincisi yarım santim kafalara çıta çakıver al sana çıtanın duracağı kanal, çelik telde alternatifler arasında ama bel verebilir. Bölmeler alındığında bu kadar çıta ile kalabilir.

Sağlıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Ali abi yeni ana arı kutuların hayırlı olsun.Bu sistem en güzeli bir defa arılandırdıktan sonra bir şey olmaz daha..Genç kardeşimize başarılar kolay gelsin.

Mustafa Doğan dedi ki...

Hayırlıs olsun Allah emeklerini zayi etmesin. Nice kaliteli anaarılar üretmeye vesile olsun inşallah.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah sağ olasın, inşallah bundan sonra kutu söndürme derdimde olmayacak. Genç kardeşini bahar gelsin bende bakacağım neler yapacak.

Mustafa sağ ol. Allah kimsenin emeklerini zayi etmesin. Sağlıcakla kalın.