7.04.2012

NİSAN AYI ARICILIK FALİYETLERİ

Bu sene son 30 yılın en ağır kışından çıktık, hala havalarda dengesizlikler sürüyor. Beslediğimiz kuvvetli koloniler çok rahat gelişip kat verdiklerimiz var böldüklerim var. Erkek üretimi özel işlemler için özel seçilmiş kolonilerde yetiştiriliyor. Resimdeki kapalı damızlık erkek arı çıtasında ki pupaların doğumu ağırlıklı olarak 11 nisanda başlayacak. Aynı kolonide bu gün yapılan kontrolde, yeni erkek atılmış bir başka çıta var. Enes Emin, geçenlerde gözleri kapanmıştı, ve hala tırsmadığına göre bu iş tamam::))


Tek tük yeni doğmuş erkekler var. Bu çıta arılıkta ilk atılan erkeklerdi. Erkek atılması için en az 5 çıta yavruyu geçmeniz gerekmekte, bozuk çıtalara gelişi güzel erkek atılabilir, fakat böyle ful çıtalar kuvvetli kolonilerde dolar. Hele böyle bir baharda, erkek yaptırmayı bırakın milletin arısının çoğu öldü kalanlarda bitik. Nisan ayı sonuna hazır olacak özel erkek arılarının doğmasına az kaldı. Bir kaç gün içinde, ana arısı olmayan bir bölmeye alınacak ve hiç bir zaman dışarıya biz istemedikten sonra çıkamayacaklar.


Erkek arı üretimi çok önemli. Bunun bir başka anlamı ise ana arı karakter ve özelliklerini, doğurduğu erkeklere vermekte. Renk olarak, bal verimi olarak, sakinlik olarak bir çok koloni içinden seçilmiş, erkek arı üretimi yapılan damızlıklar birisi. Yukarıdaki kapalı erkekler bu ana arıya ait.


Ruşet kovanların işi bitmek bilmiyor. Marangoz kilitlendi adım atacak yer kalmadı gibiydi ve acil yardımlar istedim. Sağ olsun İlhami abi üç gün peşi peşine yardıma geldi.


Boya işlerini İlhami abi yaptı, bir günde oğlu Gökhan'ı yolladı. İlhami abi bu iyiliğini unutmayacağım sağ olasın, ellerine sağlık.


Yapmış olduğumuz ruşetlerde standart çıta kullanacağımız zaman çıtanın basacağı kanal için lama demir düşünmüştüm. Sevgili kalfam Dr.Muhteşem bey, geçenlerde beni ziyaret etti. Ortaklık filan bir şeyler bahsetmişti, kulak arkası ettimdi. Bir şey dedi kafama yattı, niye lama kullanacaksın, alüminyum köşebent kullansana dedi, okumuş adamın hali başka::))

Bu iş güzel oldu, kanal derdi de bitti. Kendime genede kızıyorum, nasıl bunu ben düşünemedim diye::((


Ruşetlerin üç bölmesi olacak, her bölmeye bir delik ve delikleri kapatacak tahta parçacıklar monte edilecekti askıya aldım, kapatmam gerekirse sünger tıkaç yapacağım. Birde şimdi bu işle uğraşamayız.


Ana arı kutusu olduğunda zaten ona göre tasarlandı, çıtanın basacağı kanal problemimiz yok.


Trafikte öndeki motor dikkatimi çekti, makinede yanımdaydı fotoladım, motorda çift egzoz var::))


İşleri biten ruşetleri Cemil ustanın atölyeden taşımaya başladık. Bu konuda sağ olsun Zaim abi hem bize yazlığını açtı, hemde yardım ediyor::))


Ruşetleri taşırken bunlar bal dolacak dimi diye iştahlı iştahlı çalıştı, ben duymazdan geldim. İş bitimi bunlar arı dolacak dedim, sanki bozuldu gibiydi suratı. Abilerim benim, bahar geldi bala doyurağım ben seni merak etme::))


Ertesi gün ikinci postayı yazlığa taşıdım, bu hafta inşallah bu ruşetleri arılandıracağım.


Zaim abi yazlığının bir odasını gösterip, buraya malzemelerini koy demişti, oda doldu, şimdi salona geçtim. Salonu kolay kolay dolduramam, geri kalan yerleride artık kendileri kullansınlar, fazla yük olmamak lazım.


Bahçede ise durum güzel, bu arada Zaim abi kaçak kat atmış::))


Kışın ektiğimiz marullar bir türlü yürümedi, derdi sıcakmış meğer, havalar ısınınca birden coştular.


Minik serada yetiştirdiğim tere'ler. Yakında kasadan çıkartıp, toprakla buluşturmam gerekiyor.


Bu günün en iyi haberi ise uzun zamandır kafama göre bir arılık arıyordum. Yer sahibi yıllar öncesinden müşterim çıktı, Nuri beye bundan sonra ballar bizden dedim, Muhtarın yardımcısı Recai beyde bana tip tip baktı, daha balının tadına bakmak nasip olmadı dedi::((


Gerçekten ayıp oldu, geçtiğimiz sene bana çok yardımcı olmuştu, bu bundan sonrada balımızın tadına bakmayacağı anlamına gelmez ki::))



Oğlum, Enes Emin'in arı çiftliği burası olacak. Tarlanın içinde bir boş ahır var ve çok büyük. Binan hemen dibinde ise suyu hiç kesilmeyen bir kuyu var, yaz kış araçla girip çıkacağımız bir yer, böyle bir arılığım olmadı ona yanıyorum::((


Ben hacının yanına takılıp, hobi arıcılığı yapmaya devam, bu arada hacıda arıcılık belgesi aldı......

9 yorum:

adem yamak dedi ki...

yeni arılığınız hayırlı uğurlu olsun inşaallahhayırlı bir sezon geçiripemeğinin karşılığını alanlardan olursunuz ha bu arada hacı abininde belgesi hayırlı olsunselamlar saygılar. adem yamak

KADİR ÜNSAL GÜLTEPE dedi ki...

Maşallah bu yıl iyi çalıştınız biz buradan bakarak yorulduk , Bereketli bir sezon geçirirsiniz inşallah

muhteşem turunç dedi ki...

Aliminyum profili seni düşünmen mümkün değil:/( bu tür şeyleri ancak kalfalar düşünür:)Zaim abinin yazlığı işgal etmene gelince yaw onlar zaten mangal ve semaver keyfi için geliyorlar onlara balkon yeter:/) erkek arılarını beğenmedim, olmamış yeniden dene:/) sağlıcakla kal abi.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Adem abi sağolasın, tüm arıcılara hayırlı sezonlar diliyoruz.

Kadir işin daha yarısı yapıldı, çalış çalış bitmiyor, bu hafta inşallah ikinci postayı biçiyorum, onların işi daha zor, çünkü onların bölmeleri filan takıldıktan sonra arılıga gidecekler. Şu ana kadar 140 Ruşet kovana kullandığımız vida 3 bin, çivilerin hesabı belli degil ve bir çok vida karşı tarafı çatlatmasın diye delindikten sonra takılıyor, sonuçta çalıştın mı bitmeyecek iş yok.


Vay vay, Muhteşem abim benim::))
Ben her şeyi düşünecek değilim tabiki, başkalarınında düşünmesi gerekiyor::))
Zaim abinin yazlığı niye işgal edeyim, kendisi, burasını kullan diyor, şimdi abimizi kıralım mı?
Aslında doğru diyorsun onlar balkonda idare ederler be.Yazlığın içinde mangal ve semaver yakılamayacağına göre...

Erkek arının neyini beğenmedin yav, daha doğma bile doğmadılar, çamur yok, erkeklerimi kıskanma...

Sağlıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Ali abi ruşetler bitmiş gözün aydın.Yeni arılık çok güzel biryer futbol sağası gibi.Ana üretimi ne zaman başlıyor.sağlıcakla kal kolay gelsin.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,zaim abiyi yorma.Yoruldum deme bahar yeni geldi.Saglıcakla kalın.

UĞUR GÖK dedi ki...

s.a.
Ali abi çetin geçen kıştan sonra maşaallah gümbür gümbür sezona hazırlanıyorsun.Yeni arılığız hayırlı olsun.
Anaarı çiftleştirme kutularını artık kullanmayacağız galiba.bu ruşetller yetecek heralde.Kolay gelsin işlerin abi.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Nihayet düzen ve tertip kurabileceğin bir yere taşındın.Tabii bu yılda adamın balını unutmaz isen:)

Anlaşılan Enes blogları takip ediyor.Vermişsin gazı::)) oğlum Enes'in çiftliği::)) yerse tabii,şimdiki gençlik uyanık dikkatli ol ::))

Ruşetlerin hava ızgaralarına yapmayı düşündüğün kapak bence önemli idi.Keşke aceleye getiripte pas geçmeseydin.Basit bir aç kapa yerine sünger vesair uğraşacaksın.Süngerin ayarımı var ki.

Yeni mekan hayırlı olur inşallah.Enes'in işi zor Allah yardımcısı olsun.

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Ali abi maşallah yeni arılığınız güzel görünüyor tam izole bölge gibi.
Kolay gelsin,selamlar.