15.04.2013

AKDENİZE YAZ GELDİ, ÜLKEMİZİN BİR ÇOK YERİ OLDUKÇA SOĞUK

 Ülkemiz tam bir cennet, bir tarafı yaz bir tarafı kış.Aydıncık ta dutlar oldu, malta erikleri oldu, 15 gün sonra kaysılar olmaya başlayacak, bir ay sonra incir olur diyorlar, her incir degil tabiki.


Bu dud cinsi hemen hemen her zaman veriyor.

Malta erikleri, oldu, çilekler oldu .


 Hala dalında portakal var, bu cins valensiya, dalından limon ve greyfurt kopartılıyor.

Buradaki insanlar parayla fazla işleri olmuyor, meyve ve sebzeleri kendi üretiyorlar, herkesin bahçesinde kendine yetecek kadar her cins meyve var, elma armut, kaysı, badem, limon mandalina,portakal, nar, olmayan ağaç yok, bu bölgede ne yetişiyorsa hepsi mevcut. Ekmeklerini fırınlaran almayıp, kendi bugdaylarını ekip, degirmende öğütüp ekmekleri gene kendileri yapmakta, hemen her evde ya inek yada keçi var, dolayısı ile sütü kendileri ürettiklerinden, peynir yoğurt ve yağ işide çözülüyor, ayrıca bu bölgede çok güzel zeytin oluyor ve zeytinlerin yağı çıkartılıyor. Temel yiyecekler kendi ürünleri.Bir çok şeyi yazmayı kesin atlamışımdır.
 Bu portakallar, mayıs ayında tam olğunlaşacakmış, şu an genede güzeller. Ben ise biraz üzgünüm, mayıs ayına kadar burada kalamayacağım.


İşlerin sonuna gelindi, hava sıcaklıkları geceleri 14 veya 15 derecelerde gündüzleri ise 20 derece üstünde. Arılandırılmış ana arı kutularını 3-4 gün gölge yerde bekletip sonra araziye yaymaktayız. İlk defa evimden bu kadar uzaklardayım, gel git yapmayalım dedik, Gebze bir türlü ısınmadı, hava raporlarına bakıyorum, geceleri 4-5 derecelere düşüyor, gündüzleri 10-12 lerde, ana arı üretiminin devamı bu şartlarda olmaz ve bekliyorum, inşallah yakında Gebzeye taşınırız.

 Ana arıların bir kısmı yumurtaya başladı, bundan sonrası kolay, bunca çalışmanın karşılıklarını görmek acayip sevindirici ve mutlu edici olmakta. Günlük yumurta.

Bir başka ana arı gene yumurtaya başlamış.

Çıtalara yavru bağlamıştık, yavrulu petekleri dıştanbağlamıştık.

Ayın 10nu akşamı tohumladığım 5 ana atıdan 2 tane kaldı. Bu ana arı henüz yumurtaya başlamadı. Genelde çift bayıltmalarda 4 gün içinde yumrtaya başlayanlar oluyor, tabi bu süreç 4 günden başlayıp 2 güne kadar çıkabiliyor. Sonuçta anaç olarak yedekleyecegim 4 ana arıdan bir tane kaldı, bununda sonu ne olur belli degil. Bu gibi olumsuzluklar beni acayip üzer, öbür taraftanda yeni tohumlama burada yapmayacaktım, kararımı degiştirdim, bir uygulama daha yapmak için yeniden ana arı belirleyip kafesledim. Gene hırs yaptım....

Bir akdeniz arısını ilk sıraya almıştım, tohumlamaya giren 5 anadan biri akdeniz arısı, ilk tohumlamaya bunu soktum, uzun süredir aletle çalışmadık, elimiz bunda alışsın demiştik. Sonuç, ilk tohumlamaya giren Akdeniz ana arı 5. gün yumurtaya başladı, gülermisin ağlarmısın.....

Bir başka f1 ana arını erkekleri bu günlerde doğmaya başlayacaktı,notlarımda öyle yazıyor. 2010 Yılının f1 lerinden biri, üç yıldır bala çalıştı. Bu gün koloniyi bir açtım 7 çıta yavrusu olmasına rağmen oğula meyletmiş, hemen erkeklerini özel kolonime aldım, memeleri temizledim ve arıyı böldüm, bir posta daha bu arıdan erkek üretmem lazım. Ana arı yaşlandığında oğul kaçınılmaz olmakta. Buralarda arıcılar arımız oğul versin diye bekler biz kapanan memeleri bozduk.
2010 Yılından kalama ana arı şimdilik güvende ama koloni güçlendiği an, kraliçenin ipini çekecekler. Bu kolonide ana arıya davranış çok ilgimi çekti, işçi arılar benim görüşüm kraliçenin etrafın toplanıp, acayip analarına hürmet ediyorlardı, bu gibi davranışı çok nadir görüyorum.
Çalışmalar sürüyor, dumak yok yola devam....

11 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım .

Mersin Mersin olalı senin gibisini görmedi.seni törenle ugurluyacqklarindan eminim::))

Yediklerini geç , Mayıs a kalacak olanlar icin üzülüyorsun;::))

Yumurtaya başlamış olan yeni analar senin gibi hepimizi heyecanlandiriyor.

Artık daha fazla ayak surtme.bu kadar gurbet yeter.

SLM ve Muhabbetle...

Sıtkı YALÇIN dedi ki...

Ali abim afiyet olsun.
Afiyet olsunda, ölede gösterilmez ki. Ne de olsa oğlan çocuğuyuz...
Buralarda dutların olmasına daha iki ay var.
Bu ananın etrafında ki işciler hürmeti elden bırakmadan ananın ihtiyacını karşılayan anaya en yakın, akil, danışman, hatta kovan hakimiyetinde derin güçleri oluşturan, anaya ve kovana gizliden gizliye hükmeden müşavir arılardır. En azından bana göre öyle...

Şu anda buralarda (güney marmara) sıcaklık 5-6 derece cıvarınada...
Sanki kar yağacakmış gibi soğuk ve rüzgar var. Hava aniden soğudu.
İnşallah arılar yavruları üşütmezler.
Bu soğukta duttan bahsedince bir hoş oluyo insan. Ağzım sulandı valla...
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

İlhami Uyar dedi ki...

Ustam benim hakkıma dokunmayasın,gelince tadına bakmak içinde olsa biraz bırakırsan memnun olurum,saygılarımla

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Ali Bey.
Çalışmalarınızda, Allah sizi muvaffak kılsın.
Çalışıp üretmek çok hoş. Hele gurbette; daha kıymetli.
Fakat hırs sebeb-i hasarettir.

Unknown dedi ki...

Selamlar Ali abi ,ana arılar süper gözüküyor.Bize kış geri geldi hava iyice soğuttu Mersin bizden ne kadar ilerde yazı yaşıyorsun resmen kolay gelsin.

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Ali abi saflar için üzüldüm,inşallah birdahakine firesiz yaparsın tohumlamayı,burlara bir kar yağmıyor sen nasıl resimler gösteriyorsun:)sağlıcakla kal abi.

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Sayın ustam :) evimden bu kaar uzun süre hiç ayrılmamıştım dedinde içimizi burktun ba...evet gurbet işte böyle dedirtir adama.. Zamanında 3 sene kadar yaşamış biri olarak o günlere gittim bir an. Seninki gene benimkinden kısa ...iştede bitiverdi. Neyse artık eli boş gelmezsin herhal sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm Yusuf.
Mersin niye benim gibisin görmedi anlayamadım. Yediklerimiz geçti, devamlı gelecege bakmalıyız beya::))
Benim ayak filan sürttüğüm yok,marmaraya kış gelmiş, havalar ısınsın pırı pırtıyı toplayıp gelecegim.

Sıtkı bey, bir tarafı şişene hemen kargo yaparız merak etme.
Bende aynı sizin gibiyim meyvellere nedense ağzım sulanıyor, tadlarına bakı veriyorm::))

İlhami abi beni bıralarda bırakıp kaçtın ba::((
Birde utanmadan hisse iste.::))

Minik arıcı hırs olmadan kimse ayakta kalamaz, hırsı olmayan etliye sütlüye karışmaz oturur köşesinde.

Emrah sağolasın, buralar acayip güzel yerler.Kış bizim oralarada gelmiş, gidip kışı kovacağım::))

Serdar saflara üzülmemek elde degil bir tanesine ne emekler vermekteyiz, biz bu iş kolay derken çocuk oyuncagı olmadığınıda bir ara yazmıştık. Sonuçta bir iki tur sonrası elimz alılır başarı yükselir, bu çalışmada bir safımız birde hibrit anamız oldu::))

Muhteşem abi gurbet zor ama arkadaşımın evindeyim, en azından yemek derdimiz yok, otel drdimiz yok, bu kadar uzun kalmayı düşünmüyorduk ama işlerin seyrine göre bu günlere gelindi.
Elimiz boş gelirmiyiz ba, salatalıkta pahalandı, kilosu 50 kuruş, dahda ucuz bişi yok::((

Sağlıcakla kalın.


ÇAYLI dedi ki...

s.a abibu ugraşlar zevkli oldugukadar sabrında insana etkisini göstermekte.umarım evinden gurbette bu işlere katlanmanın karşılıgı mutluluk olarak dönersize kazasız ve saglıcakla dönmeniz dileklerimisle slmlar

Unknown dedi ki...

Abi meyveleri görünce bizimde ağzımız sulandı,görüntüleri çok güzel afiyet olsun.
Bulunduğun bölge çok bereketli demek,
her şey oluyor.

Kolay gelsin,selamlar.

Eyüp ÇAKIR dedi ki...

Selamün aleyküm.Ali abi maşallah görüntüler meyveler gerçekten çok güzel.İç anadoluda daha dutlar yaprak açmadı, vatanımızın heryeri bir başka güzelliklerle dolu.Herşey gönlünüzce olsun.Allah kolaylık versin.Sağlıcakla.