16.08.2016

ARICILIK AĞUSTOS AYINI YARILADIK, SEZON HIZLA TÜKENİYOR...

2016 Arıcılık sezonu bölgemizde bitti denilebilir. Ramazan bayramı sonrasında Bursa'dan getirdiğim A Lisanslı Kırşahinlerden sonra ana arı üretimi için larva transferi yapılmadı.
Bu hafta sonunu cumartesi ilk işim Gebze'de erkek üretiminde kullandığımız arıların ballarını aldım. Bu arılar, genel olarak kek ile beslendiler.
Kestaneye giden oradan Trakya'ya giden arıları görme fırsatımız bile olmadı. Bal sahalarına bırakıldı sonrasında ancak ballarını alırken görebildik.
Bahardan beri şehir içinde ne çiçek açmış ise bu ballarda vardır. Akasya ile yabani ceviz kokusu(osuruk ağacı) biraz daha öne çıkıyor.
Gebze'de genelde sabit arıcılık yapanlar iki kovandan en az 15 çıta bal alıyorlar. Dr.İsmail abi ile Zaim abimin bal hasatları bunu göstermekte..
Gebze'deki arıların sayısını biraz daha artırsam iyi olacak.
Yukarıda belirttiğim gibi ana arı işininde son aşamasındayız.
Geçen yıl ve bu yıl gelen raporlar, kırşahinlerin daha balcı oldukları yönünde, bizimde gözlemlerimiz o yöndeydi.
Ülkemizde karniol salgını var bu salgın nasıl oldu anlamak imkansız :))
O kadarda karşı çıkanlar vardı, o karşı çıkanlarda yok olup gittiler :)
Cemal Özcan İzmitli mali müşavir, ve büyük ceviz bahçeleri varmış, elbet cevizlerin de bir gün tadına bakarız. Hobi olarak arıcılık yapıyor, daha önceden 10 adet f1 vermiştim, geçtiğimiz hafta gene 10 adet ana arı aldı, bu gidişle hobilikten çıkacak gibi görünüyor.

Cemal beye başarılar diliyorum, alt yapı var geçmişte arıcılık yapmış.
Bahçede durumlar iyi, tek sıkıntı çobandan birisi koyun almaya gelmiş. Tohumluğa ayırdığımız koparmaya kıyamadığımız en iri domatesleri adam toplayıp gitmiş. Bir insan bu kadar görgüsüz olabilir mi oluyormuş...
Merhaba dediğin adamın bahçesine gir en güzel ürünleri topla git...
Kuraklarda incir sarardı yaprakları dökmeye başlamadan günlük bir kaç kova su vermiştim, incirler patlamaya başladı. Birde kuraklıktan mıdır nedir sanki erken oldular.
İncirinde ayarını bozduk...
Baharda kalem aşısı yaptığım kalemlerin alt kalan parçalarını tenekeye ekmiştim, 6-7 tanesi filizlendi biri şahlandı. Bu incir aylarca yemiş veriyor.
Bu ayda kalem aşısı olumu bilmiyorum ama yaptım. Güzel bir mürdüm eriği vardı, ormanda bir sürü gövem eriği var. Mürdüm eriği meyvelerini topladık ağaç yaprakları döktü, bende üç ayrı yabani gövem eriğine yarma kalem aşısı yaptık, sonucu merak ediyorum. Bazıları çakal eriği diyor, olmuşu bile acayip ağzınızı burar.
Arıların propol,is diye asfalt taşıması sonucu metro kovana getirilen zift çıtalardan bir türlü çıkmıyor. Arılar ördükleri peteğe asfaltı karıştırmakta.
Darıcadaki bahçenin önünde yol çalışması olmuştu, bizim arılar yol çalışmasında, yol yardıma gitmiş.

Avcılık eskisi gibi değil. Av yapabilmek için önce sağlık raporu sonra  tüfek alıyorsunuz, emniyetten tüfeğinize ruhsat veriliyor. 5 Yılık tüfek bulundurma harcınız 29 lira.
Sonra avcılık kursuna gidiliyor, sertifikanızı aldınız maliye bakanlığına 170 lira civarında bir avlanma harcını yatırıp makbuz ile av kulübüne gidiyorsunuz. Üyelik falan filan derken kulüp size orman bakanlığının kırmızı avlanma defterini çıkartıyor. Artık av yapabilirsiniz. Derken istediğin yere dalamıyorsunuz, avbis diye Orman ve Su işleri bakanlığının sitesine girip, gideceğiniz av alanını seçip avlayacağınız avları işaretleyip çıktı alıyorsunuz. Bir avlağa 20 kez girme hakkınız var.
Yeni bir avcı evraklar için 500 lira harcamalı, tüfekte bütçenize göre gerisi size kalmış, 500-600 liradan başlayıp 15-20 bine kadar giden tüfekler var.
Av sezonu açılışına iştirak ettik. Avlamak için limit aldığımız bıldırcını ben hiç görmedim, bir arkadaş bir tane vurdu. Her avcının 10 bıldırcın 8 üveyik vurma hakkı vardı, toplamda gördüğümüz üveyik sayısı 10 bile değildi çok yüksekten geçiş yapıyorlardı atış bile yapamadık.
Bu yılın en serin yaz günü olmasına rağmen köpekler yandı. Drahtar Wilma artık avı öğrendi hiç durmadan av arıyordu, kızı Beti ile oğlu Barni lay lay lom, seneye iş yaparlar bu sezonu böyle bitirecekler.
Biz çocukluktan avcı olduğumuzdan av etine ne zaman güvenmiş isek hep kuru ekmek yemişimdir. Tecrübeli olduğumuzdan yiyeceklerimizi kendimiz götürdük. Siz siz olun kuru ekmek alıp nasılsa av vurur yeriz diye yola çıkmayın.
A Lisanslı Uludağ Kırşahini.
Hala tohumlandıktan sonra yumurtaya girmeyenler var.
Ana arılar 23 temmuzda doğmuş, 31 temmuzda nikah işlemi yapılmış, nikahta B lisanslı kırşahinin erkekleri verilmiş. İlk kontrolü 6 gün sonra yapmışım, yani 5 ağustosta kontrol yazılmamış ama sıradan hepsine baktığımı hatırlıyorum.
iki gün sonra ayın 8 de kontrol ana var yumurta yok.
ertesi gün gene bakılmış gene ana var yumurta yok.
Ayın 13 de kontrol hala yumurta yok.
En son 15 ağustosta kontrol ettim ana arı var hala yumurta yok, ilk yumurtaya girenler yavru kapadı. 10 Gün içinde yumurtaya girmeyenler tekrar bayıldılar. İlk bayıltılma tohumlanmadan bir gün öncesi, ikinci bayıltılma tohumlamada, 10 gün geçmiş ve yumurta atmıyorsa tekrar 4 dakika bayıltıyoruz.
15 ağustostaki kontrolde yumurtaya girmiş bir uludağ kırşahini...
Görüntü güzel ama işin başarılı olup olmadığını yavru kapadığında göreceğiz nadirde olsa erkek kaparsa istenilen miktarda sperm spermakte kesesine dolmamış olabiliyor.

evsim sonu olmasına rağmen hala damızlık almak isteyenler var, damızlık satışımız bitti, iki kişiye sözüm var onları da verip artık önümüzdeki seneyi bekleyeceğiz.
Bu ana arılar anlayanlar için kıymeti çok büyük. Anası belli 500 avro üzerine alınmıştı, kullanılan erkeklerin annesinin fiyatı 400 avro üzerine gelmişti.
Anasının ve babasının yedi sülalesi kayıt altında, bizim bilimciler gibi arılıktaki en iyiden üret demekle olmuyor bu işler. Ülkemize bu damızlıkları kazandıran Mirili Fatih'ten Allah razı olsun.
15 Ağustos pazartesi mesaiden sonra acilen böldüğüm arılara ana arı toplamam gerekiyordu.
A Lisanslı kırşahinlerin F1 re bırakılanlarının bir kısmını kendime kullanacağım. Bazı eş dostlarımıza da birer ikişer verdim. Sonuçta eşler dostlardan istediğimde verdiğim damızlıkları gerekirse bir süreliğine alabilirim, her şeyi kendi bünyemizde tutmamız oldukça zorlaştı.
Elimizde öyle bir yelpaze oldu. Bir sürü hat ve ayrı ayrı damızlıklar var. Bunların çaprazlamaları var.
Anlamayana ise bu işler hikaye gelir arımı arı işte...
Son turdaki A Lisanslı ana arılar yumurtaya girdiğinde kanatlarının büyük olanını kestim mevsim olarak terkler oluyor, kanat kesikse çok az uçuyorlar ve uzağa gitme şansları yok. Kontrollerde yumurtaya girmiş tüm f1 ana arıların bir kanadı kesiyorum.
Enstitüsününde nasıl bir harman yapılıyorsa üretilen ana arılardan farklı renklerde ana arılar çıkıyor, bu ana arıda yavru kapadı ama bayağı siyan, üst ekiyle yan yana koy kardeş demezsiniz.
A Lisanlı F1 leri dün akşam hafta içi yaptığım bölmelere verdim.
Hafta için bir mail geldi, abi benim analar ne zaman gelecek diye. Allah Allah kimseye borcumuz kalmadı diyordum, bir inceledim. 2015 Yılının 12. ayın 25 de sipariş vermiş ve ağustos ayına istemiş. Dün akşam iki tanede Trabzon'a kafesledik.
Geçenlerde bir müşterimden her gün mesaj gelmeye başladı, artık gelen maili okumadan silmeye başladım, en son mesaj kesildi.
Gelen mesajın başlığı hasta ana arı. Ana arı kabul edildi dolaşıyor yumurta yok. Ertesi gün gene aynı mesaj, ertesi gün gene aynı, ertesi gün okumaya gerek kalmıyor. İçimden diyorum bu kişi acaba arılarlamı yatıp kalkıyor, arı bu kadar rahatsız edilirse ana arı kesme ihtimali bile var. Neyse silinen son mesajı bulup okudum son mesaj analar yumurtaya başladı sağ ol yazıyormuş :)
Ana arı üretimi uzun süredir durmuştu elimizdeki hazırla olanlardan kendimize ve isteyenlere veriyorum.
Günler kısalmaya akşamlar serin olmaya başladı bir an önce bölmeleri bitirip, kutuları birleştirip sadece besleme işine bakmalıyım. Ana arı üretimi çok yıpratıcı bir iş. Aynı işi defalarca yapıp duruyorsun ve yerde çalışmak zor.
İnşallah bu ay çıkana kadar kutuları birleştirip ortadan kaldırırsam iyi bir sonbahar tatili yaparım :))

5 yorum:

osmannurieroglu dedi ki...

incirlere iğlek asarsanız çatlama olmaz.

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam,
Şöyle senin gibi bir komşumuz olmadı adamın yetiştirdiği sebzeleri meyveleri sanki ben yetiştiriyormuşum gibi yayınlayayım. O nasıl domates öyle kabuğunu soymaya kalksan bir gün sürer:)
Av sezonun hayırlı olsun diyeyim. Biliyorsun ben bu konuda senden farklı düşünüyorum.
Bu sene en rahat sezonunu geçirdin gibime geliyor her şeyin hayırlısı diyelim. Bencede iyi bir tatili hak ettin.
Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Osman bey sorunun suyla alakalı olduğunu düşünüyorum bu incir daha önce çatlamıyordu ben 4-5 sefer peşi peşine günlük 2 kova su verdim peşinden yağmur yağdı. Aynı durum kızarmaya başlayan erik veya domatestede oluyor su fazla geldiğinde çatlıyor.

Muhteşem bey taktın komşuya, ben yokken adam ekim dikim yapmıyordu.Bahçeyi hareketlendirdik herkes bahceci oldu...
Ürettiğim mahsüllere çamur atmayalım.
Av sezonu açıldı ama av yok, taban eti yemeye devam ediyoruz.
Bu sene fazla yırtınmadık çok şükür.Artık eskisi gibi fazla asılmıyorumda dene bilir, hayırlısı bakalım. Seneye dahada suyuna bırakmayı düşünüyorum. Tatil kışın, yazın bize tatil haram :))

Sağlıcakla kalın.

sağlıcaklak.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Gördüğüm çerçeve balı bana kalırsa basra balı.Yani Meşe salgı balı.

Madem yörede o kadar bal oluyor , inata gerek yok sende Gebze de bala arı bırak...

Aydın inciri benim bahce de ilk defa bir ay erken oldu.Aynı bu şekilde hızlı bir şekilde çatlıyorlar.Su sorunu yok.Damlama her gece damliyor.

Biizm er inciri dediğimiz ufak ve mor renkli olan dahi daha olmamış , ki onunda zamanına var bu incire ne oldu anlamış değilim.

Ankara armutum var , üstünde olgunlaşmaya yakın meyvesi var , diğer taraftan yeni çiçek aşmış...

Şaşırmamak elde değil.

Bindik bir alamete , gidiyoruz kıyamete misali....

Allah sonumuzu hayır etsin.

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Selam

Büyük bir beton fabrikasında işe başladım. Rahmetli babaları hobi olarak arıcılık yapıyormuş. Tüm malzemeler var. Fabrika alanıda çok büyük. Malzemeleri karıştırırken kovanın bir tanesinde arı kolonisi gördüm. Yardım edermisiniz ilk ne yapmalıyım?