4.08.2016

DAMIZLIK ARI VE ARICININ HEDEFİ NE OLMALI...

 Bir damızlık kraliçe ana arı hazırlamak ne kadar sürer bir göz atalım, tarihler örnek olsun diye sallanmıştır ama kural budur...
Mayısın birinde aşılama yaptık.
Bu ana arı 13 mayıs gibi doğar.
Bu doğan ana arı 15 mayısta dışarıya gitmemesi için kafese alınır.
Bu ana arı mayısın 22 de tohumlamaya alınır.
Bu ana arımız tohumlandıktan bir hafta sonra yumurtaya başlamış mı 29 mayısta ilk kontrol yapılır.
Bu ana arı yumurtaya başlamış ise 9 haziran gibi yavru kapatır.
Bu ana arı yavru söksün derseniz 20 haziranda yavruları sökülmeye başlar.
Bu işlemde her şey yolunda gitmiş yaklaşık bir buçuk ay sonra mutlu sona ulaşılır, tohumlandıktan üç hafta sonra yumurtaya giren ana arılarda oluyor...

Arısıyla verilen damızlık kayıpları oldu.
2016 Yılında arısıyla verilen 4 damızlığın ana arısı öldü haberi geldi. Bu kayıplar yolculuk esnasında olmadı.Bu dört damızlıktan iki tanesi bir sene öncesi tohumlanmış kışı çıkartan ana arıydı. Arı bir sezon yaşamış, ertesi sene kovanı bölüp vatandaşa veriyorsun bu arı  ya yağmalatıldı yada kovanda ezildi. Başka türlü bu damızlıklar nasıl kaybolsun. İkinci kışlayan damızlık ise Antalya sıcağında zannedersem bırakılıyor arılar haşlanıyor. Ruşetin izolesi yok güneş altında bırakılmamalı, etrafı ve üstü güneşten korunmalı. Bu kişiler hemen yeni damızlık talebinde bulundu ve yeniden damızlık aldılar.

 Damızlıkların yavru kapatması beklenir, yeterli sperm almamış ise erkek veya işçili erkekli yavru kapatır.
Bir damızlık çıtası arısı silkelenip gideceği çıtaya zımba ile monte edilmiş.
Yola gitmeden bir kaç günde bu şekilde çalıştırıyoruz. Bazı durumlarda başka F1 lerden yarım çıta doğmak üzere olan kapalı yavru verip arıyı güçlendirmekteyiz. Aşırı güçlü arı ise yollarda sıkıntı çıkartıyor en rahat bir çıta ortalamalı gönderilmeli.
Köpük kutuda gene güçlendirme yapabiliyorum, damızlık yumurtaya girer girmez başka f1 kapalı çıtalarını damızlığa vermek gibi.
Yavruları sökülmeye başlamış bir damızlık arı çıtası.
 Üstten zımbalanan çıta alttan telle temas ettirilmekte, bir kaç gün içinde aşağıya ve yanlara doğru petek örülüyor.
Bu resimde ene ve boya petek nasıl genişlemiş  daha rahat görülmekte. Sağlıklı olmayan bir aile bu şekilde çalışmaz.
En son giden damızlıkların kendi çıtalarını alıp direkboydan boya yavrulu ballı ve polenli yarım çıtalar verdim. Mevsim hızla bitiyor arı gittiği yerde petek örmeye polen bulmaya çalışmadan yavruya devam edebilir.
 Sağa sola kaymamalı çıtalarınmız. Bu şekilde çıtaları birbirine bağlıyorum, en son üste bir çıta koyuyordum onuda kaldırdım. Bir avuç peteği sıkıp çıtaların üzerine koyuyorum, üstten gelen tahta bu petekteki çıtalara bastırıyor ve çıtalar sağa sola aşağı yukarı oynamadan sabitlenmiş oluyor.
Yazının başlığındaki damızlık aldığımızdaki hedeflere dönmek gerekiyor. Bana göre mevsim bitti. Hala damızlık almak isteyenler var. Damızlık almak artık risk. Damızlık isteyenlere baharda almalarını tavsiye ediyorum. Bu yıl sattığım damızlıklardan yukarıda yazdım 4 tanesi bir şekilde kayboldu, bazıları beni suçladı bazıları ise hata bizde dedi. Bu işlerde ben olumsuzluk yaşamak istemiyorum. Bir kaç yıl önce iki damızlığım ölmüştü bazıları bayram yapmıştı ertesi sene onlar ebelerini gördüler kaç tane damızlık kaybı olduğunu bilmiyorum ama bir sürü kişi mağdur oldu onu biliyorum.

Yukarıdaki çıta A Lisanslı Kirchain  enstitüne ait. Çok kıymetli bir damızlık 1000 avro harcanmıştır.
Bu damızlığın bir çıta yumurtasını Bursaya gittiğimde dostum Mirili'den aldım.
Bu çıtadan yaklaşık 200 aşılama yaptım. Bunlardan 42 tane memeyi suni tohumlamaya ayırdım. Daha sonra elimizdeki erkeklerin durumuna göre tohumlamaya ayrılan bazı kutulardaki ana arılar yarısını kafese almadım f1 olacaklar. 20 Tanesini ben tohumladım, 2 tanesi olmadı. İşin özü el kadar çıtadan 200 aşılama yapıldı, daha erken olsaydı 400 aşılama yapılırdı bu çıtada 700 ile 800 yumurta var.Geçen yıl aynı enstitüden B lisanslı damızlık gelmişti, bende adını Kırşahin koymuştum. Kırşahinler benim yerli damızlıklarım oluyor :)
Bazıları kırşahin açılımı istiyor yayınlarda gerekli açıklık var, bologu takip etmek ve yayınları okumak gerekiyor.

Gelelim damızlık aldığımızdaki hedefe.
Aldığınız damızlık yolda ölse bile elinizde kalan çıtalardaki yumurtalardan ana arı üretebilirsiniz. Verdiğiniz para boşa gitmez.
Şimdi damızlık aldın, bahara kadar ölürse hem benim açımdan hemde damızlık alan açısından  sıkıntılı bir durum olur.
Geçmişte yaşadık adam damızlık aldı sezon bitmiş hala üretim yapamamış damızlığı kaybediyor, soruyorum niye hiç ana arı üretmedin, zamanım olmadı demekte, sonrasında  bana yeniden damızlık veremezmisin diyor, elindeki fırsatı kullanamıyorsun, yeniden damızlık versem vaktin olacağını nereden biliyorsun. Bir abimin sözünü hiç unutmam fırsatın kazası olmaz der. Fırsat kaçırdıktan sonra ne yapsan boş.
Dolayısı ile elimde damızlık var ama bu yıl için damızlık arı satışı bitti. Şimdi 500 lira vermek risk erken ilk baharda 1000 lira vermek hemen ana arı ürete bileceğin için daha mantıklıdır.
Damızlık üretimi soyu sopu belli olan kraliçe ile gene soyu belli olan erkek arılardan alınan sperm ile yapay tohumlama yapılarak üretilir.
Erkekler yok ise ana arı üretimleri biter.
Damızlık arı alanlar yüzlerce kovanın içine böyle zayıf bir arıyı bırakıp yağmalatmamalıdır. Evin bahçesine veya balkonunda bu arı dursa kime zarar verir. Bir başka detay damızlık ruşete bakım yaparken eldiven kullanmayın, eldiven arıcıyı hantallaştırır.
Damızlıkta en büyük sorun teslimat. Damızlıkların sevki için eski kutunun ölçülerinde sabit kalıp biraz değişikler yapıp daha kibar bir ruşet tasarladım şu ana kadar giden ruşetlerde sorun çıkmadı.
Sonuç itibari ile bu yıl damızlık satısı bitmiştir.

2 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam
Bu günde konuştuk ya Ada'm alacak damızlığı şimdiden hayal kuracak.
Elde damızlık olmadığı Zaman Nasıl hayal kursun :((
Neymiş mart ayında verecekmiş kış boyu olmayan damızlıktan ana üretmenin hayalimi kurulur.
Şakayı bırakalım damızlık hakikaten önemli. Bu sene koşullar el vermedi ama inşallah seneye f1 Den saf üreteceğim ve bir tanede sana yollayacağım... Bu şaka değil gerçek.
Aslında damızlıkların f1 lerini bala çalıştırsan ve kayıt altına alsan Nasıl olacak deme 20 f1 bana ver deneyeyim 30 f1 Trakya'lıya ver denesin gibi :)) hem sonuçları görürsün hamde duamızı alırsın.
Bu şekilde damızlıkların f1 lerinin neler yapacağını da alanlar bilir. Daha yazacak çok şey varda haberden fazla yorum olacak :)) diye burda bitireyim.
Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Sevgili Kalfam Muhteşem bey...
Damızlık alacak hayalini gene kursun kimsenin hayal kurmasına sınırlama yok :)
Damızlık konusu bazılarına göre önemli bazısına görede önemsiz arılığındaki en iyi kovan mevzusunu hepimiz biliyoruz yiyen burnundan gelene kadar yesin :))
Yav yeterki ana arı iste yeterki dene...

Sağlıcakla kal.