16.01.2017

ARICILIK GEZMELERİ 2017 BAŞLATTIK :)

 2017 Yılının ilk invert şuruplamasını zayıf bölmelerde yaptık.
İmkanı olanlar hazır yemler kullanabilir ama kendi yaptığınız yem kadar güvenli ve ucuz yem bulma şansınız yoktur. Kendi yaptığınız yemek ile lokantadaki yemek bir olur mu olayı ben böyle düşünüyorum.Yılardır Ali Şekerli abimiz tarafından ülkemize tanıtılan ve yapımını onun tercümesinden öğrendiğimiz invert şurubu yapıp kullanıyoruz.Geçmişte bir taraflarını yırtanlar vardı, invert şurup zararlı normal şurup kullanın diye. Şimdi Konnyada invert şurup yapılıyor kimsenin gıkı çıkmıyor, efendim bizimki zararsız enzimle invert yapıyoruz diyenler çıktı, neden bilmem bizim  yaptığımız zararlı şurupla arı öldüremedik.Çok şurup lazımsa ve bekleyecekse kendim kaynatarak invert şurup yapıyorum.

Face arıbakanı sayfasında geçmişte yaptığımız işlerin yayınları oluyor paylaşıyoruz.
İnsanlar bu kadar aciz ve geri zekalı olmamalı, linki tıkladığında konu hakkında resimler yazılar ve videolar var.
Link paylaşılır paylaşılmaz uyuz sorular geliyor, bunu biri bana bir anlatsın ne işe yarıyor...
Bu tür soru soranları listemden atarım veya engellerim, çocuk avutmuyoruz.
Bir başka konu her işin bir rajonu vardır, sayfa bana ait ise bir başkası benim sayfamda rajon kesemez, en son sözü sayfa sahibi söyler.
Adama cevap veriyorsun cevap veriyor cevap veriyorsun cevap veriyor, kardeşim burası benim sayfam git kendi sayfanda ne yazacaksan yaz...

Bir başka anlayamadığım konu ise, dünyada hatasız insan yoktur, adam güya abdesinde namazında, namaz kılan cumhur başkanına zıt. Demirel veya Sezer'e bu kadar zıt değillerdi...
Böyle yapanların İslam ve ümmet anlayışınız nedir? Yoksa bizmi yanlış yapıyoruz.
Ben bunları sayfanda yazıyorum bir başkasının sayfasında yazamam, yazmamamda lazım.

Cumartesi günü Yusuf beye davetliydik, cuma akşamından 60 litre invert şurup yaptım. Ben arıma arı uçtuğu zaman şurup veririm.Bunun yanlış olduğunu söylerler. Arılarımın yiyecek sorunu varsa bunu şurupla çözerim başka türlü yiyecek sorunu çözülmez.Yemlik içi çıtalarla otlarla çok iyi doldurulmalıki arı boğulmasın sadece şurupluğun içindeki plastik yetmez.
Resimde 2 ay öncesi verdiğim kek poşeti duruyor, kışın kesinlikle kek kullanılmamalı ben kullanmam. Başkaları ne yapar beni ilgilendirmiyor.
Arılığımızdaki çoban köpeklerinden birisi. Bunları bir kaç yıl önce memleketimizden getirmiştik.
Kedilerim civardaki evlere sığınmış ama arabayı gördüklerinde benim geldiğimi anlayıp koşarak geliyorlar. Anneleri zannedersem öldü uzun zamandır mutlaka görürdüm.
Yusuf Şimşak'ın körükçüsü Veysel Garip...
Zavallı körükçü, afyon patatesine dayanamayıp, soluğu Arabistan'da almıştı.
Yusufa giderken Veysel'ide Sultanbeyli'ye uğrayıp aldım.
Yusufun malikhanesine çıkamadık, arabaları aşağıda bırakıp tırmanışa geçtik. Arkada nal toplayan biri var, sezona hazırlıyoruz :)
Yolumuz üzerinde bir uyarı, sanki parke taşı almaya geldik :)
Yusuf bey arıların yanındaki arı evini temizlemiş misafir beklerken :)
Formik asit resimlerimde vardı bulamadım.
 Krem tartar.

Etrafı kolaçan ederken invert şurup yapımımda kullandığımız krem tartarın kutusunu buldum.
Bu konularda da soru yıllardır bitmedi. Nedense biz ne bulduysak ilk etapta kullanmışız.
Efendim krem tartarmı olacak, tartarik asitmi diye hala sorular bitmedi. Adamlar yasal olmayan esrar eroyin buluyor, bizim arıcı ülkemizde üretilip satılan krem tartarı bulamıyor. Daha öncede yayınladım, resimde gördüğünüz firmaya ait, adres var telefon var, site adresi var. Buna nasıl ulaşılamıyor merak ediyorum. Kimyacılar tüm asitleri satar, formik asit, asetik asit, tartarik asit gibi bu firmada bulamayacağınız asit belkide yoktur.
Balmumcukimya

Resimde görüldüğü üzere , site adresi verilmiş, açık adresi var, birde adamlar telefonunu yazmışlar, bunu anlayıp işini göremeyene ne diyelim?

Yusuf beyin arılıkta bazı sehpalar fazla eğimliydi, daha fazla eğilirse sehba devrilebilir diye takviyeler verdik.
Laz arılığı, kapaklar uçmasın diye kar topu koymuşlar ağırlık olarak.
Muhteşem abi keçi etini görünce kendinden geçti.
Düzgün poz istedik surata bak.
Patatesleri sobaya verdik. Güya afyon keçisiymiş...
Saç kavurma.
Saç kavurmayla selfi çekme çalışmaları.
Yemeği bitiremedik, peşimden patates, peşinden tatlı ve çerezler.
Pişen patatesin içine rendelenen kaşar peyniri doldurup bir daha fırına sürüyoruz.

Sonuç dehşet...
Yiyecek yer yok ama gel de yeme...

Veysel patatesi görünce ne yapacağını şaşırdı inşallah eski günler nüksetmez, ederse bundan sonra bu patatesin adı körükçü kaçıran olacaktır.
Künefe gibi peynir sünüyor.
Arılıkta bir dolaşalım dedik ye ye patlayacağız.
Karda kara konan arı bir daha kalkamaz ve ölür. Ölüm birden olmaz, soğuk arıyı zamanla felç eder daha sonra hareket kesilir ve ölüyor. Karda hareketsiz kalmış ölü dediğiniz arıyı ısıtın hareketlenir ama o sakat bir arı olmuştur.
Karda yürüyüş, bir yazı okumuştum hatta kopyalayıp almıştım Kanadada kar diye, bir İzmirli günlük tutmuş. Kar fazla olursa bıktırıyor :)
Gene dönüyoruz arı yönetim evine, arı olmayınca masayı yönetiyoruz :)
Allah razı olsun Yusuf bey, nasıl dua edelim derken bizim oraların bir duası aklıma geldi, Allah, tekerine daş değdirmesin, birini bin etsin, inşallah.
Pazar günü avdayız, yağmur ve sis var, Allah bize akıl fikir virsin. Sabah sabah iki yeşilbaş ördek vurdu bizimkiler, vilma buz gibi havada göle girip ördekleri getirdi. Normalde Barniden bu hareketi bekliyorduk ama girmedi hıyar ağası göle. Belkide bize içinden sövmüştür bile...
Öğleye kadar bir kaçta çulluk vurduk yağmur bir türlü durmadı acayipte ıslandık. Güzel bir ateş yaktık, ohbe dünya varmış.
Bir gün öncesi Yusufun orada kalan patatesleri, közde ısıtıp, avcılara bölüştürdüm.
Bu hafta avda çinakop ızgara yedik.
Peşinden çay süper gitti.
Bir gurup domuz avcısı vardı, bir domuz vurmuşlar. Domuzun butlar yok, belindeki etlere kadar almışlar. Bazı avcılar vurdukları domuzu yiyor.
Birde geçenlerde tartışma vardı domuz etini görerek bilme şansınız yok. Allah bu domuzcuların şerlerinden bizleri korusun, et aldığınız yerler bilindik olmalı. Birde geçenlerde facede bir tartışmada gördüm, hem güvenli hemde ucuz etbalık kurumları var. Genelde her vilayette var, bazı ilçelerde de var et işini devletin kurumundan çözmek en iyisi.
Etbalık kurumunun mağazaları
Bir hafta sonu daha bitti, eve dönüş vakti.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Ali Bey, sizin bloğunuza girip yazılarınızı okuyunca rahatlıyorum.Siz kisenin ne dediğine bakmayıp doğru bildiğiniz yolda devam edin bence.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi uzun zaman olmuştu böyle bir araya gelmeyeli ve sohbet etmeyeli. Fuarlar yer darlığı kalabalık felan derken zor oluyor. Zaten ne kaldı bahara birbuçuk ay sonra hoop mart ayındayız. Ondan sonra araki bizi bulasın. Şaka maka bir hafta aç kalsak yediklerimizi eritemeyiz Allah sonumuzu hayır etsin.

Sanada allah akıl fikir versin diyeyim. Cumartesi günü başım ağrıyacak hastalanacağım derkene birde ava gitmişin:(( Üstelik ıslanmışında Allah verede elime düşme:)) ben sana nal toplamayı gösteririm:)) eğer hastalanıp elime düşersen ahada buraya yazıyorum sırtına binecem fotoğraf çektirip cümle aleme göstereceğim.

Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Kadir bey, nasıl rahatlıyorsunuz anlamadım, kimsenin dediğine bakıp bildiğimiz yolda gidiyoruz diyenlerin dedikleri önemli, kalitelerini ortaya koyuyorlar...

Muhteşem abi bu nasıl geziydi, bunun adı yeme ve oturma günü olmalıydı :)
Abi ilk şuruplamayı cumartesi yaptım, yeniden bir arı uçuşu daha bulursam yeni şurup geçeceğim, köpük ruşetlerin stokları iyi değil, kovanlara zaten şurup vermiyorum.

Haftada bir gün ava gidiyoruz, kendimizi bahara hazırlamak lazım yiye yiye tosun gibi olursak baharda nasıl koşturacağız.
Cumartesi üstümde bir ağırlık ve hafiften kafa ağrısı vardı, pazar günü zor şartlarda gezilecek tüm yerleri gezdik, bereket henüz nal toplamıyorum, benden gençler ı işi yapıyor :)
Bende yağmurluk vardı sadece şapkam ıslandı, ötekiler güya pahalı giysiler almışlar su geçirmez diye, sen bile geçersin :)
Dualarımda beni kimselerin eline düşürme diye sahibime yalvarıyorum, gerisi onun bileceği iş.


Sağlıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Hayattan biz de bu Dünya ya ait kalacak belki de tek şey , birlikte yaşadığımız bu güzel anılardır.Sezon başladığında hiç birimizin buna fırsatı olmuyor.Neyseki Kış aylarında buna fırsatımız olmuyor.İnşallah sezon başlamadan bir kaç defa daha böyle fırsatlar elde ederiz.

İnverte karşıt olanların alayı şimdi invertçi......

Karniola karşı olanların şimdi alayı Karniolcu.....

Onlar kabul etmese de ortada bir gerçek var....İşin güzel tarafı takdir edilmemiş olsan da Türk arıcılığında birşeyleri değiştirmiş olman gerçeği ....

Biz de bu yolda sana yarenlik yapmaya çalıştık...

İsraf etmeme huyunu seviyorum.Patateslerin zayi olmaması çok güzel ...

Bir de senin şu son cümleni tuttum...

''Dualarımda beni kimselerin eline düşürme diye sahibime yalvarıyorum, gerisi onun bileceği iş.''

Allah'a Hamdolsun ki sadece ona kul'uz...

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Aleyküm Selam Yusuf bey.

Evet yaşadıklarımız hayattan bize kalanlar ve bu yaşananlardan hesaba çekileceğiz. Sezon başladığında bir araya ancak gece gelinir, birbirimize uzak olduğumuzdan oda zor oluyor ertesi güne sarhoş gibi çıkıyoruz:)
Malisef, inverte karşı olanlar, karniola karşı olanlar ortalıktan yok oldular, ben Timurdan bir fil daha istedim :)
Türk arıcılığına katkı yaparken ben yanlız değildim, sizlerdende Allah razı olsun, taktir konusu o kadar önemli değil, kimlerin nasıl peşimizden geldiğine baktığında taktiri göreceksin, adam beni sevmesede açtığımız yoldan yürüyor.
2009 Dan önce ana arı suni dölme diye bir şey yok, bunu sıradan arıcılar için söylüyorum. Şimdi bir bak kaç kişi bu işlere girişmiş, kaç kişi alet yapmış veya yapmaya çalışıyor, bunların en altında temelde kim var, tabiki ben varım...
Karniol konusuda Ülkemizde 2008 yılından önce karniolu bilen duyan yok, 2008 yılında karniol getirdik, şimdi herkes karniolcu, benden ana isteyenler arın ne ırk diye soruyor. Karniolcularda karniolu bizden öğrendi şimdi bizi beğenmiyor.
Yanında durup işi bittiğinde hainlik yapanları affetmiyorum onları Allaha havale ediyorum, Allaha havale ettiklerimin şu ana kadar iki yakası bir araya gelmedi. Bana düşman olabilirsin buna saygım var ama yanımda olanın karşıma geçmesini anlamak çok zor...
İsraf edenler bir şeylerin kıymetini bilmeyenlerdir, biz yokluk içinde büyüdük, nimetlerin kıymetini genede tam bilmiyoruz.
Son cümle hepimiz için geçerli, hepimizin sahibi tek ve bize ne dilerse o oluyor. Şimdiye kadar beni kollayıp korudu ve bir sürü başarı kazandırdı, şükürler olsun, inşallah sevdiği kul olarak kendisine döndürür...

Sağlıcakla kal.