14.05.2019

ARICILIK VE İŞLER BİRBİRİNİ KOVALIYOR YARDIRIYORUZ...

 Bu yıl sıcaklar gelmek bilmedi gitti. Bir gün oh ısındık diyoruz ertesi gün acayip soğuyor. Çalışmalar devam ediyor, ana arıların kıçını bekliyoruz :)
Bu hafta sonu çiftleşip dönenler vardı.
F1 ler çiftleşip gelmeye başladılar kaç fire veririz bilmem arı kuşu sesleri ve geçişleri var.
 Ramazanın ilk günü ertesi gün meme var ve biz iftardan önce kutuya metrolardan arı bölüyoruz.  Sağ olsun Bilal yardım etti başım çatlıyor diyordu, iş bitimi benimde kafa ağrısı arttı iftarı ilaç ile açıp yattım yarım saat sonra kalkıp yemek yedim.
 İşler acayip birbirini kovalamakta. Bir taraftan f1 üretimi bir taraftan damızlık üretimi, bir taraftan erkek üretim ve takip hepsinin bir noktada buluşması ve buna dayanmak gerekiyor.
 Ramazanın ilk günü akşamı iftardan 20 daikak önce kutuları bitirdik ertesi gün 50 civarı meme verdim gene iftardan önce tabi :)
 Bazen kovanlarda böcek iskeleti buluyoruz genelde anasız kovanlara girer zannedersem bu kelebek kendisine kovan arıyordu :)
 Hafta içi önceden suni tohumlamaya ayırdığımız bölmeler bir bakıyorsun zamanı gelmiş. İş çok olunca takipte zor oluyor.
Şu an itibari ile henüz bıkkınlık vermedi sezon ilerledimi bayağı sıkıcı oluyor, devamlı oturup mikrokopa bakmak adamı acayip yoruyor. Bir taraftan kamburun çıkıyor.
 Yan yana iki kovan ve gittikleri çiçekler, sanki farklı bölgedeler...
 Yan yana iki kovan bu kadar mı farklı çalışır.
 Erken ilk baharda Yasmin damızlık bitmiş durumda yakalamıştım. Kışa 4 çıta filan girmişti 6 çıta çakılı balı vardı bir avuç kalmıştı durumda bulmuştum. Hemen bahçedeki ana arı kutularından birisinden yavrulu çıta aldım arısı o yavruyu ancak sarmıştı. şu an kutuyu doldurdu iki sefer kutuyla Milas'a gidip geldi.
Bu yıl ilk transfer Yasmin'den yapıldı kutuyu kontrol ediyordum bir çıtaya boydan boya yumurta basmış alıp anasız kovana verdim ertesi gün çatlayanlar süt içinde kalmıştı.
Damızlık çok olunca bazı damızlıklardan transfer yapamadım, emmi ve kırşahine sıra gelmedi ağırlık lisanslı ve slovenlerde.
 Yabani çilekler olmaya başladı.
 Arılıkta yaptığım iftarda hepsini yedim :)
 2018 Yılının eylül ayı 20 sinde yaptığım yapraklı kalem aşıları yıl içinde tutmuştu. Uyandılar sonra soğuklardan etkilendiler kışa girmişlerdi. Bu yıl filizlendiler alttaki aşının bir tarafını inekler otlarken kırmışlar.
 Bu aşının bir tarafı Niğde armudu bir tarafı deveci armudu idi. Niğde tarafı uçmuş oldu.
Üstteki birinci resimdeki aşı bu, şu an bir metre süğün var inekler gene zarar vermesin diye çalı ile sardım etrafına gelen yolları kapadım.
 Milastan aldığım domateslerden birisinde çiçek vardı, çiçeği dökmedi ilk domatesim  :)
 Bu hafta sonu biraz daha domates ektim Bekir abiden pembe domates aldım.
 Fide çıkana kadar dayanamıyorsun ordan üç tane burdan dört tane derken 30 domates fidesi ekmişim. Önceden eklenlerin yaprakları büzüşmeye başladı. Minicik yaprak bitleri ve sinekler.
 Büyüklüğü parmaktaki izden daha küçük.
 Çok büyütünce ancak görebiliyorsun şeklini şemalini acayip zarar veriyorlar. Tavsiye edilen ilaçları yaptım. 50 Kök domatesimiz var derdimize bak, bu işi yapanlara Allah yardım etsin artık ilaçsız hiç bir şey olmuyor.
 Kavun salatalık ve karpuz ektim bu yıl birazda fasülye ekeceğim domateslerin arasında geçinirmi bilmem.
Trakyadan getirdiğimiz japon kavunu acayip tatlıydı, hasanbey kavunu geçen sene burada olmadı yaprakları kurudu bir sürü kavun açıkta kaldı saman gibi tatsız tuzsuz.
 Alıca çok benzeyen bir çalı türüne alıç aşıladım.Tomurcuklar oluşmaya başladı sanki kalemler besleniyor sonucu merak ediyorum.
Geçmişte meşeye yaptığım kestane aşıları 5-6 cm filiz verip kurumuştu.
Bu yıl ilk defa dilçikli aşı denedim yabani armuda filizlendi.
 Arılıkta ilk iftar 13 mayıs akşamı yapıldı.20 küsürlük bir seri var ayın 3-4-5-6-7 doğum günleri. Ayın 3-4- ve beşinde doğan anaları bir gün önce bayıltmıştım. Akşam larva transferide vardı. Mecburen arılıkta kaldım. Sobayı yaktım çoban odasında çayımı demledim erkekleri kafese almıştım iftardan sonra işe giriştim.
 Kafesli erkekleri getirdim sperm topladım doz yetmedi karanlıkta gidip kovanı açıp tekrar erkek topladım iğne dolduğunda iki erkek artmıştı onlarıda ana arı kutu içine saldım.
 Erkekler halledildikten sonra kızları getirdim.
Kızlarda sıraya alındı.
 Sırası gelenin nikahları sorunsuz kıyıldı.
Kızları bölmelerine verip arabaya geldiğimde saat 23 olmuş.

Bu arada ilk sırada olanların damızlıkları hazır yavru kapayanlar hatta sökülenler bile olmuş bunları bile kafese alıp kargolamam lazım. Damızlık sahiplerine haber verdim bölmelerinizi yapın dedim.  Bir kaç gün içinde damızlıkları ellerinde olur bu siparişler mayıs sonu diye alınmıştı ana arı hazırsa bende durması zarardır. Bir an önce sahibine ulaşmalı. Bu arada ramazanın bir haftası bitti, ramazan sonu daha rahat çalışırım inşallah.

Hiç yorum yok: